Intel Core i7-6700K och i5-6600K "Skylake"

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Narien:

@Zotamedu: Okej jo, jag är medveten om att mycket kan hända till november. Så planerar definitivt inte på att införskaffa prylar i nuläget. Kanske borde läsa på lite extra om m.2 diskar iaf.

Ja se till att hålla ögonen öppna angående M.2. Det borde börja trilla in nyheter om lanseringar från det stora tillverkarna inom en inte alltför avlägsen framtid.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Avstängd
Skrivet av 2good4you:

Ja det är möjligt att du kanske haft det. Faktum är att du absolut inte har en aning om hur framtiden ser ut med processorer för att du sett ett mönster sedan 2011 från en producent. Hur var det med spekulationer och verklighetsförankringar som du själv nämnde... Konsumenter har större förväntningar och konkurrensen är för tillfället obefintlig. Gör en poll om du fortfarande har svårt att förstå detta. Har snackat med ett gäng grossister och en hel del företag som skulle köpa in Skylake-plattformar. Summeringen från överallt är att folk är besvikna.

Jo, det kan du faktiskt Det har stämt änsålänge och kommer göra långt framöver sålänge det inte görs ett ordentligt genombrottm, då kan vi börja märka av ordentliga skutt i prestanda.

Det här var lika mycket en besvikelse som Haswell och Ivy Bridge, men det är det som är problemet att folk förväntar sig Nahalem/Lynnfield -> Sandy Bridge igen.

Skrivet av 2good4you:

Skylake's arkitektoniska förändringar är en bråkdel av dom man såg i Haswell. Du fick en länk till Anandtech som går igenom lite av detta. Ring Intel och fråga så kanske dom kan tala om det för dig också eftersom du fortfarande inte verkar förstå att uppdateringen är pinsam i jämförelse.

Det vet du redan alltså? Innan ens informationen är officiell?

Det där är bara spekulationer och ingenting du kan snacka om förrän IDF. Då kan vi diskutera.

Skrivet av 2good4you:

Du har spekulerat i andra trådar... Hur du sätter klockpotentialen hos transistorer beror inte bara på tillverkningsprocessen man använder sig utav, utan också i allra högsta grad av hur mikroarkitekturen är designad. Titta på fler processorer än bara Intel's för sin tid som t.ex DEC Alpha, IBM POWER serie, Ultrasparc osv så kommer du snabbt förstå varför.

Inte bara jag som spekulerat, flera andra har diskuterat detta i föregående trådar. Som sagt spelar detta ingen roll, då Intel tuffar på med sin arkitektur, den enda relevanta för vår del.

Där är det fast på 4Ghz.

Skrivet av 2good4you:

Anandtech skriver väldigt mycket negativt rent generellt om Skylake också vilket du verkar ha missat. Gällande överklockning så är det fortfarande pinsamt. Det är en ny tillverkningsprocess och man har haft tid på sig att testa ut den med Broadwell. Förväntningarna ÄR i denna industrin större än vad din personliga optimism till Skylake är som jag fortfarande inte förstår vart den kommer ifrån. Den klockar i snitt kanske 100Mhz högre, och det med tape-out på två olika arkitekturer på en ny tillverkningsprocess. Det är återigen, pinsamt.

Ja, synd bara att Skylake klockar bättre än Haswell och Broadwell Vilket jag redan har bevisat. Och även något Arstechnica skriver som du länkat...

Du ska se när folk börja överklocka på riktigt med Skylake, vilket redan märks på HWBot.

Skrivet av 2good4you:

Du jämför två olika arkitekturer så det blir omöjligt att göra en jämförelse. Temperaturerna beror nästan helt uteslutande på TIM/kontakten med IHS. Jag har gjort delid på flertalet 3770K och 4770K så det är verifierat.

Ja det är väl en farlig tur att Skylake kan justeras dom sista Mhz som finns att hämta via BCLK utöver multiplikatorn så att den redan blygsamma överklockningen inte slutar alltför lågt.

Men du jämför ju också? Varför klagar du på mig om att jämföra arkitektur när du själv gör det? Det är väl alldeles självklart att ha en inbyggd spänningsregulation kommer skapa extra onödig värme, även om du deliddar. Vilket gör att Skylake kommer få ännu lägre temperaturer vid delid.

Om vi ska snacka delidding och extrem överklockning så är jag precis med på vad som gäller Jag har ett antal år i bagaget av just det.

Sen förstår jag inte varför du klagar på BCLK, det är ju extremt positivt att denna återigen kan ändras för överklockning?
Från 100-103 till 100-115+, vilket kan ge enorma vinster. Bara användingen av BCLK Strap på HEDT gjorde väldigt mycket.

Skrivet av 2good4you:

Jag förstår nu att det inte är någon idé att förklara mer ingående då du så starkt verkar tro att det. Jag kan väl dock bjuda på en mycket sammanfattade rubrik från en recensent som brukar analysera arkitekturer mer på djupet:

Arstechnica:

- "Intel’s Skylake Core i7-6700K reviewed: Modest gains from a full Tick-Tock cycle"

Du hänger upp dig på detta för att jag vad missnöjd med förbrukningen i idle i Sweclockers test. Jag har noterat det. Du kan ha din åsikt om den fantastiska (eller kanske episka?) strömeffektiviteten om du vill på Skylake.

Du kan dessutom inte förklara det ingående, det är det som är problemet. Ingen kan kommentera över hur stora eller små steg Intel har gjort arkitektonist förrän IDF, det är bara gissningar.

Även Arstechnica har detta att skriva:
"With Skylake appearing to have better overclocking headroom than Haswell, this could potentially be a very interesting chip for overclockers."

"Overall, despite not living up to lofty expectations, Skylake is an improvement over Haswell in every way. In some cases it’s only a small difference, in other cases it’s more noticeable.

There’s no doubt that in terms of single and multithreaded and performance, Intel’s Core i7-6700K is the best quad-core chip on the market. In a high-end consumer PC, particularly for gaming, there’s nothing better. If you’re shopping for a new desktop PC, get one with a Skylake chip."

Jag har hängt upp mig på det eftersom du skrivit om det två gånger. Jag skriver inte att det är "fantastiska" skillnader, men det är en förbättring. Nu när processorerna bara drar 3-4W i Idle blir moderkortet den intressanta delen, som utan tvekan drar mer ström.

Skrivet av 2good4you:

Ditt problem verkar vara att du inte har något att jämföra med, så Intel kan egentligen lansera vad dom vill och få en kund som dig att tycka att den är bra, bara för att den är (blygsamt) "bättre". Du är helt enkelt beroende av en referens för att se detta. Det finns dock inte i dagsläget och Skylake ÄR en stor besvikelse. Fråga industrin och konsumenterna därute. Jag skrev tidigt i tråden några punkter där jag enkelt summerade varför.

Haha, läste du ens min summering? Jag vet mycket väl vad jag jämför med. Det är vad du skriver som jag inte håller med om. Det är ingen flopp.

En Flopp är Bulldozer, det är inte Skylake. Det är en förbättring av föregående arkitektur om än liten. Skylake kommer sälja, vilket är oundvikligt. Detta är per definition INTE en flopp. Därav mitt allra första inlägg.

Det här kommer ingenvart, du vet var jag står och jag vet var du står. Vi lär säkert diskutera i någon tråd efter IDF, då kanske vi kommer någonvart.

Visa signatur

R7 3700X | X570 Aorus Master | 32GB | EVGA 1080 Ti FTW3 | Noctua NH-D15S | FD Meshify C Copper
R7 1700 | X370 Gaming-ITX | 16GB | RX Vega 64 LE | Noctua U12S | Node 304
2 x HPE ProLiant Microserver Gen 8 | 1265L V2 | 16GB | 20TB

Permalänk
Medlem

Synd att inte AMD är med i matchen längre, det hade verkligen behövts.

Visa signatur

Lycksalig Compaqsamlare, från LTE 4/50 till Evo N610c | Vardag: 3930K elmätarnitro@stock | Hyfsat astillräcklig, farväl Win10 snarast 🥳 🎉

Världen: never talk about yourself
Swec: Jag jag jag

Permalänk
Medlem

Inte förvånande. Intel har i flera år riktad in sig på att få ner strömförbrukningen, snarare än öka prestanda. De vill ju inte tappa hela mobilmarknaden / surfplattorna till andra nya tillverkare vilket höll på att hända... Tyvärr hamnar vi som använder riktiga datorer i andra hand.

Vi får hoppas det vänder snart. Brukar läsa Intels årsredovisningar och det är ett konstant prat om mobilmarknaden, så de har inte släppt den tanken än.

Permalänk
Medlem
Skrivet av asard1212:

Det är ju det jag blir besviken på. Att en ny CPU sänker de antal Kärnor och antal minneskanaler.

Så ditt incitament då är att s1151 är ersättare för s2011-3?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Datavetare

@Paddanx: Har aldrig sagt att det är värt att uppgradera från t.ex. Haswell, tvärt om har jag påpekat många gånger att Intel är deras värsta konkurrent just nu då deras äldre produkter helt enkelt är tillräckligt bra.

Vad det gäller Excel så har det kunnat utnyttja flera CPU-trådar rätt bra sedan 2007. Excel är faktiskt något som skulle vara rätt intressant att ha med i tester då det skalar mer rimligt med kärnor än de flesta benchmarks, d.v.s. det skalar positivt med kärnor med det är inte alls linjärt och beroende på problem händer inget alls (kan till och med gå bakåt) efter 4-8 CPU-kärnor. HT är typiskt väldigt användbart i dessa fall, så man vill ha i3 eller i7, inte i5.

Att företag kör med i7 beror nog mest på att kostnad för inköp är en väldigt liten del av TCO, rent praktiskt skulle nog de flesta inte märka någon skillnad alls om de i stället fick en i3. De flesta på mitt jobb fördrar 2-kärniga laptops över 4-kärniga då de är smidigare, lättare och prestandaskillnaden är i de flesta fall marginell trots att vi jobbar med programutveckling där kompilering skalar rätt väl med CPU-kärnor.

Min poäng kring Broadwell vs Skylake är ändå att i genomsnitt är Skylake snabbare även när Broadwell har L4-cache. Finns fall när L4 ger en boost, Skylake med L4 skulle då vara det optimala och modellerna med 64MB L4 kommer förhoppningsvis har rätt litet prispåslag. Finns dock fall när L4-cache faktiskt försämrar prestanda då latens mot RAM ökar med varje extra cache-nivå.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av asard1212:

Det är ju det jag blir besviken på. Att en ny CPU sänker de antal Kärnor och antal minneskanaler.

Hur kan du då prata väl om Intel i7 5820K?
L7555 kom 2010 och hade 8 kärnor.
Är du inte besviken på 5820K som kom fyra år senare men sänkte antalet kärnor?

Du kan inte jämföra olika plattformar på det sättet, Skylake-E kommer ju senare och det ska bli intressant att se vad den erbjuder...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Visst, men på det stora hela är symmetriska krypton mer prestandakritiska och där ger saker som AES-NI en betydligt större boost. De instruktioner SKL har tillgång till kan ge bättre prestanda i asymmetriska krypton, bra för de som använder detta men knappast en flaskhals för genomsnittsanvändaren.

Mjo, jag antar att jag är för server inriktad. Faktum är att med SSL i en browser/webserver går den mesta CPU-tiden åt för att sätta upp SSL-sessionen, vilket är asymetriskt. Å andra sidan rör det sig om några ms per gång, vilket spelar roll i en server som gör några tusen per sekund, men knappast i en klient, om den inte också kör på en server.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av endy:

Inte förvånande. Intel har i flera år riktad in sig på att få ner strömförbrukningen, snarare än öka prestanda. De vill ju inte tappa hela mobilmarknaden / surfplattorna till andra nya tillverkare vilket höll på att hända... Tyvärr hamnar vi som använder riktiga datorer i andra hand.

Vi får hoppas det vänder snart. Brukar läsa Intels årsredovisningar och det är ett konstant prat om mobilmarknaden, så de har inte släppt den tanken än.

Fast Intel har slagit sig in ordentligt på servermarknaden där deras Xeon har tagit över ordentligt från AMD Opteron, IBM Power, Oracles SPARC med flera. Där är även absolut prestanda relevant även om prestanda per watt är väldigt relevant. Men det krävs en viss grundprestanda för att vara relevant. Även på den mobila sidan satsar man mycket på hög prestanda då konceptet race to sleep verkar vara effektivare än att köra en snål och långsam processor. Så Intel måste tillgodose en massa kunder som använder riktiga datorer i en skala du bara kan drömma om. Även s1151 har ett visst fokus mot arbetsstationer och den sitter typiskt i lite kraftigare kontorsdatorer som används på ställen som har lite krav på prestanda men som inte behöver den extra funktionaliteten som s2011 innebär. Kontoret där jag exjobbade hade 2600K i sina datorer och jag ockuperade hela rummet med 6 datorer i ett par dygn för att köra simuleringar strax innan det var dags att presentera. Fjärrstyrde även min 3770 som fick tugga en del den med. Det var väl något hundratal simuleringar totalt som kunde ta allt från 15 minuter till flera timmar styck så fick bygga upp batcher så jag slapp sitta barnvakt. Vad jag har sett av forumet här så pressar få personer sina processorer särskilt hårt.

Att Intel vill ha en bit av den mobila marknaden är inte så konstigt då det är där pengarna finns. Hela datormarknaden rör sig åt det hållet så om Intel inte satsar hårt där kan de få problem längre fram. ARM är inte så långt bort och Apples egna design av ARM hade varit en allvarlig konkurrent om de såldes på en bredare marknad. Ge ARM lite mer tid så har de säkert plattformar som kan slås på den strömsnåla marknaden med tillräckligt bra prestanda gör medelsvensson. Det som x86 har som fördel då är utbudet på mjukvara men det försprånget försvinner sakta men säkert.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Datavetare
Skrivet av cardeci:

Mjo, jag antar att jag är för server inriktad. Faktum är att med SSL i en browser/webserver går den mesta CPU-tiden åt för att sätta upp SSL-sessionen, vilket är asymetriskt. Å andra sidan rör det sig om några ms per gång, vilket spelar roll i en server som gör några tusen per sekund, men knappast i en klient, om den inte också kör på en server.

På serversidan håller jag definitivt med om att det kan vara användbart.

Xeon E5/E7 baserad på Skylake kommer även få stöd för AVX3.1 (a.k.a. AVX512), något som åter igen fördubblar flyttalskapacitet per fysisk kärna och klockcykel, fördubblades även i Sandy Bridge via AVX1 och igen med Haswell via FMA. Rätt säker på att du redan vet detta, mest en FYI för andra läsare.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Så en begagnad 2600K för småpengar är ett bättre val än 6600K. Bra där..

Visa signatur

I/O-Master 5000 @ 77GHz - 512kb tvärlatensminne - VengeanceXtremeDeathboard Socket-666 - Radeon RV100 DDR

Permalänk
Medlem

20 PCI Express kanaler?

Vad besviken jag blir. Jag läste att de skulle ha 40 PCI-E kanaler på i7an.

Visa signatur

Homer Simpson: "Internet! Is that thing still around?"

Continuously updating

Permalänk
Skrivet av Lengab:

Vad besviken jag blir. Jag läste att de skulle ha 40 PCI-E kanaler på i7an.

Tack. Det är ju det jag med tycker och har läst.
Så jag blev besviken.

Permalänk
Skrivet av MinscS2:

Du jämför en 4-kärnig CPU för ~2700:- med en CPU 6-kärnig CPU med hyperthreading för ~5900:- och blir sen superförvånad över att den betydligt billigare i5:an har sämre specifikationer än den betydligt dyrare i7:an.

Jag kan även lova dig att i program som inte kan nyttja fler än 4 kärnor så är en i5-6600k noterbart bättre än din (och även min) i7-3930k.

2700 kr ? så vilken av dessa kostar 2700 kr.

i5-6600K har jag aldrig skrivit om. Så var för du det ifrån ?

Permalänk

@skruvis:

Det är ju det jag menar att 1151 är inte alls någon ersättare för någon plattform av i7.
Så varför ska man lägga 11 000 kr på nytt

Permalänk
Skrivet av Flopper:

5820k 6 kärnor x99 bättre val och billigare än skylake.
vad sysslar Intel med?

Tack

Permalänk
Skrivet av ArcticFire:

Det är helt olika målgrupper.
6700k är bästa mainstream i7 och 5930k är nästbästa 2011-3-processorn. 5930k kostar 50% mera och är riktad till en helt annan målgrupp: de som behöver mera än PCI-E-banor, flera kärnor mm.
Behöver du snabbare minne så är 6700k helt enkelt inte processorn för dig. Den har aldrig varit menad att tävla mot 5930k.

Nu får jag skriva ingen.
Jag har aldrig nämnt 5930
Jag skrev Intel i7 5820K 3,3 GHz 15MB

Permalänk

OM jag har en 55 tum TV och den går sönder.
Då vill jag inte köpa en 32 eller 40 tummare.
Jag vill ha en 55 tum eller större.

Permalänk
Medlem
Skrivet av asard1212:

@skruvis:

Det är ju det jag menar att 1151 är inte alls någon ersättare för någon plattform av i7.
Så varför ska man lägga 11 000 kr på nytt

s1151 är ingen ersättare för i7 det är korrekt, den ersätter s1150 eller du menar att s1151 är exklusiv för i7 processorer?

Varför man ska lägga 11000:-? wow.. trodde inte att propp + moderkort + minnen kostade minimum 11k? Men förmodligen någon som uppgraderar från något betydligt långsammare eller vill bygga rent nytt.

Den största nyheten? är väl att spänningsregleringen är tillbaka på moderkortet istället för i cpu´n.

Men för mig känns det iofs. rätt så avlägset att uppgradera, skulle iofs. vara för att tillfredställa någon form av materialistiskt habegär!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Lengab:

Vad besviken jag blir. Jag läste att de skulle ha 40 PCI-E kanaler på i7an.

Skrivet av asard1212:

Tack. Det är ju det jag med tycker och har läst.
Så jag blev besviken.

Det har aldrig varit aktuellt med 40 kanaler på Skylake. Det verkar som ni blandar ihop det med Skylake-E eller Hawell-E.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Skrivet av skruvis:

s1151 är ingen ersättare för i7 det är korrekt, den ersätter s1150 eller du menar att s1151 är exklusiv för i7 processorer?

Varför man ska lägga 11000:-? wow.. trodde inte att propp + moderkort + minnen kostade minimum 11k? Men förmodligen någon som uppgraderar från något betydligt långsammare eller vill bygga rent nytt.

Den största nyheten? är väl att spänningsregleringen är tillbaka på moderkortet istället för i cpu´n.
https://www.youtube.com/watch?v=ybRiF_Bxydw

Men för mig känns det iofs. rätt så avlägset att uppgradera, skulle iofs. vara för att tillfredställa någon form av materialistiskt habegär!

Jag får väl lära dig lite.

http://www.inet.se/kundvagn/bild/8277918/2015-08-081

http://www.inet.se/kundvagn/bild/8277926/2015-08-082

Permalänk
Skrivet av Zotamedu:

Det har aldrig varit aktuellt med 40 kanaler på Skylake. Det verkar som ni blandar ihop det med Skylake-E eller Hawell-E.

Jag kommer inte ihåg. jag läste det någon gång. Har inte orkat kolla

Permalänk
Medlem

Vad skulle du lära mig?

http://www.inet.se/kundvagn/visa/8277972/2015-08-08

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem

Skylake hade ju varit betydligt intressantare om de gjorde något åt den dåliga kylpastan mellan core och IHS.

Varför gör de såhär?

Permalänk
Medlem
Skrivet av asard1212:

Jag kommer inte ihåg. jag läste det någon gång. Har inte orkat kolla

Jag har för mig att den har 40 (eller 36).
20 på Z170-chipsetet för storage eller andra pci-e kort, och 16 eller 20 för grafikkort som går direkt till cpu.
(Men detta kan ha varit tidig info, inte kollat upp det senaste).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Det har aldrig varit aktuellt med 40 kanaler på Skylake. Det verkar som ni blandar ihop det med Skylake-E eller Hawell-E.

Jo, 36 har det totalt. 16 för grafik direkt till cpu, och 20 på z170 chipset för storage och annat skräp.

Permalänk
Entusiast

Snyggt att du valde RAM som kostar 300 kr mer till 6700K bara så att det totala priset ska landa på över 11 000 kr. Om du valt samma kit som till 5820K så hade totala priset blivit 10 929 kr men då hade ju din teori inte stämt.

Skrivet av JBE:

Jag har för mig att den har 40 (eller 36).
20 på Z170-chipsetet för storage eller andra pci-e kort, och 16 eller 20 för grafikkort som går direkt till cpu.
(Men detta kan ha varit tidig info, inte kollat upp det senaste).

Intressant att de trollar fram 20 banor PCIe 3.0 från DMI 3.0 som har en total bandbredd på 4 GB/s vilket motsvarar fyra banor PCIe 3.0. Den bandbredden ska delas mellan all I/O som chipsetet hanterar, det vill säga SATA, USB, nätverk och de PCIe-portar som inte är kopplade direkt på CPU. Z97 kunde köra upp till 8 banonor PCIe 2.0 från chipsetet men det marknadsfördes inte som totalt 24 banor för det utan totalt 20 baserat på faktiskt tillgänglig bandbredd. Så totalt har Intel dubblat bandbredden till PCH vilket realitiskt möjliggör PCIe 3.0 x4 om man vill ha full bandbredd. Att det står totalt 20 är en del av att Intel släppt en del på restriktionerna kring hur man kan koppla ihop enheter på moderkortet. Tidigare har Intel varit lite snåla med det vilket ställt till det men i och med M.2 och SATA Express behövs fler banor och mer bandbredd. De fixade dubbla bandbredden och fler banor för att det ska vara realistiskt att koppla ihop allt som behövs. Det är alltså inte samma sak som X99 som har 40 banor PCIe 3.0 från CPU plus upp till 8 banor PCIe 2.0 från chipset.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Snyggt att du valde RAM som kostar 300 kr mer till 6700K bara så att det totala priset ska landa på över 11 000 kr. Om du valt samma kit som till 5820K så hade totala priset blivit 10 929 kr men då hade ju din teori inte stämt.

Intressant att de trollar fram 20 banor PCIe 3.0 från DMI 3.0 som har en total bandbredd på 4 GB/s vilket motsvarar fyra banor PCIe 3.0.

Tror jag läst 8GB/s, (kanske var 4GB/s i gamla chipset?) men återigen inte säker. Dock vet jag att allt annat skall dela på den ja.

De tänker väl att en normalanvändare på mainstream chipset inte maxar all i/o samtidigt.

Skall ändå en del till för att göra det för en vanlig user.

Permalänk
Medlem
Skrivet av asard1212:

2700 kr ? så vilken av dessa kostar 2700 kr.

i5-6600K har jag aldrig skrivit om. Så var för du det ifrån ?

Jo det gjorde du, men ditt inlägg är raderat så jag kan inte citera det.
Du "jämförde" 3930k, 6600k och någon CPU till (minns inte om det var 5820k eller 5930k).

Struntsamma i ärlighetens namn, jag förstår fortfarande inte vad det är du försöker få fram.
Du jämför processorer i olika prisklasser och blir förvånad när den billigare har färre kärnor än de dyrare.

Din TV-jämförelse fallerar också. Om du har en äldre 55-tummare (6-kärnig CPU ala 3930k) och denna går sönder, så får du väl köpa en ny och modernare 55-tummare (ala 5930k eller 5820k) om du vill ha en lika stor TV? Visst kan du nedgradera till en ny men modern 40-tummare (ala 6600k), men den lär ju vara billigare än vad din gamla 55-tummare (3930k) var en gång i tiden, eller hur?

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av JBE:

Tror jag läst 8GB/s, (kanske var 4GB/s i gamla chipset?) men återigen inte säker. Dock vet jag att allt annat skall dela på den ja.

De tänker väl att en normalanvändare på mainstream chipset inte maxar all i/o samtidigt.

Skall ändå en del till för att göra det för en vanlig user.

8 GT/s per bana. DMI är i stort baserat på PCIe så DMI 2.0 hade typ 4 banor PCIe 2.0 och nya DMI 3.0 typ dubblar till fyra banor PCIe 3.0. Både DMI 3.0 och PCIe 3.0 har 8 GT/s per bana. Effektiv bandbredd blir 3940 MB/s.

Ja så har de alltid resonerat då bandbredden till Z97 inte ens räcker till alla SATA-kanaler. 6x6 Gb/s blir 36 Gb/s för enbart SATA. DMI 2.0 har en bandbredd på 16 Gb/s och nya DMI 3.0 har då typ 32 Gb/s. Så bandbredden räcker fortfarande inte ens för att maxa alla SATA-kanaler. Fast ingen låg ju och körde en SSD på varje kanal tidigare så det var ju lugnt. Fast nu med M.2 och SATA Express kan en ensam SSD realistiskt tugga i sig 12 Gb/s om den får en PCIe x4 att leka med. Det är var Samsungs nuvarande enheter klarar och de kan nog ta mer senare. Så Intel har nu satt upp 20 banor från PCH och en ensam M.2 kräver 4 stycken. En del moderkort släpps med två M.2 så där går 8x banor. Det brukar sitta några extra PCIe-platser på moderkortet, i alla fall ett par x1 så där går några till. SATA Express ska ha några banor och sen ska ju integrerade ljudkort, extern USB 3.1 kontroller och så vidare ha banor. Så vi lär inte få se de där 20 banorna från chipsetet i form av fler PCIe-kontakter på moderkortet. Det är mer ett svar på bristen från tidigare chipset. Behöver man hög faktiskt bandbredd så är det fortfarande X99 som gäller.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24