Permalänk

datan startar om

hej

kanske inte det mest ovanliga felet, men min data har börjat starta om sig väldigt oregelbundet. Ibland flera ggr per timme, ibland nån gång per dag. Jag ser inget mönster i omstarterna eftersom det ibland kan ske när jag startar miniräknaren medans den kan "klara" sig då man spelar tex GTASA i flera timmar.

Hårddisken är nygligen omformatterad eftersom jag trodde det berodde på det, så den är det ialla fall inte. Antar därmed att det är något hårdvarufel. Det jag har i burken är

Abit IC7-G
2x TwinMOS 512DDR3200
Intel Pentium 3.0Ghz Northwood
ATI Radeon 9800Pro
1st WD Raptor 34Gb
3st Seagate 200Gb
Nec 3540
500W Nätagg (vet ej märket)

Jag har som sagt formaterad om OS disken och kört virus och spywarecheck på dom andra, så diskarna lär det inte vara. Minnena har jag kört memtest på under 10timmar och dom klarade sig utan några fel. Nätagget är bara nån vecka gammalt varför jag inte tror att det kan vara det som är trasigt.

På sistone har windows klockan börjat ställa om sig flera timmar och omstarterna har blivit fler och fler. Även vissa filer får väldigt märkliga ikoner (tex photoshop dokument blir en PowerPoint ikon).

Någon som vet vad som kan vara fel? Är det Moderkortet eller CPU´n (eller något annat?) Hur felsöker man på bästa sätt dom komponenterna?

Hjälp!

Visa signatur

MacBook Pro Retina, Mac Mini, iPhone, iPad, iPod, Apple TV, Apple Cinema Display

Permalänk
Medlem

det låter helt klart som att din dator är överklockad och den gillar inte det

Permalänk

Hade liknande fel med mitt ASUS P4C800-E. Lämnade tillbaka moderkoret och fick ett nytt (ASUS P4C E-Deluxe) och problemet var löst. Satt i moderkortet med andra ord...

Min stängde dock av sig, som om man drog ut strömsladden.

Visa signatur

Ulrik

Permalänk

grejen e att jag inte klockat min burk sedan 2 år, så det lär ju inte vara det som spökar. Misstänker också moderkoret men lite jobbigt att köpa nytt om felet fortfarande kvarstår eftersom jag inte är ett dugg säker. Nån som vet hur/vad som skall felsökas?

Visa signatur

MacBook Pro Retina, Mac Mini, iPhone, iPad, iPod, Apple TV, Apple Cinema Display

Permalänk

Jag testade mina komponenter en efter en hos kompisar. Lite drygt... men det var det säkraste.

Se dock till att biosen är uppgraderad, och kör en clear CMOS på den för säkerhets skull.

Visa signatur

Ulrik

Permalänk

fixat nytt moderkort nu och slängt ut 2 hårddiskar samt installerat windows på en annan disk. trodde att det hjälpt men så startade burken om nyss igen.

minnena är körde med memtest i ca 10h utan ett enda fel. Moderkortet är sprillans nytt samt diskarna är virus och spyware kollade. vad kan vara fel?? kan det vara nätaggregatet som gör att datorn startar om lite titt som tätt? hur kollar man det isådana fall?

Visa signatur

MacBook Pro Retina, Mac Mini, iPhone, iPad, iPod, Apple TV, Apple Cinema Display