Varför har Fractal helgonstatus på SweC?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Allihopa:

Tyst vist.
Varmt och dåligt luft flöde jajjamensan.
Stöd för vattenkylning eller annan exotisk utrustning Nope.
Ett chassi för nybyggaren inget mer en så

Knappast.
Luftflödet kan du ju till viss mån anpassa och förbättra.

Paradnumret för Refine-serien är ju en god relation mellan pris, användarvänligheten samt god dämpning.
Att kalla en sådan låda för något som är exklusivt för "nybyggaren" är ju helt tokigt.

Skrivet av hoski:

Någon som vill bygga en normal dator som bara står i ett rum har inga särskilda krav, annat än budget, vilket var min poäng.

Vi som ställer lite högre krav på saker skulle inte ta i ett FD-chassi med tång.

Du menar Sweclockers-eliten som tar med sin stationära dator ut i extremt väder, överklockar under bar himmel och gräver ned lådan i trädgården för kylningens skull?

Min erfarenhet med FD är oerhört positiv. Självklart finns det lådor bättre anpassade för överklockning, vattenkylning, bättre dämpning, etc - men FD och deras produkter ligger i ett ganska bra prissegment och gör lite av varje. Men jag vet inte, kanske är jag inte elit nog för att inse att min XL R2 egentligen är kass.

Permalänk

Själv är jag lite partisk med mitt nya phanteks enthoo primo som jag älskar, men dottern har ett Define 4 som jag satt ihop och det är en bra standarddator . Förutom phanteks tycker jag inwin gör jäkligt fina chassi och hade de bara haft en 5.25 plats så hade jag övervägt ett sådant.
Men Fractal Designs chassi är återigen bra grejer, bara lite standardgrejer.

Permalänk
Medlem

Själv kan jag bara svara på vad jag tycker gör dem till ett vettigt företag med vettiga produkter.

Min första erfarenhet utav Fractal Design var Define R2, ville ha en stilren låda som också var tyst och till en mindre kostnad än de andra stora tillverkarnas alternativ. Köpte lådan, packade upp den och så visade sig att ljuddämpningsmattan på sidopanelen satt löst, limmet hade släppt på alla sidor så den bara satt fast i mitten. Mailade dem och utan något snack om saken, behövde aldrig bevisa något eller skicka tillbaka plåten, så fick jag en ny sidopanel på posten en vecka senare utan kostnad.

Visst, Fractal är inte det enda företag som skulle hanterat den situationen så men det för mig gav ett väldigt gott intryck och gav mig förtroende för dem. Sen att chassit var väldigt stilrent, väldigt tyst och lättbyggt gjorde ju inte saken sämre heller.

Efter några avstickare i olika format, testade ITX och mATX med andra tillverkares chassin, så införskaffades en Define R4. Ett klockrent chassi för de pengarna jag betalade, visst det är inte perfekt och de vanligaste klagomålen kan ju folk redan ex dörr som bara öppnas åt ena hållet etc Men överlag ett grymt chassi för en väldigt konkurrenskraftig summa pengar.

Funderar idag på att köpa Define R5 bara för att, har inget behov av att uppgradera eller byta låda men då jag gillar de ändringar som gjorts och för att man kan så blir det nog ett byte framöver.

Permalänk
Medlem

Tappade gummifötterna till mitt förra Arc-chassi efter garantitiden, i samma mejl till dom nämnde jag som hastigast att på en av mina orginalfläktar hade kullagren gett upp. Cirka en vecka senare kom det ett vadderat kuvert till mig med både fötter och en helt ny fläkt. Trevligt bemötande på supporten, med. Nästa chassi vart delvis på grund av det ett FD R5, bästa jag någonsin haft.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem
Skrivet av hoski:

Större chassi än något av FD's, av högre kvalitet, med goda expansionsmöjligheter och möjlighet till optimal kylning.
Vid senaste bygget föll valet på CaseLabs.

Okej, tack för svar, verkar som att det mesta i dina invändningar bottnar sig i att du behöver ett större chassi än vad FD:s sortiment erbjuder.
Vad är det du har att anmärka på i kvalitén som du nämner? Tänkte om det var något specifikt?

Permalänk
Medlem

@Allihopa: Gissar du vilt, har du kollat på define R och S, serien?
Du kan ha upp till en 360/420mm rad i toppen, en 360mm rad i fronten
Gott om plats för res/pump. Följer även med fästen till define S. Så varför säger du att Define R/S inte passar för "exotisk lösning".

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av jeeq:

Som @pazu säger, men det finns massor av anledningar som bidrar till företagets popularitet här på SC. Deras R4 är t.ex LJUDDÄMPAT till rimligt pris med inga direkta brister.

Skrivet av ghoti:

Om man går till standardbutikerna, söker på ljuddämpat chassi och sorterar på pris så hittar du nästan bara FD för under tusenlappen (undantaget corsair carbide och kanske någon mer). Eftersom de inte är skitfula, svårbyggda eller har någon annan uppenbar brist finns det inga direkta incitament för normalkonsumenten att välja något annat.

De har en allvarlig brist: De verkar bara kunna göra överdrivet stora chassin. Define R4 är i princip det största ATX-chassit på marknaden om man undantar några obskyra modeller som ingen köper. Det är verkligen inte roligt att hantera på LAN till exempel. Och en förkrossande majoritet av ägarna av det har inte tre grafikkort, tio hårddiskar eller något annat som kräver så mycket plats.

Idag släppte de en ITX-version av Define som hade kunnat vara helt klockren. Men nej, då består halva chassit av dödutrymme som nästan ingen kommer använda, varför det är stort som ett mATX-chassi. GG, Fractal.

Det är väldigt synd att de gör på det viset, eftersom de gör så mycket annat rätt: ljuddämpning, stilrent utseende, bra kvalitet i prisklassen osv. Men storleken blir en dealbreaker som gör att jag normalt sett inte kan rekommendera deras chassin med gott samvete.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nautilus011:

@Allihopa: Gissar du vilt, har du kollat på define R och S, serien?
Du kan ha upp till en 360/420mm rad i toppen, en 360mm rad i fronten
Gott om plats för res/pump. Följer även med fästen till define S. Så varför säger du att Define R/S inte passar för "exotisk lösning".

jo jag kan stoppa en 480 i en ungsform också, men det gör det inte kompatibelt med vattenkylning.
luftflödet är för dåligt, en radd will du inte ha i botten för då suger man bara upp massa dam + att luftflödet från botten bli befränsat. och avståntåndet mellan moderkort och taket är för litet så att sätta en vättig rad + fläktar utan att raden ska vara platt som ett a4 blir bara löjligt. men vad vet jag, jag gissar väll bara vilt som faktiskt försökt mig på att bygga i skiten och tyckt att det bara var skräp.

Visa signatur

NZXT Phantom | 4790k 4.8Ghz | GA-Z97X-Gaming 7 | 16GB | ASUS 1080 TI Strix | 3 x 525GB SSD | XFX P1-1050-BEFX Full custom watercooling loop.
Acer 28" Predator XB281HK G-Sync 4K

Permalänk
Medlem

Tycker Define-chassina är hyfsade, men inget superspeciellt. Pluspoängen från deras bra ljudisolering äts upp av minuspoängen från det allmänt klena godset, den där sortens sladdriga plåtar och klena ramverk tycker jag hör hemma i lågbudgetsegmentet med halva prislappen. Vad det gäller ytfinish ser jag faktiskt inte heller någon större skillnad mellan FD och snikalternativen, det är genomgående plast och pulverlackad stålplåt. Till deras försvar ska det väl dock sägas att det finns dyrare lådor från andra tillverkare som lider av samma problematik i vad mån två fel gör ett rätt, och att det ändå är tillräckligt bra, trots att det inte imponerar.

Kan tänka mig att det främst är den sparsmakade designen och den goda ljudisoleringen som gått hem i nordiska entusiastkretsar, att man i stort är beredd att tumma på annat så länge lådan är snygg och tyst.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

@kaput: En lådmakare som har klen konstruktion och plastig känsla är corsair. Var väldigt besviken på mitt Obsidian 750D som jag hade innan mitt Define S

Permalänk
Medlem

@Alling:

Måste hålla med dig om storleken, även om jag inte har haft problem med det själv. Finns gott om plats under mitt bord + att den passar som handen i handsken i min vanliga resväska vid transport, brukar bara vira en handduk runt datorn så fixerar den i princip sig själv. Dator på hjul!

Jag gillar bredden på R4 pga att det ger gott om plats för både kablar och stora CPU-kylare men klarar mig gott på en 5,25"-plats och kommer aldrig behöva mer än 3-4 HDD-platser. Att jag ens har ATX-chassi beror på att moderkort med SLI/CF-stöd var billigast i ATX när jag byggde. Nästa bygge kommer förmodligen bli i en annan formfaktor, skulle gärna experimentera med väggmonterad dator t ex, men det är OT här.

Visa signatur

- Om du är osäker, skriv dom! :)

Permalänk
Medlem

Själv tycker jag att corsair och fd är jämbördiga, men i den billigaste kategorin chassin är det svårt att slå fd tycker jag, och vill man ha ljuddämpade premiumditon tycker jag att både define s och r5 ligger bra till, där jag personligen tycker att define s känns som det modernare alternativet.

Vadå avsaknad av hype från utlandet? Jag har visserligen inte hängt på internationella forum något, men både linustechtips och hardwarecanucks för att ta upp ett par exempel lovordar FD.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Tycker Define-chassina är hyfsade, men inget superspeciellt. Pluspoängen från deras bra ljudisolering äts upp av minuspoängen från det allmänt klena godset, den där sortens sladdriga plåtar och klena ramverk tycker jag hör hemma i lågbudgetsegmentet med halva prislappen. Vad det gäller ytfinish ser jag faktiskt inte heller någon större skillnad mellan FD och snikalternativen, det är genomgående plast och pulverlackad stålplåt. Till deras försvar ska det väl dock sägas att det finns dyrare lådor från andra tillverkare som lider av samma problematik i vad mån två fel gör ett rätt, och att det ändå är tillräckligt bra, trots att det inte imponerar.

Kan tänka mig att det främst är den sparsmakade designen och den goda ljudisoleringen som gått hem i nordiska entusiastkretsar, att man i stort är beredd att tumma på annat så länge lådan är snygg och tyst.

Håller med dig fullständigt, har även upplevt define chassin väldigt varma

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus 390z, intel i9 9900k @5GHz, RTX 3090, ddr4 32Gb @ 3200MHz, corsair AX860, samsung 840 evo 128Gb, samsung 850 evo 250Gb, BeQuiet dark base 900, custom loop (360+480 radiatorer)

Permalänk
Medlem

@jmeistr:

Ja, precis, FD är som sagt inte ensamma om det där.

Vet inte hur andra tänker, men jag drar öronen åt mig direkt när jag märker att en produkt från en tillverkare håller lägre kvalitet än förväntat för priset, och man uppenbart försökt jaga ören i tillverkningsleden för att öka avansen på produkten. Man börjar fundera på om det är en genomgående kulturgrej på företaget. Vågar man exempelvis köpa nätagg, som ju måste öppnas och därmed fråntas alla återlämningsmöjligheter för att kunna bedömas, från Corsair eller FD?

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Stilrena chassin med ljuddämpning och inte hutlöst pris. Det är väl OK?

Jag gillar dock inte den nya trenden med massa volym som inte utnyttjas. Där det finns utrymme ska det vara 3,5-tums hårddiskplatser enligt mig. R5 är väl det Fractal Design chassi jag skulle köpa idag om jag skulle köpa något. Nu finns ju Node 804 men tyvärr är det mATX, jag vill ju ha ATX.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Allihopa:

jo jag kan stoppa en 480 i en ungsform också, men det gör det inte kompatibelt med vattenkylning.
luftflödet är för dåligt, en radd will du inte ha i botten för då suger man bara upp massa dam + att luftflödet från botten bli befränsat. och avståntåndet mellan moderkort och taket är för litet så att sätta en vättig rad + fläktar utan att raden ska vara platt som ett a4 blir bara löjligt. men vad vet jag, jag gissar väll bara vilt som faktiskt försökt mig på att bygga i skiten och tyckt att det bara var skräp.

Finns dom som tycker Bentley är fattiga snikbilar också. Dom människorna är nog kanske kapabla att inse att inte alla människor indentifierar sig helt med sin bil och att 99.9% tycker att Volvo, Audi, Bmw etc duger fint tyder på att det inte är skräp. Tråden handlade om varför FD har så bra rykte inte om det fanns nån gnällspik som var missnöjd med dom.
Bara för att man själv har väldigt unika krav gör inte automatiskt saker som inte uppfyller dessa till skräp eller skit.

/M

Visa signatur

13700KF, RTX 3080ti, Arctic Freezer 360, 16GB b-die 3866-15-15-15, 1TB 970 Evo+28TB snurrdisk, Phanteks P400a, Samsung 34" Odyssey G5 C34G55T.

Permalänk
Medlem

Människor gillar att glorifiera sina egna val, t.ex vilket chassi de har valt att köpa. Så är det gällande alla produkter. Har 4-5 vänner som alla har köpt likadana tangentbord, headset, möss, grafikkort, i princip allting bara för att de andra har rekommenderat/glorifierat sina val. Tror det handlar mycket om okunskap också, att man inte vågar kolla på andra alternativ.

Visa signatur

GPU: GTX 1080 CPU: i7 4790k Ljud: DT990 250Ω, HD600, HE4XX, PC360, Schiit 2U-Stack, Fiio E10K & Logitech Z-5500

Permalänk
Medlem
Skrivet av geforce60:

Topic?

Visst har dom normalsmarta lösningar, byggt på plast. Relativt dyrt för vad för kvalité man får.

Varför rekommenderar alla Fractal Design chassin här, på utländska forum är Fractalhypen i stort sett noll?

Byggt åt flertalet vänner i dom, tycker inte dom utmärker sig något speciellt. De är billiga vilket känns i plåt samt plast. Men de är väldigt tillgängliga här i Sverige och vårat utbud är inte lika stort här som i olika andra länder.

Permalänk
Medlem

@Allihopa: Du får ha din åsikt. Jag fick dock uppfattningen av att du inte hade arbetat med Define S/ R5 då det är många som gillar dom chassina för just custom watercooling. Finns många reviews/videos angående detta och, dom flesta positiva. Annars brukar det va lätt att hitta info from negativ info men inte just om detta.

Mitt förra chassi Corsair 800D som många har lovordat för custom watercooling tycker jag är sämre än Define S, så det visar väl mer på "smaken är som baken".

Jag resonerade så här
* Mindre än 800D/900D
* Tystare än 800D/900D
* Kan ha 2x360mm tjocka radiatorer
* Klarar lufkylare på 180mm höjd
* 9x140mm fläktplatser om man vill tumma på ljudnivå.

För 700kr tycker jag fått valuta för pengarna, för 1000kr till hade jag nog fått ett bättre chassi men jag valde att lägga 1000kr extra för en större SSD.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Giuffria:

Byggt åt flertalet vänner i dom, tycker inte dom utmärker sig något speciellt. De är billiga vilket känns i plåt samt plast. Men de är väldigt tillgängliga här i Sverige och vårat utbud är inte lika stort här som i olika andra länder.

Där håller jag inte alls med dig. Varken plast eller plåt på mitt nuvarande Define R4 känns annat än ett kvalitétsbygge. Jag föredrar alla dagar i veckan en redig plåtkonstruktion över aluminium då jag inte fraktar datorn och jag tycker inte alls att plåten på något sätt känns för tunn och sladdrig utan snarare tvärt om stabil och tung, sen om det beror på ljuddämpningen som ju väger och stabiliserar en del ska jag inte svara på då jag inte plockat bort den.

Plasten känns lika bra som vilken annan tillverkare som helst, aldrig haft problem med att dammfilter och liknande tappat form eller att fästen strulat. Fronten har för mig sitter inte helt hundra fast då ett fäste sprack, men där kan jag inte beskylla någon annan än mig själv då jag tappade chassit med fronten i golvet när jag skulle flytta det tomma chassit för att montera in en helt ny uppsättning komponenter. Snarare all cred till Fractal Design som byggt ett så bra chassi så det faktiskt inte fick några som helst andra skador av ett fall på 1.5 meter ner i golvet med fronten först.

Permalänk
Medlem
Skrivet av geforce60:

Topic?

Visst har dom normalsmarta lösningar, byggt på plast. Relativt dyrt för vad för kvalité man får.

Varför rekommenderar alla Fractal Design chassin här, på utländska forum är Fractalhypen i stort sett noll?

Hur är dina tankar kring detta? Vilket chassi är det ultimata för dig?

Visa signatur

Fulburken:
| I9 9900K
| Gigabyte Aorus Z390 AORUS MASTER
| Asus RTX 3090 Strix OC