Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Datornördens förbannelse

Permalänk
Avstängd

jag känner igen mig o ibland kan man hjälpa folk för sanslösa fel såsom att dom missat en sak ,men som han i krönikan säger så är man inte en datatekniker som folk bara kan ringa till sådär ,så jag tar betalt för att hjälpa i allfall dom som kommer o frågar hela tiden ,som en annan talare här säger så klart man hjälper mamma o pappa när man får hjälp av dom med andra saker, men kompisar får betala felsöknings avgift på halva kostnaden som en utbildad datateckniker får ta ut.

Visa signatur

C2D E6600 2,4@3,3ghz Nvidia G8800GT 512 o mycke hd

Permalänk
Quizmaster Malmö 22

När jag hade skaffat min första dator 1999 (vilken var ett jäkla fuskbygge! AT aggregat i en ATX låda....) så fick jag betala 100:- för att nån på en lokal loppis skulle sätta in mitt nya Riva TNT2 grafikkort -_- Skulle frågat datorfolket i klassen istället som alla kunde mycket mer än mig.

En gammal f.d kompis fick även sätta ihop min andra dator. Vågade inte pilla själv eftersom grejerna kostade över 6000:- totalt.

Fast de jag känner nu vet inte om att jag är ett ess på data så hittils går det bra.....fast en kompis brukar ringa när han får problem. Senast var det att han ville koda om .avi filer till DVD men ljudet funkade inte tydligen....så ville han ta med det ti mig så JAG skulle fixa det...! Nej nej jag kan ingenting om sånt (faktiskt sant) och jag tänker verkligen inte sitta o pilla me sånt.

Hans bror undrar dock bara om jag kan ladda ner säsongen x av ditten o datten.
Sen brorsan ville ha anti-virus hjälp.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem

Har haft det lugnt på felsökningsfronten eftersom jag dumpat alla "vänner" som enbart är ute efter sådant. Istället har man fått hjälpa flickvännens far under minisemestern med att lägga ut saker på blocket eftersom han är allergisk mot datorer. Har då fyllt upp 1/4 av SD-minnet med hans prylar som man sedan fått lägga ut på blocket med tillhörade text. Har typ träffat honom en gång förut. Han blev inge glad då jag ville lämna kameran ett ögonblick. Fick en stirrig, kall blick som jag tolkade som "nu gör du som jag säger annars..."

Permalänk
Medlem

Länken till Nyheten fungerar ej!

Permalänk
Medlem

håller för tillfället på att förklara, över msn (!), för en kompis hur han ska packa upp filmen han laddat ner, som är inpackad i rar filer (säger man det så?).. jag själv är inte så jättekunnig, jämför du mot honom är jag expert.

sa åt honom att ladda ner winrar, googla det.. 10 min senare säger han att han inte hittar det, så jag får skicka länken till honom.
sista gången jag hjälper nån över msn igen, telefon är lite lättare iaf.

Permalänk

Jag vill också läsa krönikan. Fixa länken någon snälla.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Jaha, det ringde precis nyss på dörren. Det var min flickväns bror som kom.
Och visst, han hade sin bärbara dator nedpackad.

"Kan du kolla lite på det här, det står att jag ska sätta i mina installations-skivor, jag ska sätta i skiva 1 men jag vet inte vilken det är. Och så vill jag ha Norton och Avast installerat."

Man ringer väl förfan i telefon innan man kommer släpande med sitt skit hem till nån?

Och hur fan kan man inte hitta CD 1? Ska fan lägga in båda antivirus proggen han ville ha så skiten blir söligt som fan.

Vetifan hur många gånger jag hjälpt honom med hans grejer.

Synd att man har så svårt att säga "nej". Blir ju svårare när dom står i dörren med datorn också. >:(

Edit: Kollade på datorn nyss, det var inte ens nån Rescue-skiva som skulle in i burken. Det kom upp en ruta där det tydligt på svenska stod något i stil med att man kunde bränna ut en säkerhetskopia av systemet på en CD. Fyfan, LÄS!

En annan gång så hade han köpt en trådlös router.

Han: Kan inte du hjälpa mig med det trådlösa nätverket?
Jag: Vad är det som inte funkar då?
Han: Nää, jag vet inte, jag har inte ens öppnat kartongen haha.

Hur ska dom någonsin lära sig om dom inte ens försöker?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rillo

Hur ska dom någonsin lära sig om dom inte ens försöker?

Verkar vara ren lathet. De som påstår att de inte kan något om datorer får ta och hålla sig borta från dem så mycket det går eller så gör man som min kompis pappa. Han var intresserad av allt man kan göra med en dator, men han hade inte kunskapen. Jag sa till honom att om du är tillräckligt intresserad kommer du att lära dig genom tidningar, böcker, nätet och att testa mecka själv. Första gångerna hjälpte jag med en dator men efter det byggde han dator själv. Nu anser min kompis att hans pappa är den som är bäst av de två vad det gäller datorer. Han klarar nu det mesta själv trots sin ålder och brist på förkunskaper.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rillo
Hur ska dom någonsin lära sig om dom inte ens försöker?

Så jkla sant!
Applicerbart på allt man ska lära sig dessutom, inte bara datorer. Men ioma vi snakcar datorer här så ska jag ta ett exempel från min värld istället, bara för att ha något att skriva

Kompis: Min dator är så långsam, det tar flera minuter att komma ut på Internet
Jag: Vad har du för uppkoppling?
K: Jag vet inte.. det är inte jag som betalar.
J: Men du är ständigt uppkopplad?
K: Nej, det är ju dumt.
J: Dumt..? Aja, vad har du för dator?
K: En Delldator.
J: Ok, jag fattar. Men du.. jag skickar över lite programvara till dig ikväll så kan vi kolla din dator.
K: Men jag vet inte hur man gör.
J: Jag hjälper dig över msnm.
K: Men jag kommer ändå inte ha tid, för det går så långsamt när du ska förklara. Jag ska göra.. (dittan och dattan).. innan jag ska lägga mig.
J: Ok, då tar vi det imorgon.
K: Men kan inte du komma över och fixa? Jag skulle behöva få det fixat snart.

Doh! Om man vill ha något fixat, då får man lägga ner tid på det! Jag lärde mig inte om datorer (det relativt lilla jag kan) genom att springa ute i solskenet med kompisar och vara social.. >:I
Hade inte fått något gjort om jag inte lag ner tid på det, som gällande allt.

EDIT:
Gällande den där dator.. haha. Det visad sig att den var fylld med allehanda skräp som virus, porr, spyware och allt man inte kan tänka sig få plats på en sådan sunkdator.. ja, den datorn. Hoppas den får vila i frid nu. Och det var uppringt modem

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk

Iknow

Hehehe förstår exakt hur du menar med det är en kille som har samma problem med alla datorer som ska hjälpas men så blir det när man är duktig på något

Permalänk
Inaktiv

ja nog känner man igen sig alltid...jobbigt att vara support åt släktingars kompisars kompisar osv. visst man får väl oftast någon hundring för jobbet, men så mycket tid det gick åt att åka runt till alla och fixa. fast för nått år sen sa jag nej till alla, och efter mycket tjat och gnäll verkade folk gå med på det

Permalänk
Medlem

Det gör inget d2004 :).

Med tanke på att tråden är 3år gammal kan det kanske vara kul att
uppdatera inläggen, ni som finns kvar på SC.
Skrev i denna tråd för 3 år sen, tiden flyger förbi..
Säg vart ni har kommit i livet :).
Om nån Mod misstycker så lås tråden.

Själv jobbar man som "IT-Tekniker" på nordens största distrubitör så läget har ju inte direkt förbättrats förutom att man nu får betalt för det man gör.
"Allmänna-supporten" finns kvar, såklart, men på mina villkor ;).

Kränger iväg färdiga kompletta burkar från hemmet man sitter i, så istället för att fixa en dator med 10 år på nacken säger jag åt dessa att plocka med sig en burk från mig, annars får det vara.
Sparar mycket tid än att sitta hos folk i timmar. Bara att plugga in och köra.

Hur gör man med folks personliga filer och diverse?
En gammal prep burk, med Sata och Ide, som du kopplar in deras disk i, drar över allt viktigt på ett usb minne och sidan i den nya burken. That's it.

Har kontakt med ett företag som jag köper billiga begagnade delar från, monterar ihop rafset, kollar att allt funkar och slänger den burken åt sidan. Sedan likadant med nästa burk :).

Till alla "datanördar" där hemma :P, våga satsa lite ifall du vet att behovet av nya burkar är stort i ditt område och du blir kontaktad konstant.

Jag har slutat se mitt kunnande som en förbannelse, det är en gåva nu :).

/S

Visa signatur

..MK:P8Z77-V DELUXE..
......Cpu:3570K@4,7......
....Ram:Ballistix 16gb....
..Hdd@:SSD 840 PRO..
........GPU:GTX 760........

Permalänk
Medlem

Ursäkta om jag drar upp denna tråd från avgrunden, men jag känner ett behov av att skriva av mig. Att jag kan mycket om datorer är det ingen i min närhet som är tveksamma om, och alla berömmer en när man förklarar hur en del saker fungerar. Det som jag stör mig på är när en del(kompisar), inte förstår att om man bygger en dator själv finns det alltid en risk att sakerna går sönder och därmed garantin. Har varit med om ett par scenarion där personen i fråga rentutav blivit förbannad på mig för att hans dator inte fungerar och var enda gång jag erbjuder hjälp och kollar på den är det uteslutande något av följande alternativ som felar:

- Någon sladd har "ramlat" ur
- Virus/Malware
- Damm runt och i hela datorn
- Vätska i datorn
- Han har försökt pillat själv eller har inte gjort som jag sagt.

Problemet är att personen tror att bara för att jag kunde bygga ihop datorn, betyder det att han i fråga har livstids support från mig, och om jag inte kan hjälpa honom blir han sur och säger att det var dumt att han inte köpte en XPS från Dell istället. Kan säga att i detta specifika fall handlade det om ett 4870x2 som överhettat en del. En dag ringer han och säger att det blir gröna och röda linjer på skärmen när han spelar. Shit tänker jag, kortet kommer brinna upp. Jag säger åt honom att han ska stänga av datorn och _inte_ röra den alls förrän jag kan komma över och hjälpa honom. Han har för övrigt en ganska grym bärbar som han kan använda så länge.

Sagt och gjort slutar vi pratar och väntar någon dag. Sedan ringer han och säger att han försökt starta datorn flera gånger och nu vill den inte visa någon bild alls, utan står bara och piper i intervall. Då säger jag att han skulle ha lyssnat på mig, och att kortet förmodligen brunnit upp. Då blir han sur och undrar varför jag inte sa att det skulle gå sönder, och ja, det slutade med att han fick "låna" ett 4870 512mb som jag hade över.

Ibland är man för snäll mot sina polare.

Suck, det suger att man inte kan jobba och tjäna pengar på det istället. Då skulle man kunna ha bättre distans till det.

Visa signatur

He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And if you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you.