Permalänk
Medlem

Problem med displayport

Hejsan!
Mitt gamla grafikkort, ett gtx 660ti dog och jag har nu fått ett gtx 950 som ersättare.
Jag har alltid haft 1 TV kopplad via HDMI och 2 dataskärmar kopplade via DVI, vilket alltid har funkat. Det nya kortet har dock bara en DVI port så jag skaffade en DVI/DP adapter. TVn via HDMI funkar, skärm nr1 via DVI funkar, men skärm nr2 via DVI/DP funkar inte. När jag startar datorn så går samtliga skärmar igång men efter 3-4 sekunder så slocknar skärm nr 2. Jag går då in i "Device manager" och högerklickar "monitors" för att sedan klicka "Scan for hardware changes" och då går skärmen igång igen för att fortsätta funka fram tills det att jag startar om datorn.
Varför blir det så här? Någon idé om hur jag kan kringgå detta? Blir lite småirriterande att fixa skärmorienteringen och dyl varje gång jag startar datorn.
Tack på förhand

Permalänk
Bildexpert 📺

Beroende på adapter och grafikkort kan det vara en passiv eller en aktiva adapter (dvs en signalomvandlare). Passiv adapter fungerar via DP++ (dual mode)-utgångar och då är det grafikkortet som alstrar TMDS-signalen för DVI.

Med en aktiv adapter krävs strömförsörjning och signalomvandling. För en DVI tas detta via DP-porten. Ur grafikkortets synvinkel är det egentligen inte skärmen som syns utan adaptern/omvandlaren. Förmodligen är det vad som är problemet. Adaptern/omvandlaren "startar om" eller liknande och då tolkar grafikkortet det som att ingen skärm sitter där, ungefär som att du ryckte kabeln.

Eventuellt kan en passiv adapter fungera bättre eftersom det då blir direktkommunikation mellan grafikkort och skärm. Oklart om detta fungerar med ditt GTX950. Sådan här info står sällan uttryckligen.

En annan omvandlare kan också fungera bättre, en som inte har detta beteende. Alternativt att du kör andra anslutningar eller andra varianter som en annan prioritetsordning. DP-till-HDMI-adapter till TV:n till exempel och HDMI-DVI till skärm 2 kanske löser problemet. En av skärmarna kanske har DP etc.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Jag gissade nästan på att de skulle sluta med att jag fick köpa en annan adapter/sladd. Tack gör förklaringen och tipsen