Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Stort missnöje med netbooks

Permalänk
Medlem

Man får vad man betalar för.

Visa signatur

MacBook 13" - Intel Core 2 Duo 2.2ghz, 4GB RAM, 500GB HD

Permalänk

Min netbook var kul i 2h sen i princip helt värdelös.

Sämsta köpet ever.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blomster
Förstår inte riktigt vad folk förväntar sig för 2,5-5000 kr?

Köpte en Thinkpad X60 begagnat för 3.000:-.

Visa signatur

🖥️:Phanteks Evolv X | Ryzen 7 5800X3D | Noctua nh-d15 chromax.black | 8x Noctua NF-P14s Redux 1500 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | Kingston Renegade 32Gb 3600Mhz | Samsung 990 Pro | ASUS TUF 3080 12Gb | Cougar CM 700W | Acer XB27HU | Mionix Naos QG | CM Storm QuickFire TK MX Blue |

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Permalänk
Medlem

Jag är väldigt nöjd med min netbook.

Ser inte varför man skulle behöva bli besviken. Själv satte jag upp en lista med krav som en dator skulle uppfylla samt en budget. Det visade sig ganska snabbt att netbooks passade bra. Sedan var det bara att läsa på och hitta den som kändes bäst.

Man får vad man betalar för, och Netbooks existensberättigande (imho) är att de är små, batterisnåla samt billiga. Vad man får offra är upplösning, hastighet och i viss mån funktioner (beroende på prisnivå). Det visste jag innan och tyckte det var värt det.

Vill man stoppa i funktioner finns det små nätta datorer för det - men då kostar de därefter. Eller så blir de större. Eller både och.

En sak jag tror folk lätt glömmer bort är att gå in i en butik och klämma och känna på de prylar de tänker köpa. Med näthandel pressas priserna men vi förlitar oss lätt på några få google-sökningar och bilder på onlineshoppen. Har man hållt i och testkört innan köp tror jag risken för besvikelse minskar.

edit: vad jag däremot kan förstå så är det besvikelse över bristande kvalitet. Och där behöver inte pris betyda något - exempel: min förra laptop kostade 16000 och var inne på lagning ett par ggr inom loppet av ett år från inköp och la av helt efter två. DET är jag besviken på. För 16000 trodde jag man kunde förvänta sig mer. Det var med helt normal användning kan tilläggas.

Visa signatur

Crap.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nyarlathotep
Har blivit pinsamt att vara inne på Swec forum, så jäkla mycket skitsnack. Var det verkligen så här illa för några år sedan?

För det första: 65 procent missnöjda 18–24 år. Varför gnäller då alla
ego-onanerare i tråden på 30+ 40+ osv...? Icke läskunniga eller bara tröga antar jag. Av 18-24 beror nog en extremt stor del av missnöjjet på för lite prestanda för filmvisning av piratade hd serier.

Missbelåtenhet beror nästan alltid på lurade kunder. De är företagen som ger info och resultatet följer detta. Rätt info = rätt kunder.

De flesta på forumet kan inte ens grunderna i hur man bygger ett hus, drar el eller avslopp, timmrar en bastu, isolerar beräknar hållfasthet.

Jag kan väldigt mycket om datorer. Farsan kan väldigt lite. Han är nöjd med sin gamla skräpdator från -98. Den har bra prestanda till hans surfande och bankärenden. Äldre är nästan alltid nöjda med prestanda men sakerna ska fungera. Avsaknad av dvd skulle jag tro står för extremt stor del av deras missnöjje. Bruksanvisningar suger, ofta görs de av datornördar.

Jag kan inte ett skit om hur farsan konstruerade och byggde 5 hus åt oss. Det är han fritidsintresse, betydligt grymmare än mitt smått meningslösa datorintresse eller erat för den delen. Hur mycket av de ni gör med datorerna är användbart för andra? Morsan gillar att odla grönsaker och bommor. Betydligt användbarare än vårt intresse. Skafferiet fullt hela året.

Datorintresse är oftast rätt meningslöst och till för eget nöjje. Rätt korkat att lägga en massa timmar på egentligen. Det är kanske dom som borde håna oss?

En hobby är till för eget nöje. Det är själva definitionen. Folk gör allt möjligt på sin fritid, bygger tågjärnvägar, läser böcker, plockar blommor, meckar med bilar, skriver dikter, spelar datorspel, har ett fritidshus - bygger ett hus. Vad vet jag.
Mitt datorintresse? Min hobby. Meningslöst för en annan - samtidigt bland det mest meningsfulla för mig.
Datorintresse, meningslöst per definition? Glöm bara inte bort alla duktiga programmerare, systembyggare, hackers, webbdesigners, pixel art-konstnärer, musiker - you name it. Utan dessa "nördar", som man kunde lägga märke till från 60-talets slut - fram till i dag, hade utvecklingen gått bra mycket långsammare och det du tar för givet - som tex bankärenden via Internet - hade bara varit en dröm.
Och du, vem är det som gnäller? Var stolt över dina datorkunskaper - alla kan inte dra avloppsrör (ja du hör ju själv hur tråkigt det låter).

Netbook-trenden är kanske ett tekniskt sett ett steg tillbaka, men med rätt kunskap har man nytta av en enkel dator. Som hobby eller i arbetslivet.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk

eeh...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dracc
p12-varning: ROFLMAO

Rätt lamt att vara så naiv att man tror att man får mer än man betalar för.

med denna får man mer än vad man betalar för.

http://www.dustinhome.se/pd_5010315871.aspx

Visa signatur

Antec Performance P182 | Intel Core i7 920 | Gigabyte GeForce GTX 660Ti | Gigabyte GA-EX58-DS4 | Corsair XMS3 1333 MHz 6 GB | Samsung SpinPoint F3 | Corsair 650TX | Windows 7 x86-64 | QPAD MK-50

Permalänk
Medlem

Re: eeh...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av marcusnns
med denna får man mer än vad man betalar för.

Absolut, den där bär man inte gärna omkring med.

Permalänk
Medlem

Jag är jättenöjd med min Eee 1000h. Visst är tangentbordet mindre än vad man är van vid men man vänjer sig snabbt. Sitter och skriver mycket på den, surfar och tittar på film. Saknar lite en dvd-spelare men det visste jag ju om när jag köpte den. Älskar storleken, 10 tum, som var en viktig bit när jag köpte den ska man resa med mycket packning blir 15 tummarna rätt bökiga och en klassisk "ultra"portabel kostar ju drygt det dubbla.

Men som jag ser det så måste man kunna lita på sin säljare, jag ska inte förväntas kunna mer än säljaren när jag går in i butiken. Sen måste säljaren kunna förklara skillnaden för kunden. Jag tyckte att jag fick tala med vettig personal som kunde sin grej på OnOff när jag köpte min. Men alla verkar inte ha den turen. En kollega berättade om när hon var och skulle köpa dator och säljaren sa att den här ska du ha. Varpå hon frågade varför är den 1000kr dyrare än vad den där är? Och till svars säger han att ja men et ser du väl? Samtidigt som han pekar på specsen för de bägge datorerna. Efter som de för henne inte var alls begripliga så vände hon på klacken och köpte ingen dator. Vad jag vill säga med det är att som säljare måste man utgå från vad kunden kan när man börjar förklara och det är dennes jobb att göra.
Sen tycker jag inte att det är själv klart att man ska utgå från utrycket att man får vad man betalar för. Isåfall skulle ju Coca Cola vara mycket bättre än Ica Cola och det är den inte, trots att den kostare 30% mer. Mina bästa jeans (har haft dem i 6 år nu) köpte jag för några hundra lappar vilket även gör dem till ett av de billigaste paren. Om man kan tillverka något billigare än vad konkurenten gör så kan man ju även sälja den billigare även om det är samma vara.

Permalänk
Medlem

Sen verckar ingen säljare kunna uppskatta batteritiden på de bärbar, en kille som sa att det var tre timmar för alla bärbara plus minus ett par minuter, vilket suger hårt från deras sida. Skärpning!

Permalänk
Medlem

Jag har full förståelse för att min 1000H inte har samma prestanda som en "riktig" dator, men med 1600MHz tycker man att den borde klara mer än den gör. Bland annat går det väldigt långsamt att bläddra bland sina filer i utforskaren, och vissa saker som t.ex. SNES-emulering (ZSNES), Age of Empires 2 och ett antal andra gamla (2D-) spel går så långsamt att de nästan är ospelbara. De är mycket långsammare än på min gamla 300MHz Pentium II, vilket jag tycker är helt obegripligt. Dessutom hackar ofta youtube och andra flashvideo-siter, vilket gör att datorn förlorar ganska mycket av hela sitt syfte.

Hackar youtube är datorn för långsam hur man än vrider vänder på det.

Visa signatur

Fractal Design R2 | BeQuiet Dark Power Pro 550 | Asus Rampage Formula | 2x Corsair XMS2 DDR2-8500 2048MB | Intel E8600 @ 3,72GHz | Noctua NH-U12P | Palit GTX 1080 Super Jetstream | Samsung EVO 840 Series SSD 250 GB | Intel X25-M 80GB | Hitachi Deskstar P7K500 500GB SATA | WD Red 3TB SATA III | WD10EACS 1TB | NEC ND35-40A | Scythe Ultra Kaze | Noctua NF-P12

Permalänk
Medlem

Så om jag fattat det hela rätt här nu. Folk är snea för att de köper någonting de tror ska vara ett mirakel och sen visar det sig att det inte var det?

På vilket sätt är detta någonting nytt? Konsumenter som inte vet vad de köper har funnits i alla tider. Att skylla sin egen dumhet på "dåliga" produkter är bara dumt, speciellt när det inte är någonting fel på produkterna (finns ju givetvis de som faktiskt suger också). Om någonting ska man ju gå loss på PR-människorna som framställer netbooks som de gör.

Sen måste jag faktiskt ge en liten känga åt tillverkarna också. Hur i hela friden tänker de när de skickar med en standardutgåva av XP? Nu kör jag det på min EEE, men enbart efter en ominstallation där jag slimmat ner installationen till enbart det nödvändigaste och efter att ha uppgraderat till 2GB RAM. Nu har jag inga problem alls. Den kör filmer, lättare spel och tuggar allt annat jag testat med också. Photoshop CS3 med för den delen även om den lilla skärmen är störande.

Så nej, skärpning konsumenter. Det är inget fel på netbooks, om man vet vad man köper och hur man använder det och vet man inte det så är jag tveksam om man bör köpa någonting alls.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Var det riktat mot mig eller?

Kom just på att det finns ett antal andra grejer som jag är besviken på när det gäller datorn, som egentligen inte har med prestanda att göra. Avsaknaden av volymratt och att tangentbordet ghostar något alldeles vansinnigt till exempel.

Visa signatur

Fractal Design R2 | BeQuiet Dark Power Pro 550 | Asus Rampage Formula | 2x Corsair XMS2 DDR2-8500 2048MB | Intel E8600 @ 3,72GHz | Noctua NH-U12P | Palit GTX 1080 Super Jetstream | Samsung EVO 840 Series SSD 250 GB | Intel X25-M 80GB | Hitachi Deskstar P7K500 500GB SATA | WD Red 3TB SATA III | WD10EACS 1TB | NEC ND35-40A | Scythe Ultra Kaze | Noctua NF-P12

Permalänk

Wow, vansinnigt många dumma kommentarer här.
För det första, en netbook är sällan billig. De första var det, men numer kostar var och varanna netbook närmare 5000:-

För det andra, prestandan är i vissa fall helt enkelt under all kritik. Det är väl klart att man inte kan förvänta sig att spela 3d-spel på datorn, men när en dator för 5000:- knappt kan spela upp en youtubefilm utan att hacka? Dessutom har vi ju problemet med SSD:er som är vansinnigt långsamma då de levereras med windows xp som loggar saker konstant. Det enda sättet att höja hastigheten är att byta till linux eller manuellt sitta och plocka bort fullt med saker från windows: inget av detta kan man kräva av en vanlig person.

Nej, det är företagen som har missat helt i marknadsföringen: maskiner med långsamma SSD:er borde inte säljas. Alls.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tjompers
Sen tycker jag inte att det är själv klart att man ska utgå från utrycket att man får vad man betalar för. Isåfall skulle ju Coca Cola vara mycket bättre än Ica Cola och det är den inte, trots att den kostare 30% mer.

Du skämtar va?...
Dessutom, vad är själv? Är klart själv? Huh? Vad försöker du säga?

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!