För/Nack-delar med webbaserade gränssnitt?

Permalänk
Medlem

För/Nack-delar med webbaserade gränssnitt?

Hejsan!

Jag sitter här och funderar lite på webbaserade gränssnit till diverse applikationer.

Stämplingprogrammet på Kottar AB är en gammalt VB-program som dem nu använt i 5 år; år efter år! Vad finns det för för/nack-delar med att övergå till ett webbaserat program?

Alla åsikter om webgränssnitt är välkomna!

Mvh,
Marwin

Permalänk

Menar du då att de skulle skriva om programmet från grunden eller att de skulle använda asp och bara skriva om det som behövs. Handlar det om vb.net eller vb6. Har de god separation av kod och gränssnitt? Behöver de nya funktioner som vore omständigt att göra med deras nuvarande lösning?

Visa signatur

Python-IRC på svenska: #python.se

Permalänk
Medlem

Jag tänkte rent allmänt om webgränssnitt...

Permalänk

Om man är anställd på företaget kan man ju stämpla in hemifrån, sen fortsätta sova, det är ju alltid trevligt

Visa signatur

iMac 24"

Permalänk
Medlem

Säg som det är, du har fått en skoluppgift som du vill att vi ska lösa?

Permalänk
Hedersmedlem

Skoluppgifter skall man lösa själv.

*tråd låst*

Permalänk
Hedersmedlem

Sådär, ja! Trådskaparen har nu berättat att det inte var frågan om ett skolarbete utan att han går i tankar kring om det kan vara någon idé att starta ett företag som specialiserar sig på webbaserade gränssnitt. Alltså låser jag upp tråden.

*tråd upplåst*

Permalänk
Medlem

Jag tycker nog det beror lite på. Webbaserade gränssnitt har ju den stora fördelen att de är plattformsoberoende (i teorin åtminstånde) och numera kan man ju få dem att se riktigt snygga ut också. Nackdelen är väl att det ibland kan kännas lite segt, det tar ju trots allt fortfarande lite tid för sidor att rendera.

Permalänk
Medlem

Tog ett tag mellan lås-upplås

Iaf, en stor fördel med ett webgränssnitt är att det (borde) bli enklare o uppdatera det. Klienterna kan ju fortsätta köra på sin gamla browser så det enda som behövs ändras på är servern. På samma sätt kan mjukvaran på klienterna ändras utan att man behöver vara så orolig för att ngt ska krocka, kan dom bara köra sin webbrowser (med rätt features) så funkar det.

En nackdel (beroende på vad som ska göras o hur) är att om servern eller linan dit går ner så kan inte klienterna göra nånting alls. Ett fristående program skulle man kunna tänka sig buffrade stämplingen (lr vad som ska göras), och dessutom har en lokal kopia på tex scheman. Då blir det inte lika stort problem om nätet/servern går ner, o det kan ju vara viktigt.

Permalänk

Jag har nyligen gjort detta, alltså gjort om ett gammalt VB6 klient/server program till webb gränssnitt istället.

En oväntad positiv sak är att alla upplever applikationen som snabbare vilket ju kan te sig märkligt eftersom jag hade varnat för att programmet kan kännas segare som webb variant.
Jag har gjort mätningar och det är faktist så att sökningar och sparande går snabbare, detta då troligen för att webb servern (IIS6) skalar snyggare mot databasen (SQL Server) än vad en VB klient gör. Dessutom finns ju nu bara en bråkdel av databas uppkopplingarna jämfört med tidigare.

Men, till saken då, jag skulle säga att det beror väldigt mycket på hur applikationen är byggd. Är det en svulstig .exe utan komponenter så tror jag att det enda man kan göra är att bygga om hela rasket.
I mitt fall var det "snygga" komponenter som lätt kunde server-anpassas och en hel del av logiken ligger i stored procedures i databasen. Kunde inte bli bättre att webb basera eftersom gränssinttet i princip låg "löst" i en .ocx.
Något som man också ska tänka på och gå genom noga med kund är hur man ska hantera funktioner som inte finns i HTML/Script. T.ex. en editerbar Flexgrid är inte så lätt att återskapa i webb lösningen, samma gäller höger-klicks menyer, etc.
Där var det många och långa diskussioner med min uppdragsgivare.

vb har helt rätt i sina synpukter ovan, självklart är tillgänglighet och den mycket enklare uppgraderingen av nya versioner sånt som sparar pengar och gör det mer flexibelt för beställaren så jag ser egentligen inte någon direkt nackdel med ett webb gränsssnitt så länge det går att återskapa så som beställaren vill ha det.

/Anders

Visa signatur

**************************
Om det fungerar för bra, installera om det...