Permalänk
Medlem

Grillmästare?

Har börjat få upp intresset riktigt rejält för grillning på sistone.

Har ingen komplicerad fråga. Tänkte bara fråga lite allmänt om Tips och Tricks man kanske inte har en aning om vid grillning. Hur gör ni eran Glace? Vad är gott att grilla? Vilka kryddor är godast?

Ja helt enkelt lite allmänt hur ni gör och vad ni kommit på under årens lopp

Permalänk
Medlem

Re: Grillmästare?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Megantic
Har börjat få upp intresset riktigt rejält för grillning på sistone.

Har ingen komplicerad fråga. Tänkte bara fråga lite allmänt om Tips och Tricks man kanske inte har en aning om vid grillning. Hur gör ni eran Glace? Vad är gott att grilla? Vilka kryddor är godast?

Ja helt enkelt lite allmänt hur ni gör och vad ni kommit på under årens lopp

Gott att grilla: Fläskfilé, Oxfilé, Rostbiff, Entrecoté, Fläskkotletter, kycklingfiléer, hamburgare, korv, grönsaker (paprika, lök, majskolvar, squash osv osv)

Det mesta är gott att grilla

Marinad: Brukar själv göra en på chilisås, olja, balsamvinäger, dijon senap, pepparrot, salt, peppar, soya. Bara göra din egna blandning, men lika del balsamvinäger som olja brukar vara rätt grund, sen får du kanske lägga till lite balsamvinäger efter smak.

Gör marinaden och låt köttet ligga i den 30-60 minuter. Under tiden fixar du bra glöd på grillen. Sen lägger du på köttet, grillar det tills det får fin färg, vänder det, passar på att pensla, sen vänder du det efter ett tag, penslar igen och vänder på det igen efter ett tag, kolla om det e färdigt och ät!

Så kör jag oftast iaf Fast skall man grilla kyckling eller hamburgare passar inte denna marinad direkt. Vill du nog köra en lite mer chili kryddad marinad, alternativt honungsmarinad på kyckling.

Det var väll mina tips, relativt ny på grill också (innan har far alltid gjort det).

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem

En flinta stek och ett lass potatis sallad funkar prima för det mesta

Visa signatur

8D

Permalänk
Medlem

Felix Kebab&Grill-sås som finns på burk är jäkligt god till grillat och strips, och enkelt

Visa signatur

Dator: Antec P183, ASUS M4N72-E, AMD PhenomII X4 940 3GHz BE, 4GB DDR2, Gigabyte GeForce 260+
Kamera: Canon 80D, 10-22/3.5-4.5, Tamron 90/2.9 Macro, Speedlite 430EX II
Media: Playstation 4, Google Nexus 6p

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av crash_M
En flinta stek och ett lass potatis sallad funkar prima för det mesta

Nej för fan!
Flinta stek är matens motsvarighet till volvo 240, fin om man är bonde alt. WT.

Permalänk
Medlem

Flintastek är nog det sämsta köttet man kan köpa, är gammal julskinka som aldrig blev såld.
Min favorit att grilla är lam.

Permalänk
Medlem

Fläskfilé är ju smarrit.
Marinaden jag brukar göra: skivar upp filén, lägger den i en plastpåse. Tillsätter en special grillkrydda med honung, på med Soya, matolja, salt, peppar, eventuellt pressad vitlök och en skvätt whiskey, helst singelmalt.

Detta får stå och dra från morgonen tills det är dags att grilla på kvällen

Till det görs ofta en kall sallad bestående av Bulgur, purjolök och paprika. Ha lite valfri grillolja på alltihop och blanda runt.
Serveras gärna med creame fraishe (stavning) som är blandad med salt, vitpeppar och massor med vitlök.

Avnjutes gärna med en kall öl.

Observera, kolgrill är det enda rätta!

Permalänk

Japp, ska va kol... Sem ett litet tips till alla som står och blåser sig röda i ansiktet för att få igång grillen: ta en bit kartong ( ungefär i A4 storlek) och vifta med den så nära kolen som det bara går... ung. 10 ggr mer effektivt än att blåsa....

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Förstår inte varför jag började läsa tråden, blev helt plötsligt hungrig.

Visa signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Permalänk

Ett litet tips är att grilla ananas, oerhört gott och passar kanske bäst till kyckling, men skulle inte förvåna om det passar till fläskfilén och hamburgarn.

Permalänk
Hedersmedlem

Här kommer ett bra tillbehörstips: Skiva upp Halloumi-ost, stänk på lite olivolja och salt och grilla tills den fått lite färg. Otroligt gott!

Om ni inte känner till produkten är den lite granna som mozarella, men smakar mycket mer. Finns i alla någorlunda välsorterade butiker som Ica, Willys etc.

Visa signatur

- If you don't change direction, you may end up where you're heading

Permalänk
Medlem

Något som är gott på lite på sidan av köttet är följande :
Köpe helt enkelt ett antal färska champinjoner i bra storlek och form.
Skär upp dom i halvor eller fjärdedelar, lägg dom i lite folie och tillsätt en bra mängd av sweetchilisås.
Stäng ihop folien och lägg allt på grillen i kanske 10min.
Sjukt gott verkligen.

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gurkläsk
Ett litet tips är att grilla ananas, oerhört gott och passar kanske bäst till kyckling, men skulle inte förvåna om det passar till fläskfilén och hamburgarn.

Av någon anledning får ananas till mat alltid mig att tänka på "Torsk på Tallin" och dansbands snubben

Permalänk
Medlem

Har ett par frågar..

*Vad använder ni för typer av kol, motiverar varför!
*Hur länge bör man vänta efter man har kastat på tändvätska
*Ska elden ha släckts helt innan man börjar vifta med något så att den börjar glöda och få syre?

Har liksom hänt många gånger att jag har fått hälla tändvätska en andra gång eftersom kolet inte riktigt glöder som det ska..

Mvh
Karim

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Karim
Har ett par frågar..

*Vad använder ni för typer av kol, motiverar varför!
*Hur länge bör man vänta efter man har kastat på tändvätska
*Ska elden ha släckts helt innan man börjar vifta med något så att den börjar glöda och få syre?

Har liksom hänt många gånger att jag har fått hälla tändvätska en andra gång eftersom kolet inte riktigt glöder som det ska..

Mvh
Karim

Jag har en grill med en sorts behållare under som fångar upp askan. I den stoppar jag fullt med papper och tänder eld på det när jag satt fast den på grillen igen. Ingen tändvätska, inge blåsande. Enda gången det inte funkade var när pappret var blött!

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem

Re: Re: Grillmästare?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Gott att grilla: Fläskfilé, Oxfilé, Rostbiff, Entrecoté, Fläskkotletter, kycklingfiléer, hamburgare, korv, grönsaker (paprika, lök, majskolvar, squash osv osv)

Det mesta är gott att grilla

Marinad: Brukar själv göra en på chilisås, olja, balsamvinäger, dijon senap, pepparrot, salt, peppar, soya. Bara göra din egna blandning, men lika del balsamvinäger som olja brukar vara rätt grund, sen får du kanske lägga till lite balsamvinäger efter smak.

Gör marinaden och låt köttet ligga i den 30-60 minuter. Under tiden fixar du bra glöd på grillen. Sen lägger du på köttet, grillar det tills det får fin färg, vänder det, passar på att pensla, sen vänder du det efter ett tag, penslar igen och vänder på det igen efter ett tag, kolla om det e färdigt och ät!

Så kör jag oftast iaf Fast skall man grilla kyckling eller hamburgare passar inte denna marinad direkt. Vill du nog köra en lite mer chili kryddad marinad, alternativt honungsmarinad på kyckling.

Det var väll mina tips, relativt ny på grill också (innan har far alltid gjort det).

Måste nog hålla med allt här, det sista också.
Dock tycker jag inte oxfilé är så jätte gott att grilla, det ska stekas.
Fisk går också bra att grilla om man tycker om det, lax är riktigt smarrigt.

Något vi brukar göra med lax är att köpa en laxfilé, lägga ett grillfolie på grillgallret, eller ja, man kan fixa allt på en skärbräda eller något annat, helst med kanter.
Lägg ut grillfoliet, sen öser du på med grovsalt, skapligt mycket, sedan lägger du på laxfilén på skinnsidan och har rosépepper samt svartpeppar på laxen, sedan grillar du på tills den är fin rakt igenom.
Till det kan man ha en liten sås, cream fresh blandat med löjrom. Samt potatisklyftor som man skär i klyftor, utan/med skal i ugnen.
Det är fintfint det

Annan sås som är gott till grillat kött är creamfresh blandad med hackade inlagda soltorkade tomater, samt lite salt/peppar.

Sallad: Klyftpotatis(skalad) i ugn som man har salt och rosmarin på, man kan koka upp den först för att det ska gå snabbare i ugnen. Blandat med fetaost, soltorkade tomater(hackade), rödlök, rucolasallad.

Sedan ett tips, om man tycker om gul lök är att man kan ta bort skalet(?) och sedan lägga den bland kolen, sedan får den ett svart skinn, då kan man ta bort det och ta bort kolen och äta löken. Jag har inte själv smakat det, men vet att argentinare gör så och pappa har smakat det.

Har inte många tips ang själva grillningen, men som Derox nämde så kan man göra egna marinader av lite allt möjligt.
Men en utav de viktigaste sakerna, ANVÄND KOL!

//Nyken

Permalänk
Medlem

Re: Grillmästare?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Megantic
Har börjat få upp intresset riktigt rejält för grillning på sistone.

Har ingen komplicerad fråga. Tänkte bara fråga lite allmänt om Tips och Tricks man kanske inte har en aning om vid grillning. Hur gör ni eran Glace? Vad är gott att grilla? Vilka kryddor är godast?

Ja helt enkelt lite allmänt hur ni gör och vad ni kommit på under årens lopp

flintastek och fläskkarre (stavning).

mitt tips är när fettet brinner pga det har hamnat på kolet, ta fram saltkaret och salta kolet ^__^. voila det brinnande fettet är nersläckt.
Funkar även på kött ^__^

Visa signatur

Gammal

Permalänk
Medlem

Tändvätska är ju att förstöra det man grillar! Tycker smaken sätter sig i köttet (förslagsvis) på nått äckligt sätt. Antingen tänder man med papper eller med en såndär rolig värmeslinga som ser ut som en stor gaffel som man kopplar till vägguttaget. Eller så kör man på gasolgrill.
Nått som är sjukt gott att grilla är i alla fall makrill! Blir helt sjukt gott. Och så "potatissallad", altså färskpotatis, sallad, fetaost, gurka, tomat, pinjenöter, etc. och så typ olivolja över det.

Visa signatur

>>Bygglogg för Big Scilence<< Stort bygge i aluminium, från grunden. Update 16/8.
>>Feedback lämnas här, tack<<

Permalänk
Medlem

När jag var i Texas i julas lärde min väns far mig hur man ska grilla Texan style. Då var det de här baskryddorna som gällde (och mycket av de);

Paprika
Lökpulver
Vitlökspulver
Cayennepeppar
Örtsalt
Svartpeppar

tillsammans med

Worcestershire-sås
lime

Han hade vunnit priser i grill-tävlingar och det smakade otroligt gott. Har själv provat flera gånger och det blir väldigt gott, men inte lika gott som hans.. det är nog erfarenheten som kommer bäst till hands.

Sen kan jag rekommendera liquid smoke (hickory) om du vill få fram den rökiga, träiga smaken utan att behöva röka köttet i flera timmar. Finns att köpa hos Ica Maxi.

Något som min väns far gjorde bäst var att han tog några saftiga bitar filet mignon, satte bacon på sidorna och rökte köttet sakta över hela dan. Han började klockan 12:00 och det var klart 20:00. Det var så saftigt och mört så det seriöst smällte bara i munnen samtidigt som det hade den fina träiga smaken av Pecan.

Visa signatur

We are the music makers, and we are the dreamers of dreams.
Youtube | Spotify Playlists | Soft | Rapp | Rytm | Kött | Kalas |

Permalänk
Medlem

Nåt som är otroligt gott att grilla är hela färska champinjoner dränkta i valfri glaze/marinad. Inte som en hel måltid men som komplement till tex kötträtter. Och kom ihåg att marinera kött gör man inte 30 min innan grillning, det ska ligga en hel dag iaf!
Sås att rekommendera är färdig kall bearneise som finns att köpa lite varstans, enkelt snabbt och gott!

Visa signatur

[D'feldt Audioengine 5+][NuForce ICON HDP][Shure SRH1840][Sennheiser HD650][Alessandro MS1]

Let's go Rangers!

Permalänk

Jag skall tipsa om en typ av grilltändare som vi använder hemma.
Man stoppar helt enkelt i några blad tidningspapper i botten och fyllre på med grillbricketter ovanifrån. Det fungerar varje gång och man slipper risken att köttet tar smak av tändvätskan! När man ser att större delen av bricketterna har förvandlats till glöd stjälper man helt enkelt ut innehållet i tändaren i grillen.

Hade tidigare en tändare i form av en elspiral som visserligen fungerade men den fick hela tiden jordfelsbrytaren att utlösas om man inte passade den noga.

Permalänk
Medlem

Mitt tips är att köpa en eltändare(elspiral), hur enkelt som helst att starta glöd med, bra glöd varje gång(nästan) och det går fort. Se till att inte röra den glödande metallen bara (been there, done that)

Visa signatur

The what what in the what now?

Permalänk
Medlem

Bor i lägenhet med ganska stor altan, fick dock hem ett brev idag där det stod om lite omorganisationer i styrelsen samt [I]"Det är ej tillåtet att grilla på altaner och balkonger, om inte el-grill används och det sker osfritt."[/I]
får införskaffa mig en elgrill och se om de blir någe bra..
finns annars grillar inne på gården, men då blir det ju inte riktigt samma sak.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag köpte ett teflongaller på kiviks marknad för en massa år sedan. Det var så suveränt att jag alltid använder det när jag grillar. Lägg det på gallret så fastnar inget. Kan grilla allt från fisk till köttfärs utan problem. Sedan tar man in det, kör lite med diskborsten på det och det är som nytt igen. Finns nog att köpa lite varstans nu.

Kan oxå rekomendera att kasta in en bit färsk mango i marineringspåsen en stund innan det är dax. Ett tips från sydamerika. Mangon innehåller tydligen nått som bryter ner köttstrukturen så köttbiten blir jättemör. Har man i den alldeles för länge så blir det soppa av hela biffen och det är jättesvårt att grilla soppa.

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem

Fan va roligt med så många svar. Inte vatt inne sen jag startade tråden. Många som gillar grillningen här.

En enda sak jag saknar om är vad folk äter till grillningen. Dem flesta säger bara vad de grillar. Jag tycker Potatiskrocketter är helt fantastiska till grillat! Nån som vet om man kan piffa upp dem på nåt lite fräckt sätt?

Och sen en sak till, jag köper ofta "Färdigkryddat" grillkött. Är det en dum idé i eran åsikt? Antar dem flesta kommer säga att man gör det bäst på eget sätt!

Ni som skrev ner era marinader och Glazer. Eller ni som tänker skriva i framtiden. Nån som är sugen på att skriva i lite mer detalj hur mkt ni tar av det olika. Har provat lite på egen hand och blivit nöjd de flesta gångerna men jag älskar att prova på nytt. Hade varit schysst om nån är sugen!

Permalänk
Medlem

Riktigt gammal tråd, men jag tänkte att det är bättre att väcka den än att starta en ny.

Är sugen på att köpa en gasolgrill, men vet inte om man ska ha gjutjärnsgaller (emaljerat eller inte) eller galler i rostfritt stål. Har googlat och i princip hittat att det är skillnad på dem, men inte vilket som funkar bäst. Någon som har en åsikt om detta?

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Permalänk
Skrivet av Piece of Cake:

Riktigt gammal tråd, men jag tänkte att det är bättre att väcka den än att starta en ny.

Är sugen på att köpa en gasolgrill, men vet inte om man ska ha gjutjärnsgaller (emaljerat eller inte) eller galler i rostfritt stål. Har googlat och i princip hittat att det är skillnad på dem, men inte vilket som funkar bäst. Någon som har en åsikt om detta?

Som jag har förstått det är det gjutjärn som gäller eftersom det kan lagra mer energi och kyls därmed inte av lika lätt som rostfria galler. Detta resulterar sedan i finare grillränder på det grillade.

Visa signatur

"to conquer others is to have power, to conquer yourself is to know the way"

Permalänk
Medlem
Skrivet av dr slizer:

Som jag har förstått det är det gjutjärn som gäller eftersom det kan lagra mer energi och kyls därmed inte av lika lätt som rostfria galler. Detta resulterar sedan i finare grillränder på det grillade.

Ok, det låter logiskt. Tack! De dyraste grillarna har dock oftast rostfritt, kanske för att det är snyggast då och inte bäst... Jag hade inte tänkt köpa någon topmodell ändå, de har för många funktioner som jag inte skulle använda.

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Permalänk
Medlem

Gjutjärn är klart bättre än tunna emaljerade galler. Jämnare temperatur, håller värmen bättre, enklare rengöring (det bränner gärna fast på emalj och det kan vara en plåga att få dem rena och fina igen). Klart värt pengarna, även på en billigare grill, att köpa gjutjärnsgaller.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valiumballong:

Gjutjärn är klart bättre än tunna emaljerade galler. Jämnare temperatur, håller värmen bättre, enklare rengöring (det bränner gärna fast på emalj och det kan vara en plåga att få dem rena och fina igen). Klart värt pengarna, även på en billigare grill, att köpa gjutjärnsgaller.

Det kom som en överraskning faktiskt. Trodde att emaljen skulle fylla samma funktion som teflon gör på stekpannor (teflon lämpar sig absolut inte till grill) dvs att det skulle vara svårt att bränna fast.
Jag har kollat på webers sortiment och där är riktlinjen för gallermaterial emaljerat för instegsmodellerna, gjutjärn för mellansegmentet och rostfritt för topmodellerna (som är på tok för dyra för mig). Alla varianter verkar dock ha ordentliga, tjocka stänger (i brist på bättre ord) i gallret.

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!