Hur viktigt är det med SSD?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oscar The Great M8:

Ok, så om jag förstår det rätt så startar datorn snabbare etc av en SSD. Så det enda man behöver ha på den är windows då antar jag? Duger denna isåfall?
https://www.inet.se/kundvagn/visa/9712813/

Nej ALLTING startar snabbare på en SSD. Även spel. Speciellt vid zonladdningar/mapbyten online. Lägg ditt favospel på SSDn med så får du se

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Medlem
Skrivet av TomKe:

Diskhastigheten är inte längre en flaskhals.

Det är den antagligen fortfarande, men betydligt bättre än HDD.
Framtida lagring som 3DXpoint ska tydligen vara 1000ggr snabbare än flashminne, då elimineras antagligen flaskhalsen helt

Till trådstartaren snåla inte på utrymme utan köp hyffsat stor SSD.
Är bara besvikelse om man köper något som blir fullt direkt, 500GB får det iaf plats lite spel på

Permalänk

@Implor: Verkar som att man får med Paragon koden gratis.

Permalänk

Jag läser alla kommentarer. Svarar bara om det är något jag undrar.

Permalänk
Medlem

@GilbertG:
Varför detta hat mot tesla? Deras bilar må ha överpris och en presandautveckling som liknar en senildement labrador samt att de finansieras av skattemedel istället för att företaget står på egna fötter, men de är väl inte lika kassa som en HDD vs en SSD i jämförelse med en ny skoda?

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

För del med ssd disk
Snabbare start av op
Snabbare laddning av spel plus snabbare cacheväxling i spel märks väl i såna spel som cacheväxlar
ex min dotters gamla laptop hon spelar sims 3 och 4 utan problem med 2 Gb i ramminne och en Ssd disk
Negativa om ssd den är dålig att hålla data om den står länge

För lagring använd vanlig mekanisk hårdisk .

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av danedi:

@GilbertG:
Varför detta hat mot tesla? Deras bilar må ha överpris och en presandautveckling som liknar en senildement labrador samt att de finansieras av skattemedel istället för att företaget står på egna fötter, men de är väl inte lika kassa som en HDD vs en SSD i jämförelse med en ny skoda?

Nu har du allt hoppat i galen tunna Tesla är ju bäst!

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Medlem

Jag skulle säga att det beror på budget. Mina två senaste datorer har inte haft ssd, även om dom två innan och min laptop har haft det.
Köper man begagnad dator och billiga delar med en budget på runt 2500kr, skulle jag nog välja bort SSD. Dels för att det tar en stor del av budgeten, dels för att man vill ha viss grundprestanda. För en budget över 3000kr så är SSD ett måste.

Men man klarar sig självklart om det bara är en extra dator för tex endast film eller spel. Jag har själv en dator som jag bara spelar GTA V på, vilket är kanske 5h per månad. Och då kan jag leva med lite längre loading-tider den kvällen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lord_vasagos:

Ssd är trevligt men man kan köra mekanisk och datorn känns fortfarande hyfsat rapp men laddnings tider på windows och spel är betydligt bättre med ssd och efter man kört systemet nån minut på mekanisk så den fått in mer i ram då är skillnaden liten då ram är snabbast
http://i.imgur.com/2pT5L5B.png
ssd vs ram
men nog märks ssd det gör den men är på inget vis nödvändig för något egentligen men gör dator upplevelsen trevligare och snabbare

Problemet är:

1. Storlek. Du lär behöva 32GB+ om du ska få en riktig "RAM" hastighet-känsla, då dagens spel är rätt stora. 8GB räcker ingenstans snart och 16GB fylls lätt av större nya spel. Ska du nu vara beroende på att ha allt i RAM så måste du ha rätt mycket extra av det.

2. Inladdning. Du måste läsa in 32GB från en seg HDD... som även i sekv 150MB/s bästa fall tar 3,5 minuter att läsa. Mer troligt är dock att du läser slumpmässigt, och då kan du lätt 5-10x den tiden.

3. CPU last. Du glömmer bort/ignorerar att för att läsa/skriva till RAM, behövs CPU cyklar, medan SSDer (och HDD) har DMA (Direct Memory Access) vilket gör att de kan ladda in till RAM utan att störa CPUn i högre grad. Så att ha det på RAM disk kan faktiskt ge mer FPS dips än en bra SSD, då du måste kopiera från RAM till RAM med CPUn där en låg latens SSD kan snabbt läsa in vad som behövs utan att lasta CPUn i stor grad.

4. Priset. 32GB DDR4 RAM 1400kr + HDD (billigaste 1TB kostar ca 500kr) vs SSD ca 500GB 1200kr + 16GB DDR4 RAM 700kr. Jag personligen tar hellre 16GB RAM och 500GB SSD än 32GB RAM och 1TB HDD till ca samma pris. Och 500GB SSDer reas ut för ca 1000kr, så du kan med lite tålamod tom få det billigare.

Naturligtvis måste du ha nog med RAM för att hålla det mesta du gör, för att få max prestanda, men att tro att bara mer RAM gör så mycket nytta för alla situationer är rätt dumt, för det finns en nivå där det blir för mycket och gör väldigt lite nytta. Att mäta en 256MB RAM disk och kalla det snabbare som du gjort ovan är lite löjligt... då vf har nytta av 256MB???

Så jag vänder på din fras:
RAM är trevligt, men en dator med SSD känns fortfarande rapp även om man inte kan köra lika många program samtidigt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av superegg:

Låt mig tolka din fråga.

Är det viktigt att ha en motor i en bil?

Det är en jättestor skillnad mellan SSD och HDD tror mig du kommer aldrig villa gå över till HDD när du väl har provat SSD.

Själv var jag för feg att gå över till SSD då jag var livrädd att den skulle gå sönder.

Inte så utan: är det viktigt att ha turbo i sin bil?

Permalänk
Medlem
Skrivet av videopac:

Inte så utan: är det viktigt att ha turbo i sin bil?

Turbo eller kompressor är Viktigt ja, eller så köra man båda

Visa signatur

Main
MOBO: Gigabyte B550M DS3H, CPU: AMD Ryzen 5 5600, RAM: 2x16B @ 3600MHz, GPU: RADEON RX5700 Flashat till XT, SSD: WD BLACK SN750 SE 1TB nVME, 2x1TB Sata SSD Chassi, : Fractal Design Node 804, PSU: Corsair RM1000e, Skärm: Philips 27M1N3500LS.

Permalänk
Medlem

Eftersom man kan få en SSD för 4-600kr så tycker jag de flesta datorer bör ha det. Men om man har riktigt låg budget kan man ju alltid köra på en seagate SSHD som jag tycker är en ok kompromiss. Körde det själv i en dator jag byggde när jag studerade.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem

För de som haft SSD ett längre tag är nästa steg att gå över till M.2

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Nja... håller inte helt med.

Finns faktiskt en hel del spel där minimum FPS blir bättre med SSD. Långt från alla spel kan ladda in alla texturer och så i förväg idag (när spelen är 15-50GB stora), och många av dem är direkt beroende på att dessa laddas in efterhand. När de gör får man ofta FPS dippar, något som SSD motverkar genom att ha låg accesstid och snabb inläsningstid.

Det påverkar inte "normal" FPS nivån dock, utan endast dessa dippar.

Ligger inte texturerna ganska snart cashade i RAM minnet vilket skulle göra SSD'n orelevant efter första inläsningen (förutsatt att man inte har RAM-brist)?

Permalänk
Medlem

SSD är ju den solklart bästa prestandaboosten för en dator, allt går bara fortare. Hade en gammal dell inspirion med C2D som farsan fick ta över, 2gb ram och windows vista. Med originaldisken som var en 5400rpm mekanisk var datorn olidligt seg, med en 120gb SSD funkade den hur bra som helst som surfdator åt farsan i ett par år så tack vare den lilla och billiga uppgraderingen fick en dator som annars åkt på tippen nytt liv och kunde nyttjas några år ytterligare

Visa signatur

▪ R5-5600x - Aurous x570 elite - 32 GB DDR4 - MSI RTX 3060ti OC
▪ Nintendo Switch - iPhone XR

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fonus:

Ligger inte texturerna ganska snart cashade i RAM minnet vilket skulle göra SSD'n orelevant efter första inläsningen (förutsatt att man inte har RAM-brist)?

Beror helt på spelet.

I teorin, ja.
Men tänk på att en 30GB spel på din dator kanske har 25GB komprimerade texturer, som i RAM kanske tar 50-100GB+. Frågan blir då... hur mycket RAM behövs?

Vissa spel rensar ju dessutom en hel del av cachen vid uppstart av ny session, och laddar om allt (tex ny bana på CS/BF), och då hjälper det inte. Det som sker dock är att om du har nog med RAM för alla banor (allt och allt som laddas in) så kommer ju "cachen" av det ligga i Minnet, så när den egentligen läser från disk, så hämtas den i cachen, vilket är det som gör att det känns snabbt efter första inläsningen. Problemet är att detta går inte att styra. Så om något annat behöver RAM, så åker också denna cache.

Så vi pratar behov av 32GB+ RAM... lätt. Vilket kostar som en SSD på 500GB ändå, så varför göra det så komplicerat när det finns en lösning?

Spel som Battlefield, Arma 3 mfl laddar aldrig in allt direkt, utan kan fortsätta att ladda detta efter hand som det behövs. (Enkel sökning på spelet och "stutter hdd" så ser man hur många som faktiskt har dessa problem.) Du kan se en visual del här på BF4. Och det är nog inte kul att få en FPS dipp, precis när du blir skjuten i dessa spel.

WOW och andra spel med stora världar har samma taktik, att man laddar endast in det som behövs, vilket gör att "plötsligt" så behövs vissa texturer som naturligtvis ligger slumpmässigt på din HDD. Man gör detta för att inte behöva ha så högt RAM krav på specs och för att minska laddningstiderna.

Med tanke på att latens för en HDD är i runda slängar 15ms, minst, och 60 fps är en "frame" varje 16.7ms, gör att du bara på 4k data på en HDD, tappar 1 fps. Ofta dock är det flera blocks som måste läsas, på några MB, vilket kan lätt ta bråkdelar av sekunder. Låter inte mycket, men det är bråkdelar av sekunder som ditt spel kommer "hacka/frysa" (något du tydligt kan se i videon ovan).

Är data:n sekventiell så kommer din hdd ändå behöva dessa 15ms för att ens söka till spåret, och sen om vi antar snitt på 100MB/s, ca 100ms för att läsa 10MB data, så totalt 115ms för 10MB data. Det är ca 7 fps i absolut bästa fall för en liten textur, som din HDD behöver, utan att räkna in tid att packa upp texturen eller ladda den vidare till GPUn (som ju också tar tid). Normalt dock är det ofta några små slumpmässiga läsningar och vi pratar längre tid.

En vettig SSD kommer ha accesstider på 0,1ms (eller under), så den kan enkelt hämta lite data, utan att påverkar din FPS vidare mycket. Den kan tom hämta 150 st 4k random blocks på samma 15ms som din HDD behövde för en enda 4k block, eller minst 600k slumpmässig data på samma tid, därför märks knappt detta när man spelar.
Om det är sekventiell data så pratar vi 400MB/s och samma 10MB så har vi 25ms + 0.1m sök.. så 25.1ms, eller strax under 2 fps.

SSDns styrka ligger i accesstiden, när något program/spel eller liknande, snabbt behöver något, inte i 100-150MB/s vs 400-500MBs rå läsning, något som inte ens 1024GB RAM kan lösa, utan att ge en inladdningstid som är hemsk (upp till 2timmar för HDD)...

Se det som att beställa saker från Ebay (kina) vs att hämta det direkt på butik i stan. Ebay fungerar... det är billigare och enklare då allt kommer till dig, men tiden det tar att få det är långsam, även om du har enormt med utrymme i ditt hem för alla möjliga saker (mycket RAM), så kommer du förr eller senare behöva något "akut", vill man då vänta 1-2 månader?

Som avslut vill jag visa en video som säger en hel del:
https://www.youtube.com/watch?v=2eeRse5mtGA
Detta är laddningtiden på Arma 3, med HDD, vs SSD (enkel Intel 520), vs RD (RAM disk)...
Hur man kan tro att RAM är så mycket snabbare förstår jag inte... (tänk på att en RAM disk måste fyllas också, vilket tar sin tid det med). Men visst, i de mest extremaste laddningskraven så ser man fördelen med RD. Det finns dock bra mycket snabbare SSDer (M.2) med lägre accesstider med NVMe också.

I Loop 2 av den ser du vad du säger... att "om/när" allt är inladdat till RAM så påverkar det inte. Det var dock ingen kul upplevelse på den HDD delen på första inladdningen, och spelen måste ladda det första gången...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Paddanx:

Problemet är:

1. Storlek. Du lär behöva 32GB+ om du ska få en riktig "RAM" hastighet-känsla, då dagens spel är rätt stora. 8GB räcker ingenstans snart och 16GB fylls lätt av större nya spel. Ska du nu vara beroende på att ha allt i RAM så måste du ha rätt mycket extra av det.

2. Inladdning. Du måste läsa in 32GB från en seg HDD... som även i sekv 150MB/s bästa fall tar 3,5 minuter att läsa. Mer troligt är dock att du läser slumpmässigt, och då kan du lätt 5-10x den tiden.

3. CPU last. Du glömmer bort/ignorerar att för att läsa/skriva till RAM, behövs CPU cyklar, medan SSDer (och HDD) har DMA (Direct Memory Access) vilket gör att de kan ladda in till RAM utan att störa CPUn i högre grad. Så att ha det på RAM disk kan faktiskt ge mer FPS dips än en bra SSD, då du måste kopiera från RAM till RAM med CPUn där en låg latens SSD kan snabbt läsa in vad som behövs utan att lasta CPUn i stor grad.

4. Priset. 32GB DDR4 RAM 1400kr + HDD (billigaste 1TB kostar ca 500kr) vs SSD ca 500GB 1200kr + 16GB DDR4 RAM 700kr. Jag personligen tar hellre 16GB RAM och 500GB SSD än 32GB RAM och 1TB HDD till ca samma pris. Och 500GB SSDer reas ut för ca 1000kr, så du kan med lite tålamod tom få det billigare.

Naturligtvis måste du ha nog med RAM för att hålla det mesta du gör, för att få max prestanda, men att tro att bara mer RAM gör så mycket nytta för alla situationer är rätt dumt, för det finns en nivå där det blir för mycket och gör väldigt lite nytta. Att mäta en 256MB RAM disk och kalla det snabbare som du gjort ovan är lite löjligt... då vf har nytta av 256MB???

Så jag vänder på din fras:
RAM är trevligt, men en dator med SSD känns fortfarande rapp även om man inte kan köra lika många program samtidigt.

Nu har jag inte sagt att man ska köra allt i ramdrive vilket är korkat då t.e.x doom 2016 ligger på runt 60gb då vill man knappast köra hela spelet på en ramdrive utan filerna man använder i doom laddas i ramminnet och väl där så gör inte en ssd till något förutom laddningstiden när filerna ska in i ram som vid start eller byte av bana men i övrigt ligger det mesta man använder i minnet så diskaktiviteten är låg och testets poäng är att visa när filerna väl är i ram gör ssd i det närmaste ingen skillnad då ram är mycket snabbare så länge större filer inte ska laddas in i minnet och är samma princip för windows när saker ska in i ram då är ssd minst 3x snabbare än mekanisk men i övrigt är skillnaden i dom flesta fall ganska liten förutom start av windows och laddnings tider i spel/program för ram är det som då används

Ram är nödvändigt, testa köra 4gb ram i doom och låt ssd´n swappa resten ska du få se på segt men 8gb ram duger i dag och 16gb kan vara trevligt i morgon och mekanisk gör jobbet och ssd är trevligt men ram är gud

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem
Skrivet av lord_vasagos:

Nu har jag inte sagt att man ska köra allt i ramdrive vilket är korkat då t.e.x doom 2016 ligger på runt 60gb då vill man knappast köra hela spelet på en ramdrive utan filerna man använder i doom laddas i ramminnet och väl där så gör inte en ssd till något förutom laddningstiden när filerna ska in i ram som vid start eller byte av bana men i övrigt ligger det mesta man använder i minnet så diskaktiviteten är låg och testets poäng är att visa när filerna väl är i ram gör ssd i det närmaste ingen skillnad då ram är mycket snabbare så länge större filer inte ska laddas in i minnet och är samma princip för windows när saker ska in i ram då är ssd minst 3x snabbare än mekanisk men i övrigt är skillnaden i dom flesta fall ganska liten förutom start av windows och laddnings tider i spel/program för ram är det som då används

Du borde nog läsa mitt inlägg ovan. Videon där visar hur lite skillnad det faktiskt är mellan "RAM disk" och en enkelt 2,5" konsument SSD. Självklart är det bra när allt ligger där, men desto mer RAM, desto större spel, desto mer tid tar det också att ladda in, så om du inte vill gå tillbaka till Amiga tiden med 15-30 min inladdningstid snart... så har HDD börjat göra sitt.

Skrivet av lord_vasagos:

Ram är nödvändigt, testa köra 4gb ram i doom och låt ssd´n swappa resten ska du få se på segt men 8gb ram duger i dag och 16gb kan vara trevligt i morgon och mekanisk gör jobbet och ssd är trevligt men ram är gud

Så din jämförelse är att ta mindre än min spec för spelet i RAM med SSD, vs en HDD med mer än spec i RAM... varför jämför du inte disketter också? Du får väl ffs hålla dig inom spec av spelet du tycker påverkas. Eller ser du någonstans ovan mig säga att du ska gå under kraven för RAM minnet???

Av vad jag kan se så har spelet 8GB RAM som min krav och 55GB Lagring.
Så ska du jämföra, jämför en 8GB + SSD (min) vs 8GB + HDD, eller 16GB + HDD... och där tror jag inte det är så stort problem med "bara" 8GB och SSD.

Där kan 16GB hjälpa HDDn, men jag tror ändå SSDn + 8GB gör mer nytta i praktiken, då som vi konstaterat i din egen kommentar ovan... när det väl är inladdat så spelar det ingen roll. Så mer RAM hjälper väldigt lite när du väl får nog för det du ska ladda in. 32GB+ är idag väldigt svårt att använda effektivt, och priset på det är typ som 500GB SSD. Det finns bättre mellanvägar...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Paddanx:

Du borde nog läsa mitt inlägg ovan. Videon där visar hur lite skillnad det faktiskt är mellan "RAM disk" och en enkelt 2,5" konsument SSD. Självklart är det bra när allt ligger där, men desto mer RAM, desto större spel, desto mer tid tar det också att ladda in, så om du inte vill gå tillbaka till Amiga tiden med 15-30 min inladdningstid snart... så har HDD börjat göra sitt.

Så din jämförelse är att ta mindre än min spec för spelet i RAM med SSD, vs en HDD med mer än spec i RAM... varför jämför du inte disketter också? Du får väl ffs hålla dig inom spec av spelet du tycker påverkas. Eller ser du någonstans ovan mig säga att du ska gå under kraven för RAM minnet???

Av vad jag kan se så har spelet 8GB RAM som min krav och 55GB Lagring.
Så ska du jämföra, jämför en 8GB + SSD (min) vs 8GB + HDD, eller 16GB + HDD... och där tror jag inte det är så stort problem med "bara" 8GB och SSD.

Där kan 16GB hjälpa HDDn, men jag tror ändå SSDn + 8GB gör mer nytta i praktiken, då som vi konstaterat i din egen kommentar ovan... när det väl är inladdat så spelar det ingen roll. Så mer RAM hjälper väldigt lite när du väl får nog för det du ska ladda in. 32GB+ är idag väldigt svårt att använda effektivt, och priset på det är typ som 500GB SSD. Det finns bättre mellanvägar...

Jag har läst och sett videon MEN jag pratade INTE om RAMDRIVE som jag sa utan att när informationen nått ramminnet är det oviktigt om det kommit dit med ssd eller mekanisk då minnet är snabbt när informationen väl ligger där och är laddnings tiden när man skickar informationen till minnet utan ramdrive som gör ssd trevlig men väl i spelet gör inte ssd någon skillnad för informationen du använder ligger i minnet och disk användningen under spelandet är så låg att det inte är ett problem för en mekanisk och är när man byter bana när nya saker ska in i minnet det blir segt med en mekanisk

och att jag tog upp att swappa med ssd är att om man får rambrist så en disk lär swappa och användas som minne är alla diskar sega och poängen är att har man bara minne nog för att använda spelet i fråga är det inte ett problem att spela det med en mekanisk utan problemet blir att man får laddnings tider som kan blir långa p.g.a tiden det tar för en mekanisk att få information i minnet men i övrigt funkar spelet som det ska

Men Ramdrive är inte ett bra alternativ för 60gb ramdrive tar tid att ladda både med mekanisk och ssd och är inte ett vettigt alternativ för nånting nästan och ramdrive testet var ENBART för att visa hur snabb minnet är när det används och en ssd hjälper inte under spelande UTAN RAMDRIVE och är endast när nya saker laddas in i minnet dom är snabb som vid byte av bana när dom laddar in information i minnet normalt

Så poängen är att har man minne nog att spela ett spel är det spelbart med både mekanisk och ssd och väl i spelet är det oviktigt vilken man har då minnet används och diskaktiviteten är låg men laddnings tiderna kan vara 3x så långa med en mekanisk

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem
Skrivet av lord_vasagos:

Jag har läst och sett videon MEN jag pratade INTE om RAMDRIVE som jag sa utan att när informationen nått ramminnet är det oviktigt om det kommit dit med ssd eller mekanisk då minnet är snabbt när informationen väl ligger där och är laddnings tiden när man skickar informationen till minnet utan ramdrive som gör ssd trevlig men väl i spelet gör inte ssd någon skillnad för informationen du använder ligger i minnet och disk användningen under spelandet är så låg att det inte är ett problem för en mekanisk och är när man byter bana när nya saker ska in i minnet det blir segt med en mekanisk

Så poängen är att har man minne nog att spela ett spel är det spelbart med både mekanisk och ssd och väl i spelet är det oviktigt vilken man har då minnet används och diskaktiviteten är låg men laddnings tiderna kan vara 3x så långa med en mekanisk

Vilket är exakt det jag visar, säger och påpekar som fel antagande ovan. Mao... nej, du har inte läst, eller iaf inte förstått problemet.

Accesstiden för en HDD att ens hämta 1 enda byte extra data är enorm... eftersom det tar den tid det tar för en HDD att med latency, ordna 4k sektor. Du kan aldrig, oavsett hur mycket RAM du har (inte RAM-disk, utan RAM!) komma undan detta, då spelen inte laddar in det. Mao... vf hjälper det att ha massor med RAM och sakerna inte är laddade?!?

Om de skulle ladda in allt, skulle RAM minneskraven på alla spel vara skyhöga, samt laddningstiderna ännu högre, så de väljer att ladda det som är mest troligt, och sen ladda resten under spelets gång.

Men du har en poäng. Det du säger stämmer till 100%, på äldre spel.
Men dagens spel som laddar saker under tiden som du spelar, så är allt det du trodde du visste ovan, borta... bortkastat och värdelöst. Välkommen till 2016...

Här gör SSD (eller RAM-disk) en enorm skillnad.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Paddanx:

Vilket är exakt det jag visar, säger och påpekar som fel antagande ovan. Mao... nej, du har inte läst, eller iaf inte förstått problemet.

Accesstiden för en HDD att ens hämta 1 enda byte extra data är enorm... eftersom det tar den tid det tar för en HDD att med latency, ordna 4k sektor. Du kan aldrig, oavsett hur mycket RAM du har (inte RAM-disk, utan RAM!) komma undan detta, då spelen inte laddar in det. Mao... vf hjälper det att ha massor med RAM och sakerna inte är laddade?!?

Om de skulle ladda in allt, skulle RAM minneskraven på alla spel vara skyhöga, samt laddningstiderna ännu högre, så de väljer att ladda det som är mest troligt, och sen ladda resten under spelets gång.

Men du har en poäng. Det du säger stämmer till 100%, på äldre spel.
Men dagens spel som laddar saker under tiden som du spelar, så är allt det du trodde du visste ovan, borta... bortkastat och värdelöst. Välkommen till 2016...

Här gör SSD (eller RAM-disk) en enorm skillnad.

Acesstiden är absolut sämre på en sata 3 mekanisk än ssd som är mer responsiv och skyfflar data minst 3x snabbare och man behöver man inte mer ramminne än programmet/spelet använder och handlar inte om att ladda in hela spelet vilket säger sig själv utan dom delar där du laddas in i spelet landar i ram så har man tålamod med väntetid så är disk ativiteten ganska så låg under spelets gång att du tom kan köra fallout 4, assasins creed unity o.s.v från en mekanisk 5400rpm laptop disk utan det påverkar spelet och är ändå open world spel som laddar mycket men laddnings tiderna när du förflyttar mellan kartor eller första gången du startar spelet blir jävligt lång

kan ta min bror som exmpel fallout 4 på en laptopdisk från en paj laptop en gammal i5 750 med 4gb ram sen en hyfsad gpu tar spelet utan problem men laddnings tiden när man startar kan närmast beskrivas som abysmal men spelet i sig fungerar klanderfritt när det väl är i gång ...welcome to reality

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem
Skrivet av lord_vasagos:

Acesstiden är absolut sämre på en sata 3 mekanisk än ssd som är mer responsiv och skyfflar data minst 3x snabbare och man behöver man inte mer ramminne än programmet/spelet använder och handlar inte om att ladda in hela spelet vilket säger sig själv utan dom delar där du laddas in i spelet landar i ram så har man tålamod med väntetid så är disk ativiteten ganska så låg under spelets gång att du tom kan köra fallout 4, assasins creed unity o.s.v från en mekanisk 5400rpm laptop disk utan det påverkar spelet och är ändå open world spel som laddar mycket men laddnings tiderna när du förflyttar mellan kartor eller första gången du startar spelet blir jävligt lång

kan ta min bror som exmpel fallout 4 på en laptopdisk från en paj laptop en gammal i5 750 med 4gb ram sen en hyfsad gpu tar spelet utan problem men laddnings tiden när man startar kan närmast beskrivas som abysmal men spelet i sig fungerar klanderfritt när det väl är i gång ...welcome to reality

Det är inte 3x... det är 100x.. lätt. Som jag skrev ovan... vanlig mekanisk disk, 7200 RPM, lätt 15ms, för 4k. På samma tid hinner en modern SSD hämta 150st 4k sektorer. Det är accesstidsskillnad.

Du är så insnöad på detta att du verkligen inte vill se data bakom vad jag säger, eller?
Självklart kan du spela... Har inte sagt motsatsen. Skillnaden är hur bra...

Vad jag säger är:
Du kommer att få märkbart fler FPS dips med en HDD i moderna spel, med öppna världar (något även jag märkte på Fallout 4 tex). Det går inte att komma ifrån, då som jag säger, spelen laddar inte allt vid första uppstart. Utan allt eftersom du utforskar så laddas mer och ny data in i efterhand.

Troligen märker du inte det, för när du börjar jämföra "hyfsad" GPU och 4GB RAM och laptop disk, med hur en bra spelmaskin håller 60-144 FPS, så är vi verkligen inne på låga krav redan, eller hur?
Din egen spec på 950 "GAMING" säger inte vidare mycket den heller, då jag inte direkt förväntar mig höga inställningar och 1440p@60 på dessa, eller hur?

Jag säger att, trots att jag har 16GB RAM på ena maskinen (som inte ens F4 använder fullt ut ska nämnas), eller 32GB på andra... så hjälper det inte mot dessa FPS dips. Det enda som hjälper är att spelet ligger på en SSD, eller RAM Disk. Då spelet kan ladda in saker, snabbt, första gången. Syftar nu inte vid spelets start, utan syftar på under spelets gång. Dessa spel laddar aldrig klart...

"När det väl är inladdat", ja.. då ligger det där. Men varje dag måste jag ladda in det igen... och igen... och igen. Så för att slippa dessa dippar, med en vettig maskin, som trots allt jag vågar påstå att TS är, med 6700k och 1070 GPU, så kommer han behöva en SSD.

Sen om du inte anser dig behöva en för din 950... det är ditt val. Men han lägger trots allt ungefär lika mycket pengar på sin GPU än du gjort på hela den datorn i sign. Då förväntar man också sig lite mer.

Permalänk
Medlem

Jag använder bara SSD. Kan inte tänka mig gå tillbaka till mekanisk hårddisk.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Chassi: Corsair 4000D CPU: Intel i7 11700K RAM: 32Gb DDR4 Moderkort: ASUS Z590-F
Grafik: RTX 3070 Ti OS: W11 SSD: M.2 1TB snabb som tusan

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Paddanx:

Det är inte 3x... det är 100x.. lätt. Som jag skrev ovan... vanlig mekanisk disk, 7200 RPM, lätt 15ms, för 4k. På samma tid hinner en modern SSD hämta 150st 4k sektorer. Det är accesstidsskillnad.

Du är så insnöad på detta att du verkligen inte vill se data bakom vad jag säger, eller?
Självklart kan du spela... Har inte sagt motsatsen. Skillnaden är hur bra...

Vad jag säger är:
Du kommer att få märkbart fler FPS dips med en HDD i moderna spel, med öppna världar (något även jag märkte på Fallout 4 tex). Det går inte att komma ifrån, då som jag säger, spelen laddar inte allt vid första uppstart. Utan allt eftersom du utforskar så laddas mer och ny data in i efterhand.

Troligen märker du inte det, för när du börjar jämföra "hyfsad" GPU och 4GB RAM och laptop disk, med hur en bra spelmaskin håller 60-144 FPS, så är vi verkligen inne på låga krav redan, eller hur?
Din egen spec på 950 "GAMING" säger inte vidare mycket den heller, då jag inte direkt förväntar mig höga inställningar och 1440p@60 på dessa, eller hur?

Jag säger att, trots att jag har 16GB RAM på ena maskinen (som inte ens F4 använder fullt ut ska nämnas), eller 32GB på andra... så hjälper det inte mot dessa FPS dips. Det enda som hjälper är att spelet ligger på en SSD, eller RAM Disk. Då spelet kan ladda in saker, snabbt, första gången. Syftar nu inte vid spelets start, utan syftar på under spelets gång. Dessa spel laddar aldrig klart...

"När det väl är inladdat", ja.. då ligger det där. Men varje dag måste jag ladda in det igen... och igen... och igen. Så för att slippa dessa dippar, med en vettig maskin, som trots allt jag vågar påstå att TS är, med 6700k och 1070 GPU, så kommer han behöva en SSD.

Sen om du inte anser dig behöva en för din 950... det är ditt val. Men han lägger trots allt ungefär lika mycket pengar på sin GPU än du gjort på hela den datorn i sign. Då förväntar man också sig lite mer.

Jag säger inte imot dig att en ssd är snabbare och acess tiden är som jag sa är betydligt snabbare och kan skyffla data "stora filer" ca 3x snabbare men spelar ingen roll om den är 100 000 gånger snabbare för en mekanisk klarar spel lika bra som ssd i 99% av fallen och har man inte extrem prestanda som i7 med dubbla 1080 siktar på 4k 144fps i arma eller något annat openworld så är skillnaden ungefär så här

förutom laddnings tiderna så ssd är trevliga men inte nödvändiga och ssd med lite storlekt är tråkigt dyr så 1tb mekanisk kan vara en vettig sekundär som man kan köra spel på för skillnaden är väldigt liten för spel och där en ssd glänser är operativsystemet då dess styrka är acesstid och kan hålla många trådar i luften på samma gång men spel ...nä inte så viktigt men betydligt trevligare laddnings tid som sagt

men du har rätt i att mitt 950 inget fps monster men duger till allt idag om man skruvar ner lite och datorn är byggd för att vara tyst och strömsnål inte som förra som var mer gaming med 4690k@4800mhz och 280x sen har du rätt i att TS grafikkort kostar mer än min dator då jag med rabbat fick den för 4100kr men jag behöver inte mer prestanda än så då jag spelar ganska lite och redigerar inte sen brorsans laptopdisk visar att belastningen när spel arbetar in nya saker i openworld är ganska liten annars skulle det lagga satan med den och dom är betydligt slöare än en vanliga mekanisk

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Medlem

@ågren: min laddningstid i bf4 är ca 50% kortare med ssd än om instalationen ligger på en hdd, jag får 5fps mer i fallout 4 och även där halverar jag laddningstiderna... SSD är A och O i en ny dator, och hade jag köpt en ny idag hade jag prioriterat en lite större så man får in sina tunga spel på den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oscar The Great M8:

Jag tänkte bygga ny dator snart och jag undrar hur viktigt det är med SSD. På datorn jag har nu har jag bara en HDD, och det funkar helt ok. Har hört att spel ska ladda mindre etc om man har en SSD, är det något mer som blir bättre? Är det jättestor skillnad eller bara några få procent?

Ja massor förstås. Enorm skillnad på allt. Jag gjorde världens tråkigaste film till dig. Den finns på min YT kanal.

Då har jag en gammal windows, halvfull SSD drive och rätt gammal pärla av Corsair.
Njut av omstarten.
*edit*
Ingen Cache på.
*end edit*

Visa signatur

Homer Simpson: "Internet! Is that thing still around?"

Continuously updating

Permalänk
Avstängd

@Oscar The Great M8:
Tänk tanken,hur viktigt är det att jag kan andas.
Så har du svaret.

Visa signatur

Chassi.Corsair Obsidian 750 D.Moderkort Asus Maximus XI Hero Processor Intel I7 8700K Med kylare Fractal design Celsius S36.Grafikkort MSI Gaming X trio 2080.SSD.1 Samsung 850 Pro 256 GB.SSD.2 Samsung 840 Evo 500 GB till spel.Nätagg Evga 850 G2.Minne 16 gb corsair vengeance 3200 mhtz.Skärm. Asus PG278QR.
2×596 gb.Mekaniska hårddiskar.

Permalänk
Medlem

Tycker fortfarande att SSD inte är något av det man ska prioritera. Beroende på övrig hårdvara och tänkt användningsområde för datorn också då såklart.

Värdesätter själv lagringsutrymme före prestanda. Än så länge är prestandaökningen som en SSD tillför kontra vanlig mekanisk hårddisk inte alls värd prisskillnaden.

Permalänk

Tänker vara den där tråkiga jäkeln och säga som jag tycker. SSD är till för dom som inte kan vänta dom där extra sekundrarna när man startar upp datorn/spel. Har en SSHD på 1TB men har aldrig haft en SSD. Brukar tycka om att tänka vad man kan göra medans datorn startar upp. T.ex städa lite,gå på toa,koka lite kaffe e.t.c. Det jag vill komma fram till med mitt svar är att köpa en SSD för 400-500kr och "spara" dom där 20-30 sekundarna känns ganska ovärt i mina ögon. Men vi alla är olika. Tack för mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oscar The Great M8:

Jag tänkte bygga ny dator snart och jag undrar hur viktigt det är med SSD. På datorn jag har nu har jag bara en HDD, och det funkar helt ok. Har hört att spel ska ladda mindre etc om man har en SSD, är det något mer som blir bättre? Är det jättestor skillnad eller bara några få procent?

SSD har varit standard åtminstonde dom senaste 6 åren för allt över lowend så ja.. det är ett måste.
Det enda man har mekanisk disk till är för ren lagring.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb