Permalänk
Medlem

Underhålla köksknivar?

Hejsan.

Fick ett infall och tänkte byta ut våra idag mycket simpla och för den delen lågbudgetknivar emot något åtminstone lite roligare.

Min tanke var att fylla på/byta ut en kniv i taget och den första som införskaffades blev denna: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/global-sai-m03-santoku...

Jag skulle nu vilja hitta ett enkelt sätt för oss att göra det "dagliga" underhållet för denna och framtida knivar.

Jag har läst mig till att denna kniv ska slipas i 12.5 grader.

Global säljer dessa 2: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/global-vats...

https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/global-g-91...

Sedan finns denna variant som jag har läst att vissa rekommenderar: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/mino-sharp-...

Hur vet jag vilken slipvinkel dessa har och är det någon av dessa som ni kanske har och kan rekommendera?

Slutligen måste jag ge mitt spontana omdöme för kniven, vilken fröjd att inte behöva såga sig igenom grönsakerna.

Tack på förhand.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Ingen kniv du köper kommer vara bättre än dina nuvarande om du missköter dem.

Samtidigt får du en lika vass kniv om du sköter den väl oavsett vad den kostar och vad den är gjord av.

Köp vettiga slipstenar och kör några tutorials på Youtube och känn efter, ingen kan säga vad som är bäst för just din kniv och man måste antagligen känna efter lite efter slipning hur bra det är.

Sen krävs det inte mycket för att slippa "såga sig igenom grönsaker", räcker med en vanlig knivslip från IKEA, vilket är samma klass som de du länkar till men dina har varienda grit.

Permalänk
Medlem

Glöm sådana där manicker man drar kniven genom, du kan lika gärna dra den mot trottoarkanten några gånger.

Köp istället en dubbelsidig våtsten (om du har tight budget), 1000/6000 grit är en bra start. Finns hundratals tutorials på youtube.

Det är framför allt japanska enkeleggade knivar som skall slipas i så låg vinkel; en dubbeleggad slipar man ofta på typ 18 grader. Dock skulle jag säga att inte lägga för mycket kraft på vilken vinkel du håller som nybörjare; det är viktigare att det alltid är samma vinkel i varje drag.

Köp även ett brynstål. Detta gör inte kniven vassare men underhåller eggen. Varje gång du använt kniven diskar du direkt av den med vatten och tvål. Torka den, dra några drag på brynstålet, skölj/torka av den igen. Förvara den på en knivlist eller liknande - lägg den inte i en låda med massa andra verktyg, då blir den slö direkt.

Om du följer ovan behöver du köra med slipstenen en gång var 3-6 månad, inte mer.

Lycka till!

Permalänk
Medlem

Köp något du kan tänka dig använda istället för ett par slipstenar som bara kommer ligga och samla damm för att du inte slipar tillräckligt med knivar för att lära dig tekniken (och få sämre resultat).

När du nördat ner dig mer och vet att du verkligen vill lägga ner tiden på slipning, då kan du börja titta på stenar.

Permalänk
Medlem

Ska väl inte kalla mig knivnörd, men är typen som tar hand om sina verktyg i största allmänhet.

Har försökt med grisdyra japanska brynstenar, och konstaterat att knivarna inte blir slöa snabbt nog för att man ska få och bibehålla rätt rutin på det där. Som man varit inne på tidigare i tråden är det något av en konst att få rätt vinkel på det hela, och det vill nog till att man ser något meditativt eller roligt i att slipa knivarna, så man gör det oftare än vad som egentligen är nödvändigt, om man ska nå dit. Att böka med slipjiggar och sådant orkar man inte.

Det landade till sist i en Spyderco Sharpmaker efter rekommendation från en kollega som är kniv/matlagningsnörd på riktigt.

Normalt sett brukar marknadsföring och youtubevideos om amerikanskt skräp, med idiotförklarande säkerhetsgenomgång som tar lägre tid än den faktiska demonstrationen, och sedan oerhörda mängder repetition av superlativ om den helt makalösa produkten från någon gapig Billy Mays-wannabe, få mig att dra öronen åt mig. Det har jag fått bortse från denna gång, Sharpmaker funkar faktiskt, och är väldigt lätt att använda. Vill nog påstå att det blir likvärdigt resultat som när man använder riktig brynsten, utan problematiken med att hålla vinkeln.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kwirek:

Köp något du kan tänka dig använda istället för ett par slipstenar som bara kommer ligga och samla damm för att du inte slipar tillräckligt med knivar för att lära dig tekniken (och få sämre resultat).

När du nördat ner dig mer och vet att du verkligen vill lägga ner tiden på slipning, då kan du börja titta på stenar.

Håller med till 100%. Köp något som du verkligen använder och bra knivar behöver ej vara dyra.

Visa signatur

Samsung 77" S90C QD-OLED || LG OLED 42C2 || Sony 77" A80J OLED || Macbook Pro 16" M1 Max 1TB 32GB || Asus ROG Azoth med Black Ink V2s (205g0) + Asus ROG Harpe ACE

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

För daglig underhåll av min kniv (har en yaxell zen som jag använder för allt) så använder jag ett gammal läderbälte, det fungerar bra för att skärpa(rätt term?) eggen mellan varje användning så kniven håller sig vass lägre. När det kommer till att slipa knivarna så gör jag det en eller två gånger per år. Med detta sagt så skulle jag säga att du kan fundera på ha ett läderbälte/bryne för daglig underhåll och skicka in knivarna till ex. cleancut för att få de handslipade.

Som andra har sagt i tråde angående slipstenar, du behöver lära dig en teknik, det är inte svårt men tar tid och gör du inte det speciellt ofta så kan det ta ganska lång tid. Det kan tidmässigt sett vara bättre att skicka dina knivar och få det handslipade och få bra resutat men dyrare långsiktigt. Ett annat alternativ är att du köper slipstenar och slipar upp knivarna du har nu så du lär dig. Så länge du inte har en billig kniv med mjukt stål, ex. fiskars, så skall det gå relativt bra.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vzano:

För daglig underhåll av min kniv (har en yaxell zen som jag använder för allt) så använder jag ett gammal läderbälte, det fungerar bra för att skärpa(rätt term?) eggen mellan varje användning så kniven håller sig vass lägre.

"Strigla".

Permalänk
Medlem
Skrivet av saigon:

Hejsan.

Fick ett infall och tänkte byta ut våra idag mycket simpla och för den delen lågbudgetknivar emot något åtminstone lite roligare.

Min tanke var att fylla på/byta ut en kniv i taget och den första som införskaffades blev denna: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/global-sai-m03-santoku...

Jag skulle nu vilja hitta ett enkelt sätt för oss att göra det "dagliga" underhållet för denna och framtida knivar.

Jag har läst mig till att denna kniv ska slipas i 12.5 grader.

Global säljer dessa 2: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/global-vats...

https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/global-g-91...

Sedan finns denna variant som jag har läst att vissa rekommenderar: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/mino-sharp-...

Hur vet jag vilken slipvinkel dessa har och är det någon av dessa som ni kanske har och kan rekommendera?

Slutligen måste jag ge mitt spontana omdöme för kniven, vilken fröjd att inte behöva såga sig igenom grönsakerna.

Tack på förhand.

Ingen av dom du har länkat till är något jag skulle rekommendera till att slipa knivar utav någon högre kvalité, det enda som fungerar när det kommer till knivslipning är Tormek och är det specifikt bara knivar man skall slipa så är det deras T1 som gäller.

https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/tormek-t-1-...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Puttefnasket:

Ingen av dom du har länkat till är något jag skulle rekommendera till att slipa knivar utav någon högre kvalité, det enda som fungerar när det kommer till knivslipning är Tormek och är det specifikt bara knivar man skall slipa så är det deras T1 som gäller.

https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/tormek-t-1-...

"Det enda som funkar" 🙄