Hur mycket information kan SOS/Polisen få ut från en mobiltelefon/operatör direkt vid nödsituation?

Permalänk
Medlem

Hur mycket information kan SOS/Polisen få ut från en mobiltelefon/operatör direkt vid nödsituation?

Tja!

Jag har funderat lite på en sak. Tänker på filmen "The dark knight" där Batman använder någon slags trianguleringsteknik för att göra varje mobiltelefon till en sändare och få en bild av staden.

Säg att en farlig person är lös, en psykotisk, kanske våldsam eller självmordsbenägen person.

Hur mycket info kan polisen och sos få ut med en gång? Antar att de kan kolla var personen befinner sig om mobilen är på, men om mobilen är avstängd, kan polisen och sos se t.ex. vem den här galningen har ringt eller skickat meddelande till? Hur ser lagen ut och vad får de göra direkt i en nödsituation?

Permalänk
Medlem

Om du ringer SOS alarm så kan dom se vilken telemast som telefonsamtalet kopplades via, så dom kan få fram en grov position. Om du använder SOS alarms app så kan den däremot skicka en mer exakt position.

Polisen kan teoretiskt spåra mobiltelefoner genom samma metod, men du ska nog vara redigt efterlyst om det ska vara aktuellt, annars sätter lagstiftningen nog stopp.

Det går dessutom att skicka ut VMA-meddelanden till alla mobiltelefoner som befinner sig inom ett geografiskt område.

Visa signatur

[Fractal Design R5] [Intel i7 4790k + CM 212 Evo] [8Gb DDR3] [Asus Z97-A] [MSI GTX 970]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Samsung Chronos 7] Intel i5-3210M (2,5Ghz), 6Gb DDR3, 1Tb, nVidia GT 640M 1024Mb GDDR5

Permalänk
Medlem

Inte ovanligt vid självmord och likande att polisen spårar via masterna. Träffsäkerheten beror på antal master runt den aktuella mobilen, varierar kraftigt med andra ord.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

i5-4690K @ 4.5ghz/ 8GB / 250GB SSD / GTX 970 / Win 10

Permalänk
Medlem

Som jag har förstått det så kan polisen inte se ett dugg. Men teknikerna hos telefonoperatörerna kan se lite grann, så polisen får be telefonoperatören om hjälp för att spåra just den specifika telefonen.

Det enda som teknikerna kan se är en grov uppskattning av hur långt avståndet är till telefonmasten som telefonen är uppkopplad mot, och olika master har ju olika stort täckningsområde. Är telefonen uppkopplad mot en mast ute på landsbygden så är det ett stort område som telefonen kan vara inom, är telefonen uppkopplad mot en mast inne i en gångtunnel så är det ett ganska snävt område som telefonen befinner sig i o.s.v.

Sen är det lättare att följa en telefon som förflyttar sig än en telefon som står still. Förflyttar den sig så kan man ibland dra logiska slutsatser om vilken väg som man befinner sig på t.ex.