Accesspunkter är dyrare än routers. Bättre köpa router för att utöka?

Permalänk
Medlem

Accesspunkter är dyrare än routers. Bättre köpa router för att utöka?

Är det någon som vet vad fördelarna är med att utöka rangen med en accesspunkt jämfört med en router inställd för att utöka (alltså frånslaget DHCP osv...)? Jag vill utöka i en större lokal med 4-5 accesspunkter eller routers.

Accesspunkter verkar dyrare med sämre spec än en vanlig router. En AC router kan börja på 600 kr medan en accesspunkt med AC stöd kostar mycket mer. Min ide är att utöka med Netgear Nighthawk R7000 som är en av de bästa routrarna. En motsvarande AC accesspunkt kostar mycket mer.

Jag kan inte förstå varför man ska köpa en Accesspunkt istället för en riktigt bra router som är billigare och troligtvis bättre.

Permalänk
Medlem

Allt handlar inte om specs, utan prestandan påverkas av annat också. T.ex. har jag en billig Asus RT-AC51U 750 Mbps AC-router, med den får man väl max ungefär 30 Mbps över Wifi. Däremot när man har testat med riktiga accesspunkter (som dock inte stödjer AC) i skolan/företag så får man lätt dubbla hastigheten. Sedan brukar väl accesspunkter fungera över längre avstånd också.

Permalänk
Inaktiv

Accesspunkter är dyrare eftersom de köps utav företagare som är villiga att betala mera.

Permalänk
Medlem

Jag håller med.
Därför använder jag denna chart
http://www.smallnetbuilder.com/tools/charts/router/view
för att avgöra hur bra en router är.

Nighthawken är super bra (faktiskt en av de bästa) och jag undrar om en access punkt i samma prisklass kommer att vara snabbare än den och med bättre range.

Men det kanske inte handlar om hastighet och range bara. Därför undrar jag om en accesspunkt har andra fördelar än en netgear nighthawk som är en av marknadens bästa routers.

Permalänk
Medlem

Pratar vi om enkla accesspunkter för konsumenter eller accesspunkter för professionella installationer?
Enkla accesspunkter för privatpersoner är nog inte bättre än en rätt konfigurerad router.
AP för företag är en helt annan sak där man har stöd för att konfigurera ett stort antal enheter centralt, mkt större krav på stabilitet, optimerade för många användare etc.