Permalänk
Avstängd

Gräsmattor och solvärme...

Såg ett program där en trädgårdsarkitekt anlade gräsmatta på en tomt i Kalifornien. Hela poängen var att "det är ett varmt klimat här men gräset kommer att göra mikroklimatet i trädgården svalare för gräsmattan varken absorberar eller återreflekterar värmen från solen (han sa "radiate").

Min dumma? fråga är: om gräsmattan inte absorberar värmen och inte återreflekterar den, vart tar den vägen? Den kommer ju de facto via solstrålarna.

Permalänk
Medlem

Han kanske tänkte på att en reflekterande lodrät yta som belyses snett ovanifrån reflekterar ljuset i en vinkel ned mot jorden, som i sin tur absorberar värmen.
Efter som att vi faktiskt kan se gräset så måste de ju dock även reflektera ljus åt andra håll.

Jag tänker också att gräsmattan blir en en stor kylfläns med alla grässtrån, och avledningsytan mot luften är väldigt stor, i jämförelse om det bara hade varit en platt yta...

Svårt att veta exakt vad han menade men det går säkert att spåna lite mer kring detta.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk

Gräset absorberar mer inkommande strålning än vad man tror! Om du någonsin får tillfälle att kolla på en labbkalibrerad reflektansplatta på runt 90% så kommer du se att saker kan vara extremt vita - gräs är inte så vitt. Jag vete fasen, jag har pluggat och jobbar med radiometri och det där trädgårdsmästaren säger låter tveksamt.

Sedan så täcker inte gräs oftast marken helt och hållet så jorden absorberar mycket mer än vad man tror. Tänk att du kollar på gräset rakt ovanifrån kontra en vinkel. Det handlar mycket om vinkel på inkommande strålning och geometrin på objektet i fråga.

Slutmässigt så sker det mycket evapotranspiration som i sin tur sänker värmen. Detta har inte så mycket med strålning och göra men det är en bidragande faktor till lägre värme.

Permalänk
Medlem

Programledare kan nog ha använt ord som han inte riktigt hade full koll på. Däremot så är det så att en beväxt jordplätt håller sig fuktigare än en som ligger helt bar.

En anledning kan säkerligen vara den som Beinerfelt är inne på, en stor avledningsyta. Som Flamadoodoo också är inne på så sker en avdunstning, dels från jord men även växterna som andas, samlar dagg osv. När solen ligger på dunstar detta vilket jag tänker ger en liknande nedkylningseffekt som vår hud när den svettas och det samtidigt blåser. Det är en ganska effektiv kylanordning.

För att snöa in mer på växter och trädgård så är marktäckning som det heter en väldigt viktig del för att skapa en lättskött trädgård som inte behöver vattnas eller ogräsrensas i samma utsträckning. Denna metod är även väldigt effektiv för oss som har lerjordar som man absolut inte vill få för torra. Marktäckning är alltså att antingen plantera tätväxande, ofta låga, växter eller att lägga löv, gräsklipp o dyl. runt och 'under' de större växterna.

Växterna av kategorin marktäckare är ofta väldigt tätväxande och konkurrerar ut övrigt ogräs. De flesta marktäckare har ytliga rötter medan de större perennerna har djupare rötter och konkurrerar således inte i någon större utsträckning. Ogräs får dock svårt att etablera sig där det växer marktäckare då marktäckaren dels redan har ett etablerat rotsystem som effektivt hindrar ev. ogräs från näringsupptag samtidigt som den tätväxande marktäckaren också hindrar ljusinsläpp till jorden där ogräsfrö får svårt att gro i skuggan.

Kombinerar man marktäckare och rotbevattning/nedgrävda fuktslangar så får man en väldigt effektiv rabatt ur både skötsel och vattenbehov.

En gräsmatta är egentligen en väldigt stor rabatt med marktäckare, även om dess bladverk kanske är lite för vertikalt än det önskvärda horisontella :).

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk

Fotosyntesen innebär att solstrålarnas energi lagras i kemiska bindningar.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fotosyntes

Permalänk
Medlem

Gräs förångar ju även vatten vilket ger en avkylningseffekt.

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ngbildningsv%C3%A4rme

Håll gräs och växter vattnade så kyler de.

Permalänk
Medlem
Skrivet av LeCorbusier:

Fotosyntesen innebär att solstrålarnas energi lagras i kemiska bindningar.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fotosyntes

Helt riktigt!

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p