Permalänk
Medlem

Vill man veta vad kollegorna har för lön så kan man kolla upp det anonymt med Ratsit. Den visar dock bara total inkomst så om kollegorna har extrajobb så blir det lite skevt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fooesque:

Jag rekommenderar en redovisningskonsult för det där som egen.
Skönt att ta hjälp av någon som är lika vass på det som en annan är på sin kärnverksamhet.

Absolut det gör man, men det kostar dig antagligen mindre om det är fler som delar på det. Vet ett bolag som hade en snuskigt dyr skattejurist som de tog in ibland. Det har du kanske inte som helt egen, i alla fall inte första åren

Permalänk
Medlem
Skrivet av Strife91:

Vad avis man blir. Är också apputvecklare med 3 års erfarenhet, men tjänar bara 35 000(Göteborg). Utvecklar appar både på iOS och Android parallellt. Tror inte min arbetsgivare har råd att ge högre lön, företaget går inte plus än, så man får väl byta jobb. Det lustiga är att jag får mejl nästan varje vecka på linkedin med rekryterare som är intresserade av en, men min chef verkar inte förstå hur eftertraktade apputvecklare är.

Om du anses vara en viktig drivkraft för företaget så kommer de definitivt att försöka få dig att stanna när du väl har ett erbjudande i handen. Chefen skiter nog fullständigt i hur eftertraktad du är på arbetsmarknaden, du är knappast ensam med din erfarenhet så det är heller inga problem att hitta en ersättare från företagets perspektiv. En nyrekrytering finns det alltid budget för

Visa signatur

Windows: [ NCASE M1 | i7 6700K 4C/8T | 16GB DDR4 | 1080Ti | 1.5TB SSD ]
macOS: [ Mac mini | i5 8500B 6C/6T | 16GB DDR4 | 256GB SSD ],
                        [ MBP 13" | i5 1038NG7 4C/8T | 16GB LPDDR4X | 512GB SSD ]
ESXi: [ Intel NUC | i7 10710U 6C/12T | 32GB DDR4 | 500GB SSD ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av fluffest:

+1. Att ett ”vanligt” konsultbolag skulle vara tryggare är bara en illusion. Skillnaden är att det är nån annan som tar vinsten istället för dig som drar in pengarna, sen kan de säga upp dig direkt på grund av arbetsbrist ändå. Är själv på g att byta till ett företag med liknande lönemodell. Kör man med sånt upplägg så kan du snabbt ha fått ihop en buffert på några fulla månadslöner ifall det blir ont om uppdrag och då slipper du ha med A-kassan att göra också. Win win 🙂

Skönt att höra någon mer som tänker som jag. Då är vi åtminstone två som har fel, om så skulle vara fallet!

Skrivet av Fooesque:

Intressant upplägg för den som inte vill köra egen låda.
Har du möjlighet att vikta upp tjänstepensionen rejält över ITP också om du vill det?

Det korta svaret på din fråga är: Ja, men...

Bolaget har tecknat ett tjänstepensionsavtal med en av storbankerna, som i sin tur har en stege med fasta belopp man kan välja på. Stegen har tillräckligt höga steg för att man ska kunna gå över ITP, men när man börjar plocka ut riktigt mycket i lön gör ITP's 30% över 7.5pbb att det krävs ganska stor avsättning för att hänga med. I mitt fall sätter jag undan ~2%enheter mer än vad ITP hade gett.

Skrivet av Nucky:

Vet inte hur bra detta är egentligen. De plockar 25% av ditt arvode och du står ändå och betalar för dina risker/försäkringar och dylikt. De skulle lika gärna kunna sparka dig pga arbetsbrist och planera din avgång med tanke på bufferten du bygger upp hos dom med ”din pott”

Har eget företag (AB) - Går som konsult via en mäklare som sitter på väldigt många ramavtal runtom Sverige. De kör väldigt transparenta kort och tar emot riktade uppdrag också där kund har ett ramavtal med dem i botten. De tar enbart 5% av arvodet ut mot kund.

I ditt exempel ovan skulle det innebär att mäklaren tar 8400kr och du behåller 159,600kr - Vilket du avgör och bygger upp buffert som du behagar.

Rätt mäklare ser ju även till att du har jobb och uppdrag. Då de tjänar pengar på att du är ute på jobb.

Du har helt rätt. Det du inte har tagit i beaktning är arbetet du behöver lägga ner på bokföring, pensionsplanering, osv. Du kommer fortfarande tjäna mer som egenföretagare (allt annat lika) och jag är helt medveten om att jag betalar en premie för att slippa tänka på redovisning, pension, samröre med skatteverket, osv.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Avstängd
Skrivet av gibbon_:

Intressant upplägg, men varför bara inte vara egen vid det laget? Eller är det nästa steg kanske?

Mycket text men svarar inte helt på trådens ämne. Är det 1k/h enligt exemplet du fakturerar?

En dum fråga till kanske men jag har aldrig jobbat som konsult via firma på det viset så; vilken kontroll har du över timarvodet?

Jag kör liknande.
Betalar en del % av timarvodet till säljbolaget.
Vi kommer överrens om vilket timpris vi ska ha ut mot kund, om jag väljer att ta det uppdraget hos den eller de kunder de hittar åt mig.

De som jag kör med idag, hade redan ett job redo innan vi hade skrivit kontrakt ihop att de ska sälja in mig.
Så från första kontaken så gick det nog max 2 veckor så var jag hos en kund som jag har varit hos nu i cirka 3 månader.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fluffest:

Absolut det gör man, men det kostar dig antagligen mindre om det är fler som delar på det. Vet ett bolag som hade en snuskigt dyr skattejurist som de tog in ibland. Det har du kanske inte som helt egen, i alla fall inte första åren

Det hänger på upplägget. Tog in PwC för en grej i ett annat bolag, 15 papp för en vad jag i min naiva värld tyckte var en hyfsat enkel skattefråga.
Vad jag sett är det inte direkt ovanligt att "halvstora" bolag saknar delar av kompetensen in-house ändå, så till slut ska det ändå köpas timmar av externa specialister.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Uppdatering

Examen: Civilingenjör Datateknik
Examensår: 2018
Relevant arbetslivserfarenhet: 5.5 år

I mitt tidigare inlägg kunde jag inte vara så specifik, eftersom jag inte hade påbörjat tjänsten. Nu är jag igång på riktigt och har bättre koll på hur allt fungerar i praktiken.

Arbete
Jag är konsult -- anställd hos ett litet bolag på bästkusten -- inom mjukvaruutveckling med fokus på DevOps och teamledning. Sitter för tillfället hos en kund som vill se över sina möjligheter att effektivisera hur de arbetar med, samt levererar, sina produkter. Buzzwords som cloud, kubernetes, infra structure as code, förekommer frekvent i våra diskussioner, och min del i det hela är framförallt att agera förlöpare och se vad som är tekniskt möjligt att genomföra och sen bedriva förändringsarbete inom företaget i enlighet med vad jag och CTO kommit överrens om.

Kompensation
Jag fakturerar kunden per arbetad timme, precis som konsulter brukar göra. Det som skiljer min anställningsform från traditionella konsulters är att bolaget jag jobbar för tar 25% av fakturan för att bekosta bolagets omkostnader (lön till de som inte jobbar som konsulter, kontorskostnader, vinst, osv. osv.) och resten (75%) hamnar i min personliga pott. Upplägget är jämförbart med att vara underkonsult, men bolaget jag jobbar för tar mer ansvar än en traditionell konsultmäklare (jag är t.ex. tillsvidareanställd hos bolaget och det är bolaget som ansvarar för att hitta uppdrag till mig) och således betalt därefter.

Den här potten ska sedan täcka alla mina omkostnader.
* Lön + arbetsgivaravgift
* Tjänstepension + ev. försäkringar + löneskatt
* Friskvård
* Resor
* Inköp (mobil, dator, annan utrustning, bil, kurser, böcker, etc.)
* Semester (den här missar många)

Jag tycker det här upplägget är toppen, för jag kan verkligen prioritera de grejer jag tycker är viktigt. Till exempel har många av mina kollegor åkt på Google I/O, andra tycker det är viktigt med ny och flashig bil så de tar ut leasingbil som förmån. Jag värderar ledighet och har fritt fram att själv bestämma hur mycket/lite jag vill jobba -- förutsatt att det fungerar för kunden och uppdraget jag har.

Ett räkneexempel
Snittmånad: 168h
Timarvode: 1 000 SEK/h
Snittfaktura/mån: 168 000 SEK
Till bolaget: 42 000 SEK
Till pott: 126 000 SEK

Om det kommer in 126 000 SEK i potten varje månad, och jag vill ha 30 dagar semester och pensionsavsättning enligt ITP-1, innebär det att jag kan plocka ut knappt 75 000 SEK/mån i lön. Emellertid har jag andra omkostnader under ett år (mobilabonnemang, friskvård, hårdvara, osv.) som gör att den praktiskt möjliga månadslönen minskar något. Därtill ser jag ingen anledning att plocka ut så mycket pengar varje månad. Istället (som jag skrev i mitt citerade inlägg) tycker jag det räcker gott och väl att lägga mig på gränsen för inbetalning till allmän pension och spara resten av pengarna i potten. De kan då användas till fler inköp, mer ledighet, eller något annat jobbrelaterat.

Bolaget vill dock inte att de anställda ska variera sin lön månad för månad, utan månadslönen sätts "ett år i taget" (om man inte tar ett nytt uppdrag eller ens arvode ändras markant). Det passar mig perfekt eftersom jag vill följa PGI Det finaste i kråksången -- enligt mig -- är att det är bolaget som sitter med hela risken. Eftersom jag har en tillsvidareanställning kan bolaget inte säga upp mig på en handvändning, och även om min pott skulle bli tom så kan jag fortsätta plocka ut lön i enlighet med vad jag och bolaget kommit överens om.

Tycker det låter riktigt dyrt med 25% för vad du får.

Mina anställda behåller 80% av fakturerat belopp. Dessa ska täcka lön+arbgiv.avg+pension+tjänstebil
De 20% som jag tar täcker deras sjukdagar+försäkringar+friskvård+mobil+övriga kostnader som kan uppstå.
Men dessa 20% täcker också en garantilön på ca 33k/mån när de är mellan uppdrag.

Att du har en tillsvidareanställning spelar knappt någon roll. Det är otroligt enkelt att säga upp dig pga arbetsbrist. Så tro inte att du har någon säkerhet där. Det enda en tillsvidareanställning är bra för är att banken tycker om det om du behöver ett lån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fluffest:

För att smita in ett svar, för den delen som du betalar företaget får du all bokföring, skatteplanering och sånt som du som egen får sitta med och ha koll och betala för. Rätt skönt att slippa om man bara vill fokusera på själva konsultandet. + att företaget kanske fixar lite roliga events och sånt.

OT: Detta förtjänar nog sin egen tråd, men du missar också saker som möjligheten att ta utdelning. Skatteplanering är alltså inget du får i ett ”konsult med eget kostnadsställe upplägg”. Upplägget är bra för ägarna av firman, konsulterna skulle lika gärna kunna köra själva, för det är oftast driftiga, kunniga, erfarna personer som hoppar på denna typ av upplägg.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem

Börjar på nytt ställe 1a April.
Blir Test Manager på företag som utvecklar och installerar laddstationer för elbilar.
Arbetsuppgifter blir att testa hårdvara och mjukvara innan nya releaser för att se att de uppfyller standarder och funktionalitet.
Även hjälpa till på R&D för att se vad som kan göras bättre.
Bor i Oslo för övrig för att förtydliga..

Blir 69k/mån, lite mobil och internet hemma som förmåner men inte mycket mer.
Nöjd ändå och det verkar som ett givande jobb vilket är viktigare än lön för min del om dagen.

Visa signatur

Citera för svar..

Permalänk
Medlem
Skrivet av goosblabla:

Varför skulle man inte vilja betala statlig skatt tänker du? Jag och frugan har tillsammans 87k/mån brutto och vi har levt på en lön i över året så vi har sparat i runda slängar 35k/mån. Fasta utgifter på kanske 15k, resten har man bränt på snus och annat kul.

Jobbar numera som Azurekonsult med några avstickaruppdrag i Microsoft 365. 46k/mån, 5k friskvård, tel/dator osv. Känner mig underbetald..

För de lägger på 20% utöver det du tjänar efter brytpunkten.
Om du är konsult är det bättre att starta eget bolag och ta ut lön till precis vid brytpunkten och bevara resten på bolaget.
Iofs kanske inte värt vid 46k inkomst men du kanske får mer som egenkonsult, då kan det vara värt.

Visa signatur

Stationär: RTX 4090 OC ASUS | Ryzen 9 5950X | G.Skill Trident Z NEO 3600mhz 32GB | Arctic Liquid Freezer III 360 | Corsair HX1000i | Asus Rog Strix X570-F Gaming | Samsung 990 PRO 2TB | Samsung 980 PRO 2TB | Fractal Design North XL

Jobbdator: MacBook Pro 16" i7 6C, 16GB ram DDR4, AMD Radeon Pro 5300M 4GB

Permalänk
Medlem

2021 slutade på 605552 NOK. 50462NOK månadslön i snitt.
Lastbilschaufför (distribution) i Noreg.
Jag har kollegor på långtransporten som tjänar mycket mer. Normalt där verkar vara runt 800-900k. Högsta jag hört är 1,2mil men dom jobbar också mycket mera.

Permalänk
Medlem

Maskinförare på järnvägen nattetid sen 2006. Grundlön en bit över 36 nu. Men slår man ut ett snitt på förra årslönen så har jag ca 60 före skatt med OB tilläggen. Jobbar oftast 4 nätter i veckan. Ibland 5. Förmånsbil i form av 5 sitsig 4wd pickup. Telefonersättning. Vinstutdelning.
Jag är nöjd. Även om jag ibland tänker att jag skulle utbildat mig till nåt roligare. Men skolan var inte så kul förr.
Har börjat blänga runt efter nån distansgrej med nåt med datorer faktiskt. Vill inte köra maskin nattetid hela livet.

Visa signatur

Asus cx55 Vibe Chromebook
MacBook Air M1 16gb/256gb
Komplett Khameleon i7 9750h gtx1660ti
Project Lian Li PC-X900 Enermax Edition
Project Fractal Design Arc Mini

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

OT: Detta förtjänar nog sin egen tråd, men du missar också saker som möjligheten att ta utdelning. Skatteplanering är alltså inget du får i ett ”konsult med eget kostnadsställe upplägg”. Upplägget är bra för ägarna av firman, konsulterna skulle lika gärna kunna köra själva, för det är oftast driftiga, kunniga, erfarna personer som hoppar på denna typ av upplägg.

Fast du kan få ta del av utdelning om företaget också erbjuder någon form av delägar/partnerskap.

Permalänk
Skrivet av Strife91:

Vad avis man blir. Är också apputvecklare med 3 års erfarenhet, men tjänar bara 35 000(Göteborg). Utvecklar appar både på iOS och Android parallellt. Tror inte min arbetsgivare har råd att ge högre lön, företaget går inte plus än, så man får väl byta jobb. Det lustiga är att jag får mejl nästan varje vecka på linkedin med rekryterare som är intresserade av en, men min chef verkar inte förstå hur eftertraktade apputvecklare är.

Dags att börja intervjua/höra med dom rekyterarna på linkedin. Få du en offert så är du i en mycket bra position. Som du säger, verkar vara många som söker app utvecklare, och du kan både ios och android.

Permalänk
Medlem
Skrivet av EW200:

Maskinförare på järnvägen nattetid sen 2006. Grundlön en bit över 36 nu. Men slår man ut ett snitt på förra årslönen så har jag ca 60 före skatt med OB tilläggen. Jobbar oftast 4 nätter i veckan. Ibland 5. Förmånsbil i form av 5 sitsig 4wd pickup. Telefonersättning. Vinstutdelning.
Jag är nöjd. Även om jag ibland tänker att jag skulle utbildat mig till nåt roligare. Men skolan var inte så kul förr.
Har börjat blänga runt efter nån distansgrej med nåt med datorer faktiskt. Vill inte köra maskin nattetid hela livet.

Vad kräver det för utbildning/kunskap/erfarenhet för att bli maskinförare?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bael:

Vad kräver det för utbildning/kunskap/erfarenhet för att bli maskinförare?

Gymasieutbildning inriktning maskinförare. Men man kan även fixa utbildning på kort tid med egna stålar. Gärna B körkort.
Gå som lärling eller via arbetsförmedlingen säkert. Inte speciellt svårt om man har lite känsla. Köra lär man sig fort. Är allt runt omkring som tar tid. Jag lärde mig köra när jag var 14 när farsan tog hem en maskin en helg. Är lite som tv spel i början.
Man kör som en dåre utan rast. Nu 22år senare är man lite less. Men alla jobb är ju så nästan.

Visa signatur

Asus cx55 Vibe Chromebook
MacBook Air M1 16gb/256gb
Komplett Khameleon i7 9750h gtx1660ti
Project Lian Li PC-X900 Enermax Edition
Project Fractal Design Arc Mini

Permalänk
Medlem

32tusen brutto plus ackord som fordonstekniker.
Kan vara både tråkigt och kännas enformigt, men det går i vågor.
24år

Permalänk
Medlem
Skrivet av EW200:

Gymasieutbildning inriktning maskinförare. Men man kan även fixa utbildning på kort tid med egna stålar. Gärna B körkort.
Gå som lärling eller via arbetsförmedlingen säkert. Inte speciellt svårt om man har lite känsla. Köra lär man sig fort. Är allt runt omkring som tar tid. Jag lärde mig köra när jag var 14 när farsan tog hem en maskin en helg. Är lite som tv spel i början.
Man kör som en dåre utan rast. Nu 22år senare är man lite less. Men alla jobb är ju så nästan.

Ok, blev lite nyfiken bara har en brorson som går arbetlös han han har B kort han har även certifikat för motorsåg/röjsåg mm. tror jag det var!

En annan är för gammal blir 58 i år nämligen så efter 36 år på samma arbetsplats är man trött absolut, har iofs. både B kort & truck kort för upptill 10ton tror jag det var.

Tänk på en sak när du går i pension är det enbart cashen som räknas så se till att vara frisk & skuldfri när du pensioneras!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av FreeMan:

Tycker det låter riktigt dyrt med 25% för vad du får.

Mina anställda behåller 80% av fakturerat belopp. Dessa ska täcka lön+arbgiv.avg+pension+tjänstebil
De 20% som jag tar täcker deras sjukdagar+försäkringar+friskvård+mobil+övriga kostnader som kan uppstå.
Men dessa 20% täcker också en garantilön på ca 33k/mån när de är mellan uppdrag.

Att du har en tillsvidareanställning spelar knappt någon roll. Det är otroligt enkelt att säga upp dig pga arbetsbrist. Så tro inte att du har någon säkerhet där. Det enda en tillsvidareanställning är bra för är att banken tycker om det om du behöver ett lån.

Hade några förberedda excelark för att jämföra din nuvarande situation jämfört med att driva eget.

För enkelhets skull räknar jag endast lön och pension. Har också gjort en del förenklingar men hoppas det ger en klarare bild av hur mycket du betalar.

Generella parametrar:
Arbetstimmar för 2022: 2024h
6 veckor semester: -240h
Totalt antal arbetstimmar: 1784h

Timarvode: 1000 kr

Anställd med 25%:
Timarvode 1 000 kr

Timlön 451 kr
Sem.ersättning 54 kr
Arbetsgivar.avg 157 kr
Grundpension 11 kr
30% pension 60 kr
Särskild löneskatt 17 kr
Totalkostnad 750 kr

1784h
Årslön 804 584 kr
Sem.ersättning 96 336 kr
Arbetsgivar.avg 280 088 kr
Grundpension 19 624 kr
30% pension 107 040 kr
Särskild löneskatt 30 328 kr

Total lön 900 920 kr
Pension 126 664 kr

Driva eget
Per månad
Lön/Månad 50 000 kr
Arbetsgivar.avg 15 620 kr
Pension/Månad 10 000 kr
Särskild löneskatt 2 426 kr

Årslön 600 000 kr
Arbetsgivar.avg 187 440 kr
Pension 120 000 kr
Särskild löneskatt 29 112 kr

Total intäkt: 1 784 000 kr
Total lön/pensionskostnad -936 552 kr
Vint: 847 448 kr
Bolagsskatt: 174 574 kr
Utdelningsbart belopp: 672 874 kr

Utdelning enligt 3:12 regel: 300 000 kr
Skatt 3:12: 60 000 kr

Kvar i bolaget: 372 874 kr

Brutto Skattat(skattetabell 30)
25% Upplägget
Lön 900 920 kr 588 920 kr

Driva eget
Lön 600 000 kr 444 000 kr
Utdelning 300 000 kr 240 000 kr
Totalt 900 000 kr 684 000 kr

Sammanfattning:
Att driva eget skulle ge dig ca 100 000 kr mer i fickan samtidigt som du har ca 372 000 kr kvar i bolaget. Dessa 372 000 kr kan du ta ut som utdelning och skulle då få ytterligare ca 141 000 kr i fickan.

Dvs din disponibla inkomst hade ökat med ca 40% om du drivit eget istället för att använda nuvarande upplägg.

Vet att pengar inte är allt och att vi är duktiga på olika saker. Därför är det upp till var och en att utvärdera ifall det är värt att driva eget eller ta en anställning.

Friskrivning:
Ovanstående siffror och antaganden är skrivna i en lätt feberdimma och inte skatteoptimerade. Övriga kostnader är inte inkluderade i något av scenarierna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bael:

Ok, blev lite nyfiken bara har en brorson som går arbetlös han han har B kort han har även certifikat för motorsåg/röjsåg mm. tror jag det var!

En annan är för gammal blir 58 i år nämligen så efter 36 år på samma arbetsplats är man trött absolut, har iofs. både B kort & truck kort för upptill 10ton tror jag det var.

Tänk på en sak när du går i pension är det enbart cashen som räknas så se till att vara frisk & skuldfri när du pensioneras!

Vet förstås inte vart din brorson befinner sig men Skogsstyrelsen letar efter personal
https://www.skogsstyrelsen.se/om-oss/jobba-hos-oss/lediga-job...

Permalänk
Medlem
Skrivet av FreeMan:

Hade några förberedda excelark för att jämföra din nuvarande situation jämfört med att driva eget.

För enkelhets skull räknar jag endast lön och pension. Har också gjort en del förenklingar men hoppas det ger en klarare bild av hur mycket du betalar.

Generella parametrar:
Arbetstimmar för 2022: 2024h
6 veckor semester: -240h
Totalt antal arbetstimmar: 1784h

Timarvode: 1000 kr

Anställd med 25%:
Timarvode 1 000 kr

Timlön 451 kr
Sem.ersättning 54 kr
Arbetsgivar.avg 157 kr
Grundpension 11 kr
30% pension 60 kr
Särskild löneskatt 17 kr
Totalkostnad 750 kr

1784h
Årslön 804 584 kr
Sem.ersättning 96 336 kr
Arbetsgivar.avg 280 088 kr
Grundpension 19 624 kr
30% pension 107 040 kr
Särskild löneskatt 30 328 kr

Total lön 900 920 kr
Pension 126 664 kr

Driva eget
Per månad
Lön/Månad 50 000 kr
Arbetsgivar.avg 15 620 kr
Pension/Månad 10 000 kr
Särskild löneskatt 2 426 kr

Årslön 600 000 kr
Arbetsgivar.avg 187 440 kr
Pension 120 000 kr
Särskild löneskatt 29 112 kr

Total intäkt: 1 784 000 kr
Total lön/pensionskostnad -936 552 kr
Vint: 847 448 kr
Bolagsskatt: 174 574 kr
Utdelningsbart belopp: 672 874 kr

Utdelning enligt 3:12 regel: 300 000 kr
Skatt 3:12: 60 000 kr

Kvar i bolaget: 372 874 kr

Brutto Skattat(skattetabell 30)
25% Upplägget
Lön 900 920 kr 588 920 kr

Driva eget
Lön 600 000 kr 444 000 kr
Utdelning 300 000 kr 240 000 kr
Totalt 900 000 kr 684 000 kr

Sammanfattning:
Att driva eget skulle ge dig ca 100 000 kr mer i fickan samtidigt som du har ca 372 000 kr kvar i bolaget. Dessa 372 000 kr kan du ta ut som utdelning och skulle då få ytterligare ca 141 000 kr i fickan.

Dvs din disponibla inkomst hade ökat med ca 40% om du drivit eget istället för att använda nuvarande upplägg.

Vet att pengar inte är allt och att vi är duktiga på olika saker. Därför är det upp till var och en att utvärdera ifall det är värt att driva eget eller ta en anställning.

Friskrivning:
Ovanstående siffror och antaganden är skrivna i en lätt feberdimma och inte skatteoptimerade. Övriga kostnader är inte inkluderade i något av scenarierna.

Härlig uträkning. I min bransch får man jobba ihjäl sig för att uppnå min nuvarande lön som egen. Är man sjuk är man lite körd. Då försvinner stålarna fort. Skulle aldrig vilja vara egen. Åtminstone inte med det jag gör. Möjligtvis om jag fick driva en butik eller så.

Visa signatur

Asus cx55 Vibe Chromebook
MacBook Air M1 16gb/256gb
Komplett Khameleon i7 9750h gtx1660ti
Project Lian Li PC-X900 Enermax Edition
Project Fractal Design Arc Mini

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bael:

Ok, blev lite nyfiken bara har en brorson som går arbetlös han han har B kort han har även certifikat för motorsåg/röjsåg mm. tror jag det var!

En annan är för gammal blir 58 i år nämligen så efter 36 år på samma arbetsplats är man trött absolut, har iofs. både B kort & truck kort för upptill 10ton tror jag det var.

Tänk på en sak när du går i pension är det enbart cashen som räknas så se till att vara frisk & skuldfri när du pensioneras!

Finns nog en del trädfällningsfirmor som behöver folk. Pysslat en del med det själv. Polaren har firma.
Lär han sig klättra och sektionsfälla har han jobb.

Visa signatur

Asus cx55 Vibe Chromebook
MacBook Air M1 16gb/256gb
Komplett Khameleon i7 9750h gtx1660ti
Project Lian Li PC-X900 Enermax Edition
Project Fractal Design Arc Mini

Permalänk
Skrivet av Ricardinho:

Nytt jobb efter examen som förvaltare , 31k/mån

Uppdatering. Fast anställd nu, höjde mig till 38k/mån.

Permalänk
Medlem

Yrke: Fullstack Utvecklare
Månadslön: 41000
Förmåner: Mobil, dator, friskvård, 2 extra semsterdagar etc.
Erfarenhet: Jobbat i 11 år (som fullstack). 100% självlärd sedan 16 år tillbaka. Sitter forfarande på fritiden och bygger skit.
Ålder: 33
Utbildning: 2 årig YH utbildning
Stad: Göteborg

Jobbar just nu mycket med nodejs, att sätta upp saker i aws och bygga apier.
Och givetvis vara teknisk support till alla andra utvecklare i mitt team

Vad borde min lön vara?

Visa signatur

Mina poster är en illusion. Det som står skrivet här över står i själva verket inte där så inget av det som du läser är sant. Inte ens den här texten. Jag har själv ingen kunskap om det jag skriver och ingen bör således läsa eller ta in den information som står skrivet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rumpnisse:

Yrke: Fullstack Utvecklare
Månadslön: 41000
Förmåner: Mobil, dator, friskvård, 2 extra semsterdagar etc.
Erfarenhet: Jobbat i 11 år (som fullstack). 100% självlärd sedan 16 år tillbaka. Sitter forfarande på fritiden och bygger skit.
Ålder: 33
Utbildning: 2 årig YH utbildning
Stad: Göteborg

Jobbar just nu mycket med nodejs, att sätta upp saker i aws och bygga apier.
Och givetvis vara teknisk support till alla andra utvecklare i mitt team

Vad borde min lön vara?

Enligt min mening så är du underbetald med råge. Känner folk med 3-4 års erfarenhet i regionen som ligger på 45 ca.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av rumpnisse:

Yrke: Fullstack Utvecklare
Månadslön: 41000
Förmåner: Mobil, dator, friskvård, 2 extra semsterdagar etc.
Erfarenhet: Jobbat i 11 år (som fullstack). 100% självlärd sedan 16 år tillbaka. Sitter forfarande på fritiden och bygger skit.
Ålder: 33
Utbildning: 2 årig YH utbildning
Stad: Göteborg

Jobbar just nu mycket med nodejs, att sätta upp saker i aws och bygga apier.
Och givetvis vara teknisk support till alla andra utvecklare i mitt team

Vad borde min lön vara?

I Stockholm 55+

Permalänk
Medlem
Skrivet av rumpnisse:

Yrke: Fullstack Utvecklare
Månadslön: 41000
Förmåner: Mobil, dator, friskvård, 2 extra semsterdagar etc.
Erfarenhet: Jobbat i 11 år (som fullstack). 100% självlärd sedan 16 år tillbaka. Sitter forfarande på fritiden och bygger skit.
Ålder: 33
Utbildning: 2 årig YH utbildning
Stad: Göteborg

Jobbar just nu mycket med nodejs, att sätta upp saker i aws och bygga apier.
Och givetvis vara teknisk support till alla andra utvecklare i mitt team

Vad borde min lön vara?

De jag känner här i GBG med samma erfarenhet som dig ligger på runt 75-105K

Visa signatur

Stationär : I5-4670s | 16GB Ram | 1920x1200x2| HD7950 | 240GB SDD + 3TB + 2TB HDD|OSX 10.10
Bärbar: Clevo w230ss | I7-4810Qm | 16GB Ram |1920x1080| HD 4600+ GTX860M | 256gb msata SDD x2 + 1TB HDD|Windows 8.1

Permalänk
Medlem
Skrivet av rumpnisse:

Yrke: Fullstack Utvecklare
Månadslön: 41000
Förmåner: Mobil, dator, friskvård, 2 extra semsterdagar etc.
Erfarenhet: Jobbat i 11 år (som fullstack). 100% självlärd sedan 16 år tillbaka. Sitter forfarande på fritiden och bygger skit.
Ålder: 33
Utbildning: 2 årig YH utbildning
Stad: Göteborg

Jobbar just nu mycket med nodejs, att sätta upp saker i aws och bygga apier.
Och givetvis vara teknisk support till alla andra utvecklare i mitt team

Vad borde min lön vara?

Beror på var du bor, men minst 50k+. Gör dig själv en tjänst och byt jobb!

Visa signatur

Klicka på citera när du ska svara någon!

Permalänk
Medlem
Skrivet av nickhe:

De jag känner här i GBG med samma erfarenhet som dig ligger på runt 75-105K

Låter överjävligt högt för seniora utvecklare, skulle tro att snittet är väl runt 55k i månadslön, om dom nästan dubblar det har dom hittat något ganska välbetalt 🙂
Skulle säga att över 100k är mer än majoriteten IT-chefer

Permalänk
Medlem

Alldeles för lite, devops.
Ska bli intressant med lönesamtal som kommer strax.

Visa signatur

[IT-Dept]
Ryzen 1700 OC - 32 - 1070