Zepto 6625WD, vad har jag lyckats ställa till med?

Permalänk

Zepto 6625WD, vad har jag lyckats ställa till med?

Jag har en tid tyckt att fläkten gått på fullt mest hela tiden på min 6625WD trots att man bara surfat med den.

Satte då helt sonika ut den på balkonen i -5 grader för att se om kallare luft fick fläktregleringen att funka igen, och då gick den ner i fart som den ska.

Började då misstänka att det kunde vara damm i kylflänsen som var orsaken.

Lossade då två skruvar på undersidan, en under en lucka, för att kunna liska upp tangentbordet. Det gick lätt och där under fanns en täckplåt ovan själva kylsystemet som man bara lyfte bort för att komma åt.

Nu kunde jag se att fläkten var rätt ingrodd med damm och skit, så den gjorde jag ren med tops och pincett och blåste rent.

Sen fanns till höger en smal gummiflärp som man kunde haka loss och lyfta på så man kom åt innanför kylflänsen, och där satt det en hel angora såg det utr som. En hel del damm och ludd täckte kylflänsarna och ströp flödet rejält. Inte konstigt att fläkten gick på fullt...

Det blev att pilla rent med tops och blåsa rent.

Satte sen ihop det igen, men var inne och kikade lite på RAM-minnena, tog ut dem för att läsa vad det stod på dem, med antistatarmband på mig så klart. Satte tillbaka dem och skulle sen starta upp den. Ström fanns och alla lampor lyser, hårdiskens lampa lyser konstant, men skärmen är kolsvart och den kommer alltså inte längre än så hur länge den än står.

Så, vad kan ha gått fel?

Kan man inte ta ur RAM-minnena som jag gjorde?

Har datorn nu tappat möjligheten att hitta hårddisken?

Hur ska jag få igång den igen, utan att missa allt jag har på hårddisken (iTunes med 14 000 låtar t ex och en massa viktiga email m.m.

Kan man starta den med "startdiskett" fast då på USB-sticka?

Har fortfarande garanti på den, och Zepto kan knappast begära att man ska tvingas skicka in datorn till dem en gång om året eller mer för att avlägsna damm ut kylflänsen. Dessutom så har Zepto sagt till mig att det inte skulle påverka garantin om jag lyfte på tangentbordet för att lägga under el liten gummiremsa för att få tyst på klappranded under tangentbordet.

MVH Tony

Permalänk
Medlem

Öppna den igen och kolla att allt verkligen sitter som det ska. Plocka bort det du plockade bort tidigare och montera om. Troligtvis är det något som inte sitter riktigt rätt eller nått annat som lossnat under rengöringen. Kan processorn har lossnat ur sin sockel?

Visa signatur

Asus X550J, Core i5-4200H, 8GB ram, GTX 850M 2GB gddr3, Windows 8.1 64-bit
LG Nexus 5 (Android 5 Lollipop)

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lungre
Öppna den igen och kolla att allt verkligen sitter som det ska. Plocka bort det du plockade bort tidigare och montera om. Troligtvis är det något som inte sitter riktigt rätt eller nått annat som lossnat under rengöringen. Kan processorn har lossnat ur sin sockel?

Jag har inte ens petat på någon processor, utan bara lossat ett lock på undersidan in till RAM-minnet, skruvat ur två skruvar som håller tangentbordet och lossat det, lyft bort ett löst liggande lock över kylningen, lyft på en gummiflärp för att få bort damm ur kylaren. Sen tillbaka med allt igen.

Kollade noga att RAM-minnena hamnade helt rätt i läge. Såg inte ens var processorn skulle ha suttit då den antagligen satt under en kopparplåt till kylningen som jag aldrig lossade.

MVH Tony

Permalänk
Medlem

Du kan testa en bios-reset men funkar inte det så får du börja plocka isär den igen. Montera om minnena, testa dem 1 och 1 osv.

Visa signatur

Asus X550J, Core i5-4200H, 8GB ram, GTX 850M 2GB gddr3, Windows 8.1 64-bit
LG Nexus 5 (Android 5 Lollipop)

Permalänk

Problemet löst!!

Jag demoterade tangentbordet igen, och kåpan över fläkt grafikkort/moderkort. Efter lite ingående kikande på grejorna så upptäckte att en kabel med tre ledare röd/gul/svart, som kom upp ur ett hål i moderkortet bredvid fläkten, kanske just kabeln till fläkten då den kan ses nere under fläktvingarna och har samma färger, hade klämts mellan ena mutterhylsan på tangentbordets undersida. Denna hylsa ska dras med skruv från datorns undersida så den går i botten mot moderkortet/fläkthuset.

När man tittade noga på kabeln så kunde man se att det var märken efter ha blivit klämd två gånger. Så antagligen hade kabeln kommit i kläm för ett halvt år sen ungefär när den var hos Zepto för översyn och uppgradering. Men det hade inte gått hål på isolering på den gula kabeln, vilket det hade gjort nu så det jordade direkt i aluminiumet i fläkthuset.

Kabeln är helt enkelt dragen på fel sida om en komponent vilket gör att den kan komma i konflikt med tangentbordets ena mutterhylsa utan att man har en chans att se det vid monteringen för när man lagt på en täckplåt och tangentbordet så ser man ju inte nåt och skruvar sen från baksidan.

Jag isolerade om kabeln och drog den på omvänd sidan på en komponent så den omöjligt kan komma bort i mutterhylsan och bli klämd, och provstartade datorn på nytt. Och ta mig fan nu funkade den som vanligt igen, och med en kylfläkt som reglerar ner till ett nästan ljudlöst sus när den klarar kylningen bättre nu med kylaren rensad från damm.

Haleluja, vad jag är gla.....

MVH Tony

Permalänk
Medlem

Älskar sagor med lyckligt slut.

Visa signatur

Kom-pa-TI-bilitet