Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Lagring och säkerhetskopiering

Permalänk
Melding Plague

Lagring och säkerhetskopiering

<font style="font-size: 10pt"><b>Lagring och säkerhetskopiering</b></font> <small class="small">lördag 26 november av <a href="mailto:nyhet@sweclockers.com">Bjorn</a></small><br>
<a href="http://www.virtual-hideout.net/articles/supplemental_storage_..." target="_blank">Virtual Hideout</a> har publicerat en kortare artikel som handlar om de intrikata detaljerna hos säkerhetskopiering och dess relation med vanlig lagringsmedia. Kan man kopiera filer till en extern USB/FireWire-hårddisk och kalla den för en backup? Det är en av frågorna artikeln försöker besvara.<br /><br />SweClockers rekommenderar alla som säkerhetskopierar sina viktiga filer att oavsett media, varesig det är hårddiskar, eller CD-skivor eller DAT-band, att kopiera filerna till fler än ett medie. Bränn två skivor, använd två hårddiskar, eller flera band. <br /><br />Läs artikeln hos <a href="http://www.virtual-hideout.net/articles/supplemental_storage_..." target="_blank">Virtual Hideout</a>.

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk

Oerhört dålig artikel. Ingenting av nytta.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Avstängd

Tycker den var väldigt personligt skriven och i det här fallet är det en nackdel. Cd/dvd- skivor som är bättre än en extern hårddisk som enbart är till för backup? Jag håller inte helt med.

Permalänk
Medlem

gaaah..

Det var ingen vidare artikel måste jag säga.

Citat:

External devices are more susceptible to getting jogged and jostled on your work surface, or having their plugs accidentally pulled out. While this shouldn't cause problems with data corruption, it could conceivably do so.

Jo, men om du nu skulle lyckas pajja din externa disk så har du ju kvar den interna - bara att göra en ny backup på en ny disk. Det är inte game over...

Citat:

Keeping this device attached to your computer pretty much nullifies having the duplicate copy, because there are too many things that can still destroy your data while it's attached to your computer. Viruses and trojan horses can infect external devices just as easily as internal ones, so it pays to be protected in that respect. Power surges or failures that might cause problems with the internal hard drive are just as likely to damage external drives as well.

Virus förstör sällan datan, och de som gör det kan i 99% av fallen återskapas från alla recoveryprogram som finns på marknaden.

Det roliga är att han säger att raid 0 är mycket säkrare än en extern disk. En raid 0 array är ju om något utsatt för virus, strömavbrott m.m. Den enda skillnaden är att raid 0 arrayen är inkopplad hela tiden, jämfört med den externa disken som bara är inkopplad några minuter under backupen. En extern disk är alltså säkrare än raid 0. Fördelen med raid 0 är att det du gör blir säkerhetskopierat samtidigt som det händer. Medans med en extern disk måste du göra manuella backuper och riskerar alltid att förlora allt du gjorde fram tills förra backupen.

Men det är också en nackdel med raid 0 att den kopierar allt på en gång. Fel i filsystemet m.m. kommer ju att kopieras och kör du med krypterade volymer kan det bli problem.

Raid 0 är därför inte skapat för att fungera som backup (i den mening han menar), det är för att underlätta när en disk går sönder och ska inte ersätta en extern backup.

I slutet rekommenderas CD/DVD därför att de är billigare och säkrare.
Prisskillnaden mellan DVD och hårddiskar är inte så stor och särskilt inte om man måste köpa en DVD brännare som han har som jämförelse (han säger att en DVD brännare är billigare än en hårddisk, jo men du måste ju köpa skivor också, bah...). Säkrare vet jag inte om jag vill hålla med om, billiga DVD skivor är nog det sämsta man kan satsa på i backupväg. Men fördelen med DVD är att de är mindre. Vilket betyder att förlorar du en skiva har du 'bara' förlorat runt 4 gig. Förlorar du en 250 gig disk så har du förlorat en hel del mer.

Hurvida man ska köra backup på DVD/hårddisk har jag inte tänkt så mycket på, med bra DVD skivor så känns det som ett mer bestående medium då man alltid kommer att villja använda den externa disken till andra saker också (samt som sagt att de är en mindre förlust om en skiva 'dör' än en disk). Men det är kanske bara jag som är sån
Men vad ni än gör, basera inget beslut på den här artikeln.

Permalänk

Till ovanstående skribent: Du tänker nog på raid 1 och inte raid 0.
raid 0 har ingen redundant information och ger på intet sätt högre säkerhet vad gäller din data utan ger den faktiskt mindre eftersom om en disk går ner så förlorar du all din data på alla diskarna.

raid 1 däremot handlar om spegling och är vad artikelförfattaren nämner.

Permalänk
Medlem

Sant, menade raid 1 förstås

Permalänk
Medlem

Väldigt dålig artikel. De tog inte ens upp aspekten med livslängden på lagringsmediat.

Visa signatur

AMD X2 4000+ | 4096 MB | 320 GB RAID1 | Vista x64 / Ubuntu x64 || VIA EPIA 800 512 MB / Ubuntu server