Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk

Pwm 3-pin hemma bygge

Har letat i månader nu. Försöker bygga en fläkt styrning som klarar att driva fem stycken 140mm fläktar. De ska styras via ett vred. Går det bygga någon form av pwm styrning och köra pwm signalen från kontrollen direkt in i Stein porten på fläkten? Eller måste det vara 4-pik för att fungera med pwm? Hur som helst. Behöver en kontroller som klarar att styra 5 fläktar med bara ett vred. Bygger gärna eget.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem

3-pinfläktar måste du kraftmata, det räcker inte med en klen PWM-signal som till 4-pinfläktar. Så det du gör istället är att PWM:a själva spänningsmatningen till fläkten.

Jag skulle nog använt en 555-timer ("trippelfemma") i PWM-koppling som får driva ett antal transistorer (då timern själv är alldeles för klen för att driva fläktarna direkt). Du behöver också en flyback-diod kopplad antiparallellt med varje motor.

Tänk bara på att PWM-frekvensen måste vara minst 25 kHz för att inte fläktarna ska tjuta i hörbar frekvens.

Permalänk

@dagbro: ja det var ungefär så jag tänkte. Behövde bara få det verifierat att det gick göra så. Då är nästa fråga vilka komponenter jag behöver för att det ska klara belastningen av fem fläktar. Jag är helt noob när det gällerkomponenter så jag vet inte hur man räknar fram vad man behöver. Tack för de snabba svaren. För den som undrar så ska det vara till ett bygge jag ska styra fläktarna till vattenkylen som kyler CPU, gpu, ram, och två nätaggregat.

En fråga till. Om det sitter leds på fläkten. Kommer de lysa svagare i lägre hastigheter om man styr på det sättet.

Permalänk

@Belzader: jag har vart inne på den sidan innan. Men jag behövde vara 100 på att det fungerar men även att få veta vilka komponenter jag behöver.

Behöver veta vilka komponenter man ska använda och hur man ska koppla de för att klara av att pwm mata 5 fläktar utan att något bränns. Tänkte även bygga en som kan styra ljusstyrkan på min belysning. Går det göra med en identisk?

Permalänk
Medlem
Permalänk
Hedersmedlem

@Tobias Hellqvist *Bump raderad*

Observera att vi ej tillåter bumpning. Denna gången har jag inte låst tråden, men kom i fortsättningen ihåg att regeln finns. Det går bra att posta flera inlägg i rad, men då krävs det att inlägget tillför ny (relevant) information.

Citat:

§4 Bumpning
Det är inte tillåtet att skriva inlägg som endast är till för att flytta tråden högre upp i trådlistningen (så kallad bumpning). Däremot är det tillåtet att skriva flera inlägg i rad förutsatt att varje nytt inlägg tillför information eller på annat sätt för diskussionen framåt. Regeln finns för att alla ska få samma chans att få sina trådar uppmärksammade och för att forumet ska bli så överskådligt som möjligt.

/moderator

Skrivet av Tobias Hellqvist:

Då försöker vi väcka tråden till liv igen.

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...