Permalänk

Två datorer "döda" - Elfel?

Var med om en väldigt skum sak igår kväll.
Frugan kommer in och säger att hennes dator kraschat och inte startar när hon spelat.
Går och kollar på den, ser att den är igång men ingen bild visas. Kör en cold-reboot och den går igång igen som vanligt.

Hon fortsätter spela medan jag kör igång min dator, efter några minuter händer samma sak igen men denna gång så stängs datorn av helt och vägrar starta igen.
Misstänker att det är nätaggregatet som gett upp och börjar plocka isär hennes dator. Då helt plötsligt så stänger även min dator av sig. Nu börjar jag känna oro men testar att sätta igång den igen och den lyckas ta sig till Windows login innan den återigen stängs av.

Datorerna är på olika uttag och resten av elen i rummet funkar utan problem, vi märkte inte ens av att lamporna blinkade.
Testade att plugga in fruns dator i ett helt annat rum som går på en annan säkring, men den vägrar gå igång.
Lamporna på mitt moderkort lyser när den är i kopplad åtminstone, men jag vågar inte köra igång den och riskera att paja något.

Ska försöka låna en multimeter av grannen för att kolla uttagen, men är det något speciellt man ska kolla efter?
Aldrig varit med om något liknande tidigare.

Permalänk
Medlem

Att de sitter i olika uttag spelar mindre roll om uttagen är i samma grupp som är felande.
Hoppas multimetern kan påvisa eventuellt fel.

Osannolikt att båda datorerna skulle fela samtidigt oberoende av varandra

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

Fått något mer utfall :)?

Visa signatur

| 9900K | Z390 Aorus Elite | NH-D15 | 16GB@3200MHz | Gigabyte 5700XT GAMING OC | RM750X V2 750W | Intel 660P M.2 1TB | LG55C9 | Fenris A5 | Samsung S23 |

Permalänk

Frun har suttit med laptop och skärm inkopplat hela veckan utan problem. Lånade hem en multimeter från jobbet och mätte spänningen och den låg stabilt på 235.

Är ju dock helt grön när det gäller sånt här, så är det något annat jag bör mäta som skulle kunna vara orsaken?

Permalänk
Medlem

När det kommer till vägguttag finns det en sak som kan knäcka en dator och andra elektronikprodukter. Det är om neutralledaren ("nollan") av någon anledning lossnat. Detta kan ske i elcentralen, dosor eller vägguttag. Ett vägguttag som bara har fas men ingen neutralledare kan ge 400V. Eftersom du har mätt vägguttagen till 230V mellan fas och neutralledare så borde inte detta vara problemet om inte neutralledaren är lös och glappar men det känns osannolikt.

En olycka kommer sällan ensam. Det kanske helt enkelt är så att ni bara haft extrem otur att båda datorerna gett upp samtidigt. Men jag förstår att du blir fundersam.

Permalänk
Vila i frid

En UPS för under tusenlappen kan göra underverk för både det ena och andra.

Exempel, mitten av 80-talet. Ericssons fabrik i Kanton/Guangzhou skjöt utrustning för miljontals kronor i månaden. Vi åkte ett team från Sverige inklusive en elektriker som mätte att det kinesiska elnätet inte synkade när man bytte leverantör på mornarna så 240 volten i väggen kunde sticka iväg upp över 400 volt beroende på turen/slumpen. Kortsiktiga lösningen, UPS (billigt snik) för varje utrustning. Långsiktiga lösningen, egen reglerad matning in till byggnaden.