Digital Alpha 500au

Permalänk

Digital Alpha 500au

Tjena,
Jag har en Digital Alpha 500au ståendes här och undrar om det fortfarande finns något intresse för sådana datorer. Är delarna standard till andra datorer från den tiden? Jag tycker mest att den tar upp plats så ska man slänga den eller kan man sälja den? Förresten; är det någon som vet mellan vilka år sådana tillverkades?

Permalänk
Geeks
SweClockers

*flyttad*

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Medlem

Alpha 500au, det är en gammal server va?
Skulle tippa på att de är kanske 5-10år gamla.

Visa signatur

Stationär dator: Pundit, AMD 5400+, 2GB, 1TB. Eizo 23". DiNovo Edge, MX Revolution.
Bärbar dator: Toshiba R500, 1,2GHz, 1,5GB, 500GB, 0,98KG.
Server: NAS Synology 1TB

Permalänk
Medlem

Är det nåt likt den här?
http://www.tradera.com/auction/Datorer___Tillbehor/aid_327328...
http://www.ciao.co.uk/Digital_Personal_Workstation_500au__535...

I så fall är det väll inte fy skam med 500mhz 64bit proppe. hade jag haft pengar etc hade jag lätt köpt den men mja lite för fattig på sjukassa jsut nu plus att jag inte har bil att åka å hämta den.

Synd å slänga en Alpha. Nog iget svårt å hitta en ägare.

Permalänk

Hej,
så du tror att jag kan sälja den för något liknande? Vet du om det sitter scsi-diskar i alla som standard?

Permalänk
Medlem

igen aning igen alpha exper även om ajg läst på om processorerna i fråga. Athlon processorerna härsammar ju från alpha där dom fått sin kraft. Ska vara rätt FPU starka så jag skulle ju sätta burken till god nytta om den vart min.

Permalänk
Medlem

Vet inte något om just den modellen, men generellt förekommer det både SCSI och IDE-diskar i dem. Koppla in dig på konsollen (första RS232 eller VGA om den har det) och strömsätt den. Kör "show device d" vid tre hakar så listar den alla diskar den hittar på. Diskar och CD-spelare som heter dk* = SCSI och diskar som heter dq* = IDE.

Varför sälja? Fixa en gratis OpenVMS-license istället (http://www.openvmshobbyist.com/) och du har en extremt säker server som är betydligt lättare att lära sig hantera än Linux. Du kan köra apache, FTP, Java, SSH, email, windows-share och mycket annat nyttigt. Går även att använda den som klient och surfa säkert med Mozilla Firefox.

Permalänk

Jag har liksom ingen användning för en server egentligen, det är mest därför... Om du eller någon annan har information får du gärna dela med dig av den!

Permalänk
Medlem

Om du vill sälja den kommer någon garanterat att vilja ha den

Jag själv letar efter en alpha men det är såpass krångligt att skicka såna här(dyrt) tyvärr.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk

Jaså, OK, så det finns intresse? Av vilken anedledning?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fritz FTW!
Jaså, OK, så det finns intresse? Av vilken anedledning?

Det är ju skitkul med en sån, fast jag kanske är lite konstig dock har hållt på med en VAX som är en äldre Digital dator.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk

OK, fast ändå, att folk har bjudit upp till 800 kr för en sån på Tradera, det måste ju bevisa att det finns intresse för sånt... Eftersom att de är så gamla undrar jag av vilken anledning? Funakr de bra? Snabbt?

Permalänk
Medlem

De är de första 64bitars cpuerna om jag kommer ihåg rätt, först att gå över 1GHz också tror jag ...

Det är en speciell dator som fortfarande kan hävda sig prestanda mässigt med sämre nuvarande datorer och dessutom är de oftast driftsäkra som tusan.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk

OK, så rent användarmässigt fngerar de bäst som server, eller?

Permalänk
Medlem

Ja bra som server eller som arbetsstation som den du har var tänkt som.
Därför var jag förvånad att den på tradera gick för såpass mycket pengar eftersom den som arbetsstation är lite utdaterad när det gäller programmen den kan använda.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Medlem

Hej, jag är intresserad av datorn... Se PM...

Varför man är intresserad av en sån här burk är väl för att de är ganska ovanliga, hög "geek-faktor", väldigt driftsäkra och stabila. Sen är ju prestandan kanske inte på topp, men den är ju inte fy skamm för att vara en så pass gammal dator.

Permalänk
Medlem

Hmm, har kollat runt lite och hittade en Digital Alpha 500au på tradera för 750kr med en jäkla massa minne, ECC dessutom. Kanske kan vara något av intresse, har du så mycket minne i din Alpha?
Länk: http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=33356256

Visa signatur

Stationär dator: Pundit, AMD 5400+, 2GB, 1TB. Eizo 23". DiNovo Edge, MX Revolution.
Bärbar dator: Toshiba R500, 1,2GHz, 1,5GB, 500GB, 0,98KG.
Server: NAS Synology 1TB

Permalänk
Medlem

monster processorer på sin tid.

som någon sa, dom blev AMD's räddning.

Permalänk
Medlem

Efter många om å men har jag fått igång min Digital Alpha 500au också.
Samma burk som åvan men 4Mb cache och 500Mhz 21164 basserad Alpha processor. heter också EV56 och har 8kb D-cache och 8Kb I-cache, 96Kb L2 cache och externt 4Mb L3 cache. Vet inte hur fort detta går etc men lädte nåsntans att dom bruakde använde 266Mhz DDR och liknande. Sedan är det 66Mhz systembus vad jag lisstat ut på just denna burken och bussbreden är troligen 128bit bredd och sedan är det vad man kan kalla för dual channel också till minnena.

Update:
Minnena körs i par och ECC är ett måste och Minnesbussen är 144bit bred då en sticka är på 64bit plus 8bit för ECC så blir 64+8*2 alltå 144bit bred.
Buken använder PC100 ECC men inte säker på att dom går i det.
Chipset i fråga värkar ha 66Mhz som standard för minnet.
Överförigshastigehten ska uppgå till 1Gbit enligt spec jag hittat på chipset och processorn ska klara 300Mb/sek.
Benchade precis upp den och låg mellan 200 och 400Mb/sek beroende på data storlek så 300mb/sek verkar stämma bra.

processorn har en maximal IPC på 4 isntrucktioner vad jag kommit fram till dock stödjs inte out of order execution.
Men eftersom FPU enheten i athlon processorerna härstammar från Alphan så är den väldigt FPU stark.
När 500Mhz modelen av denna propen kom ut 1997 låg intel fortfarande på 200Mhz på sina pentium.
Säger ju en del och processorn stödjer ju även 64bit villket gjorde att den lämpade sig för superdatorer. Cray använde dom bland annat å vattenkylde dom får å hålla en hastighet på 767Mhz.
Alpha EV56 vill jag också minnas var första Alphan som fick 8 och 16bit stöd för att öka komptabiliteten vid emulering när man körde mjukvaror från typ x86 maskiner, dos progrm etc som var 16bit innan dess stödde Alpha bara 64 och 32bit.

Sitter 3st ISA platser i burken. 3st PCI 32bit 33Mhz platser. Sitter 2st fullägds 64bit PCI platser sådana som man ofta hittar på en del server moderkort. Tippar på att dom går i 33Mhz med men inte fått fram nåt om det än. Men det ger i alla fall 266mb/sek rent teoretiskt i banbred villket inte är illa pinkat för en burk som har 9 snart 10 år på nacken.

Sitter 430W nätdel i min också så kräm fins där hehe.

processorn drar nog en ca 46W vad jag läst men står inte för villken frekvens exackt men lite fesjummen blir den alltid. kyls av en 80mm fläkt på medel varvtal.
Flänsen är av normal socket A storlekungefär runt 60x70 och 40mm hög ca helt i alu. Bultad direckt i processorn vad det verkar som.

EDIT: lite update på grafikkortet.
Det är ett Integraph Powerstorm 4D50T.
Vad det ser ut som är det typ två kort i ett. Ett cirrus logic 5430 för text läge avsed för Consolen etc i Unix system.
Fins även en Integraph 3D accelerator på kortet dock fins det tydligen inga drivrutiner till dessa i linux eller anda OS förutom VMS och True64 unix system. NT vet jag inte hur det ligger till med.
Men många reckomenderar och kör med matrox G450/550 kort så antar att x86 emulerigen i hårdvaran fugnerar för dessa som jag nämt lägre ner.
Så ska man köra X å maskinen med vettig prestanda då Cirrus logic kortet troligen har 512K minne så får man nog uppgradera sig lite.

Har 2st 7200rpm 4Gb SCSI diskar i burken med (1st 4Gb var standard dok fans 2 och 9Gb som tillval) otroligt slöa dock. 12-13Mb/sek men va ska man räkna med.
En PATA disk från 1997 var inte snabbare dock är CPU lasten mycekt mindre tack vara SCSI så inga extrema laggande pga hd swapande som man brukade får på en PC från den tiden.
Facktsik rappare än vad man kan tro burken.

just nu står min å köre en emerge -u world i gentoo Linux.

EDIT:
kan ju tilläggas att maskinen ska ha hårdvarustöd för x86 emulering av PCI kort vad jag läst villket skulle betyda att det går att uppgradera med PCI, kontrollkerkort, nätverkskorto ch grafikkort vad jag läst dock hur bra det fugnerar i pracktiken har jag ännu inte hunnit testa.
Även sett att en del använt kort från Mac maskiner.

Update:
Enligt folket på gentoo alpha kanal ska i princip PCI kort fugnera bra. Grafikkrot ska itne vara nåt problem så som G450/500 och ATI 7000 och 9200 och likande kort.
Kontrollerkort ska fugnera bra med dock boota från dom brukar inte gå men tex sata eller extra scsi kort kan man ha för å tex köra den som server å ha en raid5 arya på eller liknande.

Själv ska jag nog sattas på 4st diskar i sata raid5 och ett Gbit nätverkskort å göra en filserver av den.

Infon har jag hittat på nätet å i deverse manualer men resarverar mig för fel då jag hela tidne hittar mer info etc vissa verkar inte stämam till 100% alltid hehe så uppdaterar allt eftersom jag hittar mer om det är av intresse.