https://www.youtube.com/watch?v=Z-O8slim8q8
Som jag nämnde i mitt förslag på den modell jag har, så är endast insidan av rostfritt stål inklusive plåtarna ( ingen nonstick alls)
Fördel även 3 nivåer så du kan laga flera rätter samtidigt istället för att kan en del i airfryer korg, ugn, spis, mikro mm.
Bland annat pizza blir heltoppen, grillplåt med ränder gör sig utmärkt på biff och kyckling ( kyck blir saftigt/krispigt istället för torrt), och tack vare olika nivåer så kan du ta högst upp det som tar längst att laga, eller kanske börja med en förrätt först.
Gällande PFAS mm, Att därefter plasten runtom som ej har kontakt med maten alls, är ju på utsidan, kanske tillverkas av annan process, är en annan faktor, tyvärr finns alltid någon sorts process som tillverkar produkter med vissa "biprodukter".
Men som dem flesta sagt, att bli alltför nojig i fallet som airfryers där det finns modeller som passar ( rostfritt stål, keramiskt osv), och från en tillverkare som är hyfsat transparent med vad/hur något tillverkas ( Tefal tex), så blir att allt fokus hamnas på det och allt annat du är i daglig kontakt med, även fru och barn har kontakt med, har andra effekter( inandning, absorberande genom hud, strålning, pick your poison liksom), så blir liksom grattis, du räddat dem från den onda airfryern, men förlorat mot allt annat.
Betyder såklart absolut inte, att man ska köpa sig blint på något eller ta sämsta skräpet eller dyraste. Ta i relation till funktion och pris, från det välj sedan en modell som passar din förfrågan ( ceramic tex inte lika bra i diskmaskin, samma med aluminium, därav hållit mig till rostfritt stål).
https://www.foodnet.se/article/view/498706/gastromax_innehall...
Efter denna händelse så blev än mindre skadliga ämnen från Gastromax redskap, så utbytt äldre gamla mot nya säkra vid passande rea, sådana val blir ju billiga och logiska. Annars kommer du behöva spendera en hel del för en falsk trygghet. Dvs, att som många konstaterat, att precis som för mycket strålning, vatten osv, är vid vissa mät/gränsvärden som du bör oroa dig.
Annars hade nog man sett väldigt många plötsliga fall att när airfryers hamnat i varje kök så plötsligt har cancer skjutit i höjden ( skulle om så vara ett samband, så blir väl pga folk kör mer "friterad" /brunare mat, akrylamid skapas, osv, vilket är annan risk, vid kolhydrater håll dig till 170-180 c så blir mängden avsevärt mindre, sådana val gör mer skillnad i längden )
Så vilken airfryer det nu blir, kommer bli mer matglädje åt dig så du kan ha mer tid med familjen, och mindre att oroa dig åt !
Skrivet av comp50:
https://support.ninjakitchen.com/hc/en-us/articles/4562746628...
Jag hittade detta:
Fråga: what material are the air fry basket, crisper plate, and unit's exterior made of?
Svar: The basket and crisper plate are made of aluminum with a nonstick ceramic coating. The unit's exterior is BPA free and uses FDA-approved food-safe plastic.
står inget om PFAS, PTFE, Nickel osv..
Vilka andra alternativ finns det?. Väldigt svårt att hitta någon man kan använda för mat till familj / barn