Permalänk
Medlem

Jag jobbar som Ljudtekniker och en branschkollega till mig som är bildproducent arbetar också med color grading och VXF till Tv och film.

Jag var nere och hälsade på i studion där han jobbar i sommras och dörren möttes vi av ett stort SGI-kylskåp. H
I deras teknik rum satt det fortfarande ytterligare ett Stort SGI-kylskåp kvar 3-fas rätt in i racket.

De fick en bra mycket lägre elräkning när SGI maskinerna pensionerades. Men de var extremt kraftfulla maskiner för sin tid.

Permalänk
Medlem

Mmm, flashback till simulatorhallen på försvarets flygtrafikledningsskola i Ljungbyhed. Det var ett gäng indy som "piloterna" körde, och så renderades det av ett dussin Indigo (2?), och till den större hallen tre *djupt andetag* SGI Crimson Jurassic Classic Limited Edition (1/300). De var riktigt snygga, med dinosaurie-avtryck på lådan.

Visa signatur

WS: Asus X570-E, Ryzen 5900x, 2x16GB Ballistix E-die, EVGA 3080 FTW3 Ultra
FS: Asus X370-F, Ryzen 3600, 4x8GB G.Skill Flare, GT710, CM Stacker
HTPC: Asus F2A85-M, A10-5800K, 2x4GB G.Skill 2133MHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av kirkunit:

Mmm, flashback till simulatorhallen på försvarets flygtrafikledningsskola i Ljungbyhed.

Och KTH's VR-kub, släng dig i väggen VR-glasögon!
https://www-local.pdc.kth.se/projects/vr-cube/

Visa signatur

Apple

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Mindfighter:

Personligen anser jag att O2 var svårslagen som workstation, bra format och ändå bra prestanda och unified memory (som apple numer när cpu/gpu delar på samma minne)

Den hade säkert bra CPU-prestanda för sin tid, men 3D-grafiken var väldigt trött. Och så var den ju fantastiskt dyr också - snygg dock - liknade ett litet alien-ägg av högteknologi tyckte jag.

Grafikarkitekturen i desktopmaskinerna från SGI liknade tydligen vad som hamnade i Nintendo64 ganska mycket under huven - likheter fanns även rent hårdvarumässigt; RDRAM användes också, dock i flera parallella kanaler och högre hastighet. Var det Crimson eller som hade 4x600MHz RDRAM-kanaler till grafiken? 2,2GB/s (teoretiskt) i senare halvan på 90-talet var inte så pjåkigt...

Skrivet av mc68000:

Hela arbetsstationsmarknaden sögs upp i x86/PC-världen då det blev ohållbart att konkurrera med en massproducerad PC med ett istoppat grafikkort.

Ja, och ser man på hur SGIs maskiner är byggda känns det nästan som otroligt att de varade så länge som de gjorde. Så mycket specialdelar, överdimensionerat, knepiga lösningar, jättemycket specialchip överallt osv - sedan eget operativsystem också ovanpå detta, som tydligen är så komplext att installera/administrera att man som måste ha en dedikerad tekniker (eller en grupp, för ett större företag) för att hantera och serva maskinerna. Blir ju en kostnad där också.

Windows i jämförelse kunde ju nästan vilken klåpare som helst installera och få igång, i princip... Så det var ju ett hästjobb de hade, utveckla både hård- och mjukvara till väldigt nischade maskiner med hög prestanda som vänder sig till en rätt begränsad kundgrupp.

Försökte köpa ett USB-tangentbord från SGI en gång i tiden när det begav sig, när USB-tangentbord var något nytt och storslaget. Verkar som de hade dålig intern organisation på företaget i Sverige dock, var tydligen stört omöjligt för dem att faktiskt skicka iväg ordern, så efter veckor av väntan var jag tvingad att avbeställa. Trist, hade varit skoj att haft en äkta SGI-pryl...även om den hörde till PC-eran när de försökte sig på att bygga sådana maskiner.

Permalänk

Kul reportage, min kompis fick tag i en Indy utan hårddiskar för den kom ursprungligen från SAAB. Nya SCSSI-diskar och en diskimage och den tuffade på bra, Testade Photoshop på den, det var version 2 eller 3 och troligen den enda version som släpptes till IRIX. Fräna maskiner. Om jag inte minns fel fans Illustrator till den också. Ja det var för drygt 20-år sedan.