Permalänk
Medlem
Skrivet av AxxT:

Vad fan har hänt idag på elmarknaden?!

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Andra europeiska länder har börjat fylla på sina lager av gas inför vintern, därmed förbrukar de en större mängd el i dagsläget.

Det kommer bara bli dyrare och dyrare.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av Caoz:

Har inte läst hela tråden, så kanske finns någon lyft upp det du skriver. Det behövs lite mer nyans i debatten, att allt skulle vara MP, sossars och nedstängning av kärnkraftens fel. Precis som du lyfter - Tack för det. Det är mer komplicerat än så, priset för energi har ökat i många länder, inte bara Sverige.

"Sverige och Europa har avreglerade elmarknader och el handlas under fri konkurrens. Elnäten är hopkopplade och elen kan flöda över nationsgränser. Syftet med elmarknaden är att de samlade resurserna ska nyttjas så effektivt som möjligt för att tillgodose efterfrågan hos elanvändarna."

"Arbetet med en gemensam inre elmarknad i syfte att främja handeln inom EU påbörjades i början av 1990-talet. Då genomfördes även elmarknadsförändringar för att skapa uppdelning mellan kraftproducenter och nätägare, och främja en konkurrensutsatt handel med energi."

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/oversikt-av-kraftsystemet...

Som det är idag måste Sverige göra 70% av el som produceras här tillgänglig för EU:s inre marknad. Och eftersom marknaden är beredd att betala mer för den elen så ökar priset för oss...

"Enligt den så kallade 70-procentregeln, får systemansvariga för överföringssystem inte begränsa den mängd sammanlänkningskapacitet som ska göras tillgänglig för marknadsaktörer för att lösa överbelastning inom sitt eget elområde eller som ett sätt att hantera flöden som är en följd av interna transaktioner. Regeln anges i artikel 16(8) i Elmarknadsförordningen (EU) 2019/943.

Artikeln definierar en lägsta nivå för att avgöra om det legalt bindande kravet är uppfyllt. Denna nivå är satt till 70 procent av överföringskapaciteten samtidigt som driftsäkerhetsgränserna respekteras."

https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/elmarknad-allman...

Så det betyder att även om vi bygger flera kärnreaktorer (vilket i dagsläget inte är marknadsmässigt lönsamt) kommer vi behöva exportera upp till 70% av elen som produceras där, så min tolkning är att andra länder behöver öka sin produktion för att den ska bli billigare än elen som blir tillgänglig för markaden från Sverige. Annars kommer vi betala för reaktorn och ändå inte få billigare el.

"EU:s regelverk bestämmer

I och med den nya elmarknadsförordningen (bindande EU lagstiftning) från 2019 infördes ett uttryckligt krav på att systemoperatörerna – Svenska kraftnät i Sverige – måste lämna minst 70 procent av transmissionskapaciteten till marknaden för handel.

I klarspråk innebär det att Sverige, med hänsyn taget till driftsäkerheten, inte får begränsa överföringskapaciteten till andra EU-länder med vilka vi har överföringsförbindelser. Sveriges är således bunden att vara en del av den europeiska elmarknaden."

https://www.svk.se/press-och-nyheter/temasidor/tema-elmarknad...

Att elpriset går upp har med andra ord mer att göra med marknaden är beredd att betala mer för den = Tillgång / efterfrågan. Inte så mycket kring vad man tycker om nuvarande regering. Självklart kan regeringar påverka (minska/öka risker) med nya investeringar inom kärnkraften - Men läs denna artikel från 2019. Då var det alltså inte affärsmässigt lönsamt att rusta upp reaktorer. Inget annat.

"Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/darfor-stangs-reakt...

Bra inlägg, tack för de fina orden!

Ja helt klar, energifrågan är mycket komplex och den är inte så enkel som svenska politiker försöker få den att se ut att vara.
"Bygg ny kärnkraft", att det kommer ta 7-15 år nämner de inte. Samt att Vattenfall redan har planer att bygga nya mindre reaktorer nämns inte heller.
Det är alltså en död diskussion där inget kan fixas på kort tid (inom 5 år iaf).

Lösningen vi borde diskutera, vilket jag tror många på sweclockers hade uppskattat är (detta enligt mig iaf) att skaffa solceller, byta till ett Tibber-liknande elkontrakt samt digitalisera hemet (göra det smart gällande uppvärmning etc).
Alltså om staten hade gett ut solcellstöd (och gjort det enklare att bygga) till folket.
Det leder till mer produktion när elen är som dyras, smartare hem (i sweclockers anda) och en högre argumentel vikt när vi (folket) förhandlar om elpriser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ibymafayhas:

Nu har ju dock MP skrutit om att de lyckades stänga ner reaktorer genom att byta ut styrelsen i vattenfall från en "kärnkraftsvänlig" till en som hade samma åsikter. Nedstängningarna var ett krav från MP för att släppa fram S till makten så visst skulle man kunna gnälla på S för de la sig för ett 4% parti.

Rent generellt så har du dock rätt. Andra sidan har inte heller tänkt framåt. Sveriges elsystem designades av sakkunniga på 70-talet efter lärdommarna från oljekrisen. 50 år senare har vi avvecklat våra fördelar och står inför samma dilemma. Får hoppas att partierna efter valet kan lämna över frågan till sakkunniga för att lösa problemen som politkerna har ställt till med, men dessa priser får vi leva med i åtminstone 10 år från dagen då beslut tas, varken kärnkraft, havsbaserad vindkraft går snabbt att bygga ut, och fossilkraft lär väl tappa i popularitet även om det är snabbast vägen framåt för att lösa den verkliga krisen, effektbristen vid "extrem-toppar" i söder.

MP kan skryta bäst de vill, det betyder inte nödvändigtvis att de haft den påverkan som de påstår, utan varit en positiv bieffekt av åldrande kärnkraftverk som inte ansetts vara värda att investera mer i. Självklart har politiker lokalt och nationellt en påverkan på vår energiförsörjning, däremot verkar många inte vilja tänka på att vi är mer sammankopplade och globaliserade än någonsin. När marknaden gungar så påvekas Sverige mer av globala effekter än vad riksdagen har beslutat på kort sikt.

Man får rösta på vilket parti man vill, men precis som du säger, vi är ett decennium bort från något som kan lösa problematiken idag. Om inte större delar av Europa som varit beroende av bland annat rysk gas hittar en alternativ energikälla eller annan exportör av gas (om det nu ens finns, inte så insatt).

Nåja, sorry för OT. Ska inte smutsa ner tråden ytterligare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zaarker:

Fast det stämmer inte.
Folket har velat privatisera elmarknaden, iaf så vi har röstat.
Så nu när våran girighet slår tillbaka grinar folk.

Folk röstade i stöd för effektskatten (indirket) när Reinfeldt satt.
Folk röstade för en "billigare och effektivare" privat sektor till att driva elproduktion och nät.

Man måste har varit blind och döv för att inte sett detta komma de senaste decenierna.

Relativt har Sverige en av den billigaste elen i Europe, alltså absolutpris.
Fransmännen betalar >2x vad vi gör, samma runt om i Europa.
Polacker betalar >2x samt så tjänar de 1/3e-del vad vi gör.

Visst kan vi klaga, det är vår medfödda rätt som svenskar.
Men vi måste ta det i relation till andra, vi lever inte ett vakuum.

Mvh

Att påstå att "folket" har velat privatisera elmarknaden för att de har röstat för ett eller annat politiskt block under fyra decennier är grovt förenklat och att fara med osanning. Jag har inte noterat följande mening från politikerna vid något tillfälle de senaste 30-40 åren: "Om ni röstar för oss så lovar vi att skapa en elbrist inom 30 år med skyhöga priser och rullande avbrott", om så hade varit fallet hade de nog inte fått några röster alls.

Medborgarna får rösta vid ett tillfälle på fyra år, så de kan knappast hållas ansvariga för alla politiska beslut som sker däremellan, särskilt när politikerna ej agerar i sina väljares bästa intresse utan vid upprepade tillfällen går emot folkviljan, ex. med brott & straff, invandring, skatter etc. Politiker idag är köpta och ser (oftast) endast till sitt eget bästa, de är karriärister.

Det är återigen irrelevant vad andra länders medborgare betalar för sin el, har de också korrupta/korkade politiker som ej agerar långsiktigt, som ej investerar i nationens kärnverksamhet, som ljuger och vilseleder så är det inte vårt problem.

Att minska elpriset i Sverige är tämligen enkelt om man skulle vilja göra det omgående: Sluta sälja el till utlandet. Det är en extrem åtgärd och inget jag förespråkar, däremot så anser jag att vi inte skall sälja en enda kilowattimme till förrän vårt eget behov är tillgodosett till priser som vår befolkning och våra inhemska företag klarar av att betala utan att det ruinerar dem.

Största misstaget eller vårdslöshet (hur man väljer att se på det) är att våra beslutsfattare ej har återinvesterat i vårt elnät och våra produktionsmedel. Vattenfall har istället redovisat miljardvinster år på år, pengar som gått in i statskassan där de har kunnat slösas bort på allt möjligt. Jag menar att vårt system för elförsörjning i Sverige skall vara ett slutet system som endast tillförs medel utifrån (skatt) eller statliga lån, pengar skall ej ut. Vidare så borde marknaden regleras återigen och privata företag ej kunna göra vinst på våra gemensamma investeringar och skattemedel.

Skrivet av Caoz:

Har inte läst hela tråden, så kanske finns någon lyft upp det du skriver. Det behövs lite mer nyans i debatten, att allt skulle vara MP, sossars och nedstängning av kärnkraftens fel. Precis som du lyfter - Tack för det. Det är mer komplicerat än så, priset för energi har ökat i många länder, inte bara Sverige.

"Sverige och Europa har avreglerade elmarknader och el handlas under fri konkurrens. Elnäten är hopkopplade och elen kan flöda över nationsgränser. Syftet med elmarknaden är att de samlade resurserna ska nyttjas så effektivt som möjligt för att tillgodose efterfrågan hos elanvändarna."

"Arbetet med en gemensam inre elmarknad i syfte att främja handeln inom EU påbörjades i början av 1990-talet. Då genomfördes även elmarknadsförändringar för att skapa uppdelning mellan kraftproducenter och nätägare, och främja en konkurrensutsatt handel med energi."

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/oversikt-av-kraftsystemet...

Som det är idag måste Sverige göra 70% av el som produceras här tillgänglig för EU:s inre marknad. Och eftersom marknaden är beredd att betala mer för den elen så ökar priset för oss...

"Enligt den så kallade 70-procentregeln, får systemansvariga för överföringssystem inte begränsa den mängd sammanlänkningskapacitet som ska göras tillgänglig för marknadsaktörer för att lösa överbelastning inom sitt eget elområde eller som ett sätt att hantera flöden som är en följd av interna transaktioner. Regeln anges i artikel 16(8) i Elmarknadsförordningen (EU) 2019/943.

Artikeln definierar en lägsta nivå för att avgöra om det legalt bindande kravet är uppfyllt. Denna nivå är satt till 70 procent av överföringskapaciteten samtidigt som driftsäkerhetsgränserna respekteras."

https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/elmarknad-allman...

Så det betyder att även om vi bygger flera kärnreaktorer (vilket i dagsläget inte är marknadsmässigt lönsamt) kommer vi behöva exportera upp till 70% av elen som produceras där, så min tolkning är att andra länder behöver öka sin produktion för att den ska bli billigare än elen som blir tillgänglig för markaden från Sverige. Annars kommer vi betala för reaktorn och ändå inte få billigare el.

"EU:s regelverk bestämmer

I och med den nya elmarknadsförordningen (bindande EU lagstiftning) från 2019 infördes ett uttryckligt krav på att systemoperatörerna – Svenska kraftnät i Sverige – måste lämna minst 70 procent av transmissionskapaciteten till marknaden för handel.

I klarspråk innebär det att Sverige, med hänsyn taget till driftsäkerheten, inte får begränsa överföringskapaciteten till andra EU-länder med vilka vi har överföringsförbindelser. Sveriges är således bunden att vara en del av den europeiska elmarknaden."

https://www.svk.se/press-och-nyheter/temasidor/tema-elmarknad...

Att elpriset går upp har med andra ord mer att göra med marknaden är beredd att betala mer för den = Tillgång / efterfrågan. Inte så mycket kring vad man tycker om nuvarande regering. Självklart kan regeringar påverka (minska/öka risker) med nya investeringar inom kärnkraften - Men läs denna artikel från 2019. Då var det alltså inte affärsmässigt lönsamt att rusta upp reaktorer. Inget annat.

"Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/darfor-stangs-reakt...

Det du skriver är korrekt i sak, EU är boven i detta. Vi har blivit tvingade in i EU och blev nästan pålurade Euron, mirakulöst nog så stod våra politiker emot trycket och respekterade för en gångs skull folkomröstningen.

Marknadsmässigt så var det ej lönsamt att bygga ut eller renovera kärnkraften, men det beror också på att det ej är subventionerat som ex. vindkraft är.

Vattenfall som ett statligt ägt bolag borde inte ha ett kvartalstänk (som alla företag har idag), utan ett sekelstänk. Bolaget kan gå med förlust ex. 2020-2045 för att sedan ligga på en balans eller plus för att kunna betala tillbaka skulder och lån mellan 2045-2080. Den enda långivaren borde vara den svenska staten, dvs vår gemensamma kassa så räntorna kan vara låga och lånetiden lång då det gäller investeringar och underhåll.

Produktion av energi bör för en nation i bästa fall vara +-0 kr, och om nödvändigt en förlustaffär, skattemedel får användas vid behov för att säkerställa drift, tillgång och funktion.

På kort sikt är lösningen enkelt, sluta sälj el till utlandet, förstatliga till 100%, ta kontroll över de basala funktionerna i vårt samhälle återigen så befolkningens öde inte ligger i händerna på den som betalar och tjänar mest.

Edit: Sekelstänket är något som Kina arbetar efter, och även om det finns en hel del att säga om Kina så bedriver de sin planering av nationen på ett helt annat sätt än vad vi gör i västvärlden, på lång sikt blir de vinnare och vi förlorare.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ibymafayhas:

Nu har ju dock MP skrutit om att de lyckades stänga ner reaktorer genom att byta ut styrelsen i vattenfall från en "kärnkraftsvänlig" till en som hade samma åsikter. Nedstängningarna var ett krav från MP för att släppa fram S till makten så visst skulle man kunna gnälla på S för de la sig för ett 4% parti.

Rent generellt så har du dock rätt. Andra sidan har inte heller tänkt framåt. Sveriges elsystem designades av sakkunniga på 70-talet efter lärdommarna från oljekrisen. 50 år senare har vi avvecklat våra fördelar och står inför samma dilemma. Får hoppas att partierna efter valet kan lämna över frågan till sakkunniga för att lösa problemen som politkerna har ställt till med, men dessa priser får vi leva med i åtminstone 10 år från dagen då beslut tas, varken kärnkraft, havsbaserad vindkraft går snabbt att bygga ut, och fossilkraft lär väl tappa i popularitet även om det är snabbast vägen framåt för att lösa den verkliga krisen, effektbristen vid "extrem-toppar" i söder.

Vad MP säger (de säger mycket skit) och vad de faktiskt har gjort är två helt olika saker.
MP har egentligen inte gjort mycket på pappret, de stora besluten om kärnkraft drogs runt 1980 (folkvalet) och 2007 (effektskatten).
Ironiskt nog var det regeringen MP satt i som tog bort effektskatten, alltså gjorde kärnkraft mer ekonomiskt hållbart...

Men det andra stycket du skrev var mycket bra, och ligger sanning i det.
Varför ska man satsa (utbilda folk) i en sektor som redan går bra och inte behöver mycket mer folk.
Sverige har helt enkelt skolat om sig, och nu har vi tappat mycket expertis inom kärnkraft (som ett exempel).

Lösningen jag vill se iaf:
Bygg mer!
Ge stöd för solenergi till folket (typ som elbilstödet) så folket får mer solenergi.
Bygg mer vind (både på land och på/i kusten).
Underhåll och uppgradera våran vattenkraft.
Satsa och bygg ny kärnkraft.

Samt, bygg ut vätgasindustrin och pusha EU/Europa till att adoptera en vätgasekonomi och frånkoppla sig ifrån petro-dollarn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AxxT:

Fast el kan du påverka ganska mycket.
Mat måste ju handlas. Visst det går att spara några kronor genom att inte äta varje dag Entrecote tex.
Sedan behöver man inte handla på Maxi, om det finns andra billigare ställen omkring.

El är ju ganska enkel att dra ner på tex, stänga AC, inte ha igång spel datorn när man inte sitter där etc.

Tänker så väldigt mycket just nu, tom drar ut stand by prylar. Aldrig gjort det tidigare.

Men säga att man inte oroar sig och sedan får en sky hög elräkning känns väldigt dumt.
Speciellt som det ser ut nu.

Tycker inte Elen är så stort problem för mitt användande. Landade på 990:- för Juni ex, med ACn på dygnet runt.
Utan ACn så hade det såklart blivit betydligt lägre, kanske 600kr. Vilket är någon hundralapp mer än förra året.

Min matkostnad har dock exploderat, och handlar ju inte med att inte äta entrecote varje dag direkt.
Smör, grönsaker, kött, ost, ägg, fisk, kyckling etc etc. Allt har ökat med typ 20-100+%
Det blir en betydligt högre extrakostnad iaf för mig, jämfört med elen som inte är så stor ökning sett till totalkostnaden.

Och visst man kan påverka elen och maten en hel del. Jag kan uteslutande bara leva på billigaste pastan jag hittar ex. Och jag kan stänga av all elektronik i hemmet. Men för min del är maten betydligt värre än några elpriser.

Jag förstår de som bor i hus och använder sig uteslutande av el för värme oroar sig inför vintern dock, detta är ju inget problem för min del ex i lägenhet. Och då behöver jag inte köra AC heller vilket drar mest ström.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Att påstå att "folket" har velat privatisera elmarknaden för att de har röstat för ett eller annat politiskt block under fyra decennier är grovt förenklat och att fara med osanning. Jag har inte noterat följande mening från politikerna vid något tillfälle de senaste 30-40 åren: "Om ni röstar för oss så lovar vi att skapa en elbrist inom 30 år med skyhöga priser och rullande avbrott", om så hade varit fallet hade de nog inte fått några röster alls.

Medborgarna får rösta vid ett tillfälle på fyra år, så de kan knappast hållas ansvariga för alla politiska beslut som sker däremellan, särskilt när politikerna ej agerar i sina väljares bästa intresse utan vid upprepade tillfällen går emot folkviljan, ex. med brott & straff, invandring, skatter etc. Politiker idag är köpta och ser (oftast) endast till sitt eget bästa, de är karriärister.

Det är återigen irrelevant vad andra länders medborgare betalar för sin el, har de också korrupta/korkade politiker som ej agerar långsiktigt, som ej investerar i nationens kärnverksamhet, som ljuger och vilseleder så är det inte vårt problem.

Att minska elpriset i Sverige är tämligen enkelt om man skulle vilja göra det omgående: Sluta sälja el till utlandet. Det är en extrem åtgärd och inget jag förespråkar, däremot så anser jag att vi inte skall sälja en enda kilowattimme till förrän vårt eget behov är tillgodosett till priser som vår befolkning och våra inhemska företag klarar av att betala utan att det ruinerar dem.

Största misstaget eller vårdslöshet (hur man väljer att se på det) är att våra beslutsfattare ej har återinvesterat i vårt elnät och våra produktionsmedel. Vattenfall har istället redovisat miljardvinster år på år, pengar som gått in i statskassan där de har kunnat slösas bort på allt möjligt. Jag menar att vårt system för elförsörjning i Sverige skall vara ett slutet system som endast tillförs medel utifrån (skatt) eller statliga lån, pengar skall ej ut. Vidare så borde marknaden regleras återigen och privata företag ej kunna göra vinst på våra gemensamma investeringar och skattemedel.

Det du skriver är korrekt i sak, EU är boven i detta. Vi har blivit tvingade in i EU och blev nästan pålurade Euron, mirakulöst nog så stod våra politiker emot trycket och respekterade för en gångs skull folkomröstningen.

Marknadsmässigt så var det ej lönsamt att bygga ut eller renovera kärnkraften, men det beror också på att det ej är subventionerat som ex. vindkraft är.

Vattenfall som ett statligt ägt bolag borde inte ha ett kvartalstänk (som alla företag har idag), utan ett sekelstänk. Bolaget kan gå med förlust ex. 2020-2045 för att sedan ligga på en balans eller plus för att kunna betala tillbaka skulder och lån mellan 2045-2080. Den enda långivaren borde vara den svenska staten, dvs vår gemensamma kassa så räntorna kan vara låga och lånetiden lång då det gäller investeringar och underhåll.

Produktion av energi bör för en nation i bästa fall vara +-0 kr, och om nödvändigt en förlustaffär, skattemedel får användas vid behov för att säkerställa drift, tillgång och funktion.

På kort sikt är lösningen enkelt, sluta sälj el till utlandet, förstatliga till 100%, ta kontroll över de basala funktionerna i vårt samhälle återigen så befolkningens öde inte ligger i händerna på den som betalar och tjänar mest.

Mvh

Jo absolut, men man väljer också det pariet man röstar på.
Röstar man på borgare som älskar privatisering och avskyr statligt ägande så kommer de sälja av reservkraftverk (Karlshamnsverket) och införa skatter (eller höja skatter) så att statligt ägda resurser får det svårare att konkurera med den privata sektorn.
S har ju blivit mer dragna åt högern (ekonomiskt) då svenskar uppenbarligen gillar den politiken mer.

Sedan är det (tråkigt nog) inte hållbart att sikta långsiktigt för politker i vårat system, då målet är att bli omvald.
Tråkiga, dyra och långsiktiga planer vinner inte val.

Skulle inte säga att de pengar vattenfall lagt i statskassan är bortkastade, allt är trots allt öppet/fritt att läsa.
Den största majoriteten av pengarna har gått till att betala av våra statslån samt andra investeringar.
Sedan 2000 har vi gått ifrån ett lån/bnp på ~50% till förra årets ~36%.
Samt att vårat regionala styre av elnät och mark gör det otroligt rörigt och dyra att bygga ut elnätet.
Vi (tråkigt nog) kastar bort hundratals miljoner till miljarder om åtet för att kommuner och markägare ändrar på planer.

Vattenfall tänker långsiktigt dock.
Deras plan angående ny (SMR) kärnkraft har legat inne länge nu, flera år.
Deras planer sträcker sig till 2045 och längre (Vattenfalls årsrapport 2021)

Sedan kommer det ner till den viktigaste punken som många glömmer.
Vi lever inte i ett vakuum, går kostnader upp i europa kommer priserna gå upp här med.
Vi hade billigast el i Europa förra månaden, och har alltid top 3 billigast el annars, så i jämförelse ligger vi okej till.

Annars var ditt inlägg bra med god insikter!
Förutom EU, det håller jag inte med om.
EU är ingen bov för att vi har kommit överrens om dess lagar och stadgar, inget är påtvingat.
Vi är kopplade till Europa för att ge oss stabilare el samt möjligheten att exportera ~5MW mer eller mindre konstant, vilket till störst del är statligt ägd produktion.
Detta gynnar Sverige direkt, och nu när deras elpriser är så mycket högre än våra så gynnas vi ännu mer.

Nu kommer vattenfall (och staten i allmänhet) enkelt ha tillgångarna att bygga ut vindkraft, kärnkraft samt investera i nätet utan något direkt stöd av skattepengar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zaarker:

Jo absolut, men man väljer också det pariet man röstar på.
Röstar man på borgare som älskar privatisering och avskyr statligt ägande så kommer de sälja av reservkraftverk (Karlshamnsverket) och införa skatter (eller höja skatter) så att statligt ägda resurser får det svårare att konkurera med den privata sektorn.
S har ju blivit mer dragna åt högern (ekonomiskt) då svenskar uppenbarligen gillar den politiken mer.

Sedan är det (tråkigt nog) inte hållbart att sikta långsiktigt för politker i vårat system, då målet är att bli omvald.
Tråkiga, dyra och långsiktiga planer vinner inte val.

Skulle inte säga att de pengar vattenfall lagt i statskassan är bortkastade, allt är trots allt öppet/fritt att läsa.
Den största majoriteten av pengarna har gått till att betala av våra statslån samt andra investeringar.
Sedan 2000 har vi gått ifrån ett lån/bnp på ~50% till förra årets ~36%.
Samt att vårat regionala styre av elnät och mark gör det otroligt rörigt och dyra att bygga ut elnätet.
Vi (tråkigt nog) kastar bort hundratals miljoner till miljarder om åtet för att kommuner och markägare ändrar på planer.

Vattenfall tänker långsiktigt dock.
Deras plan angående ny (SMR) kärnkraft har legat inne länge nu, flera år.
Deras planer sträcker sig till 2045 och längre (Vattenfalls årsrapport 2021)

Sedan kommer det ner till den viktigaste punken som många glömmer.
Vi lever inte i ett vakuum, går kostnader upp i europa kommer priserna gå upp här med.
Vi hade billigast el i Europa förra månaden, och har alltid top 3 billigast el annars, så i jämförelse ligger vi okej till.

Varför är du så bestämd i att försvara eller förklara ett system som uppenbarligen inte fungerar, isåfall är vår demokrati dysfunktionell om vi har ett val var 4:e år och sedan så blir allt sämre och dyrare för medborgarna.

Kolla på faktum och den verklighet vi lever i men även har framför oss, det kommer gå åt helvete rejält och människor kommer lida på grund av det. De flesta på detta forum har det sannolikt gott ställt eller åtminstone marginal, men en stor del av vår befolkning lever på kronor och ören.

Vidare är det fantastiskt att Vattenfall har betalat av vår statsskuld, att de har en plan (som de uppenbarligen inte agerar på) etc, men allt detta är inte värt ett dugg när elen stängs av. Med hänsyn tagen till vår nuvarande situation borde vi ej ha betalat av vår statsskuld så pass aggressivt om det innebar att vi har skjutit upp och/eller eftersatt samhällsnödvändiga investeringar.

Tråden diskuterar elpriset och el i allmänhet, men situationen är precis likadan när det gäller en annan kritisk del av vår infrastruktur, nämligen vårt spårnät och vår tågtrafik, det är inte en slump att även detta är kört i botten, det stavas korruption och inkompetens, i bästa fall oaktsamhet och naivitet, hursomhelst så ser det ser inte särskilt ljust ut.

Edit: Lägger till ett svar på ditt inlägg om EU. Jag skulle inte vilja påstå att vi är delaktiga i de lagar och regler som EU stiftar, än mindre än vi kan påverka våra politikers beslutsfattande under mandatperioderna. Vi väljer ledamöter till EU en gång vart 5:e år, däremellan står det dem fritt att lyssna på lobbyister, andra medlemmar, sitt parti och dess svängningar, egna åsikter mm. Den enskilde medborgaren i nationen Sverige har knappast något större inflytande över processen.

När det gäller försäljning av el till utlandet för höga priser hade det varit sunt om varje krona som tjänades hade gått in i återinvesteringar i vårt elnät samt i vår elproduktion, så är det ej i nuläget.

Vi måste reformera stora delar av vår offentliga verksamhet och beslutsapparat om vi som nation och folk skall kunna vända detta, och klockan tickar.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Varför är du så bestämd i att försvara eller förklara ett system som uppenbarligen inte fungerar, isåfall är vår demokrati dysfunktionell om vi har ett val var 4:e år och sedan så blir allt sämre och dyrare för medborgarna.

Kolla på faktum och den verklighet vi lever i men även har framför oss, det kommer gå åt helvete rejält och människor kommer lida på grund av det. De flesta på detta forum har det sannolikt gott ställt eller åtminstone marginal, men en stor del av vår befolkning lever på kronor och ören.

Vidare är det fantastiskt att Vattenfall har betalat av vår statsskuld, att de har en plan (som de uppenbarligen inte agerar på) etc, men allt detta är inte värt ett dugg när elen stängs av. Med hänsyn tagen till vår nuvarande situation borde vi ej ha betalat av vår statsskuld så pass aggressivt om det innebar att vi har skjutit upp och/eller eftersatt samhällsnödvändiga investeringar.

Tråden diskuterar elpriset och el i allmänhet, men situationen är precis likadan när det gäller en annan kritisk del av vår infrastruktur, nämligen vårt spårnät och vår tågtrafik, det är inte en slump att även detta är kört i botten, det stavas korruption och inkompetens, i bästa fall oaktsamhet och naivitet, hursomhelst så ser det ser inte särskilt ljust ut.

Edit: Lägger till ett svar på ditt inlägg om EU. Jag skulle inte vilja påstå att vi är delaktiga i de lagar och regler som EU stiftar, än mindre än vi kan påverka våra politikers beslutsfattande under mandatperioderna. Vi väljer ledamöter till EU en gång vart 5:e år, däremellan står det dem fritt att lyssna på lobbyister, andra medlemmar, sitt parti och dess svängningar, egna åsikter mm. Den enskilde medborgaren i nationen Sverige har knappast något större inflytande över processen.

Vi måste reformera stora delar av vår offentliga verksamhet och beslutsapparat om vi som nation och folk skall kunna vända detta, och klockan tickar.

Mvh

Åh nej, jag varken försvarar eller angripa vårat politiska system, bara påpekar hur det ligger till nu och ja, till viss del är våran demokrati dysfunktionell, då icke experter får bestämma saker som experter uppenbarligen borde driva.
Men det är det mest rättvisa systemet, och det vi har idag.

Jaja, kostnader går upp, vilket är en motsatts vad vi har sett sedan 90-talet.
Det är såklart ett problem om folket vill leva som de gjorde innan kriserna som började med Covid-krisen.
Att priser går upp när vi har en global marknads och energikris är normalt(?) (antar jag, ingen expert...)

Absolut att vi borde sattsat mer på elnätet etc, vilket vi också gör.
Det tar helt enkelt väldigt lång tid att bygga ut och renovera elnät, samt kostar det mycket.
Som en som har flera bekanta som jobbar inom kraftnätet inom diversa sektorer får höra oänldigt mycket klagomål om hur långsamt och drygt dess processer är.

Som exempel, en polare hade jobbat med ett projekt att bygga nya luftburna ledningar (tillhörande det nya norr till syd överförings-projektet) i centrala Sverige (det han fick säga), det visade sig efter några år samt 3 miljarder att markägarna inte ville ha luftburna kablar i några områden så de fick skrota majoriteten av projektet.
Det är ~3 miljarder kronor i sjön för att regioner och markägare har total makt (samt försvaret).
Detta är verkligheten.

Svenska kraftnät, vattenfall etc jobbar så fort de kan med de resurserna de har.

Vi kommer ha vårat uppgraderade nät färdigt om något år (stabilare elnät), nya vindkraftparket kommer stå klara (billigare el), pilotprojektet kring SMR reaktorer kommer troligen stå färdigt till 2025-2028 vilket kommer leda till ny kärnkraft etc.

Vi jobbar för fullt, men det går långsamt av sin natur.

Vi har samma makt som samtliga andra EU länder, det är trots allt ett demokratiskt system (om man nu gillar det eller inte).
Vi har block som röstar om saker och vi röstar för våra representanter (precis som i Sverige), liknande inflytande.

Ja, precis.
Själv om jag får dela med mig vad jag tycker.
Jag tycker inte att den privata sektorn ska ta hand om saker (jag anser) som är männskliga rättigheter.
Där faller el in i detta, jag tycker det är en männsklig rättighet att samtliga svenskar ska ha tillgång till el (samt annat).
Att sälja av elen till privata sektorn leder till spekulation, som driver upp priserna (det huvudsakliga problemet idag).

Hade all energi i Sverige varit statligt ägd hade staten kunnat satt ett elpris (fast pris) för alla, så att det inte skjuter iväg.
Uppenbarligen går det, då vattenfall (och andra) gör enorma vinster nu.
Svenskar hade kunnat fortsätta betala ~35 öre/kWh samt sålt dyr el till Europa med dagens kopplingar.

Det är vad jag tycket iaf.

Permalänk
Medlem

Eller så gör man som England, och inför ett max tak för energi för privatpersoner.... Tror den är på 23k för 2022... Detta är gas+el

2024 skulle den upp några %

Det blir självklart orättvist mellan lgh och hus då iofs, men något liknande med högre gräns vid åldrande anläggningar så de med smartare uppvärmning (bergvärme etc) får ett tak och de som tycker det är kul med elpanna med får ett annat.

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem

Alltså, var det inte elpriset vi skulle diskutera? Kör telge energi rörligt. Så det blev 713kr för 400kWh i Juni.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zaarker:

Vad MP säger (de säger mycket skit) och vad de faktiskt har gjort är två helt olika saker.

Nog har de, tyvärr, varit med och gjort en hel del:
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/s-och-mp-maste-...

I övrigt borde energiskatten tas bort och momsen minskas. Inte rätt att staten skall sko sig på bekostnad av befolkningen.

Jag lyckades binda och har 2,5 år till på 72 öre/kWh så jag sitter ganska lugnt trots höga räkningar i och med en årsförbrukning på runt 25 000 kWh.

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrutalSwede:

Har bundet elavtal fram till 2024 (tecknade fast avtal på ~50 öre/kWh när jag flyttade 2019)...

Bävar för vad jag kommer behöva betala när detta avtalet löper ut...

Tecknade tre år men borde givetvis ha tecknat fem år om man hade vetat...

Avtalet på 58,33 öre kW/h går ut sista december i år och jag bävar för vilka sjuka priser man kommer att vara tvungen att betala då (SE3). Ser ut som runt 200 öre kW/h om man hade tecknat idag vilket är fyra gånger så dyr räkning :'(

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shakermaker:

Nog har de, tyvärr, varit med och gjort en hel del:
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/s-och-mp-maste-...

I övrigt borde energiskatten tas bort och momsen minskas. Inte rätt att staten skall sko sig på bekostnad av befolkningen.

Jag lyckades binda och har 2,5 år till på 72 öre/kWh så jag sitter ganska lugnt trots höga räkningar i och med en årsförbrukning på runt 25 000 kWh.

Vad gjorde de då?

De satte inte in energiskatten som gjorde kärnkraftverken ohållbara.
MP som parti har ingen direkt makt över Vattenfall, då nedläggningen var planerad långt innan 2014.

Energiskatten är svår, jag vill ju inte att rika storanvändare ska kunna utnyttja elnätet mer än vad de redan gör och belasta nätet.
Det är ett faktiskt problem, klyfterna inom energianvänding är inget som pratas om men det är ett enormt problem när man bygger näten.
Det är en punktskatt precis som bränsle etc där storanvändarna subventionerar fattigare mindre användare.
Om man tar bort skatten måste de pengarna komma någon annan stans ifrån, t.ex högre inkomstskatt eller annat.
Samma med momsen, att blint säga att man borda plocka bort skatt/moms måste också kunnas backas upp med något annat argument

Och staten skor inte åt sig
Det är inte vi mot dem, vi är inte dumma amerikanare, vi vet bättre.

Permalänk
Hedersmedlem

***Uppmaning***

Nu börjar det bli lite väl mycket ot-politiksnack i tråden, vänligen återgå till ämnet.

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

Ungefär en tusenlapp elräkning i månaden i sommar har det blivit. Men som en skrivit i tråden: mycket annat som också blivit dyrare och räntorna stiger. Ställt av bilen var det första jag gjorde i maj och skaffade e-cykel. Hoppar över mat var tredje dag. I vinter blir det att försöka överleva kylan då man bor i hus och vara glad över att man inte bor i Sri Lanka eller Ukraina. Tur att man redan köpt på sig den elektronik man har. Funderar på att skippa mobilabonnemanget och spara en hundring. Klarar man sig idag utan det?

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Medlem
Skrivet av yrfhar:

Ungefär en tusenlapp elräkning i månaden i sommar har det blivit. Men som en skrivit i tråden: mycket annat som också blivit dyrare och räntorna stiger. Ställt av bilen var det första jag gjorde i maj och skaffade e-cykel. Hoppar över mat var tredje dag. I vinter blir det att försöka överleva kylan då man bor i hus och vara glad över att man inte bor i Sri Lanka eller Ukraina. Tur att man redan köpt på sig den elektronik man har. Funderar på att skippa mobilabonnemanget och spara en hundring. Klarar man sig idag utan det?

Elnätsavgiften blev 437 kr. Tycker synd om ensamstående pensionärer med låg pension i villa. De kommer frysa i vinter. Mobilabonnemanget är nödvändigt tycker jag. Kör antingen Hallon 8GB via Kundkraft för 99kr/månad. Annars får du trilskas med kontantkort. Vill du ha helt gratis så är det Wifog.

Permalänk
Medlem

Fan sån ångest. Hur ska man resonera?

Problemet är att priserna som bjuds på fasta avtal nu egentligen är för dyra…

Men risken är ju att man blir ännu mer fucked i vinter om man ligger kvar på rörligt.

Det känns som nån reversersad FOMO, det tar emot att binda i hopp om att det ska vända nedåt….

Som bonus kan jag bjuda på anekdoten att jag för ett par år sedan tyckte elräkningarna jag hade i en lägenhet var dyra… nu ligger jag på en årskostnad i lägenheten på ett par månader i villan vintertid…

Permalänk
Skrivet av BasseBaba:

Fan sån ångest. Hur ska man resonera?

Problemet är att priserna som bjuds på fasta avtal nu egentligen är för dyra…

Men risken är ju att man blir ännu mer fucked i vinter om man ligger kvar på rörligt.

Det känns som nån reversersad FOMO, det tar emot att binda i hopp om att det ska vända nedåt….

Som bonus kan jag bjuda på anekdoten att jag för ett par år sedan tyckte elräkningarna jag hade i en lägenhet var dyra… nu ligger jag på en årskostnad i lägenheten på ett par månader i villan vintertid…

Vintersäkra? Flesta bolag erbjuder ju det, visst det är inte billigt men hellre 3kr kwh än 5? Sannolikheten att elen ska vara *billig* denna vinter är väldigt liten. Allt kan dock hända, som Ryssland lägger ner kriget nästa månad och blir bästa vänner med EU o låter gasen flöda fritt men jag kan vinna drömvisten på lotto oxå

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Fan sån ångest. Hur ska man resonera?

Problemet är att priserna som bjuds på fasta avtal nu egentligen är för dyra…

Men risken är ju att man blir ännu mer fucked i vinter om man ligger kvar på rörligt.

Det känns som nån reversersad FOMO, det tar emot att binda i hopp om att det ska vända nedåt….

Som bonus kan jag bjuda på anekdoten att jag för ett par år sedan tyckte elräkningarna jag hade i en lägenhet var dyra… nu ligger jag på en årskostnad i lägenheten på ett par månader i villan vintertid…

Jag låste mig på 6mån deal nu, då hinner man passera nyår o får förnya i februari, känns vettigare än rulla på rörligt hela vintern.
Kommer bli illa denna vinter, riktigt illa.

När media är tyst ska man vara vaksam, när media varnar ska man springa 😁

Visa signatur

Mitt modermodem är trimmat!

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Fan sån ångest. Hur ska man resonera?

Problemet är att priserna som bjuds på fasta avtal nu egentligen är för dyra…

Men risken är ju att man blir ännu mer fucked i vinter om man ligger kvar på rörligt.

Det känns som nån reversersad FOMO, det tar emot att binda i hopp om att det ska vända nedåt….

Som bonus kan jag bjuda på anekdoten att jag för ett par år sedan tyckte elräkningarna jag hade i en lägenhet var dyra… nu ligger jag på en årskostnad i lägenheten på ett par månader i villan vintertid…

En viktig sak att tänka på är att du vet vad du har om du binder dig, men du vet inte vad du får om du kör rörligt.

Kan du klara dig på priset som du kan binda dig på just nu, så kanske det är värt det och veta att du kan betala räkningarna i vinter istället för att du behöver ta till exceptionella åtgärder för att elpriset blir oväntat högt.

Förutsägbarhet har också ett värde.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zaarker:

Vad gjorde de då?

De satte inte in energiskatten som gjorde kärnkraftverken ohållbara.
MP som parti har ingen direkt makt över Vattenfall, då nedläggningen var planerad långt innan 2014.

Energiskatten är svår, jag vill ju inte att rika storanvändare ska kunna utnyttja elnätet mer än vad de redan gör och belasta nätet.
Det är ett faktiskt problem, klyfterna inom energianvänding är inget som pratas om men det är ett enormt problem när man bygger näten.
Det är en punktskatt precis som bränsle etc där storanvändarna subventionerar fattigare mindre användare.
Om man tar bort skatten måste de pengarna komma någon annan stans ifrån, t.ex högre inkomstskatt eller annat.
Samma med momsen, att blint säga att man borda plocka bort skatt/moms måste också kunnas backas upp med något annat argument

Och staten skor inte åt sig
Det är inte vi mot dem, vi är inte dumma amerikanare, vi vet bättre.

Du kan börja med att läsa länken.

En grej kan ju vara att inte lägga ned fungerande reaktorer så behöver man inte klaga på att folk förbrukar el.

Och nä, pengarna måste inte komma någon annanstans. Staten kan dra ned på massvis av de enorma slöserierna som pågår och finansieras av ett enormt skattetryck. På samma sätt behöver vi inte en extra skatt för att ha ett vettigt försvar. Man får omprioritera.

Folk som är osäkra på att binda borde kolla upp bytesrätt. Tack vare det låste jag på 72 öre. Betalade en tusenlapp och får ändra en gång under treårsperiod till då aktuellt pris.

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk

Ca 300 öre /Kwh atm, binder jag mig blir det närmare 750 öre /Kwh .....
Är rätt avundsjuk på svenska elpriser nuförtiden, priserna här är åt helvete (UK)
Ca 1600-2000kr i månaden för en liten 1a, lär väl bli 4000-5000 till vinter iom prishöjningar och börja använda gas för värme igen

Visa signatur

🎮 → 7800X3D • EVGA RTX 2080s • 64GB DDR5 • Asus B650 • Corsair HX1000i
🖥️ → Skärm: Iiyama G-Master GB3461 - 34" 21:9 144hz • 🥽 → VR: Oculus Quest 2
🎧 → Logitech G933 🖱️ → Corsair Sabre RGB | ⌨️ → Corsair K70 Lux

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mocka:

Tecknade tre år men borde givetvis ha tecknat fem år om man hade vetat...

Avtalet på 58,33 öre kW/h går ut sista december i år och jag bävar för vilka sjuka priser man kommer att vara tvungen att betala då (SE3). Ser ut som runt 200 öre kW/h om man hade tecknat idag vilket är fyra gånger så dyr räkning :'(

Jag måste förnya nu. Jag betalar ca 48 öre nu och på pappret jag fick hem varierade det mellan runt 350öre för ett år och 250 bundet på tre år. Får fundera lite.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emomilol1213:

Ca 300 öre /Kwh atm, binder jag mig blir det närmare 750 öre /Kwh .....
Är rätt avundsjuk på svenska elpriser nuförtiden, priserna här är åt helvete (UK)
Ca 1600-2000kr i månaden för en liten 1a, lär väl bli 4000-5000 till vinter iom prishöjningar och börja använda gas för värme igen

Dessa priser är ju dock ett resultat av Tysklands kärnkraftshysteri. Hade vi utökat kärnkraften tidigare så hade detta varit ett icke-problem och en stor exportmarknad för Sverige. Samtidigt som vi haft renare energi och kanske haft möjlighet att demontera en del av de skadligare energikällorna likt fördämmningar (vattenkraft) då de orsakar enorm skada på vatten/djurliv. Vattenkraft är den störst bidragande orsaken till Öringen och Laxens förtvining. Nej, "Laxtrappor" fungerar inte i praktiken.

Visa signatur

Ryzen 5900X | 32GB G.Skill CL14 3866MT/s | 7900 XTX | Asus Strix X470-F

Permalänk
Medlem
Skrivet av hockexx:

Samtidigt som vi haft renare energi och kanske haft möjlighet att demontera en del av de skadligare energikällorna likt fördämmningar (vattenkraft) då de orsakar enorm skada på vatten/djurliv.

De Små dammarna ska helt klart bort. Det är någon absurd siffra där de 10-15% största kraftverken står för 85% av all el från vattenkraft eller nåt liknande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emomilol1213:

Ca 300 öre /Kwh atm, binder jag mig blir det närmare 750 öre /Kwh .....
Är rätt avundsjuk på svenska elpriser nuförtiden, priserna här är åt helvete (UK)
Ca 1600-2000kr i månaden för en liten 1a, lär väl bli 4000-5000 till vinter iom prishöjningar och börja använda gas för värme igen

Ja det är ju samma i skåne..

Jag räknar med att betala ca 12 000kr/mån för 1500kwh de kommande vintermånaderna. Så runt 50 lax för vintern.

Funderar på att kallställa huset till 12 grader och åka till Spanien istället. Borde inte bli dyrare iaf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Jag räknar med att betala ca 12 000kr/mån för 1500kwh de kommande vintermånaderna. Så runt 50 lax för vintern.

Om du binder idag på 6-9 månader så får du ett pris på elen på runt 5 kr. Om vi räknar med 1 kr i överföringskostnader och skatt så hamnar du på 6 kr/kWh vilket blir 9000 kr för 1500 kWh. Fortfarande väldigt dyrt men bättre än 12000 kr i varje fall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emomilol1213:

Ca 300 öre /Kwh atm, binder jag mig blir det närmare 750 öre /Kwh .....
Är rätt avundsjuk på svenska elpriser nuförtiden, priserna här är åt helvete (UK)
Ca 1600-2000kr i månaden för en liten 1a, lär väl bli 4000-5000 till vinter iom prishöjningar och börja använda gas för värme igen

Visserligen troligen kallare i Sverige men tror att övriga Europa kommer lida mer ekonomiskt i vinter och de har ju haft rätt saftiga värmeböljor i år som dragit upp elpriserna pga AC. Men vill mänskligheten köra snabbt i stora bilar och flyga kors och tvärs så får man ligga som man bäddar.

Skrivet av Baxtex:

Ja det är ju samma i skåne..

Jag räknar med att betala ca 12 000kr/mån för 1500kwh de kommande vintermånaderna. Så runt 50 lax för vintern.

Funderar på att kallställa huset till 12 grader och åka till Spanien istället. Borde inte bli dyrare iaf.

Hade samma funderingar men pratade med en världsomseglare på jobbet innan jag slutade och han sa att det kan bli svinkallt även i Spanien vintertid beroende på luftflödet. Man får dra sig till dyrare turistområden i söder i så fall för att få värme. Och 12-18 grader sa han var för mycket då det är som torrast luftfuktighet under vintern hemma. 8 grader brukar han ha när han är ute och seglar under vintern. Vill man leva billigt och inte frysa rekommenderar han Latakia i Syrien (8-16 grader dec-februari) eller delar av Turkiet.

Skrivet av slipbit:

Elnätsavgiften blev 437 kr. Tycker synd om ensamstående pensionärer med låg pension i villa. De kommer frysa i vinter. Mobilabonnemanget är nödvändigt tycker jag. Kör antingen Hallon 8GB via Kundkraft för 99kr/månad. Annars får du trilskas med kontantkort. Vill du ha helt gratis så är det Wifog.

Sa upp mig i god tid innan jag 62-pensionerade mig då jag kände mig onyttig på jobbet och gjorde upp budget så jag skulle klara mig. Men sambon flyttade, elpriset rakethöjdes och inflationen tog fart. Får se hur det går att klara sig på 8 500 kr efter skatt närmaste 3 åren. Fattig men fri kan man säga😊. Lite surt då jag fått 3 000 kr mer/månad om jag varit för psykisk sjuk för att arbeta i mitt liv eller fått 160 000/året om jag varit kvinna och flyttat ner till mellanöstern med en IS-man.

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Medlem
Skrivet av yrfhar:

Sa upp mig i god tid innan jag 62-pensionerade mig då jag kände mig onyttig på jobbet och gjorde upp budget så jag skulle klara mig. Men sambon flyttade, elpriset rakethöjdes och inflationen tog fart. Får se hur det går att klara sig på 8 500 kr efter skatt närmaste 3 åren. Fattig men fri kan man säga😊. Lite surt då jag fått 3 000 kr mer/månad om jag varit för psykisk sjuk för att arbeta i mitt liv eller fått 160 000/året om jag varit kvinna och flyttat ner till mellanöstern med en IS-man.

Det var surt. Tänker mig åtminstone ha 10 miljoner i enskild egendom innan jag pensionerar mig. Man vet aldrig liksom. Funderar redan nu om vi ska ha giftorättsgods överhuvudtaget. Har en kollega som också ska gå vid 62. Men kan du inte jobba lite extra och dryga ut pensionen. 8500kr/månad är ju ingen höjdare.