Intervju med anställda på 3Dfx

Permalänk
Medlem

En gammal kompis till mig sponsrade mig med ett Voodoo2 kort på 12MB för ca 1900:-, körde det tillsammans med ett matrox mystique 220. Han fick sedan tillbaka kortet efter nått år då jag hade råd att köpa ett Geforce. Var riktigt schysst av honom.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bomber3
Hehe, har 3st Voodoo2 12MB kort hemma, och en moderkort med inbyggd Voodoo3 16MB (visste inte det fanns)

Läste att PowerVR nämndes... fyfan vilken skitkort dom gjorde, Kyro4000 var fan extremt slö mot en ensam Voodoo2..
I Kingpin så hacka grafiken så irriterande mycket så jag skicka kortet på RMA efter 3 dagar, man fick skriva en hel del i "console" vid varje level byte för att ta bort några simpla ljuseffekter som skit kortet inte klara av.

Kyro och speciellt Kyro II var ett extremt fint kort. De hade en suverän renderingsteknik med "tile based rendering" och HSR (hidden surface removal). Trots att deras Kyro II inte hade på pappret i närheten av råkraften hos korten de konkurrerade med så presterade de otroligt bra. Pris/prestanda var oslagbart under en tid. Har för övrigt kvar mitt Kyro II = äkta kärlek...
På Kyro II så lirade man Max Payne och Q3A med fet upplösning (1024 och 1280 på den tiden...), polarna med GF MX började nästan lipa när de såg FPS:en på det snorbilliga kortet. Speciellt i höga upplösningar briljerade Kyro-korten.

Permalänk
Medlem

polaren hade kyro 2. dock bytte han väl över till både GeFroce 2 ochsenare GeFroce 3. I teorin bra kort men i pracktiken så var drivisarna usla bra länge sedan klockade dom typ nada så nvidia korten drog ju ifrån direckt om man klockade med villket ofta gick rätt bra både GeFroce 2 och 3 klockade som bara den.

Permalänk
Medlem

Mmm...
Jag minns mitt kära Voodoo3-kort. Det var tider det. Där satt man med sin splitternya Pentium 200 MMX, 128MB i ram och just det, tro det eller ej, en 2x CD-brännare. Det är ju snuskigt vad kul man hade då.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Kommer ihåg att jag hade datorn i stugan när farsan kom hem med mitt VooDoo1 4mb. Nästan lika stor skillnad som att gå ifrån svart/vit till färg TV (inte för att jag var med på den tiden men iaf) Någon nämnde timedemo, klassiker!
Hade man VooDoo var man kung på LANen, folk som inte hade sett det förut blev sjukt impade.

Gick sedan över till VooDoo 2, finns inget kort som har varit bäst så länge som det kortet. Jag hade helt klart hellre ett VooDoo 2 än något av dom första TNT korten. Sen så slog ju VooDoo 2 SLI dom bättre TNT korten också.
Sen hade jag en extra dator, en PIIa med VooDoo 2 SLI som utan problem klarade Q3 med bra FPS.

Hann även med ett VooDoo 3.

Dock så gick jag tillbaka till "original" grafik fast ännu sämre. mipscale och mipcap någon? och helvita skinns. Var ju spelkänslan man var ute efter och inte grafiken.

Quake 1, bästa spelet någonsin! Kommer inte komma ett spel där en bra spelare kan äga en sämre så som i Q1, Pure skill!

Ska nog lira lite Q1 mot frogbots nu.

Permalänk
Medlem

Mitt Voodoo3-2000 lever än i köksdatorn och mitt Kyro2 gick många år (byttes ut i fjol) hos en av mina bröder. Die nVidia DIE!

Visa signatur

LianLiPC-V355bequiet!E9-480W-MSIB350M-MortarW10-WD-BlackSN750Ryzen7™2700MSI RX6500XTSONY-65"TV-ZD9
Övriga datorer ej i drift

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av b4sTerd!
Minns när jag köpte mitt första Voodoo 1-kort och kunde äntligen köra GL-quake!

Vågar nog påstå att det inte gjorts större framsteg inom spelgrafiken sedan 3dfx-korten kom. Visst att spelen blev snyggare och så med Voodoo 2 och TNT osv men inte lika stor skillnad som gå från 'software' till 'hardware' rendering.

Ja det var så underbart man man bytte från software i options *blipp* ett ögonblick senare så var det så fantastiskt snyggt! Det var verkligen häftigt. Minns att mor min faktiskt reagerade med ett: Men oj, vad har hänt här

Visa signatur

| 24" BenQ | GTX 260 Core 216 | Q9550 @ 3.6GHz | Asus PQ5-E | |500Gb SpinPoint + 3 x 1000Gb WD | 4096MB DDR2 | Antec P182 | Freezer eXtreme - 5 x Schyte Slipstream 800 rpm | Asus Zonar DX - Sennheiser 555 - Antec Lansing | Salitek 2 - Razer Deathadder - Qpad EC-R - Logitech Chilstream | ¤ Powered by Corsair ¤

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av b4sTerd!
Minns när jag köpte mitt första Voodoo 1-kort och kunde äntligen köra GL-quake!

Vågar nog påstå att det inte gjorts större framsteg inom spelgrafiken sedan 3dfx-korten kom. Visst att spelen blev snyggare och så med Voodoo 2 och TNT osv men inte lika stor skillnad som gå från 'software' till 'hardware' rendering.

Ja, skillnaden var verkligen sjuk! Kommer ihåg när man testade Unreal och trodde inte det var sant/möjligt!

Men däremot har det även efter denna tid hänt en del, så man ska vara lite försiktig.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/81/Unreal_Engine_C...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dunde
Varken Voodoo/Voodoo2 hade någon 2D. Du var tvungen att ha ett 2D grafikkort i burken. Ditt Voodoo satte du sedan i en PCI-slot, drog en kort VGA-kabel från 2D kortet till Voodoo-kortet. Från Voodoo-kortet sedan till skärmen. Voodoo kortet gjorde sedan en signalomvandling/overlay på signalen från 2D-kortet. Man var beroende av att ha så bra 2D prestanda som möjligt från korten. Ett bra kort var ET3000 från Tseng labs vill jag minnas.

2D kortet spelar absolut ingen roll, det fungerar perfekt att ta bort brygg-kabeln mellan 2D kort och voodoo kort när man har entrat Glide läge och därmed aktiverat voodoo kortet. Likaså kan du kan koppla en skärm till 2D kortet och en till Voodoo kortet om du så önskar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dunde
SLi kom först på Voodoo2.

Voodoo(1) chip för arkadmaskiner hade SLI, dock var det inte vanligt på konsument kort. Wikipedia

Permalänk
SpelClockers

härliga minnen, har kvar en av mina äldre datorer

intel 350mhz P1
128 edoram
5gb hårddisk
s3virge 2mb
2X voodoo2 12mb i sli
creative soundblaster 16

den lådan funkar än

svårt att glömma då man skaffade sig ett voodoo kort första gången 97, var en sån fruktansvärd skillnad jämfört med förr då man började spela i början av 90talet

Visa signatur

Spel PC: AMD 5 2600X, 16GB DDR44 3000MHz, GF RTX 2080, Asus Crosshair VII HERO, acer predator x34a, Samsung EVO SSD 960 1.5TB,

Permalänk
Medlem

Wow intressant tråd minns när jag fick mitt första Voodoo1 och man köpte Turok kort efter det var mitt första 3d spel tror jag. väldigt synd dom gick under och köptes upp av nvidia

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
En jämförande bild för mindre minnesgoda läsare:
http://img230.imageshack.us/img230/6742/quakesplitoc5.jpg

Hoho... nostalgi...

Och för er som inte tror att det såg ut så... det gjorde det...

Hade också ett Orchid Righteous 3D med hela 4Mb på ihop med ett Hercules Dynamite 128 som också hade 4mb. Det var den stora modellen... hehe...

Har för mig jag köpte det i oktober ´96 eller nått sånt. 3000:- ungefär fick jag pröjsa dessutom. Någon som minns när det släpptes?

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av firefreak
Och för er som inte tror att det såg ut så... det gjorde det...

Och man skall inte heller glömma bort att även den icke-accelererade versionen av quake var snygg på den tiden.

Permalänk

Kommer ihåg polaren som var tidigt ute med att skaffa ett Orchid Righteous 3D 4mb.. jäklar vad vi testade spel på det.. och sedan ett litet tag efter kunde jag överglänsa med mitt fina Canopus 6mb.. oj oj oj..

Som många skriver, själva övergången från software går inte att jämföra med något liknande idag. Det var en engångs händelse som man förmodligen aldrig kommer att uppleva igen, det var ju helt andra tider då. Man fick knappt några screenshots och nyheter på nätet som fortfarande var ungt i spelsamanhang, utan det var mer rykten spridna från mun till mun.. att sedan få uppleva det för första gången irl utan att ha fått previews var då helt mindblowing...

Också därför man inte ser fram emot några spel idag.. det är för mycket snack om det innan så man har nästan tappat intresset för det när det väl släpps...

Visa signatur

A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk, I have a work station....

Permalänk
Avstängd

hmmm har faktiskt kvar mina 2 Orchid Righteous 3D 12mb, saknar tyvär sli kabeln som försvunnit med tiden.

Glquake, carmageddon 2, HL ,UT, turok alla dessa var så trevliga i glide

Visa signatur

Chassi: Antec 300 ][ CPU: AMD FX 8320 4,2Ghz ][ Kylning: Zalman CNPS14X ][ Ram:8,00 Gb DDR3 1600 ][
Moderkort: ASUS M5A99 ][ Skärm: ASUS MX279H ][ Grafik: ______ ][ Psu: Corsair CX600M ][
SSD:OCZ Vertex plus 120gb

Permalänk

På tal om nostalgi så har jag sett att man ska lansera 3D-glasögon till datorn igen.

Det följde med till alla Asus grafikkort i Deluxe serien runt år 2000.

Helt sjuuuuuuuuuuuuuuuuuukt fett. Fattade aldrig varför det aldrig spred sig. Att spela Operation Flashpoint i riktig 3D var helt sanslöst. Helt plötsligt fick alla stridsvagnar en massa och en tyngd på ett helt annat sätt. Need for speed i riktig 3D ska vi inte snacka om. Att köra in i tunnlar var direkt obehagligt.

Nu är det på väg igen verkar det som. Någon som vet mer?

Men men, det var lite off topic kanske.

Ontopic så håller jag med folk om att det inte händer lika mycket längre känns det som. Det blir fler polygoner varje år bara och fler effekter. Några fler fps i år än förra året. Som någon sa här ovanför, man satt helt stum när man satt i 3Dfx korten. Skillnaden var brutal. Från 320x200 i mjukvarurenderad upplösning och 5fps till 640x480 i 30fps och anti-aliased texturer. Fan, man trodde nästan inte det var sant.

Fast, så börjar man också bli lite gammal. haha.

Permalänk
Medlem

fifan vilka minnen man får! körde 2x voodoo II 12mb :D. sure brings back memories!. Sweet artikel!.

Permalänk
Medlem

Aaaaa Voodoo2 vilka minnen. Hur var det, maxfps 72 i Quake för att kunna bunny jumpa lättare?

I tredje videon säger en kvinna att dom kör Quake i 120fps och att ingen skulle vilja spela i den fps'n men att det ger utrymme för utvecklarna.

Visa signatur

System: i5 10600K, Asus Z490-F, Corsair Vengeance 16GB 3200MHz, SSD 256GB Samsung 830 & 1TB 860 EVO, ASUS TUF 3080, Noctua NH-U14S, Corsair RM850Xv2, Fractal Design Meshify C, LG 34GK950F.

Permalänk
Medlem

Glide på voodo2

Hade voodoo2 och spel som inte skulle gå att köra på min pentium 133mhz gick inte så bra under directx. 1 bild sådär varanna sekund då man körde i realtid. Gick man däremot över i glide så fungerade de flesta spel trots att PC:n låg under systemkraven. Tror nog att directx inte fungerar särskilt bra idag heller men tekniken i GPU:erna har förbättrats en del så det går hyfsat att köra ändå idag men hett blir det..
Skulle varit bra om glide fortsatt att utvecklas i stället
Av någon anledning så var alla jämförelsetester mellan grafikkorten i directx och där var inte 3dfx särskilt bra, inte andra kort heller om man jämför prestandan under glide där inga tester mellan kort gjordes. Skulle vilja påstå att 3dfx korten låg flera år före i prestanda även när bolaget lades ner.

Permalänk
Medlem

Hoppet från software till hardware är också starkt i mitt minne. köpte en gateway dator PII 450mhz och voodoo2 för 20-25K. Minns att jag sa till alla att "man inte äns kan se pixlarna!!!"

Permalänk
Sötast

Måste vara en av de roligare trådarna på sweclockers att läsa, varje inlägg verkligen glöder av lyckliga minnen, att man delar dem gör det hela bara så mycket bättre

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Allexz
Måste vara en av de roligare trådarna på sweclockers att läsa, varje inlägg verkligen glöder av lyckliga minnen, att man delar dem gör det hela bara så mycket bättre

Håller fullständigt med! Kul att se att kommentarerna för en gångs skull beteer sig ganska moget.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
En jämförande bild för mindre minnesgoda läsare:
http://img230.imageshack.us/img230/6742/quakesplitoc5.jpg

den där bilden påminner om den som ati hade för att visa hur bra directx 10.1 var!

Visa signatur

Rgeek L65, hdplex 200w, 4650G, Asrock a520 ITX, Crucial 32gb 3600 cl16, Black ridge.

Permalänk
Medlem

Hade själv ett Voodoo1 med acceleratorn.. men eftersom jag var väldigt ung fattade jag inte riktigt var det var så jag spelade allt på software. Men så efter ett bra tag, kanske ett år så råkade jag ändra inställningarna till hardware och bara Woooow!

Quake, Turok, GTA1, Quake 2 och Take No Prisoners. Mm, det var tider det.

Visa signatur

We are the music makers, and we are the dreamers of dreams.
Youtube | Spotify Playlists | Soft | Rapp | Rytm | Kött | Kalas |

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av firefreak
På tal om nostalgi så har jag sett att man ska lansera 3D-glasögon till datorn igen.

För referens: Nyheten på SweC samt Anandtechs något mer kritiska artikel. Inte utan att det låter lockande trots teknikens tillkortakommanden, just tillgängligheten och spridningen är ju minst lika viktiga för att det ska komma några vettiga produkter ur tekniken. Guess time will tell.

För övrigt fascineras jag nästan mer av deras snudd på fanatiska optimism ("We ARE their lives!") än av den förvisso mysiga nostalgin...

Visa signatur

"You don't have bad luck. The reason that bad things happen to you is because you're a dumbass"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Allexz
Måste vara en av de roligare trådarna på sweclockers att läsa, varje inlägg verkligen glöder av lyckliga minnen, att man delar dem gör det hela bara så mycket bättre

Jag har både dåliga och bra minnen.

Minns när Voodoo 2 hade monterats i datorn och startade Battlezone, vilken skillnad. Men också att man råkade ut för "grafikkrasch" efter ett tag. Allting blev lila och blå.

Visa signatur

Hiroshima 45, Tjernobyl 86, Windows 95.

Leeloo Dallas Multipass

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JockeE
Quake 1, bästa spelet någonsin! Kommer inte komma ett spel där en bra spelare kan äga en sämre så som i Q1, Pure skill!

Ska nog lira lite Q1 mot frogbots nu.

Kul att Quake1 kommer upp på tapeten igen.

Till alla er som tror spelet är dött, ni har fel!

www.nquake.com <-- bara ladda ner och gibba deluxe. Klienten, serverprogramvara, ja hela paketet har utvecklats enormt sen ID Software släppte källkoden fri.

ezQuake - 24bitars texturer, etc etc, sen finns det FTEQuake med ännu mer ögongodis osv. För er som är intresserade att börja gibba igen, kolla in sidan!

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk

ahh voodoo 2...nostalgi.
brukade lira de gamla nfs spelen på det:)

Visa signatur

ASUS Z87-A, Core i7 4770K, Corsair Vengence DDR3 1600Mhz CL10 2x8GB, MSI GTX 1070, Samsung EVO 850, BeQuiet dark power 750W

Permalänk
Medlem

Tider det. Mitt vackra Voodoo 3 2000 16MB ligger i en låda här någon stanns. Original skiva och allt. Fina fungerade grejer det. Laggar lite för mycket på CS när jag testade det för 3-4 år sedan.

Visa signatur

Intel i7 860 @ 3,8 GHz | Asus P7P55D | Corsair XMS3 (4x2 GB) 8-8-8-24 @ 1600MHz | Seagate 7200.8/11/12 - 2 TB | MSI Hydrogen GTX 480 | Corsair HX 750W | Creative Soundblaster X-fi ExtremeMusic | Silverstone LC 17 (HTPC)
Vattenkylning: Biloljekyl: 52x35x5,5 cm | Grunfos cirkulationspump för hus | EK Supreme HF Nickel för CPU | Galleri: http://sweclockers.com/album/?id=2053 Uppdaterat: 10-11-23

Permalänk
Medlem

Jag gillade att 3Dfx folket visade upp sitt toalett papper där på slutet i filmen:
http://www.youtube.com/watch?v=zbKkbL6u0qw#t=6m55s

Minns fortfarande spelet som sålde mig helt på Voodoo korten... det var faktiskt Outlaws av alla spel. Skillnaden var verkligen enorm. När man sen införskaffat sitt eget voodoo kort och körde de demo som följde med... aldrig sen dess har man blivet så imponerad av ett grafikkort.