Permalänk
Medlem

Stekpanna (non-stick) ?

Tips på bra non-stick stekpanna?
Används främst för ägg, bacon och kyckling.

Vill använda så lite olja/smör som möjligt.
Har redan redan en rostfri panna sedan tidigare som är bra. Men passar inte för ägg och bacon då jag inte vill ha extra olja i den maten.

Har gjort mig av med 2st Ikea 365+ på kort tid. Ojämn värme och teflonen blir dålig snabbt.
https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-stekpanna-10329898/

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem

Jag kör på Scanpan CTX. Använder den dagligen och den senaste höll drygt tre år

https://www.cervera.se/produkt/ctx-stekpanna-28-cm?gclid=CjwK...

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Tips på bra non-stick stekpanna?
Används främst för ägg, bacon och kyckling.

Vill använda så lite olja/smör som möjligt.
Har redan redan en rostfri panna sedan tidigare som är bra. Men passar inte för ägg och bacon då jag inte vill ha extra olja i den maten.

Har gjort mig av med 2st Ikea 365+ på kort tid. Ojämn värme och teflonen blir dålig snabbt.
https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-stekpanna-10329898/

Kört IKEAs Oumbärlig i 2.5 år nu, teflonen håller och fortfarande plan, lite tjockare botten på den, svår att slå gällande pris/prestanda.

Var helt inne på att köpa en ny varje år, ser ut som ny fortfarande och den används väldigt flitigt.

Fast lossnar teflonen på en panna så använder du säkert fel tillbehör eller tvättar den fel.

Teflonen sitter inte så mycket bättre på dyrare pannor heller om man missköter dem.

Permalänk
Skrivet av ronz:

Tips på bra non-stick stekpanna?
Används främst för ägg, bacon och kyckling.

Vill använda så lite olja/smör som möjligt.
Har redan redan en rostfri panna sedan tidigare som är bra. Men passar inte för ägg och bacon då jag inte vill ha extra olja i den maten.

Har gjort mig av med 2st Ikea 365+ på kort tid. Ojämn värme och teflonen blir dålig snabbt.
https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-stekpanna-10329898/

Jag kan varmt rekommendera Satakes lättviktsgjutjärn; https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Bästa stekpannan jag har ägt, om man bortser från äkta gjutjärnspannor då.

Permalänk
Medlem

Använd ugnen om du inte vill använda matfett.

Typ:

För att få:

I övrigt använder jag själv en keramisk panna numera när jag inte orkar rengöra gjutjärnspannan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av twk:

Jag kör på Scanpan CTX. Använder den dagligen och den senaste höll drygt tre år

https://www.cervera.se/produkt/ctx-stekpanna-28-cm?gclid=CjwK...

Kanske något dyr men såg att den var bäst i test också.
Mest rädd för att den blir dålig lika snabbt som vanlig teflonpanna och då är den ju inte värd priset.
Men tre år låter bra!

Skrivet av GuuFi:

Kört IKEAs Oumbärlig i 2.5 år nu, teflonen håller och fortfarande plan, lite tjockare botten på den, svår att slå gällande pris/prestanda.

Var helt inne på att köpa en ny varje år, ser ut som ny fortfarande och den används väldigt flitigt.

Fast lossnar teflonen på en panna så använder du säkert fel tillbehör eller tvättar den fel.

Teflonen sitter inte så mycket bättre på dyrare pannor heller om man missköter dem.

Rätt säker på att jag hade en Oumbärlig förut som höll betydligt längre än denna 365+.
Slängde den för att den hade någon skrapa under som repade spisen.
Kanske värt att kolla på igen!

Skrivet av KirderfNossral:

Jag kan varmt rekommendera Satakes lättviktsgjutjärn; https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Bästa stekpannan jag har ägt, om man bortser från äkta gjutjärnspannor då.

Den ser väldigt trevlig ut! Bra pris också.

Skrivet av Petterk:

Använd ugnen om du inte vill använda matfett.

Typ:

https://www.culinaryhill.com/wp-content/uploads/2019/11/How-to-Fry-Bacon-Culinary-Hill-2-e1587443232804.jpg

För att få:

https://www.culinaryhill.com/wp-content/uploads/2019/11/How-to-Fry-Bacon-Culinary-Hill-5-e1587443207529.jpg

I övrigt använder jag själv en keramisk panna numera när jag inte orkar rengöra gjutjärnspannan.

Jo ugn är såklart ett alternativ men känns som betydligt mer jobb och rengöring. Frugan vill steka sitt bacon också så där finns det inte direkt något att diskutera om

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem

Tror jag har den här för tillfället (1år+) och en annan lite billigare från tefal, https://www.pricerunner.se/pl/1266-3293913/Kastruller-Stekpan...

Tycker båda är bra, innan hade jag en ikea panna som också var helt ok imo. Däremot så räknar jag med att alla teflon pannor är förbruknings varor där teflonet kommer lossna, funderar på att testa gjutjärn nästa gång.

Visa signatur

| Ryzen 5800x | Asus prime x470 pro | Asus rtx 3080 tuf oc | Gskill 32gb 3,6ghz | aw3225qf |

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Jo ugn är såklart ett alternativ men känns som betydligt mer jobb och rengöring. Frugan vill steka sitt bacon också så där finns det inte direkt något att diskutera om

Annars är Airfryer ett väldigt bra alternativ. Kör allt bacon där, den har i princip ersatt både micron, ugnen och stekpannan, förutom för att steka typ ägg då

Visa signatur

Asus B550E-Gaming / Ryzen 5900X stock / Corsair Vengeance 32GB 3600 MHz CL18 /
ASUS TUF 4080 Gaming OC / Samsung 980 PRO 2TB PCI-Ev4 + 2TB WD Black NVME PCI-Ev3 / Corsair RM850x v2 / Acer Predator XB273UGX 1440p 270 Hz G-Sync / Phantek P500A / Arctic Cooling LF II 240mm / Evo 4 / Sennheiser IE 300 / Rode NT1-A
Synology 1621+ 6*16 / 1513+ 5*8 / LG CX 65" / XBox Series X
Ownit > Bahnhof

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Kanske något dyr men såg att den var bäst i test också.
Mest rädd för att den blir dålig lika snabbt som vanlig teflonpanna och då är den ju inte värd priset.
Men tre år låter bra!

Rätt säker på att jag hade en Oumbärlig förut som höll betydligt längre än denna 365+.
Slängde den för att den hade någon skrapa under som repade spisen.
Kanske värt att kolla på igen!

Den ser väldigt trevlig ut! Bra pris också.

Jo ugn är såklart ett alternativ men känns som betydligt mer jobb och rengöring. Frugan vill steka sitt bacon också så där finns det inte direkt något att diskutera om

Har också en Scanpan CTX, absolut bästa pannan jag haft. Haft den i drygt 3 år nu, funkar fortfarande prima. Det är ingen teflonbeläggning i den utan en typ av keramisk beläggning som inte alls slits på samma sätt.

Visa signatur

CPU: Core i5 4690K | GPU: MSI GeForce GTX 970 Gaming | Mammabräda: Asus Maximus VII Ranger | Minnen: Corsair Vengeance 8 gb (2x4) 1600 Mhz | Kylare: Be Quiet! Pure Rock Slim | PSU: Evga SuperNova G2 750W | Chassi: NZXT H440 Red/Black

Permalänk
Medlem

Green Pan Barcelona serien är riktigt bra, har haft en i 1 år kanske och är lika lätt att steka ägg eller omelett i idag. Den tål även metallredskap, ugn och diskmaskin.

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/gre...

Visa signatur

Ryzen 5 5600X - XFX RX 6800 XT Merc 319 - Kingston Fury 32GB 3600MHz CL 18 Beast - MSI MAG B550 Tomahawk - be quiet! Pure Base 500 DX - EK-AIO Elite Aurum 360 - Seasonic FOCUS GX 850W

Permalänk
Medlem

Finns väl inget gott i någon non-stick variant, precis som droger så ändrar man lite i kemiska formeln och fortsätter tillåta dessa gifter? Finns inte en enda levande människa som inte har teflon i blodet. Teflon hanterar ju varken höga temperaturer, skrapar lätt. Så allt typ av metall och scotch-brite är förbjudet. Slit och slängpannor.

Sett The Devil We Know dokumentären?

Annars är det inte alls svårt att hantera gjutjärn?
Om man impregnerar en gjutjärnsstekpanna med t.ex. linfröolja så blir det minst lika bra som teflon.

Diska med scotch brite, torka av, häll några droppar linfröolja, smörm hela pannan och torka sedan av allt som går med hushållspapper. Värm upp pannan på spisen... och låt svalna. Då har du naturligt non-stick beläggning. Börjar det fastna igen så kör du om samma ritual istället för att köper en ny slit och släng teflonare.

Permalänk

Jag kan också rekommendera Scanpan CTX, har haft min sen 2016 och den är fortfarande som ny!
Enda nackdelen är väl att den kanske är något dyr.

Annars kör jag på Kolstål men det kan vara lite jobb med innan man har kört/oljat in dem ordentligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Jo ugn är såklart ett alternativ men känns som betydligt mer jobb och rengöring. Frugan vill steka sitt bacon också så där finns det inte direkt något att diskutera om

Går att använda grillpanna också. Eller använda en plåt du får in i diskmaskin för den delen, finns varianter på Ikea som bör fungera.

Hur som helst en keramisk panna kostar 300-400 kr. Använder inte min jättemycket och lyckas för den delen inte köra slut på teflonpannor heller, men det är en 28 cm panna från Coop, deras egna märke. Kan säkert finnas fördelar med en dyrare panna, typ (Scanpan CTX väger bara 1,39 kg så tvivlar) tjockare stål, men inget som behövs för att testa keramisk beläggning. CTX verkar dock klara metallredskap enligt tillverkaren, men inget att rekommendera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimi84:

Finns väl inget gott i någon non-stick variant, precis som droger så ändrar man lite i kemiska formeln och fortsätter tillåta dessa gifter? Finns inte en enda levande människa som inte har teflon i blodet. Teflon hanterar ju varken höga temperaturer, skrapar lätt. Så allt typ av metall och scotch-brite är förbjudet. Slit och slängpannor.

Sett The Devil We Know dokumentären?

Annars är det inte alls svårt att hantera gjutjärn?
Om man impregnerar en gjutjärnsstekpanna med t.ex. linfröolja så blir det minst lika bra som teflon.

Diska med scotch brite, torka av, häll några droppar linfröolja, smörm hela pannan och torka sedan av allt som går med hushållspapper. Värm upp pannan på spisen... och låt svalna. Då har du naturligt non-stick beläggning. Börjar det fastna igen så kör du om samma ritual istället för att köper en ny slit och släng teflonare.

Det är ingen som vill stå och hålla på med en riktig gjutjärnspanna på morgonen.
Jag har gjutjärnsgrejer och rostfritt för annan matlagning.
I detta fall tar vi bekvämlighet före annat.
Men tack för din input. Tänker dock inte kolla på någon dokumentär.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av KirderfNossral:

Jag kan varmt rekommendera Satakes lättviktsgjutjärn; https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Bästa stekpannan jag har ägt, om man bortser från äkta gjutjärnspannor då.

Lutar åt denna faktiskt. Ser helt klart bäst ut med tanke på pris, omdöme och egenskaper.
Hur upplever du den som non-sticky? vid tex ägg

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av twk:

Jag kör på Scanpan CTX. Använder den dagligen och den senaste höll drygt tre år

https://www.cervera.se/produkt/ctx-stekpanna-28-cm?gclid=CjwK...

Scanpan CTX är mycket bra använder den själv. Om stekpannan ska hålla länge måste man läsa på om hur den ska användas. Här är mina tips

* Diska den aldrig i diskmaskin
* Diska den inte direkt efter användning när den är varm.
* Starta plattan på låg värme max 5 av 9 .
* Undvik att steka kött som kräver mycket hög värme. En gjutjärnspanna passar bättre för det ändamålet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Lutar åt denna faktiskt. Ser helt klart bäst ut med tanke på pris, omdöme och egenskaper.
Hur upplever du den som non-sticky? vid tex ägg

Jag har också en Satake, den fungerar till allt utom äggröra och pannkakor. Jag tror det är pga den mönstrade beläggningen. Pannkakor kan jag steka i en kolstålspanna men äggröra blir bara mos i den.

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem

Smör eller olja behövs inte för att steka bacon, det är overkill. Bacon är redan packat med fett som du kan steka det i utan problem. Funkar med köttfärs också. Du kan använda baconfettet för att steka dina ägg, låt det ligga kvar och torka av lite om det är för mycket. Kyckling kör jag i ugnen. Använder nästan aldrig smör eller olivolja och skulle aldrig stoppa raps/solros olja i min kropp.

sen så skulle jag inte använda teflon heller...

Permalänk
Medlem
Skrivet av coolwine:

Smör eller olja behövs inte för att steka bacon, det är overkill. Bacon är redan packat med fett som du kan steka det i utan problem. Funkar med köttfärs också. Du kan använda baconfettet för att steka dina ägg, låt det ligga kvar och torka av lite om det är för mycket. Kyckling kör jag i ugnen. Använder nästan aldrig smör eller olivolja och skulle aldrig stoppa raps/solros olja i min kropp.

https://www.youtube.com/watch?v=rQmqVVmMB3k

sen så skulle jag inte använda teflon heller...

https://www.youtube.com/watch?v=0KgX3Jrk0Ac

Jag vet hur man lagar mat. Frågar inte om hur man gör utan om vilken panna som är bäst när det gäller non-stick.
Aldrig skrivit att jag behöver olja eller smör till bacon. Det är just det jag vill undvika att använda öht... ?

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Använd ugnen om du inte vill använda matfett.

Typ:

https://www.culinaryhill.com/wp-content/uploads/2019/11/How-to-Fry-Bacon-Culinary-Hill-2-e1587443232804.jpg

För att få:

https://www.culinaryhill.com/wp-content/uploads/2019/11/How-to-Fry-Bacon-Culinary-Hill-5-e1587443207529.jpg

I övrigt använder jag själv en keramisk panna numera när jag inte orkar rengöra gjutjärnspannan.

Vem tusan använder fett när man steker bacon?

Varför begränsa sig till en panna? Har nog 5 st själv, olika material och beläggningar är bra för olika saker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KirderfNossral:

Jag kan varmt rekommendera Satakes lättviktsgjutjärn; https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Bästa stekpannan jag har ägt, om man bortser från äkta gjutjärnspannor då.

Skriver under på den, bästa jag ägt hittills också.
Köpt ganska dyr panna ett par gånger och de har varit lite av en besvikelse.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ChrisDev:

Skriver under på den, bästa jag ägt hittills också.
Köpt ganska dyr panna ett par gånger och de har varit lite av en besvikelse.

Då blir det en sån

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Då blir det en sån

Jag är precis i samma sits som dig. Tack för tråden. Blir nog en sån till mig oxå. Bara fundera på om dom sänder till norge där jag bor.

Visa signatur

Ryzen 5 3600, MSI X470 Gaming plus max, 16GB Ram, MSI RTX 3070 ventus x3 OC.

Permalänk
Medlem

Dagens bacon och fläsk är värdelöst att steka i vanliga stekpannor. Kör uteslutande ugnsgrillat bacon nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KirderfNossral:

Jag kan varmt rekommendera Satakes lättviktsgjutjärn; https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Bästa stekpannan jag har ägt, om man bortser från äkta gjutjärnspannor då.

Jag köpte precis en sån (men storleken 32 cm) häromveckan. Har bara hunnit använda den exakt två gånger, en gång för att steka bacon och en gång för att steka köttfärs, så mitt omdöme har kanske inte så mycket tyngd, men hittills är jag supernöjd.

Permalänk
Musikälskare

Jag kör "Mannerströms Gourmet Stekpanna Nonstick 30 cm", väldigt bra tycker jag!

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/man...

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Vem tusan använder fett när man steker bacon?

Varför begränsa sig till en panna? Har nog 5 st själv, olika material och beläggningar är bra för olika saker.

TS antydde att det inte gick i hans rostfria och jag tipsade om två redskap – en keramisk panna och en ugnsform med galler. Blir givetvis svårt att steka ägg på galler, men kyckling och bacon går bra.

Ugnsform med galler kostar 179 kr på Ikea och en keramisk stekpanna mellan 300-600 kr.

Kör du bacon i ugnen har fettet redan runnit av när de är klara och stekpannan är fri för äggen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Vem tusan använder fett när man steker bacon?

Varför begränsa sig till en panna? Har nog 5 st själv, olika material och beläggningar är bra för olika saker.

Du låter som en som aldrig testat att steka bacon i en stor skopa ister. Testa och kom sen o säg att fett inte behövs! Ska man ändå käka bacon så ska det det fanimej vara fullt ut

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem

Har en gammal IKEA nonstick som fortfarande håller och är plan (är anpassa för induktion) - teflonlagret är bara till för början av pannans användning - efter hand får den också stekyta på samma sätt som gjutjärnspannor och har man inte vassa stekpadar eller diskar i diskmaskin med alkalisk och/eller slipande diskmedel eller gnor hårt med diskmedel och diskborste så håller ytan bra och är självreparerande.

det är inte förbjudet att använda diskmedel heller men det handlar om varm panna så att fettet är flytade och typ 1 droppe diskmedel som med en skvätt vatten gnos av med diskborste - nog för att emulgera upp lösfettet i vatten men inte så hårt att det börja skrapa av eller ger skador på stekytan - det gör inget att stekytan är lite fettblank efter avsköljningen efteråt men är det matt och torrt så har man tagit i lite för mycket, gnugga mindre hårt och kortare tid nästa gång, och som sagt, stekyta är sakta självläkande av vanligt stekande.

Permalänk
Redaktion
Praktikant ✨

Är mycket nöjd med Scanpan CTX. Är den non-stick-panna som hållit överlägset längst av de jag avverkat genom åren.