Nas, nuc eller en Pi?

Permalänk
Medlem

Nas, nuc eller en Pi?

Köpte en i5-10600K med moderkort och ram som jag tänkt ha som server.
Främst för Home Assistant och plex och lite småpill.

Upptäckte dock att jag knappt använde mig av datorns resurser allas och börjar fundera på en alternativ lösning.

Home assistant kör jag på en Rpi400 (alla compute moduler är slut överallt)
Det känns som att den ska kunna hantera mina hemmaautomationer. Kör en extern usb3 ssd till den.

Men jag känner att jag behöver ha något mer. Som Unraid, som jag kör med nu så kan man ju alltid experimentera lite osv.
Dock vill jag få ner ljudnivån och el-kostnaden, då jag flyttar från hus till lägenhet.

Så vad är vettigast tro?

Sälja min i5:a och köpa:
Nas = Disklösning, inte så farligt dyrt? Buller?
Nuc = Köra det mesta i den
Eller en Raspberry Pi 4 till och se till så att den får några diskar att jobba med.

Jag tycker att en Rpi låter ganska "roligt" om den klarar att hantera mina små projekt.
Enkelt med UPS till en sådan också.

Är det något jag missat helt när jag tänkt?

Diskarna som jag ska ha kommer främst vara för backup av bilder/filmer och diverse lagring.

Med vänlig hälsning, Erto

Permalänk
Medlem

Skulle inte lagt pengarna på rpi iaf, den orkar knappt med att driva homeassistant även om det är det enda den kör om man har en lite större installation.

Min röst ligger med andra ord på en bättre NAS eller en lite modernare(serie 8 ->) Nuc.

Permalänk
Sötast

Obs detta är inte en modellrekommendation men ett exempel:
https://www.dustinhome.se/product/5011171709/emc-poweredge-t4...

Kanske ett mellanting som detta?
Server fullt kraftig nog att köra antingen valfritt server os, unraid eller hypervisor och sedan unraid eller flera andra os virtuellt.
Där kan man också ha sina nasdiskar.

Att köpa en färdig naslösning skulle jag personligen aldrig göra, hellre dyi med öppen mjukvara som inte hamnar i nyheterna varannan vecka.

Ex: T40 räcker gott för att labba med flera OS eller mjukvaran du vill köra på ett.

En RPi är rätt ball rent generellt. Men när man klämt på hårdvaran i 10 minuter å sagt 'fan va ball' så är det fortfarande linux man kör oavsett. Bara på högre difficulty då man är låst till arm och har .... rätt värdelös IO för en server. (Men ja, rätt skoj oavsett - min är controller till 3dskrivaren nu)

Permalänk
Medlem

Missade du gårdagens artikel om Fireflys nya ARM-moderkort? Skulle definitivt ta rätt på mer om det om jag ville ha nåt strömsnålare än x64, men kraftfullare än Pi, som dessutom fixar disk-I/O på ett vettigt vis.

Grottade lite i det där med energieffektivitet, och gjorde några optimeringsmods på CPU:ns spänningsregulator på den hemmasnickrade server jag hade innan jag köpte min nuvarande HP Microserver gen 8. Nu kan det förstås ha ändrats med senare generationer, detta var nog 5-6 år sen vid det här laget, men en av slutsatserna jag drog där var att det inte spelade någon större roll vad man hade för CPU om man inte lastade den fullt, när det kommer till Intels/AMDs arkitekturer. Det skilde typ ett par watt mellan energisnål i3-modell och en i7 när de utförde samma arbete. Merparten av energiförbrukningen stod periferikretsarna för. Det var egentligen bara när man lastade processorerna det inte helt oväntat syntes någon icke försumbar skillnad, när i3:an slog i taket, och i7:an helt enkelt utförde mer arbete under samma tidsrymd.

Tidigare har det i övrigt varit i princip omöjligt att få den sänkta energiförbrukningen att betala ny hårdvara, med rejäl marginal. Minns inte de exakta siffrorna jag kom fram till, men man skulle behövt ha den nya hårdvaran i tiotals år. Det är väl lite tidigt ännu och se vad det nya normala för elpriser landar, men idag kanske det är möjligt inom en dators normallivslängd? Märk dock väl att på den tiden var energibesparingarna i absoluta tal mycket större, det kanske inte går nu heller.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cerb:

Skulle inte lagt pengarna på rpi iaf, den orkar knappt med att driva homeassistant även om det är det enda den kör om man har en lite större installation.

Min röst ligger med andra ord på en bättre NAS eller en lite modernare(serie 8 ->) Nuc.

NUC låter lite vettigare än en Nas just nu, det känns att man blir lite mer begränsad med en NAS.

Men jag tror inte jag ger upp min rpi riktigt än.

Köpte som sagt en rpi400 (den som är inbyggd i ett tangentbord)

Än så länge rullar det på bra. Har inte märkt något mer än att den bootar om lite långsammare än innan. Men funktionsmässigt så fungerar det jag kastat på den hittills. Men ska börja med lite tyngre saker och ser om den håller för det också.

Det som lockar med en Rpi är ju att den är så liten, men ändå kraftfull. Då jag "tinkrar" med hårdvara en del så get ju det en del möjligheter.

Kanske skulle klustra ett par Rpi och köra hdd-vaggor.
Då kan man ju dedikera "en pi" till något tyngre som plex eller liknande.

Permalänk
Medlem

Köp aldrig en renodlad NAS - Utöver säkerhetsproblem och oftast krav på användarkonton så är friheten väldigt begränsad.

Personligen så kör jag på en Elitedesk 800 G2 med i5a och 16GB RAM på 35W som har två 4TB externa USB-diskar inkopplade.
Mjukvarumässigt kör jag TrueNAS Scale tillsammans med virtualisering av en instans PiHole och en instans Kasm om man skulle behöva göra något i Linux. Fungerar fantastiskt bra, den är tyst och drar inte särskilt mycket.

Så jag röstar på en NUC med två externa diskar tillsammans med TrueNAS + ev virituella maskiner vid behov (Pihole är en soklar rekommendation, upplever att min Pi 4 är något begränsande ibland och det är skönt att kunna ha den löst till något annat.

Edit*
För att förtydliga - NUC + Externa diskar som NAS / Viritualiseringslåda, och ev en Pi som "bra å ha göra allt vid behov" låda.
Finns massvis med billiga begagnade minidatorer som passar perfekt för detta, jag köpte min från Billig Teknik och det var smidigt

Visa signatur

Krusidullen är stulen