Chromebook får datortillverkare att lämna budgetmarknaden

Permalänk
Medlem
Skrivet av Feeku:

@Paddanx:

ARM är dock inte licensfritt.

hmm, Fel val av ord... det är inte inlåst hade varit bättre.
Vilken tillverkare som helst får lov att köpa rättigheterna till att bygga dem, till skillnad mot x86.

http://semiaccurate.com/2013/08/07/a-long-look-at-how-arm-lic...
Du kan tom välja vilken nivå du vill licensera det på.

Och med tanke på att där 2013 (enligt artikeln ovan) fanns ca 320 partners så vågar jag säga att det är vida spritt mot X86 som har ... Intel & AMD.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Datavetare
Skrivet av Paddanx:

ARM är licensfritt, har konkurrens och finns i allt från budget till prestanda designer. De har bra perf/watt och ändå mer än nog med kraft för att göra enklare uppgifter på en dator.

ARM är allt annat än licensfritt, det är tvärt om en extremt strikt licens. Hela ARMs affärsmodell bygger på att man totalt kontrollerar allt kring arkitekturen och man säljer sedan rätten att använda denna arkitektur till kiseltillverkare. Finns några varianter på fria arkitekturer, t.ex. RISC-V, SPARC och tro även POWER via OpenPOWER är fri nu.

Undantaget Apples ARM implementation (och förhoppningsvis kommande Kryo från Qualcomm) så är dagens ARM-modeller i bästa fall jämförbara med Atom i absolut prestanda.

Skrivet av Paddanx:

Försök göra detta med en Windows x86 maskin: (Och det finns naturligtvis bättre sådana)
http://www.sweclockers.com/nyhet/21361-raspberry-pi-lanserar-...
Närmaste är väl Intel Compute Stick som är Intel själv som gör (mao inte ens mellanhänder), har gratis Windows OS (via Microsofts subventionering) och ändå.... kostar typ 1000kr.
Raspberry pi 2 får du för <500kr, inkl liten låda och strömenhet. Tom surfplattor för 1000kr kan du relativt enkelt få, där dessa har både skärm, batteri och allt vs x86 variant. Chromebooks får du hela vägen ner till strax över 2000kr, och då är det laptop-klass batteri med 13 timmars drift, <1kg vikt, 2GB RAM och 16GB SSD, tangentbord mm, precis allt dessa surfmaskiner behöver.

http://hothardware.com/news/jaguarboard-intel-atom-powered-si...

Notera att JaguarBoard inte tillverkas från Intel men man kan ändå hålla ett pris på $45. Ställer du den Silvermot baserade CPU som JaguarBoard har mot den Cortex A7 baserade CPU som RPi2 har så är det lite som att jämföra Atom mot Core i relativ prestandaskillnad. Däremot har Cortex A7 otroligt låg absolut strömförbrukning.

Problemet med många x86 baserade smådatorer, inklusive Computestick, är att man verkar ha svårt att släppa tanken på att det inte skulle gå att köra Windows på enheten. Som jag förstått det har inte JaguarBoard stöd för Windows och då är det fullt möjligt att skapa Atom-baserade (och Quark om man siktar på mikrokontroller nivå) enheter med samma prisnivå som ARM och till samma tillverkningskostnad.

Skrivet av Paddanx:

Intel subventionerar Atom så in i bomben för att man ska välja tillbaka från ARM, men detta kan de inte fortsätta med i all evighet.

Intel subventionerar Atom för mobiler för att ha ens en teoretisk möjlighet att komma in på den marknaden.

Skrivet av Paddanx:

Kort sagt, ARM är en enklare design, billigare att bygga och du slipper bakåtkompatibiliteten så priset på kretsen kommer redan där bli lägre. Lägg till att du har konkurrens från olika leverantörer så pressas priset ännu mer. Om inte Intel vill släppa x86, och vi dessutom ska börja banta lite i dens kompatibilitet så går detta inte riktigt att komma i från.

ARM är den mest komplicerade RISC design som fått någon relevant spridning, viss städning skedde i Aarch64, men alla kretsar som implementerar ARMv8 måste även implementera 32-bitars ISA...

Skillnaden i komplexitet som kan härledas till ISA är idag är ändå totalt irrelevant, andel transistorer som används för avkodning är ett avrundningsfel i totala transistorbudgeten. Så fort man passerat avkodning så är alla dagens CPU-designer på hög nivå väldigt snarlika.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

@Paddanx:

Det finns förvisso många ARM tillverkare, men om x86 skulle sluta konkurrera med ARM så ser jag inget som skulle stoppa ARM Holdings från att drastiskt öka licenskostnaderna vilket i sin tur skulle led till att alla ARM tillverkare tvingas höja priserna. Så även fast det finns mängder av tillverkare så är "ARM ekosystemet" av tillverkare lite utav en enda stor aktör. Därmed behöver ARM en extern konkurrent även då den har en massa "intern" konkurrens.

Permalänk
Medlem

För något år sedan så ruttnade min fru på sin gamla HP laptop som hon köpte begagnad för runt 10 år sedan, mestadels för att batteriet var dött och hon kände sig begränsad av att behöva ha sladden i hela tiden.
Jag började kolla runt vad ett nytt batteri skulle kunna tänkas kosta.... herrejösses.
Ställde om tänket och började kolla på nya lågbudgetlaptops istället, hon gör i princip inget annat än slösurfar, så jag tänkte att det duger med precis vad som helst bara den kan köra en webbläsare. När jag då av ren slump kom i kontakt med Chromebooks så kändes det så självklart, eftersom hon redan har android i sin telefon så känns det ju även bekant för henne.

Det slutade med att vi köpte visningsexet av en Lenovo N20 hos lokala elektronikladan för ungefär samma peng som ett nytt batteri kostade till tidigare nämnda laptop.
Så här nått år efteråt så kan jag inte annat än att konstatera att den fyller sin funktion väldigt bra, frun gillar hur liten, lätt, smidig o snabb den är, batteriet räcker lätt en hel dag och inte minsta krångel, allt bara funkar.

Givetvis är en Chromebook väldigt begränsad, det skulle inte gå att ha en enda "dator" i ett hushåll, men för att bara använda till att ligga med på magen o slösurfa så ser jag den som klockren och framförallt väldigt prisvärd.

Visa signatur

1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d

Permalänk
Medlem
Skrivet av Feeku:

@Paddanx:

Det finns förvisso många ARM tillverkare, men om x86 skulle sluta konkurrera med ARM så ser jag inget som skulle stoppa ARM Holdings från att drastiskt öka licenskostnaderna vilket i sin tur skulle led till att alla ARM tillverkare tvingas höja priserna. Så även fast det finns mängder av tillverkare så är "ARM ekosystemet" av tillverkare lite utav en enda stor aktör. Därmed behöver ARM en extern konkurrent även då den har en massa "intern" konkurrens.

Sant, men som det är nu, är det Intel som är "flaskhalsen" så låt oss oroa oss för problemet som finns, istället för problemet som kanske skulle kunna ske.

Du är fullt välkommen att skapa en konkurrent om du vill dock

@Yoshman
Jag har rättat mina ord ang licens.

Vad är poängen att köra X86 om du inte ska ha Windows?!
Om du inte behöver Windows så självklart kan du göra det enklare och billigare, men även $45 är enormt pris om du ska ha en enhet som ska ha retail pris på <$100.

Och ang subventioneringen så kan du jämföra priset på en Windows Surfplatta och en Arm/Android surfplatta, gärna en där Windows är gratis för att ge Intel en chans... de måste subventionera även där om det ska finnas någon poäng alls att välja x86/Windows.

Okej, visste inte att v8 hade så gammal implementation fortfarande, men å andra sidan så finns det olika rev av en anledning. Sen att det är avkodningen som skiljer och inte mycket sen har jag förstått, men det ändrar inte faktumet att ARM är designad på ett annat sätt när det gäller generationerna. En x86 ska kunna köra samma gamla program sedan 1990 talets 386a, och samtidigt allt idag. En arm kompilerar du koden för att matcha versionen (både på gott och ont), och överlåter kompatibilitet-jobbet på mjukvaran, istället för att behålla stengamla instruktioner. De kan mao välja att städa det i nästa generation igen, men det kan du inte i x86.
Sen självklart kommer detta inte göra kretsen "halva storleken" av en x86 för det, men desto färre delar du måste ta i aspekt, desto enklare är det också att designa och bygga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Jag tycker det är bra att Microsoft får konkurrens så det blir annat att välja på än enbart Windows i budgetsegmentet. Apples produkter räknar jag inte in i budgetsegmentet om man ser på datorer. Fast visst många kör ju på iPad istället, speciellt skolor. Men ett riktigt tangentbord ger ändå övertaget till en chromebook jämfört med en surfplatta tycker jag.

De som kör Windows vinner också på om Microsoft får större konkurrens. Då anstränger sig Microsoft mera för att göra Windows bättre.

Datortillverkarna får väl ge det folket vill ha. Vill folk ha chromebooks så är det väl bara att leverera sådana istället för att gnälla om att bli utkonkurrerade.

Instämmer till fyllest. Idag anstränger sig Microsoft uteslutande vad gäller sådant som kan optimera deras vinst (till exempel insamling av användarnas information) och struntar helt och hållet i vad användarna vill ha.

Tänk om Google gjorde ett riktigt OS för PC, en konkurrent. Det vore härligt!

.

Visa signatur

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Paddanx:

Vad är poängen att köra X86 om du inte ska ha Windows?!
Om du inte behöver Windows så självklart kan du göra det enklare och billigare, men även $45 är enormt pris om du ska ha en enhet som ska ha retail pris på <$100.

$45 är för ett komplett kort, i en färdig produkt behöver du bara systemkretsen och den kostar $17.

Verkar för övrigt att man sänkt priset till $40, JaguarBoards hemsida. Notera att detta pris inkluderar även 16 GB flash för OS, något som tillkommer i RPi.

Så vad är poängen? De som jag direkt kommer på är

  • även om Linux, FreeBSD m.fl. stödjer andra arkitekturer så är stödet för x86 långt mer moget. Verktyg, kompilatorer etc är bättre testade för x86. Fördelen med ARM på Linux är att ändå att ARM är med råge den klart näst mest mogna arkitekturen idag, bl.a. tack vare Android.

  • Z3735 presterar CPU-mässigt inte långt ifrån de senaste ARM-baserade telefonerna (undantaget Apples systemkretsar), de kostar rätt mycket mer än $17. Så CPU-mässigt är detta nog bästa prestanda/pris man hittar för den här typen av enheter

  • ISA är bara en aspekt, en stor fördel med x86 är att många saker runt omkring också är standardiserat vilket gör det möjligt att skapa generella OS-kärnor. ARM jobbar på att skapa en liknande standard, men just nu krävs det typiskt en specifik OS-kärna för varje familj av systemkretsar vilket gör det mer komplicerat för användaren + stödet för äldre produkter tenderar att försvinna rätt snabbt

Skrivet av Paddanx:

Och ang subventioneringen så kan du jämföra priset på en Windows Surfplatta och en Arm/Android surfplatta, gärna en där Windows är gratis för att ge Intel en chans... de måste subventionera även där om det ska finnas någon poäng alls att välja x86/Windows.

Fast att Microsoft ger bort Windows gratis är ju en annan sak, det gjorde man ju initialt med Windows RT av samma anledning Intel subventionerar systemkretsar för mobiler: har man noll marknadsandel får man helt enkelt inse att det kommer kosta att bryta sig in på en ny marknad. Windows på pekplattor, vare sig de kör ARM eller x86, är samma sak: en ny marknad för Windows så Microsoft får helt enkelt finna sig i att det kommer att kosta att ens försöka komma in på marknaden.

Vad jag vet så subventioneras inte Atom för pekplattor, däremot verkar Intel inte längre speciellt interesserad av att pusha Atom här utan man pushar istället Core M. Core M är definitivt inte subventionerad på något sätt utan håller normal marginal för mobila produkter (d.v.s. väldigt bra marginal).

Skrivet av Paddanx:

Okej, visste inte att v8 hade så gammal implementation fortfarande, men å andra sidan så finns det olika rev av en anledning. Sen att det är avkodningen som skiljer och inte mycket sen har jag förstått, men det ändrar inte faktumet att ARM är designad på ett annat sätt när det gäller generationerna. En x86 ska kunna köra samma gamla program sedan 1990 talets 386a, och samtidigt allt idag. En arm kompilerar du koden för att matcha versionen (både på gott och ont), och överlåter kompatibilitet-jobbet på mjukvaran, istället för att behålla stengamla instruktioner. De kan mao välja att städa det i nästa generation igen, men det kan du inte i x86.
Sen självklart kommer detta inte göra kretsen "halva storleken" av en x86 för det, men desto färre delar du måste ta i aspekt, desto enklare är det också att designa och bygga.

Sant att ARM inte är strikt bakåtkompatibel, man har tidigare haft en väldigt "embedded" syn på saker. Det håller på att ändras, 64-bitars ARM är totalt chanslös i serverrummet innan man har motsvarande x86 stöd för att kunna köra generella OS-kärnor och garantera att nya produkter kan köra äldre programvara.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

@IceDread det är en surf maskin.... brukar du surfa utan internet tillgång ofta?
Var och vartannat cafe, byggnad och kontor har ju Wifi nu för tiden dessutom.

Det står att det finns appar som kan köras offline. Varför skulle du köpa denna och inte kunna använda den på flera områden när det då finns bra alternativ där det fungerar utmärkt? Du kanske rör dig mycket i staden och därför inte tänker på landsbygd, sommarstuga, segling, semestra utomlands osv?

Visa signatur

Intel Core i7 8700K, MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB Gaming X, Samsung 960 EVO 1TB, MSI Z370 GAMING M5, Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance, EVGA Supernova G3 850W

INTEL CORE I7 3930K 3.20GHZ 12MB S-2011, FRACTAL DESIGN MIDITOWER DEFINE R3, CORSAIR HX 1050W, ASUS RAMPAGE IV FORMULA, Asus STRIX GTX970, CORSAIR 16GB DDR3 DOMINATOR QUAD 1866MHZ CL9 (4X4GB) Ljud: ASUS Xonar D2X/XDT 7.1 | Elac 5.1 +förstärkare | Cambridge dacmagic plus | Astro gaming A40 | Sennheiser HD 650
You ask me if I have a god complex? Let me tell you something, I am god!

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Sedan är väl frågan hur den täta kopplingen mellan det som görs på datorn och det faktum att detta lär sparas på Googles servrar utanför Sverige gillas av Svensk lagstiftning med.

Jepp, det är den absolut största anledningen till att jag aldrig i helvetet skulle skaffa en Chromebook.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

$45 är för ett komplett kort, i en färdig produkt behöver du bara systemkretsen och den kostar $17.

Verkar för övrigt att man sänkt priset till $40, JaguarBoards hemsida. Notera att detta pris inkluderar även 16 GB flash för OS, något som tillkommer i RPi.

Så vad är poängen? De som jag direkt kommer på är

  • även om Linux, FreeBSD m.fl. stödjer andra arkitekturer så är stödet för x86 långt mer moget. Verktyg, kompilatorer etc är bättre testade för x86. Fördelen med ARM på Linux är att ändå att ARM är med råge den klart näst mest mogna arkitekturen idag, bl.a. tack vare Android.

  • Z3735 presterar CPU-mässigt inte långt ifrån de senaste ARM-baserade telefonerna (undantaget Apples systemkretsar), de kostar rätt mycket mer än $17. Så CPU-mässigt är detta nog bästa prestanda/pris man hittar för den här typen av enheter

  • ISA är bara en aspekt, en stor fördel med x86 är att många saker runt omkring också är standardiserat vilket gör det möjligt att skapa generella OS-kärnor. ARM jobbar på att skapa en liknande standard, men just nu krävs det typiskt en specifik OS-kärna för varje familj av systemkretsar vilket gör det mer komplicerat för användaren + stödet för äldre produkter tenderar att försvinna rätt snabbt

ok, $40 för färdig krets är inte fy skam, men varför är den inte implementerad i varje chromebook/budget PC eller surfplatta då frågar jag, om den nu är så bra? Något måste ju vara fel, annars blir det inte så.

Skrivet av Yoshman:

Fast att Microsoft ger bort Windows gratis är ju en annan sak, det gjorde man ju initialt med Windows RT av samma anledning Intel subventionerar systemkretsar för mobiler: har man noll marknadsandel får man helt enkelt inse att det kommer kosta att bryta sig in på en ny marknad. Windows på pekplattor, vare sig de kör ARM eller x86, är samma sak: en ny marknad för Windows så Microsoft får helt enkelt finna sig i att det kommer att kosta att ens försöka komma in på marknaden.

Nu var det inte Microsoft taktik jag syftade på, läs igen. Utan jag syftade att välj en enhet som har detta gratis för att få en rättvis jämförelse mellan produkt "A" och "B" när du ska jämföra pris mellan x86 baserad enhet och ARM baserad enhet. Detta så att inte OSets pris kommer in i bilden. Om du kan hitta och jämföra dem utan OS går det bra det med, men det är som sagt slutprodukten vi pratar om här och priset på dem, inte PR tekniker för företag i nya marknader.

Skrivet av Yoshman:

Vad jag vet så subventioneras inte Atom för pekplattor, däremot verkar Intel inte längre speciellt interesserad av att pusha Atom här utan man pushar istället Core M. Core M är definitivt inte subventionerad på något sätt utan håller normal marginal för mobila produkter (d.v.s. väldigt bra marginal).

Just därför är också Windows plattor, eller x86 plattor oavsett OS, inte konkurrenskraftiga. Så om nu färdiga enheter kan släppas här, med ARM och fungera utmärkt till sin funktion, till ett pris där x86 enheter inte kan nå, utan subventionering, så vidhåller jag att x86 är dyrare för enklare ändamål än ARM baserad enhet.
Atom hade sin nytta när man hade usel perf/watt, men nu när Core M är betydligt bättre på det så är problemet istället priset/prestanda. Man kan helt enkelt inte göra en snabb nog krets till tillräckligt konkurrenskraftigt pris utan att använda Windows som fördel. (Iaf inte vad jag kan se på marknaden idag, men det kanske kommer)

Enda anledningen man köper en dyrare x86 platta är om man vill ha just... Windows. Du vill kunna köra alla program och ha alla funktioner som en vanlig PC. Så antingen betalar man extra för den funktionen, eller så kan man tänka sig få billigare hårdvara och mer specialgjort OS med begränsningar.

Skrivet av Yoshman:

Som jag förstått det har inte JaguarBoard stöd för Windows och då är det fullt möjligt att skapa Atom-baserade (och Quark om man siktar på mikrokontroller nivå) enheter med samma prisnivå som ARM och till samma tillverkningskostnad.

Och pga detta ovan är anledningen att betala mer för den också borde, då jag lika gärna kan ta vilken annan enhet som helst som har stöd för det OS (Android/"Linux"/ChromeOS) jag tänker köra.
Så, åter... när kan jag vänta mig en "JaguarBoard" baserad surfplatta för samma pris som en ARM baserad? För att x86 + Windows inte kan konkurrera i budget segmentet är exakt var ovan artikel säger, då företagen flyr från det pga låg lönsamhet.

Skrivet av Yoshman:

Sant att ARM inte är strikt bakåtkompatibel, man har tidigare haft en väldigt "embedded" syn på saker. Det håller på att ändras, 64-bitars ARM är totalt chanslös i serverrummet innan man har motsvarande x86 stöd för att kunna köra generella OS-kärnor och garantera att nya produkter kan köra äldre programvara.

Detta är irrelevant för diskussionen dock, då jag tänker inte ta min budget surfplatta eller budget PC/Chromebook till serverrummet. Jag behöver ha en enhet som kan köra den mjukvara jag behöver på den, idag, och bakåtkompatibilitet behövs inte eftersom allt blir optimerat för den enhetens behov.

Skrivet av anon5930:

Sedan är väl frågan hur den täta kopplingen mellan det som görs på datorn och det faktum att detta lär sparas på Googles servrar utanför Sverige gillas av Svensk lagstiftning med.

Skrivet av backfeed:

Jepp, det är den absolut största anledningen till att jag aldrig i helvetet skulle skaffa en Chromebook.

Ni menar på samma sätt som Windows 10 (och tidigare med alla patcher installerade) gör också om man inte stänger av alla loggar, onedrive, Microsoft konto mm?
Förstår problemet, men glöm inte att detta sker idag i Windows miljö också, dock kan man om man vet hur, stänga av detta i Windows mha brandväggar och att ändra inställningar. Lite svårt att ta med en router och brandvägg överallt med sig dock.. men.

*** raderat ***

Men jag antar att ni båda kör Linux istället och är smarta

Skrivet av IceDread:

Det står att det finns appar som kan köras offline. Varför skulle du köpa denna och inte kunna använda den på flera områden när det då finns bra alternativ där det fungerar utmärkt? Du kanske rör dig mycket i staden och därför inte tänker på landsbygd, sommarstuga, segling, semestra utomlands osv?

Självklart förstår jag din poäng, men poängen kvarstår ju att den är gjord på detta sätt, typ som en telefon som måste ha täckning för att vara till vettighet. Du kan fortfarande starta och köra enklare små saker i båda enheter utan nätverk, men du får ytterligare begränsningar.

Personligen anser jag, precis som du, att den är för begränsad, och väljer därför att betala mer för att få en enhet som klarar de saker jag önskar. Men det betyder inte att det är fel på enheten... den är bara inte gjort för dina och mina behov och önskemål.

Onödig gliring
Permalänk
Inaktiv
Skrivet av backfeed:

Jepp, det är den absolut största anledningen till att jag aldrig i helvetet skulle skaffa en Chromebook.

Skrivet av Paddanx:

Ni menar på samma sätt som Windows 10 (och tidigare med alla patcher installerade) gör också om man inte stänger av alla loggar, onedrive, Microsoft konto mm?
Förstår problemet, men glöm inte att detta sker idag i Windows miljö också, dock kan man om man vet hur, stänga av detta i Windows mha brandväggar och att ändra inställningar. Lite svårt att ta med en router och brandvägg överallt med sig dock.. men.

Poängen är att om ni inte inser detta så är kommentarerna rätt korkade.

Men jag antar att ni båda kör Linux istället och är smarta

Paddanx, läs vad jag svarade på med inlägget i fråga. Har du hängt med så är just användandet av blandannat Google något som diskuterats mycket om det är tillåtet med svenska regler, i och med att datan lagras utomlands. Påståendet var att Chromebooks skulle vara smidiga att använda i exempelvis skolor och just där är det frågan om det egentligen är tillåtet.

Att Windows 10 troligen snokar mer än tidigare Windows-utgåvor bryr jag mig inte om. Hade jag faktiskt brytt mig tillräckligt mycket (eller snarare att Linux-baserade OS hade uppfyllt kraven) så hade jag fortsatt köra Linux (troligen Kubuntu).

Dock använder jag Googles tjänster så lite som möjligt. Av anledning av att de snokar och har som huvudmål att samla in användarinfo och sälja vidare? Nä. Utan av anledningen att deras tjänster inte tillför mig något då det finns konkurrenter på allt utom möjligen Youtube. Och Youtube använder jag dessutom minimalt. Men visst, jag litar inte på Google. Inte Microsoft heller förvisso men deras tjänster och produkter är lite svårare att undvika.

Helt otänkbart att switcha över till Linux så länge mjukvaruutbudet fortsätter vara så dåligt som det är. Nu har det blivit lite mer spel på senare år, tack vare främst GOG och Steam men det är låååååångt kvar för att jag ens skulle överväga ett byte. Förhoppningsvis kan blandannat Vulkan ändra situationen. Vi får se helt enkelt.

Permalänk
Medlem

Är det bara jag som inte ser kopplingen mellan:

"Chromebook får datortillverkare att lämna budgetmarknaden" och
"Minskad försäljning i kombination med ökad konkurrens från billiga Chromebooks med bättre marginaler antas leda till att fler PC-tillverkare överger budgetsegmentet för bärbara datorer, eller åtminstone drar ner på produktutbudet i detta segment."

Hur är det? Finns det en koppling eller finns det eventuellt en koppling?

Jag tycker att vi som läsare av Swecklockers borde kunna förvänta oss bättre journalistik än så, även om artikeln är saxad från annan källa. Det är ju ofta så bra analys (Ytterberg) i det som publiceras här, så varför släppa genom sådant avloppsvatten?

Det är otroligt viktigt att kunna skilja på korrelation och kausalitet, i detta fallet så kan man observera att försäljningen av billiga bärbara med Windows har haft en nedgång medan Chrome OS har ökat (korrelation). Men marknaden har totalt sätt krympt, trots Chrome OS.

Om orsaken (korrelationen) är att kunderna önskar Chrome OS, tillverkarna vill slippa betala Microsoft för Windows licenser eller något annat det vet man inte och kan inte utläsa från källan.

Sedan har vi i ursprungsartikeln en rad typiska "analytiker floskler" som denna:
"But Windows 10 has advantages over the Chrome OS. Windows can be used for a wide range of graphics, productivity and CAD/CAM applications, and it supports more hardware than Chrome OS."

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Paddanx, läs vad jag svarade på med inlägget i fråga. Har du hängt med så är just användandet av blandannat Google något som diskuterats mycket om det är tillåtet med svenska regler, i och med att datan lagras utomlands. Påståendet var att Chromebooks skulle vara smidiga att använda i exempelvis skolor och just där är det frågan om det egentligen är tillåtet.

Att lagstiftningen med den info är ett problem känner jag till ja, och exakt hur staten har ställt sig med detta har jag inte uppdatera info om. Men...

Skrivet av anon5930:

Att Windows 10 troligen snokar mer än tidigare Windows-utgåvor bryr jag mig inte om. Hade jag faktiskt brytt mig tillräckligt mycket (eller snarare att Linux-baserade OS hade uppfyllt kraven) så hade jag fortsatt köra Linux (troligen Kubuntu).

... du borde nog kolla upp det lite mer noga. För om inte man specifikt gör en riggad Win 10 maskin, utan Microsoft konto, stänger helt av OneDrive, stänger av cortana samt alla sök och logg funktioner så är den precis lika problematisk då den lägger en kopia på dina inställningar, dokument och vad du söker/gör (för bla Cortanas skull) på Microsofts servrar. Du kan tom byta/återställa lösenord på din egen dator via deras servrar, vilket jag skulle vilja se hur de gör utan att de, 1, har lösenordet på sina servrar, 2, har en väg in till Windows 10 som då kan hämta detta lösenord online.

Så är du paranoid över en sökmotor, som du enkelt kan låsa ute med noscript och att byta sökmotor så bör du verkligen få upp ögonen på OS som ChomeOS och Win 10 så båda sparar en satans massa info om dig.

Min poäng, är det ett problem med ChromeOS för staten, så är det ett problem med Windows 10 också.

Skrivet av anon5930:

Dock använder jag Googles tjänster så lite som möjligt. Av anledning av att de snokar och har som huvudmål att samla in användarinfo och sälja vidare? Nä. Utan av anledningen att deras tjänster inte tillför mig något då det finns konkurrenter på allt utom möjligen Youtube. Och Youtube använder jag dessutom minimalt. Men visst, jag litar inte på Google. Inte Microsoft heller förvisso men deras tjänster och produkter är lite svårare att undvika.

Så det är okej att inte använda det om man kan ersätta det, men inte okej om man inte kan ersätta det lika enkelt? Antingen är det i mina ögon "okej", eller så är det inte. Sen får man då anpassa sig efter det. Mao, jag ifrågasätter inte att du "tvingas" använda Microsofts produkt, det förstår jag, utan att du går hårt på Google, för att du kan byta dem. Om båda gör samma lurande bakom, så måste väl båda få samma kritik, eller?

Sen måste du förstå att Microsoft har börjat göra precis som google, och inser att de också kan sälja data. De är bara inte djupare i spelet än, men de har verktygen i var mans hem, och de är väldigt ivriga på att du ska ha Windows 10...

Skrivet av anon5930:

Helt otänkbart att switcha över till Linux så länge mjukvaruutbudet fortsätter vara så dåligt som det är. Nu har det blivit lite mer spel på senare år, tack vare främst GOG och Steam men det är låååååångt kvar för att jag ens skulle överväga ett byte. Förhoppningsvis kan blandannat Vulkan ändra situationen. Vi får se helt enkelt.

Håller med, det är inte enkelt val, tyvärr. Och jag hoppas också att vi får se bättring, men om vi ska göra det måste också PC börja tappa marknad till alternativ som ChromeOS, SteamOS osv. Annars kommer Windows och DX12 köra över allt igen.
"Fienden mot din fiende är din vän", och just nu anser jag DirectX min största fiende, inte Google eftersom jag kan styra googles insamling om/när jag vill.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Ni menar på samma sätt som Windows 10 (och tidigare med alla patcher installerade) gör också om man inte stänger av alla loggar, onedrive, Microsoft konto mm?

Jepp, det är därför jag inte kör Windows 10, och är väldigt noga med alla patchar i Windows 7 - nuförtiden tar jag alltid reda på vad varje Windowsuppdatering gör (så långt det är möjligt), och är det något som har med spårning eller Windows 10 att göra så installerar jag den inte. Har även rensat bort allt gammalt spårningsmök.

OneDrive är precis lika illa som Googles dito, och jag skulle aldrig använda den. Den går visserligen att stänga av i Windows 10, men inte med MS egna verktyg (förstås).

Microsoft var bättre förr, innan de blev Apple/Google-wannabes, men är fortfarande minst illa (förutom Linux givetvis, vilket jag definitivt borde gå över till, men jag har aldrig fått tummen ur och avsaknaden av spel är ett faktiskt problem, även om det blivit mycket bättre på senare tid).

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Paddanx:

ok, $40 för färdig krets är inte fy skam, men varför är den inte implementerad i varje chromebook/budget PC eller surfplatta då frågar jag, om den nu är så bra? Något måste ju vara fel, annars blir det inte så.

Tittar du på prisjakt så ser du att 2/3 av alla Chromebooks numera använder x86, initialt var det uteslutande ARM. Chromebooks baserade på Core Celeron/Pentium kostar ungefär lika mycket som Atom/ARM baserade, de Core-baserade är i praktiken långt bättre för interaktiv användning då de har två relativt starka kärnor i stället för 4-8 svaga så inte så förvånande att det gått denna väg.

Skrivet av Paddanx:

Nu var det inte Microsoft taktik jag syftade på, läs igen. Utan jag syftade att välj en enhet som har detta gratis för att få en rättvis jämförelse mellan produkt "A" och "B" när du ska jämföra pris mellan x86 baserad enhet och ARM baserad enhet. Detta så att inte OSets pris kommer in i bilden. Om du kan hitta och jämföra dem utan OS går det bra det med, men det är som sagt slutprodukten vi pratar om här och priset på dem, inte PR tekniker för företag i nya marknader.

Just därför är också Windows plattor, eller x86 plattor oavsett OS, inte konkurrenskraftiga. Så om nu färdiga enheter kan släppas här, med ARM och fungera utmärkt till sin funktion, till ett pris där x86 enheter inte kan nå, utan subventionering, så vidhåller jag att x86 är dyrare för enklare ändamål än ARM baserad enhet.

Även om Windows är gratis verkar det som det krävs saker i HW som drar upp priset. Här är Silvermont/Goldmont baserade pekplattor med Android på prisjakt, notera att priset på dessa är i stort sett desamma som platta med motsvarande mekanisk kvalité och skärm kostar när den kör ARM.

Skrivet av Paddanx:

Det stora problemet för Intel är att Windows (där man har i stort sett 100%) är totalt irrelevant på pekplattor och marknaden för pekplattor på Android tog aldrig riktigt fart + att den nu har en dalande kurva (till och med Ipad försäljningen dalar ju).

Atom hade sin nytta när man hade usel perf/watt, men nu när Core M är betydligt bättre på det så är problemet istället priset/prestanda. Man kan helt enkelt inte göra en snabb nog krets till tillräckligt konkurrenskraftigt pris utan att använda Windows som fördel. (Iaf inte vad jag kan se på marknaden idag, men det kanske kommer)

Enda anledningen man köper en dyrare x86 platta är om man vill ha just... Windows. Du vill kunna köra alla program och ha alla funktioner som en vanlig PC. Så antingen betalar man extra för den funktionen, eller så kan man tänka sig få billigare hårdvara och mer specialgjort OS med begränsningar.

Enda stället där Windows i någon mån kan anses ha lyckas för "pekplattor" är Surface och liknande. Skulle inte riktigt kalla dessa maskiner för pekplattor då hela poängen med dem är att de kan konverteras till en "vanlig" laptop PC och de kan köra "vanliga" Windows applikationer. Core M baserade Surface är faktiskt både snabbare och billigare än den enda rimliga jämförelsen, nämligen Ipad Pro.

Skrivet av Paddanx:

Och pga detta ovan är anledningen att betala mer för den också borde, då jag lika gärna kan ta vilken annan enhet som helst som har stöd för det OS (Android/"Linux"/ChromeOS) jag tänker köra.
Så, åter... när kan jag vänta mig en "JaguarBoard" baserad surfplatta för samma pris som en ARM baserad? För att x86 + Windows inte kan konkurrera i budget segmentet är exakt var ovan artikel säger, då företagen flyr från det pga låg lönsamhet.

Tror du helt missar poängen med JaguarBoard och liknande. Den systemkrets som sitter i detta kort är precis som den systemkrets som sitter i RPi/RPi2 inte tänkt för pekplattor utan är mer riktad till "Internet-of-Things". Där är Windows totalt irrelevant, JaguarBoard är ungefär lika dyr som RPi2 (när man väl lagt till kostnaden för 16GB flash, utrymme för OS är ju ett måste) men JaguarBoard är 2-3 gånger snabbare och det går att köra vilken x86 Linux distro som helst medan RPi/RPi2 kräver varianter som explicit stödjer just den systemkretsen.

Skrivet av Paddanx:

Detta är irrelevant för diskussionen dock, då jag tänker inte ta min budget surfplatta eller budget PC/Chromebook till serverrummet. Jag behöver ha en enhet som kan köra den mjukvara jag behöver på den, idag, och bakåtkompatibilitet behövs inte eftersom allt blir optimerat för den enhetens behov.

Det är inte irrelevant då du anser att det är en fördel för ARM att kunna ta bort gammalt junk. Huruvida det är en fördel råder det delade meningar om, tittar man framåt så kommer ARM inte längre agera på det sättet då de vill in serverrummet.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Paddanx:

Att lagstiftningen med den info är ett problem känner jag till ja, och exakt hur staten har ställt sig med detta har jag inte uppdatera info om. Men...

... du borde nog kolla upp det lite mer noga. För om inte man specifikt gör en riggad Win 10 maskin, utan Microsoft konto, stänger helt av OneDrive, stänger av cortana samt alla sök och logg funktioner så är den precis lika problematisk då den lägger en kopia på dina inställningar, dokument och vad du söker/gör (för bla Cortanas skull) på Microsofts servrar. Du kan tom byta/återställa lösenord på din egen dator via deras servrar, vilket jag skulle vilja se hur de gör utan att de, 1, har lösenordet på sina servrar, 2, har en väg in till Windows 10 som då kan hämta detta lösenord online.

Så är du paranoid över en sökmotor, som du enkelt kan låsa ute med noscript och att byta sökmotor så bör du verkligen få upp ögonen på OS som ChomeOS och Win 10 så båda sparar en satans massa info om dig.

Min poäng, är det ett problem med ChromeOS för staten, så är det ett problem med Windows 10 också.

Så det är okej att inte använda det om man kan ersätta det, men inte okej om man inte kan ersätta det lika enkelt? Antingen är det i mina ögon "okej", eller så är det inte. Sen får man då anpassa sig efter det. Mao, jag ifrågasätter inte att du "tvingas" använda Microsofts produkt, det förstår jag, utan att du går hårt på Google, för att du kan byta dem. Om båda gör samma lurande bakom, så måste väl båda få samma kritik, eller?

Sen måste du förstå att Microsoft har börjat göra precis som google, och inser att de också kan sälja data. De är bara inte djupare i spelet än, men de har verktygen i var mans hem, och de är väldigt ivriga på att du ska ha Windows 10...

Håller med, det är inte enkelt val, tyvärr. Och jag hoppas också att vi får se bättring, men om vi ska göra det måste också PC börja tappa marknad till alternativ som ChromeOS, SteamOS osv. Annars kommer Windows och DX12 köra över allt igen.
"Fienden mot din fiende är din vän", och just nu anser jag DirectX min största fiende, inte Google eftersom jag kan styra googles insamling om/när jag vill.

Du antar väldigt mycket om vad jag vet och inte vet, jag är väl insatt i ämnet.

Det enda som räddar Microsoft är mjukvarustödet och utbudet för min del. Microsoft erbjuder en bättre produkt för mitt behov.
Men bara för det så ursäktar det inte vad Microsoft gör både i Windows 10, tidigare OS eller övriga produkter.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Konsolgrävare
Skrivet av anon5930:

Jag håller med dig här, Android anpassad för dator vore en klar förbättring mot Chrome OS och hade gjort Chromebook klart intressantare. Ännu bättre om möjligheten fanns att installera Windows på dessa för att få full kompatibilitet med den mjukvara många nog vill kunna använda.

Fast Pixel är ju samtidigt klart rejälare dator än de billiga Chromebooks nyhetsartikeln nämner. Jag antar att du inte hade varit lika nöjd med exempelvis en sån här: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3402911

Att köra en Linux-dist lär förbättra användarupplevelsen med förstås.

jo det har du rätt i. Men jag diggar Chrome OS konceptet

Visa signatur

Vardagsrum📺: Rotel RC-1590 | Rotel RB-1590 | Dynaudio Contour S 3.4 LE | LG OLED65CX | PlayStation 5 | Nintendo Switch OLED | Xbox Series X | Steam Deck 512GB | Nvidia Shield TV Pro | Panasonic DP-UB820 |

Laptop💻: Lenovo Legion 7 | RTX 3080 | Ryzen 7 5800H | 32GB | 1TB | 27GR95QE-B OLED 240Hz | Sennheiser PC38X |

Permalänk
Medlem

@anon99339: För att Linux inte är byggt för att en apa ska kunna förstå det. Chrome OS är dock just det vilket gör det perfect för Skolor och arbetsmiljöer där du inte ska kunna göra något annat på datorn mer än att använda webben, Skapa document ( Google Drive ) och läsa mail eller använda något annat lätt drivet program.

Permalänk

@NoNamesWayne: Jag själv skulle lätt kunna köpa en chromebook. Det jag skulle göra på en bärbar dator är ändå bara att slösurfa. Man får ett okej tangentbord, okej skärm och bra batteritid till väldigt lite pengar. Lägga 5k på en tablet skulle jag inte göra då just ergonomin och brist på tangentbord gör att surfupplevelsen blir skräp. Då använder jag hellre mobilen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Fast en surfplatta plus tangentbord är sämre än en laptop på alla de kriterier du precis listade som en stor fördel mot en Chromebook. Så vad är då poängen? Om tanken var att köra något mer öppet och flexibelt som ersättare till en Chromebook så är det ju väldigt skumt att ersätta en laptop med en annan stängd plattform som inte är en laptop.

Nej. En Surfplatta + tangentbord - tangentbord är en bättre surfplatta än vad en Chromebook är. Där kan man inte skippa tangentbordet.

Då får du köpa ytterligare en produkt för att få samma funktionalitet. Dvs du behöver plussa på med kostnaden för en surfplatta). Mig veterligen så är det billigare att köpa ett löst tangentbord och lägga till, än att köpa en surfplatta och lägga till (om man vill ha vettiga saker med bra skärm och kvalitet).

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

ARM är licensfritt har öppen licensering, har konkurrens och finns i allt från budget till prestanda designer. De har bra perf/watt och ändå mer än nog med kraft för att göra enklare uppgifter på en dator.

ARM är absolut inte licensfritt. Det är ju tvärt om det sättet de tjänar pengar på (massor). Då de varken tillverkar eller säljer någon egen hårdvara så är det ju just deras licenser och IP som de alltid tjänat bra med pengar på. Vad har du fått det ifrån?

Edit: såg att du och andra redan svarat på detta (gick på mina postningar som citerats, och inte direkt in i tråden). Sorry.

Skrivet av Paddanx:

http://www.sweclockers.com/nyhet/21361-raspberry-pi-lanserar-...
Närmaste är väl Intel Compute Stick som är Intel själv som gör

???

Har dessa verkligen likvärdig prestanda?

Om inte så kan du inte göra en jämförelse på priset. (Visst är en Skoda oftast normalt betydligt billigare än en Mercedes, men de är ju knappast några likvärdiga bilar som gör att man enbart kan gå på priset i en sådan jämförelse.)

Har inget emot ARM. Tvärt om. Har alltid varit ett stort fan av de sedan min första Psion på 90-talet. Sedan dess har nästan varenda mobil pryl jag köpt haft en ARM i en eller annan form.

Vad jag däremot inte sätt är att när det gäller tex enklare bärbara datorer att Atom skulle ha så mycket sämre prestanda än ARM (givet samma pris). Kanske det är några mindre skillnader, men jag skulle inte tro att det verkligen är några avgörande stora.

(Sedan är det en annan sak att ARM bättre skalar ner till enklare/billigare enheter, och att Intel bättre skalar upp till kraftfullare/dyrare enheter -- men jag snackar alltså om på mitten där de möts och konkurrerar med samma prestanda och på samma marknadssegment).

Såg att del av frågan redan besvarats i tråden.
Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

???

Har dessa verkligen likvärdig prestanda?

Om inte så kan du inte göra en jämförelse på priset. (Visst är en Skoda oftast normalt betydligt billigare än en Mercedes, men de är ju knappast några likvärdiga bilar som gör att man enbart kan gå på priset i en sådan jämförelse.)

Har inget emot ARM. Tvärt om. Har alltid varit ett stort fan av de sedan min första Psion på 90-talet. Sedan dess har nästan varenda mobil pryl jag köpt haft en ARM i en eller annan form.

Vad jag däremot inte sätt är att när det gäller tex enklare bärbara datorer att Atom skulle ha så mycket sämre prestanda än ARM (givet samma pris). Kanske det är några mindre skillnader, men jag skulle inte tro att det verkligen är några avgörande stora.

(Sedan är det en annan sak att ARM bättre skalar ner till enklare/billigare enheter, och att Intel bättre skalar upp till kraftfullare/dyrare enheter -- men jag snackar alltså om på mitten där de möts och konkurrerar med samma prestanda och på samma marknadssegment).

Likvärdig skulle jag nog påstå, men inte samma teoretiska hårdvara då Intel compute stick är till hårdvara kanske är snabbare och har mer lagring, men pga sin mjukvara långsammare än motsvarande ARM med tex Andoid. Jämför jag något så jämför jag det som produkt och dens effektiva prestanda från det. Vad som sitter under den är irrelevant på samma sätt som Apple användare säger att deras dator är värd de extra pengarna, trots tekniskt sämre hårdvara. Om det fyller deras behov, och fungerar bättre som slutprodukt så är det värt lite extra också.

I denna tråden gällde det hela budget segment, där frågan är mer, vad är det billigaste alternativet. Intels Compute stick har ett fullfjädrat OS, men inte nog med hårdvara för att verkligen utnyttja det. ARM alternativ har begränsat OS, men hårdvaran räcker mer än nog för att använda det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Tittar du på prisjakt så ser du att 2/3 av alla Chromebooks numera använder x86, initialt var det uteslutande ARM. Chromebooks baserade på Core Celeron/Pentium kostar ungefär lika mycket som Atom/ARM baserade, de Core-baserade är i praktiken långt bättre för interaktiv användning då de har två relativt starka kärnor i stället för 4-8 svaga så inte så förvånande att det gått denna väg.

Se där...
Ser dock att de flesta av dessa är från 2015, så nu änteligen har Intel börjat ta sig in i den marknaden. 2014 och tidigare var det typ bara ARM i budget klassen iaf.

Har kommit en hel del nya versioner från många tillverkare. Antar att det är som artikeln säger...

Skrivet av Yoshman:

Även om Windows är gratis verkar det som det krävs saker i HW som drar upp priset. Här är Silvermont/Goldmont baserade pekplattor med Android på prisjakt, notera att priset på dessa är i stort sett desamma som platta med motsvarande mekanisk kvalité och skärm kostar när den kör ARM.

Visst kräver det mer hårdvara, och en Windows enhet med 1GB RAM och 32GB lagring kommer inte direkt vara samma prestanda eller ha samma lagringsmöjlighet som en Andoid enhet, även om den så bara har 16GB lagring. OSet är för klumpigt, helt enkelt, för de begränsade uppgifterna du kan göra på så klen hårdvara med det OSet.

Så en 1000kr maskin med Android kan fungera mycket bra.. men ofta blir 1000kr Windows motsvarande platta en betydligt sämre upplevelse (vilket jag sett i många recensioner, samt från vänner som köpt dem).

Jag tog din länk, och bara lade till Windows som alternativ, för att jämföra...
Tittar du sen 1500kr+ så börjar en del Andoid enheter få bra uppgraderingar med 1920x1080 IPS skärm, eller samma 32GB lagring (som de så klart kan använda mer av) där du stannar kvar på 1280x800 för Windows versioner och samma tajta 32GB. Har du tur iaf så är det IPS skärm på Windows modellen.

Når du 2000kr+ så börjar båda få bra hårdvara och det blir mer att man får börja jämföra hårdvara och pris. Och då är vi inne på laptop/Chromebook priser direkt, där du får både tangentbord och andra fördelar.

Notera även antalet Win 8/8.1 enheter vs Windows 10 enheter, och titta på lanserings år. Lägg till enheter som är i lager och sortera på det priset (vilket är vad du måste betala för att köpa dem trots allt), så målas en annan bild upp.
Där finns 2... Windows 10 maskiner för under 1500kr... ena är med 16GB lagring, 1024x600 skärm... inte direkt "måste ha faktor". Den andra är vad jag kan kalla "minimalt" med 1280x800 och 32GB lagring, men den kommer kosta dig strax under 1300kr. Alla andra Windows är 8/8.1 och antingen utgående enheter, eller enheter som du kan få problem att uppgradera till Windows 10 (vet detta för jag letade surfplatta till julklapp för julen 2015). Det var blandade åsikter på forumen, där allt från touch till ev modem eller andra funktioner inte fungerade bra efter uppgradering.

Sen finns där 5+ Andoid enheter iaf... Dock ska du har poäng för dessa enheter har just Intel CPUer, något jag är själv förvånad över.

Skrivet av Yoshman:

Enda stället där Windows i någon mån kan anses ha lyckas för "pekplattor" är Surface och liknande. Skulle inte riktigt kalla dessa maskiner för pekplattor då hela poängen med dem är att de kan konverteras till en "vanlig" laptop PC och de kan köra "vanliga" Windows applikationer. Core M baserade Surface är faktiskt både snabbare och billigare än den enda rimliga jämförelsen, nämligen Ipad Pro.

Trots detta så säljer tydligen Ipad betydligt bättre än surface, vilket antyder att målgruppen för Surface inte är stor, eller att den inte är rätt pris/funktioner för vad man behöver, lite som du själv säger här.

Skrivet av Yoshman:

Tror du helt missar poängen med JaguarBoard och liknande. Den systemkrets som sitter i detta kort är precis som den systemkrets som sitter i RPi/RPi2 inte tänkt för pekplattor utan är mer riktad till "Internet-of-Things". Där är Windows totalt irrelevant, JaguarBoard är ungefär lika dyr som RPi2 (när man väl lagt till kostnaden för 16GB flash, utrymme för OS är ju ett måste) men JaguarBoard är 2-3 gånger snabbare och det går att köra vilken x86 Linux distro som helst medan RPi/RPi2 kräver varianter som explicit stödjer just den systemkretsen.

Okej, då är jag med. Varför tog du då upp den som ett alternativ när vi jämför Chromebooks?

Skrivet av Yoshman:

Det är inte irrelevant då du anser att det är en fördel för ARM att kunna ta bort gammalt junk. Huruvida det är en fördel råder det delade meningar om, tittar man framåt så kommer ARM inte längre agera på det sättet då de vill in serverrummet.

För mig är det inte relevant om de vill in i serverrummen. Jag skiter fullständigt i Intel/ARM/AMD "serverprestanda"... det är som att jag ska bry mig om en diesel båtmotors effektivitet när jag ska köpa bil...
Finns inget du kan säga som kommer få mig att bry mig om serverhårdvara, när vi pratar konsument produkter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Tittar du på prisjakt så ser du att 2/3 av alla Chromebooks numera använder x86, initialt var det uteslutande ARM. Chromebooks baserade på Core Celeron/Pentium kostar ungefär lika mycket som Atom/ARM baserade, de Core-baserade är i praktiken långt bättre för interaktiv användning då de har två relativt starka kärnor i stället för 4-8 svaga så inte så förvånande att det gått denna väg.

Skrivet av Paddanx:

Se där...
Ser dock att de flesta av dessa är från 2015, så nu änteligen har Intel börjat ta sig in i den marknaden. 2014 och tidigare var det typ bara ARM i budget klassen iaf.

Första Chromebooken visades upp December 2010, CR-48 från Google och var baserad på en Intel Atom N455. Den första modellen med ARM processor var Samsung Chromebook XE-303.

Permalänk
Datavetare

@beh: där ser man! I stand corrected, första Chromebooks jag såg i butik var Samsungs som då var Exynos-baserade.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Likvärdig skulle jag nog påstå, men inte samma teoretiska hårdvara då Intel compute stick är till hårdvara kanske är snabbare och har mer lagring, men pga sin mjukvara långsammare än motsvarande ARM med tex Andoid. Jämför jag något så jämför jag det som produkt och dens effektiva prestanda från det. Vad som sitter under den är irrelevant på samma sätt som Apple användare säger att deras dator är värd de extra pengarna, trots tekniskt sämre hårdvara. Om det fyller deras behov, och fungerar bättre som slutprodukt så är det värt lite extra också.

I denna tråden gällde det hela budget segment, där frågan är mer, vad är det billigaste alternativet. Intels Compute stick har ett fullfjädrat OS, men inte nog med hårdvara för att verkligen utnyttja det. ARM alternativ har begränsat OS, men hårdvaran räcker mer än nog för att använda det.

Gällande Compute Stick så fungerar min grymt bra till det jag använder den till; HTPC för att streama SVT Play, Cmore Play, Spotify och att köra Plex-klient.

Allt snyggt genom att vara instoppad HDMI-ingång på baksidan av TV:n och syns ingenting normalt. Jag kör Windows 8.1 på Compute Sticken för att jag föredrar det, men finns även att köpa med Linux för de som föredrar det. Eller så installerar du vilket annat PC-system som du föredrar (inklusive Chrome OS).

Har en fyrkärnig Intel Atom Z3735F som räcker fint för 1080p (skulle inte prova 4K på den) och jag köpte min här (när Swec hade julkampanj/lucka på den): https://www.dustinhome.se/product/5010825646/compute-stick-wi...

Bara att komplettera med ett all-in-one tangentbord/touch-pad så har du en grym lösning för alla enklare HTPC-behov (jag skulle inte försöka spela något på den, då är det Swec/Alina HTPC-speldator som gäller).

Rekommenderas varmt för alla som vill ha en liten billig och smidig HTPC!

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

"Fienden mot din fiende är din vän", och just nu anser jag DirectX min största fiende, inte Google eftersom jag kan styra googles insamling om/när jag vill.

Nyfiken; Kan du köra ChromeOS på ett praktiskt sätt, utan att Google tar del av dina dokument och uppgifter?

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweMerlin:

Instämmer till fyllest. Idag anstränger sig Microsoft uteslutande vad gäller sådant som kan optimera deras vinst (till exempel insamling av användarnas information) och struntar helt och hållet i vad användarna vill ha.

Tänk om Google gjorde ett riktigt OS för PC, en konkurrent. Det vore härligt!

Knappast troligt. De berömda grisarna kommer att lyfta innan dess.

Även om både Apple och Microsoft ibland samlar in uppgifter om sina användare, så lever Google till 100% på att göra det. Deras alla produkter bygger på att 1: att de skall få reda på så mycket om dig som möjligt, och 2: att de skall ha så många exponeringsytor att sälja reklam till dig på.

De ger bort både Android och ChromeOS av just den anledningen. Är du inte uppkopplad så kan de varken samla in information om dig, och kan inte heller lika enkelt trycka ut den riktade reklamen till dig (efter att ha sålt sin kunskap om sin insamlade data till deras reklamköpare).

Till skillnad ifrån Microsoft, Apple och Amazon så kommer 98% av Googles intäkter ifrån detta.

De skulle knappast satsa resurser på att bygga ett gediget fullvärdigt OS som fungerar bra off-line utan att kopplas upp emot deras insamlingstjänster/reklampushande.

Det skulle helt enkelt vara helt tvärt emot Googles affärsintressen och värdegrund; maxad datainsamling och maxad reklamförsäljning.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

De Chromebooks som säljs i lågprissegmentet har bedrövlig lagring.
Var i kvalet och valet i våras (2015) om surfplattan skulle kompletteras med en Chromebook eller lågpris dator med Linux.

Det var lagringsbehovet som avgjorde att det blev en Acer E3-112, även om Win8 dator knappast var det jag ville lägga pengar på. Tack och lov var det enkelt (när man gjorde på rätt sätt). Att få in både en 250GB SSD och Linux i E3-112.

Red: Datorn är nästan alltid uppkopplad till Hemnätverkets NAS men det är tungrott och segt som tusan, för allt utom att strömma film.

Visa signatur

Huvuddator: i5-6600K, GTX 970, 8GB DDR4 2660MHz, Maximus VIII Gene MK, 120GB SSD+250GB SSD+240GB SDD, Linux Mint 18.2/Win7

Mest använda datorn Acer E3-112: Linux Mint 18.1, helt fläktlös, N2830 500GB 750EVO. För surf+film+musik vid "nanna kudde dax.