kan man studera nånting innom data utan lång matte?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aqualize
Kan du förklara vad den "korta matten" innehåller så vi kan relatera till svenska kurser (ser att du är från Finland)?

OBLIGATORISKA KURSER:

1. Uttryck och ekvationer (MB1)
Kursen strävar till att ge de studerande en vana att använda matematik när det gäller att lösa vardagliga problem och att lära dem att lita på sin matematiska förmåga. Kursen tar upp linjära samband, proportionalitet och polynomfunktioner av andra graden. De studerande får befästa sin förmåga att lösa ekvationer och lära sig att lösa ekvationer av andra graden.

2. Geometri (MB2)
Under kursen får de studerande träna sig att göra iakttagelser och dra slutsatser om geometriska egenskaper hos figurer och kroppar, träna sig att rita plana figurer och tredimensionella kroppar. De studerande övar sig att lösa praktiska problem med hjälp av likformighet, Pythagoras sats, trigonometrin för rätvinkliga trianglar och geometriska metoder i koordinatsystemet. De studerande får lära sig att beräkna areor och volymer av figurer och kroppar.

3. Matematiska modeller (MB3)
Kursen lär de studerande att se regelbundenheter hos fenomen och samband mellan fenomen i den reella världen samt att beskriva dessa med matematiska modeller. De studerande får vänja sig vid att bedöma olika modellers lämplighet och användbarhet. Kursen introducerar potens-, exponential- och logaritmfunktionen.

4. Matematisk analys (MB4)
Kursen introducerar derivatan som ett mått på förändringshastigheten. De studerande undersöker förändringshastighet hos funktioner med hjälp av grafiska och numeriska metoder. De studerande får lära sig att undersöka polynomfunktioners förlopp med hjälp av derivatan och lära sig att bestämma det största och minsta värdet för en polynomfunktion i tillämpningsuppgifter.

5. Statistik och sannolikhet (MB5)
Kursen vänjer de studerande att handskas med och tolka statistiskt material. De studerande får bekanta sig med hur räknare och datorer används i statistiska uppgifter. De studerande får bekanta sig med kombinatorik och sannolikhetslärans grunder samt normalfördelning.

6. Matematiska modeller II (MB6)
Under kursen behandlas först linjära ekvationer med två variabler. De studerande får lära sig att lösa ekvationssystem och grafiskt lösa olikheter med två variabler samt att tillämpa detta på linjära optimeringsproblem i praktiska situationer. Kursen introducerar sedan talföljder. De studerande får lösa praktiska problem med hjälp av aritmetiska och geometriska talföljder och summor.

FÖRDJUPADE KURSER:

7. Ekonomisk matematik (MB7)
Kursen presenterar begrepp som används i det ekonomiska livet, t.ex. index-, kostnads-, transaktions-, kredit- och skattekalkyler. De studerande får tillägna sig matematiska färdigheter som behövs för att kunna planera sin egen ekonomi. De studerande får bekanta sig med statistiska metoder och de matematiska grunderna för studier i företagsekonomi.

8. Matematiska modeller III (MB8)
Kursens mål är att de studerande skall fördjupa sina insikter i den matematik som behövs i ett alltmer tekniskt samhälle. De studerande får bekanta sig med hjälpmedel som behövs för att bearbeta periodiska fenomen matematiskt. De studerande får bekanta sig med vektorbegreppet och principerna för grundläggande beräkningar med vektorer.

9. Repetition (MB9)
Kursen hjälper de studerande att få en helhetsbild av gymnasiematematiken och skall sporra dem till självständiga förberedelser inför studentprovet. De studerande får en möjlighet att repetera centrala delområden, befästa grundfärdigheter, utveckla sitt matematiska tänkande och bli bättre på att tillämpa sina kunskaper.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka okunnig, än att förbli det.

Permalänk
Medlem

Ett alternativ till civ.ing är högskoleingenjör. Jag pluggar till högskoleingenjör i datorteknik. Vi läser matte första året, sen är det en orgie i datakurser. Vill man så går det läsa vidare till civ.ing efter tre år, men då har man ett par år av enbart matematik och fysik framför sig.
För flera programmeringsjobb krävs högskoleingenjörsutbildning. Det är nog mest det matematiska tänket man ska komma in i för att bli en bra programmerare.

Enligt undersökningar kommer utbudet av civilingenjörer gå jämt upp med efterfrågan om några år, medan det saknas ca 20 000 högskoleingenjörer.

En annan sak, som få verkar tänka på, är att man som programmerare/mjukvaruutvecklare bör vara grym på engelska och att uttrycka sig i skrift också.

Visa signatur

"'We're pro-life.' Eww, you look it! You look like you're filled with life."
UNIX man pages online, GNU/Linux-schemaprogram för LiU

Permalänk
Medlem

Som UndCon så kan jag rekomendera en utbildning på Högskolan i Kalmar.
Nätadministration/Systemteknik, 80 poäng. Finns ett påbyggnadsår för att få en kandidatexamen om man så vill.

Visa signatur

[Bird200]Du skall vara försiktig med att tro, du tilltalar en läkarkandidant av andra rang.