Intels SSD på väg till Sverige

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mange.b4
dyrt alldeles för dyrt

Jo dyra är dom, själv vill jag ha X25-E dvs extreme varianten (betydligt högre skriv hastighet) men problemet är som sagt priset... >_<

Visa signatur

"Some Bright Wizards have even been known to dabble in the healing arts, however cauterizing a wound with white hot fire is never a soldier’s first choice!"

Permalänk
Avstängd

På tok för dyrt, men så är de väl med alla nya produkter.

Visa signatur

You stink. Bender's great. Deal with it

Permalänk
Medlem

det blir att beställa...

Äntligen, äntligen, äntligen!

Min finfina laptop lider av sin slöa jävla 1,8" 4200rpm's disk som i bästa fall läser/skriver 20MB/s. Nu kan jag köpa en disk som är mer än 10ggr snabbare. Nog fan är det värt pengarna. Dock skulle jag hellre köpt en 40gigare för halva priset.

Permalänk
Medlem

det kan inte va såå mycke dyrare att tillverka en hårddisk av den prestandan i förhållande till alla andra tillverkares som har lägre prestanda... för högt pris på intels diskar helt klart. köpbojkott och sänkt pris som resultat av det vore på sin plats.. så kanske de med lägre prestanda sjunker i pris också.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Chris_Kadaver
det kan inte va såå mycke dyrare att tillverka en hårddisk av den prestandan i förhållande till alla andra tillverkares som har lägre prestanda... för högt pris på intels diskar helt klart. köpbojkott och sänkt pris som resultat av det vore på sin plats.. så kanske de med lägre prestanda sjunker i pris också.

För högt pris gentemot vilka menar du?

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Domifuling
Du gör ett stort fel, som många här på Sweclockers brukar gilla att göra. Du utgår ifrån högmod (att du vet bättre) och sedan drar du på även om du saknar fakta så som, vad skall servern användas till mm.

Eftersom det faktiskt är så att jag vet bättre än 98% av folket här så är det inte ett alltför vilt antagande.

Oavsett vad servern ska användas till så ska det som aktivt körs inte ligga på systemdisken. Systemdisken finns till för att dra igång systemet så att det sen kan sköta vad den nu ska sköta.

Berätta gärna vad du har för syssla som är beroende av en snabb systemdisk i en server.

Utöver det så vill man inte starta upp en server från en raid0 eftersom det innebär långa nertider när den kraschar. Inte om den kraschar, utan när. Den kraschen kommer dessutom inom en ganska snar framtid om maskinen jobbar 24/7 eftersom raid0 saknar alla typer av kontroller och dessutom saknar all form av redundans. Raid0 är ungefär som "gasen i botten genom korsningen och hoppas att man överlever"

Permalänk
Medlem

kör på ocz core 60gb för os sen en vanlig hdd för lagring och det funkar fint, tror inte man känner av nån direkt skillnad mellan den och intels.... har provat med både vista och xp och disken känns ungefär samma i båda

Permalänk
Medlem

Hmm det priset stämmer inte alls med det amerikanska priset. 6000 är ju mer än 10ggr dollarpriset, så har det inte varit på länge. Vanligtvis räknar man med 7,5-8ggr dollarpriset.

Kanske beror på att det bara är småföretag som är listade på prisjakt.

Visa signatur

Dator 1 | Intel Core i7-4770K @ 4,6Ghz | Corsair H100i | Asus Z87-A | Crucial DDR3 BallistiX Sport 2x8GB 1600Mhz CL9 | KFA2 GTX 980TI HOF | Corsair TX650W | Intel 335 240GB | LG 24" + Philips 27" + Philips 27" | Fractal Design R3 |
Dator 2 | Intel Xeon W3520 | TRUE Spirit 120M | Asus Rampage II Extreme | Patriot Viper II Sector7 3x2GB 1600Mhz CL8 | PNY 8800 Ultra | Intel 330 120GB |

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dundermuppen
Berätta gärna vad du har för syssla som är beroende av en snabb systemdisk i en server.

Jag jobbar sedan ca 8 månader som seniorkonsult och projektledare på ett större bolag som sysslar med it-infrastruktur. Men jag har ingen användning av denna burken utan har byggt den åt en vän. Det är en kompis som har enmansbolag (han är systemutvecklare) och har servern i sovrummet eftersom bandbredden är bättre hemma än på kontoret.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av dundermuppen
[B] Oavsett vad servern ska användas till så ska det som aktivt körs inte ligga på systemdisken. Systemdisken finns till för att dra igång systemet så att det sen kan sköta vad den nu ska sköta.

Seriöst, vilket server OS drar enbart igång systemet (förutom system som hjälper en virtualiserad miljö dra igång för att sedan släppa taget som typ ESX (men då snackar vi annat OS som kör och även i högsta grad behöver prestanda)) och sedan inte har någon aktivitet?

Systemet ligger på systemdisken för att särskiljas från data, och så skall det även vara i detta fallet. Men systemet (windows 2003 i detta fallet) är oerhört I/O krävande vilket dom flesta system förmodligen kommer vara under hög belastning, små men många I/O anrop. Vid prestandatester jämnfört med 2 raptordiskar i Raid0 på samma system (bara ett OS som kör på systemsettet) så vinner vi mellan 15 och 20%. Det är inte att förkasta eftersom prestandan mäts på svarstider i den virtuella SQL kärran, det är real-life data som påverkar svarstiderna ifrån databasen med, just det, 15-20%. Kom ihåg att denna burken körs så hårt det går och reglerar själv hur mycket pung dom virtuella maskinerna får. Men du vet bäst?

Citat:

Utöver det så vill man inte starta upp en server från en raid0 eftersom det innebär långa nertider när den kraschar.

Sorry, fel. Många, dom allra flesta, kan ta att en server är nere ca 2 timmar (i detta fallet strax över 45minuter efter byte till reservdisk, boot med installationsmediat i cd'n för att få upp hela virtuella infrastrukturen) om det crashar. Dom bolag som inte kan det jobbar med helt andra system och jobbar i dom fallen med redundans på klusternivå. Valet av Raid0 i detta fallet är för att det är inte vidare blodigt om systemdisken crashar. Låt oss säga att vi körde Raid5, prestandaförlusten som blir vid en rebuild av en crashad disk är tillräckligt för att servern skall vara näst intill obruklig under den tiden, och det tar ungefär lika lång tid att köra en rebuild med en ny disk som att ominstallera OS'et. Och som vanligt är det snabbare att ominstallera ett OS än att återställa det ifrån backup eftersom du inte behöver göra något med OS'et efter installationen.

Citat:

Den kraschen kommer dessutom inom en ganska snar framtid om maskinen jobbar 24/7 eftersom raid0 saknar alla typer av kontroller.

Upplys mig vilken RAID-set du skulle använt för att kontroll som ligger utanför filsystemet. Menar du skrivfel? Eller CRC fel? Hur hindrar RAID1-5 detta?

Citat:

och dessutom saknar all form av redundans. Raid0 är ungefär som "gasen i botten genom korsningen och hoppas att man överlever"

Eftersom redundans i det här fallet är oviktigt så är Raid0 optimalt pga prestandan. Däremot körs Raid1 med raptor diskar på datapartitionen, den är kanonviktig.

För att avsluta, det är många som far med myter, men endast tester av en själv kan man lita på. Dom allra flesta bolag tjötar om hur affärskritiska deras miljöer är men när man börjar granska dom så visar det sig att det inte är så farligt om en server är nere 24 timmar. Dvs, dom är inte redo att lägga dom stålar det tar för att få något affärskritiskt. Därför säkrar dom ofta upp sig för att blidka sitt samvete med onödiga "redundanta" lösningar men när det väl kommer till kritan är single points of failures fler än maskorna i en långtradarchaffis nätbrynja. Bättre tänka på hur man bygger systemen och se vart man kan vinna (vad vinna nu är, prestanda, billigare produkter etc) än att slösa pengar på redundans man i verkliga livet inte sätter värde på.

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Medlem

coolt, blir å skaffa nåt sånt där sen om ett år när priset kommit ner i lite mer humana nivåer Kul att det äntligen börjar komma ut på marknaden nu i alla fall, helt klart.

Visa signatur

|i5-3570k osv.. |
|Linn Renew Klimax DS/D|Linn Kisto|2st Linn Majik 6100/D|Aktiva Linn Majik 140|Aktiv Linn Majik 112|Linn UNIK|
|Sony HW-50|Grandview Cyber Tab-Tension 92"|Dune HD Base 3D|

Permalänk
Medlem
Citat:

Dom allra flesta bolag tjötar om hur affärskritiska deras miljöer är men när man börjar granska dom så visar det sig att det inte är så farligt om en server är nere 24 timmar. Dvs, dom är inte redo att lägga dom stålar det tar för att få något affärskritiskt. Därför säkrar dom ofta upp sig för att blidka sitt samvete med onödiga "redundanta" lösningar men när det väl kommer till kritan är single points of failures fler än maskorna i en långtradarchaffis nätbrynja.

Ahhaa.... helt lysande! Jag måste få citera dig vid tillfälle.

Även om folk jag jobbar med svårligen och ogärna klarar 24 timmar (klarar som att de inte får mycket gjort, inte att de får ebola, konkar och dör på fläcken).

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|

Permalänk
Medlem

man börjar se ljuset i SSD tunneln, Dell erbjuder tex SSD till sina datorer, och förhoppningsvis kmr SSD och DDR3 komma ner i humana nivåer ungefär samtidigt:)

Visa signatur

AMD x2 5000+ 4gb DDR2 500GB WD ASUS 8800GTS ECS KA3 MVP

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dundermuppen
Eftersom det faktiskt är så att jag vet bättre än 98% av folket här så är det inte ett alltför vilt antagande.

Oavsett vad servern ska användas till så ska det som aktivt körs inte ligga på systemdisken. Systemdisken finns till för att dra igång systemet så att det sen kan sköta vad den nu ska sköta.

Berätta gärna vad du har för syssla som är beroende av en snabb systemdisk i en server.

Utöver det så vill man inte starta upp en server från en raid0 eftersom det innebär långa nertider när den kraschar. Inte om den kraschar, utan när. Den kraschen kommer dessutom inom en ganska snar framtid om maskinen jobbar 24/7 eftersom raid0 saknar alla typer av kontroller och dessutom saknar all form av redundans. Raid0 är ungefär som "gasen i botten genom korsningen och hoppas att man överlever"

Mina raid0 diskar har aldrig krashat, och kommer aldrig krasha. Förutom när deras tid är över och totalt dör som vilken som helst hårddisk. Kan man ta vara på sina datordelar så funkar dom bra. Antar att jag är en av dom där 2% som du inte vet mer än här på forumet, yaay :D.

Permalänk
Medlem

Que?

Vilken seriös datorentusiast kollar in TH nu för tiden? Det är ju datorvärldens expressen.

Gå in på anandtech.com för en 14 sidor lång genomgång om varför intels nya MLC faktiskt är värd priset.

Puss å kram sej.

Visa signatur

P182 | Asus Z170-A | i7 6700k | R9 290X | 2x8GB Corsair 2400MHz Cl14 | Intel 750 400MB | TBs of diskstorage

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MrValle
Mina raid0 diskar har aldrig krashat, och kommer aldrig krasha.

Fem spänn på att MrValle's nästa inlägg är från en annan burk för hans har...

Citat:

Även om folk jag jobbar med svårligen och ogärna klarar 24 timmar (klarar som att de inte får mycket gjort, inte att de får ebola, konkar och dör på fläcken).

Väldigt få bolag går under för att deras IT verksamhet ligger nere i 24 timmar (för bolag som tex facebook och liknande webtjänster är det dock riktigt illa, men igen, nu är vi inne på klustrade lösningar). Jag kommer ihåg ett bolag där jag hjälpte IT-chefen med deras "största" problem. Dom är helt beroende av deras wan-länkar då hela verksamheten kör Citrix XenApp (inte streaming utan publicerade desktops). En lina till finlandskontoret gick ned och ISDN backupen var inte tillräckligt. Linan var nere i ca 2 dagar vilket betyder att hela verksamheten i Finland inte hade kontakt med e-mail, affärssystem och liknande. Chefer, ledning, arbetare och styrelse skrek att det är världens undergång. IT-chefen fick krav på sig att lösa "problemet". Efter diverse undersökningar och liknande för en bättre redundans hade it-chefen kommit fram till en summa och förstod direkt att det var orimliga pengar det handlar om. Han tog därför fram en annan backup lösning och gick till ledningen. När han förslog sin redundanta lösning var alla ganska överens, problemet var inte så allvarligt. Ju mer dom luskade i det så tyckte varken personal i finland eller deras chefer att dom hade missat vidare mycket. Dock ville dom ha en backup plan så it-chefen tog fram en lösning på problemet som var grymt effektiv och billig, den kallas "penna, papper, fax, mobil"-metoden. Kontentan är nog att man bör låta effekten av problem lägga sig innan man pratar redundans och inte försöka bygga redundanta lösningar medans problemet existerar, då kommer man överdriva eftersom dom flesta tenderar att dramatisera problemen innan dom får distans till det.

Nu har tråden dock spårat ur Men är hemma med sjuka barn och blir lite rastlös när dom sover.

edit: sär skrivnings sm, ni får stå ut

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Avstängd

Vill se ett test på de här diskarna, kanske inte är aktuell för min plånbok.. men annars hade jag nog slagit till då priset inet är så farligt ändå.

Visa signatur

Knowledge is not achieved until shared.

Permalänk
Medlem

Överpris och när kommer 3.5 tums? Folk med Desktop vill också ha strömsnålt, tyst, prestanda!

Visa signatur

HTPC Lian Li PC-A05FNB | Intel Core i5-13400 | 32 GB DDR5-6000 | 4,5 TB SSD | RTX 4070 12 GB
Laptop Razer Blade 15 Base 2021 | Intel Core i7-10750H | 16 GB DDR4-2933 | 1,5 TB SSD | RTX 3070 8 GB
Laptop Lenovo ThinkPad E585 | AMD Ryzen 5 2500U | 16 GB DDR4-2400 | 756 GB SSD | Radeon Vega 8

Klocka GTX 460 med NiBiTor 5.8

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Calle2003
Överpris och när kommer 3.5 tums? Folk med Desktop vill också ha strömsnålt, tyst, prestanda!

Bara för att 2.5/1.8" är vanligast i bärbara så betyder det inte att man bara får använda dem där...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Calle2003
Överpris och när kommer 3.5 tums? Folk med Desktop vill också ha strömsnålt, tyst, prestanda!

Redan 2,5" är utfylld med luft med tanke på att den kostar lika mycket som 1,8" så ser jag ingen som helst anledning till 3,5" Tvärtom, jag skulle gärna se att 3,5" HD försvinner helt och hållet tids nog.

Vidare så finns det säkerligen adaptrar om man letar lite (antagligen i alla fall).

Visa signatur

| Errare humanum est |

Permalänk
Inaktiv
Citat:

Ursprungligen inskrivet av heande
Redan 2,5" är utfylld med luft med tanke på att den kostar lika mycket som 1,8" så ser jag ingen som helst anledning till 3,5" Tvärtom, jag skulle gärna se att 3,5" HD försvinner helt och hållet tids nog.

Vidare så finns det säkerligen adaptrar om man letar lite (antagligen i alla fall).

Instämmer, att få ner storleken på lagringsenheterna är ett bra steg. Minskad storlek behöver verkligen inte behöva försämrad prestanda, beror helt på tekniken och de möjligheter den ger. Seagate's 2,5" 15k RPM Savvio mot WD's Raptors någon? =P

Permalänk

Är ju samma som mtron när dom säljer sina 2,5 och 3,5, det är exact samma fast 3,5an är utfylld som någon tidigare nämnt.

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Medlem

och tänk vilka stora mängder som kan produceras om samma storlek används till stationära datorer och bärbara datorer, detta borde sänka priset och höja prestandan på sikt.

Visa signatur

| Errare humanum est |

Permalänk
Medlem

Problemet är inte mängden utan kostnaden och det är redan för dyrt med 1.8"/2.5" så det ska nog till ganska mycket för att man ska tjäna på en 3.5" disk.

Om det visar sig att man tjänar på det i framtiden så lär det komma produkter som utnyttjar det också, men i dagsläget är det ju bara bra att köra på ex. 2.5" diskar även i stationära. Bromsar luftflödet mindre och när man sen ev. byter ut den kan man slänga in den i en bärbar eller använda den som extern disk eller något. Ser bara fördelar med att köpa en liten disk när prestandan och kostnaderna är desamma.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av heande
Redan 2,5" är utfylld med luft med tanke på att den kostar lika mycket som 1,8" så ser jag ingen som helst anledning till 3,5" Tvärtom, jag skulle gärna se att 3,5" HD försvinner helt och hållet tids nog.

Vidare så finns det säkerligen adaptrar om man letar lite (antagligen i alla fall).

Vet att det finns 3,5 tums adaptrar, men eftersom köper till min Desktop så slipper man helst det, onödigt bökigt och onödig kostnad. Får bli en 1,6 TB SSD när de minskat i pris, kolla här http://www.ubergizmo.com/15/archives/2008/02/bitmicro_16tb_ss...

Visa signatur

HTPC Lian Li PC-A05FNB | Intel Core i5-13400 | 32 GB DDR5-6000 | 4,5 TB SSD | RTX 4070 12 GB
Laptop Razer Blade 15 Base 2021 | Intel Core i7-10750H | 16 GB DDR4-2933 | 1,5 TB SSD | RTX 3070 8 GB
Laptop Lenovo ThinkPad E585 | AMD Ryzen 5 2500U | 16 GB DDR4-2400 | 756 GB SSD | Radeon Vega 8

Klocka GTX 460 med NiBiTor 5.8

Permalänk
Medlem

Är väl snarare 2.5" som försvinner, 1.8" blir standard i laptops och 3.5" blir kvar som dektopdiskar pga sitt brutala försprång i lagringskapacitet.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tempel
3.5" blir kvar som dektopdiskar pga sitt brutala försprång i lagringskapacitet.

3.5" är ju nästan ute på servermarknaden idag så jag tippar nog på att dom försvinner ifrån allt utan lagringslösningar ganska snart.

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tempel
Är väl snarare 2.5" som försvinner, 1.8" blir standard i laptops och 3.5" blir kvar som dektopdiskar pga sitt brutala försprång i lagringskapacitet.

det är väl i princip möjligt, men jag tror fortfarande på att det är 3,5" som stryker på foten. Men vi kan nog alla komma överens om att 1,8" 2,5" och 3,5" är en för mycket.

Visa signatur

| Errare humanum est |

Permalänk
Hedersmedlem

Re: det blir att beställa...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sin0
Äntligen, äntligen, äntligen!
Min finfina laptop lider av sin slöa jävla 1,8" 4200rpm's disk som i bästa fall läser/skriver 20MB/s. Nu kan jag köpa en disk som är mer än 10ggr snabbare. Nog fan är det värt pengarna. Dock skulle jag hellre köpt en 40gigare för halva priset.

min UMPC har med 1,8" har kikat efter 1,8" ssd länge utan fått vänta till de blir bättre tillgång. tar år att starta vista på datorn som det är nu.

Visa signatur

Samlingstråd om SSD/HDD | PC:amd ryzen 9 5900x, 64gb, nvme SSDs | Silverstone ft03 svart | Seasonic x460FL Server:Intel, 8GB, 20+TB,Ubuntu | Kamera:Canon 5d mk4 oj vad gammal länk MySpace

Permalänk
Avstängd

Snart slipper vi SATA-gränssnittet iaf:

<img src="http://www.fusionio.com/images/product/PerformanceGraphLarge....">

Visa signatur

Knowledge is not achieved until shared.

Permalänk
Medlem

Varför skulle vi göra det? (och varför skulle vi villja det?)