Unga människor föredrar komprimerat ljud

Permalänk
Medlem

320kbit/s och FLAC hör jag i princip aldrig skillnaden på! Med FLAC har jag dock en liten garanti att den inte är dåligt rippad eller gjord med en gammal skitkodare.

Många använder dåliga kodare, tex iTunes inbyggda, ej LAME. Med FLAC slipper du variation av denna sort. Min favorticombo är:

FLAC för datorn...
OGG för portabelt...

Ingen spelare jag äger klarar varken eller dock :/ Inte heller iTunes klarar inte dessa format tyvärr...

Tänk också på att med dessa höga bithastigheter som FLAC innebär så hade era bärbara spelares batteritid halverats.

Därav OGG för bärbart

Permalänk
Medlem

24 kbit/s gillar jag, nu lär jag väll få skit från audiofiler med erat flac och speakers

Visa signatur

mobo Asus M4A88TD-M EVO/USB3 cpu 1100T kylare Noctua NH-D14
gpu RX 460 passive ram 16GB DDR3 1600MHz ssd Samsung 850 EVO 250GB
psu Corsair AX 850 skärmar 3 * 40" NEC P401

Permalänk
Medlem

MP3 generationen .. * suck * .. som "nån" sa - bad sound kills good music

ALLTID okomprimerat

Fick testpersonerna lyssna på musiken via några skithörlurar eller via ett riktigt bra hi-fi system ?

Sen är det klart all modern dunka dunka låter väl likadant okomprimerat som mp3 ? Yo this and yo that..

Visa signatur

* Lär dig använda SÖK funktionen först!
* Det heter verkar INTE värkar och rosa INTE råsa FFS.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Traumklang
Vaa??? Kör du med en 386:a? Jag har en gammal Pentium 1 med 166 Mhz och 32 mb Ram och den klarar alla ljudformat utan att sega. Kanske din softwarespelare är kass.

Ja jag håller med dig. Jag har Madonnas True Blue CD hemma och det är en AAD inspelning med mycket bra dynamik. Men nyare skivor av henne var delvis mycket sämre. Samma sak med andra artister.
Vissa fick jag tom jaga genom speciella ljud-program
för att överhuvudtaget kunna lyssna på dem utan plågeri. Dock måste jag säga att man med rätt Codec och 320 kbps i .mp3 formatet ligger ganska nära originalet och .flac.
Min erfahrenhet är att vissa codecs lämpar sig bättre för lägre bitrates än andra.
Tex Fraunhofer Codec används bäst när man har lägre bitrates 128 kbps och neråt, sen ska man se till att man väljer joint stereo.
Skall man har bra ljudkvalitet används bäst Lame Codec med 320 kbps och stereo full. Jag personligen använder bara 320 kbps. Ogg skulle jag ochså använda om det hade funnits fler spelare som klarar av det.
Flac är visst mycket bra men man hör ingen skillnad (även med bra HIFI komponenter) mellan flac och 320 kbps .mp3:or. Sen är storleken ochså en faktor som talar mot .flac formatet om att inte prata om kompatibiliteten till portabla media spelare. Det är därför jag kör allt i .mp3 formatet i 320 kbps.
Om jag köper musik, så köper jag CD-Skivor och rippar dem själv. Det tycker jag är bäst. För man har originalet och kan trots allt använda musiken i mp3 spelaren på datorn och överallt annars.

nej har ju en core 2 duo på 3.6 ghz xD jag vet inte men jag kan inte spela och lyssna på musik samtidigt iaf då droppar fpsen till oacceptabla nivåer, har senaste winamp. Och sen vem bryr sig om kvaliten? jag gör det iallfall inte.

Visa signatur

Amd Ryzen 1600, Gigabyte ab350 gaming 3, corsair LPX 3000@2933
Radeon 480 4GB Corsair TX 650

Permalänk
Avstängd

Kan det inte vara så att det komprimerade ljudet med sin mjukar diskantåtergivning är mer lättlyssnat för människor som fortfarande hör diskant bra? Vi vet ju inte vilken volym de lyssnade på heller.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sanazin
Ni som pratar om bra högtalare, kan ni rekommendera ett affär med bra datorhögtalarsystem (t.ex. 2.1 eller 5.1) om nu logitech inte är så bra? Är ute efter ett bra surroundsystem som dock inte kostar skjortan

titta på vad klipsch har att erbjuda.

edit: ett bra ljudkort är att föredra också. tycker själv att asus har rätt bra grejer. men någon annan kanske kan rekommendera något bättre?

Visa signatur

Fractal Design R5 - Asus Maximus ix Code - Intel 7700K - Cryorig H7 - Samsung 960 Pro - Corsair RM750 V2- Asus ROG Strix 2060 - AOC Q3277PQU - NAD D3020 - Shure Aonic 50 - Dali Evidence 470 - Monitor Audio Bronze BR5 - Denon Rcd-M40 - XTZ 8.17 - Mionix Zibal 60 - Mionix Naos 3200 - Tangent Amptser BT 2 - Wharfedale Diamond 210 - Sen några fler datorer - Hörlurar - Och vettefan vad man har dragit på sig under åren. Dessa är iaf. dem primära jag använder mest.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av D-Frag

Fick testpersonerna lyssna på musiken via några skithörlurar eller via ett riktigt bra hi-fi system ?

Man kan ju tycka att detta är en ganska relevant fråga. Precis som frågan om hur många det var som deltog i undersökningen samt vilka åldersklasser det rörde sig om.

Om man matchar fel utrustning kan ju lätt vass diskant uppstå varvid man förstår att folk väljer komprimerad musik. Nej artikeln om denna undersökningen säger inte speciellt mycket om du frågar mig.

Visa signatur

[D'feldt Audioengine 5+][NuForce ICON HDP][Shure SRH1840][Sennheiser HD650][Alessandro MS1]

Let's go Rangers!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mixim
320kbit/s och FLAC hör jag i princip aldrig skillnaden på! Med FLAC har jag dock en liten garanti att den inte är dåligt rippad eller gjord med en gammal skitkodare.

Många använder dåliga kodare, tex iTunes inbyggda, ej LAME. Med FLAC slipper du variation av denna sort. Min favorticombo är:

FLAC för datorn...
OGG för portabelt...

Ingen spelare jag äger klarar varken eller dock :/ Inte heller iTunes klarar inte dessa format tyvärr...

Tänk också på att med dessa höga bithastigheter som FLAC innebär så hade era bärbara spelares batteritid halverats.

Därav OGG för bärbart

jag kan bara medela att jag tycker ogg i 500 kbit e den bästa varient av kompremiring ljudkvalite. Det e svår att hör skilnand från orginalet... med ogg på 500 kbit tar det en 3 del av orgnialet. Det fins bra portabla spelar som klar ogg. dom e oftas flera gånger bätre än ipod ljudkvalit dom portala spelaren jag kan rekomender COWON D2 där du kan kör sjukt tung lura e.

52 H musik 10 H med Vidoe

obs ogg i 500 kbit mot mp3 320 kbit sjuk stor skilnad mer än dublet så bra ljud....!!!

och den studien som påstå att man inte kan höra skilnand melan 128 kbit å o komprimera musik måsta va fel med ett par lura du hör skilnand det stor skilnad... mp3 suger det e förlegat dåligt fårmat spara i...

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dinoman
De fattar ju inte bättre.

Problemet med "lossless" är att det tar för stor plats, eller för att vi har för små hårddiskar, you choose.

Spela tung metal i lossless och lossy så märker man en markant skillnad, även om man är efterbliven amerikan. Givetvis måste man ha ett ljudsystem som inte heter Logitech för att märka skillnad.

Har Logitech och jag hör skillnad men kanske har bättre hörsel än dig hehe

Visa signatur

ASUS Maximus III Formula || Intel i5-760@4.0Ghz || Noctua NH-D14 || Gigabyte GTX480 || 2x1TB sataIII raid0 || Corsair Dominator 1600Mhz@1800Mhz || Sound Blaster X-Fi Titanium - Fatal1ty Champion Series || Corsair HX850W || Logitech Z-5500 || AOC 619VH 26" || Obsidian 800D || Logitech G19 || Razer Copperhead 3G ||

Permalänk
Medlem

Tyvär inte så förvånande i dagens läge. Begräppet Hi-Fi har i stort sett ingen betydelse för 99 % av befolkningen. Men så är det när de flesta lyssnar genom en bärbar MP3-spelare. Var själv likadan förut, musik som musik liksom, men så skaffade jag mig en bra ljudanläggning och nu hör man verkligen skillnaden. Vissa skivor har helt otroligt ljud medan andra inte har någon dynamik eller luftighet alls och låter helt grumliga.

Är ju nästan samma sak med filmer snart. Skulle inte förvåna mig om det kommer en studie som säger att ungdomar föredrar pixliga youtube-klipp framför en okomprimerad 1080p film

EDIT: Ska tilläggas att musik ofta är komprimerad redan från CDn (kolla upp "loudness war" om ni vill veta varför) så om det var en komprimerad ljudfil från början kan man förstå om det är svårt att höra skillnad då dynamiken redan är borta på de flesta mass-market skivorna numera.

BORIS SA: "Kan det inte vara så att det komprimerade ljudet med sin mjukar diskantåtergivning är mer lättlyssnat för människor som fortfarande hör diskant bra? Vi vet ju inte vilken volym de lyssnade på heller."

Beror på vad för högtalare å sånt du har. Fnns extremt "analytiska" som det brukar kallas, alltså att de har riktigt skarpt bra ljud och det kan vara jobbigt när man är ovan men finns ju många bra högtalare som får bra ljud även utan att vara så övertydliga. Vi har olika smak och det är stor skillnad på högtalare. När jag började sätta mig in i Hi-Fi världen för ca 2 år sedan så lyssnade jag på många olika högtalare och skillnaden är stor. Jag valde några som låter enormt bra vid klassisk, akustisk, solosång, lätt pop osv men tyvär låter de kasst i hårdrock, metal och liknande där behöver man lite mer "grova" högtalare.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Hedersmedlem

Är man helt van vid mp3 så är det inte så förvånande att man tycker att det låter "bättre".

Permalänk
Medlem

128 har ju inbyggd dist

Permalänk
Medlem

Tacka vet jag okomprimerat (flac i all ära men det ÄR komprimerat även om det påstås vara lossless, varför är de mindre är "rå" waw på skiva? Hmmmmm....)

Men jag kan förstå de som lyssnar mkt via telefon/mp3-spelare osv. då de öronsnäckorna sällan orkar med okomprimerat vettigt. Vid komprimering plockas ju "onödig" information bort. Dock påverkas de höga frekvenserna som är kvar väldigt negativt, brusar och svajar o har sig *ryser*

Nä....mp3 använder jag bara för LÅÅÅÅGA volymer när det bara skall skvala i bakrunden. Annars är det originalskivor som används här

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lonefox
flac i all ära men det ÄR komprimerat även om det påstås vara lossless, varför är de mindre är "rå" waw på skiva?

Ingenting hindrar något (till exempel flac) från att vara komprimerat och förlustfritt samtidigt. Jämför till exempel med att komprimera en fil med zip eller liknande; den blir oftast mindre, men man förlorar ingen information.

Permalänk
Medlem

Jag är inte ett dugg förvånad. Jag är mycket ljudintresserad och har lyssnat på många fina ljudanläggningar och mycket levande musik. Den ljudbilden som förmedlas i bättre anläggningar/inspelningar är inte den ljudbild många föredrar. Snarare vill de flesta ha mycket högre bas och diskant än vad som är naturligt. Det handlar helt enkelt om vad man upplever som normalt, inte vad som faktiskt är det.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lonefox
Tacka vet jag okomprimerat (flac i all ära men det ÄR komprimerat även om det påstås vara lossless, varför är de mindre är "rå" waw på skiva? Hmmmmm....)

Du skojjar?
Ja det är komprimerat men det betyder inte att någon information har kastats bort. Jämför med zip-komprimering, inte försvinner en massa ord i dina dokument när du har komprimerat dom...

Komprimera en wav fil med flac, gör sedan om flac filen till en ny wav fil och varenda etta och nolla i den filen är identisk med originalet.

Det är liksom det som är hela poängen med lossless (=förlustfri) komprimering.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Traumklang
Om du nöjer dig med vanliga mp3 filer då är det ju bra.
Men jag har ochså CD-Skivor hemma från Sheffield Labs och dom är en upplevelse och lyssna på. Om jag rippar dom med Lame i 320 kbps då funkar ljudkvalitén ganska bra och man hör tom dom flesta detaljer. Men om jag lyssnar på original skivan då här jag djupet och tom när en av musikerna andas och sånt. Tom vart dom står i rummet hör man. Allt detta går förlorat om man rippar med flac eller mp3 codecs. Det beror mycket på vilken typ av musik man lyssnar på. Tex techno eller eurotrance är rätt så lätt musik för mp3. Det finns inga djupa interferenser i det. Fast analoga instrument som tex piano och gitarr är svåra och komprimera med låga bitrates så det låter bra. Om nu all musik innan mastering körs genom en kompressor så låter det bara skit i mina öron. Tyvär är dom flesta inspelningar nuförtiden av sådan låg kvalité.
Folk är bara van med dålig ljud numera. Det är allt.
Hade man gjort samma test för säger vi 15 år sen då hade resultatet varit helt annorlunda.

Om du förlorar massa detaljer när du rippar till flac gör du något fel. Antingen är det så att du bara kör komprimerat material genom datorn och därmed dras med ett kasst ljudkort eller något sådant. Eller så är det placebo för hela slanten.

Det gäller nästan garanterat över 90% av alla kommentarer i den här tråden också. Antingen gör ni något fel (om du inte använder en vetting encoder så har du gjort fel - vet du inte vilken encoder du använt har du med största sannolikhet gjort fel), eller så är det mycket placebo.

Permalänk
Medlem

Innan när jag körde med mina hörlurar och datorhögtalare så hörde jag ingen skillnad på ljud som var av högre kvalitee än 192kbit MP3. Nu när jag har ett riktigt ljudsystem så är det FLAC som gäller i den mån som finns. 192kbit eller mer är ett krav.

Visa signatur

Intel Core i7 965 EE @ 4 GHz
Foxconn BloodRage X58
ATI HD 4870 + Accelero S1 Rev2 + 2st Zalman 120mm

Permalänk

Kan bara säga att även fast jag enbart lyssnar musik via MP3 och AAC så föredrar jag okomprimerat då det låter bättre. 128kbit MP3 låter som om någon försöker strypa en katt (eller nått), helt outhärdligt.

Jag har fått höra mycket att rörförstärkare ska ha bästa ljudet, men där har vi nog samma fenomen, det distar och svajar till oigenkänlighet, men är man van vid det så.
Skulle vara intressant med ett liknande test i Sverige, då jag tror man här är van med lite bättre kvalité då vi har bättre uppkopplingar (är ju allmänt känt vars ungdommar får musiken ifrån). och slipper vänta så länge på accceptabel kvalité.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av al0be
mp3 128 funkar kanon, dessutom klarar inte min dator av nå högre då börjar den o sega ner:(

haha hur mycket skit har du dragit in på datorn ? 320kbps klarar ffs en amd k6 av !

Visa signatur
Permalänk
Avstängd

tja, det finns ju dom som föredrar raspiga LP skivor framför cdskivor.

När det kommer till ljud är det bästa inte alltid det bästa.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 7an
Flac och mp3 @ 320 samt väldigt mkt original på CD, då jag arbetar som diskjockey så för mig är bra kvalitet a & o

tråkigt att höra att folk har blivit såpass skadade av olika komprimerings alternativ, så original inte ens är någon ide längre, trots att hårddiskar bara blir större och större.

sorglig utveckling

Du som är DJ borde väl veta att basregistret är hyggligt förstört på mp3 filer oavsett kvalitet? Vid mp3 komprimering skärs allt under 25Hz av, det sägs ju att man inte ska kunna höra frekvenser under 25Hz men det är bara löjligt. Tycker man ändå att man inte hör frekvenser under 25Hz så kan man åtminstone känna dom, förutsatt att man har en seriös sub-bas. Spelade upp samma låt i stereon med både dator och cd spelare som ljudkälla och det var främst i basområdet jag hörde störst skillnad. Ska väl nämnas att det inte står Logitech på min utrustning heller utan Harman Kardon och Focal

Tycker även du borde märka att det är betydligt mindre tryck i basen på mp3 när du är ute o spelar?

Visa signatur

Acer Predator XB271HU | Asus Z490-F | i5 10600K | 16GB RAM | Asus RTX2070 Super | Samsung 970 Evo Plus 500Gb | WD Blue SN550 1Tb | EVGA Supernova G2 750W | Windows 10 Home
Ljud: Musical Fidelity X-Can v8 + Sennheiser HD650
Citera om du svarar på nåt jag skrivit så jag hittar tillbaka!

Permalänk
Medlem

För er som gillar bas har de några sjuka högtalare på fynda.se 2x15" bas per högtalare!!! Å min XTZ sub på 10" som räcker för att skaka fönstrena...jag tror knappast de ger ifrån sig ett "neutralt" ljud men tror många skulle digga dem ändå hehe.

Min kompis köpte nyligen Dynavoice M-65 EX med surround och center högtalare och även utan sub är det enormt tryck i dem. Innan hade han ett logitech 5.1 system X-530 eller nått sånt å sa att de dög bra men nu har han ändrat sig hehe.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sykes90
tja, det finns ju dom som föredrar raspiga LP skivor framför cdskivor.

Just raspiga skivor är det nog inte så många som föredrar av annat än sentimentala själ, annars är det väl som sagt ofta den stora dynamiken man gillar: http://www.turnmeup.org/

Permalänk
Moderator
Testpilot
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LiaR
[B]Svenskar...snackar alltid skit om amerikaner och usa utan att dom vet annat än vad den extremt socialistiska median och skolan har hjärntvättat in i dom!

Jag läser DN och jag tycker trots det att amerikanerna generellt är extremt oallmänbildade. Hur kan man annars ge Bush makten åter igen efter fyra katastrofala år?

Det landet styrs helt av media, inte långt ifrån hur Nazityskland manipulerades av media dock inte paralleller dragna mellan politiken. Amerikanerna uppmanas bara att konsumera så att megakorporationerna kan bli ännu rikare.

Någon som har spelat det gamla rollspelet Mutant? Så ser framtiden ut.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av white_rabbit_
Den som hör skillnad på flac och 320kbs av samma låt ska jag personligen skicka min nästa löning till..

128 tycker jag är lite väl hårt komprimerat

Du skickar mig ett blindtest i form av en cd-skiva som du bränt samma låt två gånger på (en från komprimerad källa och en från lossless källa) så skickar jag dig mitt kontonummer med pm. Deal?

Permalänk
Medlem

Jag läste samma artikel för flera dagar sen, nån som länkade från head-fi
Synd, tycker jag, att det är så det ligger till.

Visa signatur

P8Z77-V | 2600K | NH-D14 | 4x4GB Corsair 1600MHz LP | GTX 680 DCII OC | 520 180GB | EcoGreen F4 2TB
WD RED 3TB | AD-7280S-0B | HALE90 550W | Define R3 Titanium | Win 7 Pro ENG från Dreamspark

Permalänk
Medlem

Nu ska jag börja med att erkänna att jag lyssnar på ganska mycket av min musik i mp3-form, främst för att jag inte hunnit skaffa allt i "cd" format än, men det kommer.

Har inga problem med att lyssna på det från datorn, det är praktiskt.

Tills.. tills jag en kväll tar och lägger i en cd med t ex Jethro Tull i min simpla cd spelare kopplad till mitt kenwood-slutsteg från 70 talet och spelar upp det i mina säkert 30år gamla 3 vägs högtalare av ett märke jag inte tror finns längre.
Då undrar man varför man lyssnar på datorn, det är en så enormt stor skillnad i upplevelse totalt sätt, så mycket mer underbart ljud och så mycket bättre känsla i musiken.

Sen säger vissa att vinyl är skrapigt o sämre än cd, visst, det kanske knastrar ibland, men en redigt välskött vinyl i en bra gramofon låter faktiskt otroligt bra med tanke på vilken teknik som används och det upplevs som väldigt behagligt.

Vissa föredrar ju också rör, enligt de som kan så klipper rören mjukare vid överdrift än de flesta transistorer, dock kan man efterhärma detta mycket naturtroget med mosfetar, säger inte att det är något fel på rör - det är grymt, men det låter nödvändigtvis inte bättre utan är en känsla bara.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Första april?

Detta var så sjukt att läsa att jag var tvungen att kolla min kalender. Men det var inte första april,utan fredag den trettonde.

Jag hatar 128 kbps. Jag kan inte förstå att någon kan föredra dålig kvalitet framför bra kvalitet. Frågorna måste vart ställde på något helt gudomligt märkligt sätt.

Typ: "Om varje kbps kostade en dollar hur många kbps vill du då lyssna på; 128 eller 320?"

Permalänk
Medlem

Re: Första april?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av wihest
Detta var så sjukt att läsa att jag var tvungen att kolla min kalender. Men det var inte första april,utan fredag den trettonde.

Jag hatar 128 kbps. Jag kan inte förstå att någon kan föredra dålig kvalitet framför bra kvalitet. Frågorna måste vart ställde på något helt gudomligt märkligt sätt.

Typ: "Om varje kbps kostade en dollar hur många kbps vill du då lyssna på; 128 eller 320?"

Blindtest. Duuh...