Permalänk
Medlem

Vill bygga min egna filserver

Hej!

Jag har googlat och kollat i många trådar här på sweclockers men tycker mig inte hitta något eller kunna dra slutsatser av andras tips om vad som passar bäst för mig.

Jag har en separat plexserver som hanterar all transcoding tillsammans med nedladdning av filmer. Jag har vad gäller lagring en extern hårddisk på 3TB, jag lyckas sakta med säkert fylla denna och ja... Det är ingen redundans alls... Jag vill därför köpa mig delar att bygga ihop själv, exklusive hårddiskar. helst för så billig peng som möjligt. Det enda jag kan komma på som jag har för krav är att det ska vara supporterat att använda sig av RAID 5, jag vill kunna ha modulärt PSU så att jag kan bygga på åtminsonde 4 "BAYS" men att man i framtiden kan bygga på detta.

Jag vill inte ha dessa grymma NASAR som man kan köpa färdigt som har stöd för 4K transcoding, som kostar 10K. Detta sköter min plex server. Jag behöver en lagringsplats där filmerna och serierna lagras inge mer med det.. Exakt vad som är billigt men bra till detta har jag ingen kunskap om egentligen. Har heller inte fått tips på vägen när jag googlat, då folk bygger ihop serverar för 10k-40k...

Sen kan jag vara helt ute o cykla när jag säger att 10K är mycket för en server för lagring. Men då får ni säga det, så att jag kanske får en uppfattning om vad det faktiskt kostar.

Permalänk
Medlem

Undvik RAID-5 om du skall köpa så billiga delar som möjligt.
Försök köp diskarna i par istället och spegla dem med RAID-1, du får till slut ett antal partioner/diskar i OS'et iofs istället för en enda stor diskyta, men när något strular så är RAID-5 ett h*e.
Leta efter moderkort som har stöd för så många diskar som möjligt och utgå därifrån, jag har för mig mitt moderkort jag köpte som hemma hobby server klarade av 14 diskar. sedan ett stort chassi med ljuddämpning och bra kylning.
Ångrar att jag inte gick på en riktig server istället, jag hade iofs aldrig haft råd med 10x3TB där men det hade sparat så många timmar o huvudvärk.

men tipset iaf, börja med kravlista, antal diskar idag/max, raid 1/5/jbod, antal partioner 1/flera, operativsystem, ljudnivå...
10 gamla hårddiskar i en RAID låter

Permalänk