Börsnotera mitt UF företag

Permalänk
Medlem

Börsnotera mitt UF företag

Tja

Johan heter jag och går tredje året ekonomi på ett medelstort gymnasie i sverige. I år har vi haft UF-företag sen hösten och jag valde att inrikta mig på något som jag vet finns en stor efterfrågan på, särskilt på stora skolor som den jag går på. Mitt UF inriktar sig på försäljning av skal, bumpers, pop sockets, laddare, hörlurar och andra attiraljer till de populäraste mobilmodellerna till marknadens hetaste priser. Dem flesta andra UF-företag på skolan har det gått riktigt dåligt för då dem inriktat sig på fel marknader eller haft dåliga ideer från början men mitt är faktiskt det som det gått allra bäst för.

Jag har tagit in dessa produkterna från utlandet och på så sätt fått bra priser att ta hem dem till och kunnat sälja dyrare vilket gett mig en bra marginal och god vinst. Vill ej skriva omsättning eller vinst men det är bra summor vi pratar om. Men har börjat fundera nu under helgen när jag läste lite på Nord Nets hemsida om börsen och aktiehandeln att det kanske vore en bra ide att börsnotera även mitt företag? På så sätt får jag in mer pengar att köpa in produkter för och sälja vidare och kan då gå med större vinst varje månad. Tänkte att går det bra så kanske jag kan sluta skolan nu i vår om jag får in tillräckligt med pengar. Är ändå så skoltrött har varit enda sen ettan det enda som fick mig att gå kvar var att få göra UF och nu har jag ju gjort det. Och nu kan jag det här och har det bästa företaget på skolan. Vad tror ni om min idé ? Har även lite frågor jag hoppas nån kan svara på:

Hur börsnoterar jag mitt företag? Spelar det nån roll att det är ett UF företag eller måste jag göra om det på något vis?

Hur bestämmer jag priset på aktien? Hur många aktier ska jag släppa?Vilket pris ska jag ta så så många som möjligt köper?

Ska jag göra reklam för mitt företag först så det får spridning?

Permalänk
Medlem

Får man ens börsnotera ett UF företag då det ska avvecklas efter skolans slut?

https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/borsintrodu...

Samt att betala 50.000:- i avgift för ett AB

Visa signatur

En trött jäkel.

Permalänk
Medlem

Har för mig det är ett företag - light, läs mer på länken nedan.
https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/dig-som-uf-foretagare/e....

Bästa är att avveckla UF-företaget och starta ett riktigt

Visa signatur

Hette något annat förut, men kom fram till att det är dumt att ha samma namn på 78 miljoner sidor...
citera, svara osv. osv...
hot tip - ctrl + shift T öppnar senast stängda flik i vissa webbläsare

Permalänk
Inaktiv

Börsnotera är inget man gör med småföretag, nu kanske du har en omsättning på någon miljard, vad vet jag:

Några regler:
https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/borsintrodu...

Spridningskrav vid notering på Nasdaq
För att ett företag ska få noteras på Nasdaq måste minst 25 procent av aktierna ägas av allmänheten. Det måste även finnas minst 500 aktieägare som var och en äger aktier för minst 500 euro*.

Spridningskrav vid notering på NGM
För notering på NGM ska minst tio procent av aktierna ägas av allmänheten. Bolaget måste dessutom ha ett tillräckligt antal aktieägare. I regel anses det godkänt om bolaget har minst 300 aktieägare som vardera ska äga aktier motsvarande minst 5000 kr*.

När det handlar om såna extrema summor ska ska du såklart anlita riktiga företagsjurist/ekonomer som hjälper dig, din vanliga revisor har säkert ett och annat att säga.

Sedan kan man bara skapa ett aktiebolag och få investerare, men det är på en extremt mycket lägre nivå.

Permalänk
Medlem

Om du nu går ekonomi och frågar hur du börsnoterar ett företag kanske du borde gå kvar i skolan?
Hur som haver, gå klart i skolan. Det är en bra grund att stå på.

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR

Ah, MX Blues, the power of nuclear bombs at your fingertips!

13700KF / Gigabyte Z790UD / 32gb DDR5@6000mhz / Powercolor RX 6700 XT 12Gb / NZXT HALE90 750 / NZXT H2 White

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Om du har Entreprenörskapskursen borde du ha gått igenom olika företagsformer och därmed veta vad som krävs för ett AB samt att det inte går att börsnotera UF-företag.

Visa signatur

Ryzen 5600 | RTX 3080

Permalänk

Hej Johan,

Vad roligt att höra att det går bra för ditt UF-företag. Jag säger inte detta för att krossa din idé men att börsnotera ditt företag i nuvarande form är nästan mer än omöjligt. I nuvarande form så menar jag inte bara företagsform, utan i stort sett i alla aspekter.

Om du har en företagsidé som fungerar bra och där du har goda möjligheter till att expandera det så finns det säkert möjlighet för dig att få finansiering, men börsnotering är något helt annat.

Vi kan börja med AktieTorget vilket är en utav de minsta börserna i Sverige. De har som minimikrav att ett företag som vill bli noterat har ett aktiekapital på minst 500tkr samt ett eget kapital på 5 000 000 SEK, notera att detta är minimikrav. De har även krav på ägarspridning inom ett aktiebolag(vilket inte ett UF-företag är). AktieTorget skriver att Bolaget ska såsom huvudregel ha minst 300 aktieägare.

Detta är de rent formella kraven som jag tror att du är en bra bit ifrån men förutom detta så är det en mängd informella "krav" som finns på publika aktiebolag. Bara pappersarbetet som krävs för att börsnotera ett företag skulle kosta ett par hundra tusen för advokater att göra.

Att driva ett publikt aktiebolag innebär en väldig personlig exponering mot offentligheten som inte en 18-åring är redo för. Man kan inte på några veckor bestämma sig för att man vill åka runt jorden för att man är trött på att driva företaget, utan man binder sig indirekt till flera års arbete.

Detta beror på att man som VD/styrelseordförande inte jobbar för sig själv, vilket man kan tro, utan man jobbar för sina aktieägare. Man måste ha en transparens mot sina aktieägare som är svår att förstå när man inte har arbetat med börsen i flera år.

Om du har fler frågor kring detta så besvarar jag dem gärna.

TL; DR:
Du kan söka investerare för ditt företag men börsnotering finns inte på kartan.

Lycka till med ditt företagande!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dax:

Samt att betala 50.000:- i avgift för ett AB

Det är inte 50.000:- i avgift utan pengar som ska finnas som tillgångar i företaget i form av likvida medel eller andra tillgångar. Så det är inga pengar man förlorar, däremot tillkommer det andra avgifter i olika former som ska betalas till olika myndigheter men absolut inte dessa summor.

Permalänk
Medlem

Avveckla ditt UF-företag. Spara pengarna. Spara kvarvarande lager. Gå färdigt gymnasiet. Starta ett nytt företag vid sidan om det du gör efter gymnasiet. Om du lyckas leva på inkomsterna från företaget kan du självklart fokusera på det. Annars låter du bara företaget växa medan du lever på en annan inkomst.

Visa signatur

Spel: ASUS Z370 Prime-A | 16GB 3000Mhz | i5-8600K | Noctua NH-D14 | ASUS GTX 1080 | Sound BlasterX AE-5 | Supernova G2 650W | EVO 840

Media/Emulator: MSI Z270-A Pro | 8GB 2666MHz | i3 7350K 4,8GHz | Pure Rock Slim | MSI GTX 970 | EVGA Supernova G2 650W | EVO 840 250GB

Permalänk
Medlem

Börja med att starta ett aktiebolag. Det går att handla med dessa aktier även om de inte är noterade på en börs. När omsättningen för företaget när 50-100 miljoner brukar det som tidigast vara läge att börsnotera. Det finns en hel del regler och kostnader för börsnoterade bolag så sällan värt att göra det tidigare.

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad*

Citat:

§1.6 Meningslösa inlägg som inte för diskussionen framåt är förbjudna. Detta omfattar inlägg som utan vidare motivering uttrycker medhåll eller missnöje. Andra exempel är länkar utan beskrivning eller sammanhang samt inlägg som enbart innehåller citat. Memebilder och andra roliga bilder för nästan aldrig diskussionen framåt.

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...