FAQ Surround. Hur fungerar det och vad behöver jag för att få det att fungera?

Permalänk
Medlem

FAQ Surround. Hur fungerar det och vad behöver jag för att få det att fungera?

Då det är väldigt mycket "Jag får ingen surround" trådar. Så Skriver jag nu denna FAQ och hoppas att alla som har mer info, hjälper till att fylla den med information.

Ord som är bra att veta vad det är.
AC3: Audio Codec 3. Bitström för DD.
DTS: Digital Theater Systems. Komprimerat ljud i vanligtvis 5.1 eller 6.1. Har en maximal bitrate på 1,5Mbit/sec.
DD: Dolby Digital. Komprimerat ljud. Finns vanligtvis i 2.0 eller 5.1 med en max bitrate på 640Kbit/sec. [För DVD gäller max 448Kbit/s]
S/PDIF: Sony/Philips Digital Interconnect Format. Anslutning mellan förstärkare och ljudkälla via digital kabel (kan vara vanlig kopparkabel med RCA kontakt eller optisk Toslink)

Almänna frågor om Surround.

Q: Vad är surround?
A: Surround är ett samlingsnamn för ljud på fler än 2 kanaler. Det finns egentligen 3 olika typer av ljud. Mono (en kanal), Stereo (2 kanaler) och Surround.

Q: Vad betyder 2.1, 4.1, 5.1, 6.1 och 7.1?
A: Detta är en beskrivning av hur många kanaler ljudet har.
2.1: Stereo (två kanaler) plus en Subwoofer.
4.1: Två kanaler fram och två kanaler bak plus en Subwoofer.
5.1: Samma som 4.1 fast man har en center kanal fram också.
6.1: Samma som 5.1 fast man har en centerkanal bak också.
7.1: Samma som 6.1 fast man har två kanaler bak istället för en.

Q: Vad behöver jag då för att kunna få surround ur min dator?
A: Först och främst så måste du ha en källa som har Surroundljud. Altså en ljudfil, en film, ett program eller ett spel. Detta måste sedan ha ett ljudspår som har flera kanaler. Musik har alltid 2 kanaler (stereo) så den vanligaste källan till surroundljud, är filmer. Även en del datorspel har surround ljud.
Förutom källan så måste du ha ett ljudkort som har stöd för surround. Och det finns på alla moderna ljudkort. Har du ett ljudkort som är yngre än 5år så kan du räkna med att du har surroundstöd. Förutom detta så måste du givetvis ha ett lsurround ljudsystem.

Q: Hur kopplar man in detta då?
A: Det finns två sätt att koppla in ett surroundljudsystem till en dator. Analogt, eller Digitalt. Analogt är det vanligaste och då kopplar man in ett antal 3,5mm (även kallad stereoplugg) 2 kanalskontakter, in i ljudkortet på datorns baksida. Antalet kablar beror på hur många högtalare som ska kopplas in. Då det kan gå 2 kanaler på varje kabel så behövs te.x 3st för 4.1 och 5.1 system, och 4st för 6.1 och 7.1 system. Det absoult vanligatse är att man har ett 5.1 system och då går det 3st kablar från ljudsystemet som kopplas in i datorns ljudkort. Dessa är oftast färgmärkta och inte alls speciellt svårt att koppla in, Se bild för mer info.
http://ask.creative.com/wwimages/speakers/connecting_to_sound...
Man kan också koppla in det via digital kabel (S/PDIF). Detta har sina fördelar och nackdelar och är oftast mer aktuellt i high-end ljudsystem och hemmabioanläggningar. Det man gör är att man kopplar en digital kabel mellan ljudsystemets förstärkare och datorn. Man kan altså inte koppla in högtalarna direkt i datorn digitalt. Allt ljud skickas sedan i sin digitala form till förstärkaren, som sedan gör om ljudet till analogt och skickar ut det till högtalarna. S/PDIF kan antigen vara en vanlig kabel med antigen RCA kontakt eller 3,5mm plugg. Eller så är det en så kallad toslink kabel. Det är en optisk kabel som skickar informationen med laserljus. Det finsn också en mindre variant som heter Mini-Toslink och den används ofta i bärbaradatorer och ser ut ungefäfär som en vanligt 3,5mm kontakt. Den här typen är vanlig på bärbara datorer.

Q: Vad är det här DD, DTS, PCM som jag har hörtalas om?
A: Precis som all annan media i digital form, så tar ljud väldigt stor plats. Därför komprimerar man ljudet. Precis som bilder komprimeras med jpeg eller gif, så kan ljud komprimeras så att de tar betydligt mindre plats. Det vanligaste komprimeringsformatet för ljud är MP3.
DD står för Dolby Digital är utvecklas av Dolby Laboratories och är ett komprimeringsformat för flerkanaligt ljud. Detta är et absolut mest förekommande formatet för surroundljud i film.
En annan komprimeringsteknik är DTS. Det är egentligen samma sak som DD fast det är ett annat sätt att komprimera på. DTS har högre bitrate och bättre kvalite än DD. Men det tar sammtidigt betydligt större plats.
PCM står för Pulse Code Modulation och är en digital översättning av en analog signal. Det är så nära analogt ljud som man kan komma digitalt. Detta är altså okomprimerat ljud och tar därför stor plats. Det används ofta som stereospår på filmer (musik DVDer har ofta ett PCM spår) eller vanliga CD-skivor.

Problem med surround

Q: Jag vill se en DVD film i min dator, men jag får inget ljud.
A: Troligtvis så är DVD filmens ljud komprimerat med DD eller DTS. För att ska kunna få ljud från dessa, så måste man ha en avkodningsmjukvara (även kallad CODEC). I vanliga DVD spelare och förstärkare så finns denna programvara inbyggd, men så är inte fallet i en dator. Oftast får man avkodningsprogramvara för DD när man installerar ett program för att spela upp DVD filmer (Som PowerDVD). Annars finns en gratis variant som fungerar mycket bra, vid namn AC3filter.

Q: Jag hör musiken på filmen, men rösterna är VÄLDIGT låga.
A: På en film med 5.1 ljud så kommer röstljud nästan bara från centerhögtalaren. Kontrollera att du kopplat in den till rätt utgång bak på datorn. I ditt ljudkorts kontrollpanel (hittas på kontrollpanelen) så finns nästan alltid ett surroundtest, där du kan testa ljudet på alla surroundkanaler.

Q: Jag har en film som har DD 5.1 ljud. Men jag får ändå bara ljud ur mina fronthögtalare.
A: Den absolut vanligaste anledningen till detta, är att du kör med S/PDIF (digital) kabel. Mer om det längre ner. Ett annat alternativ kan vara att du har inställt på 2.0 ljud i ljudkortetskontrollpanel. Kontrollera inställningarna i kontrollpanelen, i din mediaspelare och ev i AC3 filter.

Q: Jag har ett hemmabiosystem med högtalare och förstärkare. Hur kopplar jag in detta till datorn så jag får Surround.
A: Precis som med datorhögtalare. Förstärkaren har säkerligen både analoga och digitala ingångar. Du kommer nog att behöva skaffa 3,5mm -> 2st RCA kabel då förstärkare oftast har RCA kontakter på analoga ingångar.

Q: Jag har kopplat min dator via S/PDIF kabel till min hemmabioförstärkare. När jag spelar spel och lyssnar på musik så får jag bara musik ur två högtalare.
A: Den kanske vanligaste frågan av alla. Anledningen till detta är att S/PDIF (digital överföring till förstärkaren) tillåter inte mer än 2st okodade digitala signaler. Vilket i praktiken innebär att allt ljud kommer bara bli Stereo när du kör med S/PDIF. Undantaget är filmer som är kodade i DTS eller Dolby Digital. Om man har en film med DD så kan man ställa in så kallad S/PDIF passtrough. Det görs i ac3filter och i vissa fall i din mediapsleares inställningar. Det som händer då är att ljudkortetsdrivrutin vidarebefodrar den digitala signalen (som är kodad i DD elelr DTS) till förstärkaren via S/PDIF. Ljudkortet gör altså ingeting. Förstärkaren avkodar matrialet och spelar upp ljudet. Detta brukar indikeras med en liten DD eller DTS icon på förstärkarens display.
I Spel och musik så är inte ljudet i DD eller DTS (då dessa måste förrenderas). Då blir ljudet automatiskt i PCM och endast två kanaler. Det finns lite olika sätt att komma runt detta så man faktiskt kan få surround i musik och spel via S/PDIF. Det första och enklaste är en teknik som kallas för Dolby Pro Logic. Förstärkaren gör då om en stereo källa och spelar upp det på samtliga högtalare. Man kan säga att Pro Logic kan packa ner extra ljuddata i en vanligt stereo ström, för att sedan spela upp ljudet i Surround igen. tekniker är inte felfri och det blir inte riktigt lika bra som riktigt surround. Pro Logic används ofta i spelconsoler (PS2, Gamecube, Wii) för att skicka surround utan att behöva ha mer än 2 kablar för ljud. Pro Logic kan också användas för att ge slags "fejk" surround från stereokällor som musik, film och spel. Den enda lösningen att få äkta surround är därför att skicka signal i DTS eller DD från datorn till förstärkaren. Dvs få spelets eller musikens ljud att kodas till DTS eller DD i realtid. Tekniken kallas för DTS connect och DD Live. Det finns ljudkort som har hårdvarustöd för detta, men de är ganska få. Auzentech är en av de tillverkare som har detta på många av sina kort. Creative har gjort en mjukvara som ger den här möjligheten på en del av sina X-fi ljudkort men detta kräver då lite mer CPU kraft. Nvidia hade tidigare en ljudkrets som hette Soundstorm (Nforce 2) som också hade stöd för DD Live (inte DTS connect) men det plockades bort i senare versioner. Jag vet också att Gigabyte har den här tekniken i sina intergrerade ljudkrtsar på en del av sina moderkort. Om någon vet någon mer får ni gärna säga till.

Lista över ljudkortchip med stöd för DD Live (DDL) eller DTS Connect (DTSC)

C-Media:
CMI8768+ (DDL)
CMI8770 (DTSC, DDL)
Oxygen HD CMI8788 (DTSC, DDL)

Creative Labs:
EMU20K2 (DTSC, DDL)

Realtek:
ALC883DTS (DTSC)
ALC889A (DTSC)
ALC888DD-GR (DTSC)
ALC882D (DDL)
ALC888DD (DDL)
ALC888H (DDL)

SoundMAX:
AD1988 (DTSC)

Lista över Ljudkort/Moderkort med stöd för DD Live (DDL) eller DTS Connect (DTSC) - Fyll gärna på med fler om ni vet fler.

Asus:
Xonar D1 (DDL)
Xonar D2/PM (DTSC, DDL)
Xonar DX (DDL)

Auzentech:
Auzen X-Fi Prelude 7.1 (DTSC, DDL)
Auzen X-Fi Forte 7.1 (DTSC, DDL)
Auzen X-Fi Home Theater HD (DTSC, DDL)
Auzen X-Plosion (DTSC, DDL)
Auzen X-Plosion Cinema (DTSC, DDL)
Auzen X-Meridian 7.1 (DTSC, DDL)
Auzen X-Mystique 7.1 Gold (DDL)

Blugears:
b-Enspirer (DTSC, DDL)

Club 3D:
Theatron Agrippa 7.1 [aka AuzenTech X-Plosion 7.1 (DTSC, DDL)]
Theatron DD 7.1 (DDL)

Creative Labs:
Titanium (DTSC, DDL)
Titanium Fatal1ty Champion (DTSC, DDL)
Titanium Fatal1ty Professional (DTSC, DDL)

Dimond:
Diamond XtremeSound 7.1 DDL (DDL)

HT Omega:
Striker 7.1 (DTSC, DDL)
Claro (DTSC, DDL)
Claro plus+ (DTSC, DDL)
Claro halo (DTSC, DDL)
Claro halo xt (DTSC, DDL)

Razer Barracuda:
AC1 (DTSC, DDL)

Sondigo:
Inferno (DTSC, DDL)
Callisto, externt USB (DTSC, DDL)

TerraTec:

Turtle Beach:
Montego DDL (DDL)

Moderkort med stöd för Dolby Digital Live (DDL) och DTS Connect (DTSC)

Gigabyte:
GA-MA78GM-S2H (DTSC)
GA-MA790FX-DS5 (DTSC)
GA-MA790FX-DQ6 (DTSC)
GA-G33M-DS2R (DTSC)
GA-P35-DS3 (DTSC)
GA-P35-DS3r (DTSC)

Visa signatur

Intel Core i7 965 EE @ 4 GHz
Foxconn BloodRage X58
ATI HD 4870 + Accelero S1 Rev2 + 2st Zalman 120mm

Permalänk

Fin FAQ
Den hjälper nog många

Permalänk
Hedersmedlem

Mycket bra jobbat.
Ang. ljudkort med DD Live eller DTS Connect så har du missat några aktörer. ASUS med sina egna chip och Club3D som säljer Auzentechs kort i eget namn till lägre pris. För moderkort så gäller det att titta efter Realtek ALC888 bl.a.
Sörjde länge när jag fick pensionera mitt Abit NF7 med Soundstorm på. Det är inte lika kul att spela på stor-TVn med bara stereoljud.

Tillägg:
S/PDIF är korrekt förkortning, om man ska vara petig Har korrigerat detta och några andra onödiga stavfel.
Finns också ett 4:e alternativ för digital koppling nämligen 3,5mm optisk. Ser ut som en teleplugg fast av genomskinlig plast. Vanlig på bärbara datorer

Tillägg2:
Din förklaring av Dolby Pro Logic som nåt slags fejk surround är inte helt riktig då en riktig Dolby surround-inspelning har information för center och bakkanal överlagrade i stereosignalen och sedan dekodas det ut av DPL. Sant är dock att det även används för att simulera surround av vanlig stereosignal med mer eller mindre lyckat resultat. Mer att läsa här

Tillägg3:
Denna tråd är nu också länkad i Samlingstråden för ljud.

Visa signatur

Kontaktas via PM eller IRC [color="green"]#Sweclockers.com [/color]@ quakenet.org Mina regler: §1 Jag har alltid rätt. §2 Jag KAN ha fel men då inträder §1 automatiskt.

Permalänk
Medlem

Jag har nu lagt till lite ytterligare information. Vore bra om alla som vet fler ljudkort eller krtsar med stöd för DTSC eller DDL, hjälpte till att fylla på. Jag har även uppdaterat informationen om Dolby prologic.

Visa signatur

Intel Core i7 965 EE @ 4 GHz
Foxconn BloodRage X58
ATI HD 4870 + Accelero S1 Rev2 + 2st Zalman 120mm

Permalänk
Medlem

Creative's Titanium-kort har stöd för DDL/DTSC. Finnt Titanium, Titanium Fatal1ty med X-RAM och Titanium Fatal1ty Champion tror jag den hette med front-bay för 5.25"-plats.

Fördelen jämfört med t.ex Auzentech's kort är att ett vanligt basic Creative Titanium (som är det populära XtremeGamer fast med DDL/DTSC) är priset som ligger på 795kr på Dustinhome.

Permalänk
Hedersmedlem

Tummen upp för denna guiden!

Visa signatur

Numera nöjd med en Chromebook.

Permalänk
Medlem

Bra Guide!

Visa signatur

Ja men hej!

Permalänk

coolt
Visste inte att mitt inbyggda klarar DTSC

Permalänk
Avstängd

Mycket fin FAQ.
Jag har länkat till din FAQ (den här tråden) från min ljudguide tråd.
http://sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=83515...

Permalänk
Medlem

Alltså.. Ser att du sätter lösningen att få ljud i spel som DTSC eller DDL. Men den bästa lösningen måste väl vara att låta sitt grafikkort skicka ut 6 kanaligt PCM via HDMI till förstärkaren? Fördelarna är att många sitter på hårdvaran (ex ATI HDxxxx) och att ljudet helt enkelt inte behöver live-encodas.

Förutsatt att man inte måste skicka bilden via VGA då (som jag måste.. grrrrr...).

Visa signatur

Fractal Design Define R3 | HP ZR24w & Hyundai L90D+ | Corsair HX520W | Asus P8P67 Pro | i5 2500k @ 4,0 | Samsung 850 Evo 500GiB | GTX960 | 16 GB

Permalänk
Hjälpsam

Saknar länk till AC3 filter.
http://ac3filter.net/

Här är en länk till en drivrutin som ger C-Media 8738 och 8768 fler funtioner.
http://code.google.com/p/cmediadrivers/
Om jag förstått saken rätt ger den även stöd åt DTS connect och Dolby Digital Live, men jag kan inte bekräfta saken eftersom jag inte testat.
Det här rör sig alltså om billiga ljudkort, kjell.com säljer ett av de "lyxigare" för 400kr nu.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ratatosk
Det här rör sig alltså om billiga ljudkort, kjell.com säljer ett av de "lyxigare" för 400kr nu.

Köpte precis mitt Xonar DS för under 600. Och då får du kvalitet, samt DTS Interactive (Connect)

Visa signatur

Fractal Design Define R3 | HP ZR24w & Hyundai L90D+ | Corsair HX520W | Asus P8P67 Pro | i5 2500k @ 4,0 | Samsung 850 Evo 500GiB | GTX960 | 16 GB

Permalänk
Medlem

hur är det med hdmi då? Från datorn till receivern.

Permalänk
Medlem

Tips att lägga till:

Q: varför kommer ljudet när jag spelar musik i datorn bara från fronthögtalarna samt basen på mitt nya dator 5.1 sourund system?

A: för att .mp3 filer bara är 2.0 och då får således bara ljud i fronthögtalarna och basen. För att ändra på detta måste du (om ditt moderkort har stöd för detta) aktivera dolby pro logic, då kodas ljudet om i datorn och du hör musiken från alla högtalarna, inklusive centern. Ett annat knep är att "mappa" om bak/sido- högtalarna så även de agerar fronthögtalare, du får då dubbla par fronthögtalare och på så sätt kraftigare ljud.

OBS: jag vet att jag uttryckte mig lite dåligt, kanske du kan rätta till det

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av guos89
Tips att lägga till:

Q: varför kommer ljudet när jag spelar musik i datorn bara från fronthögtalarna samt basen på mitt nya dator 5.1 sourund system?

A: för att .mp3 filer bara är 2.0 och då får således bara ljud i fronthögtalarna och basen. För att ändra på detta måste du (om ditt moderkort har stöd för detta) aktivera dolby pro logic, då kodas ljudet om i datorn och du hör musiken från alla högtalarna, inklusive centern. Ett annat knep är att "mappa" om bak/sido- högtalarna så även de agerar fronthögtalare, du får då dubbla par fronthögtalare och på så sätt kraftigare ljud.

OBS: jag vet att jag uttryckte mig lite dåligt, kanske du kan rätta till det

Kan vara användbart om man har dålig musikhörsel, eller har en fest... Knappast annars. DTS Neo är för övrigt DTS motsvarighet till DPLIIx. Många receivers stödjer för övrigt "uppskalning" av 2.0 källa.

Visa signatur

Fractal Design Define R3 | HP ZR24w & Hyundai L90D+ | Corsair HX520W | Asus P8P67 Pro | i5 2500k @ 4,0 | Samsung 850 Evo 500GiB | GTX960 | 16 GB

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nME
Kan vara användbart om man har dålig musikhörsel, eller har en fest... Knappast annars. DTS Neo är för övrigt DTS motsvarighet till DPLIIx. Många receivers stödjer för övrigt "uppskalning" av 2.0 källa.

Vilket punkt menade du nu från guos89's inlägg? Antar att du syftade på 2.0-ljudet? Många recievers har ju funktionen "2X Stereo", dvs att stereo-ljud båda fram och bak, men det kanske var samma sak du menade med uppskalningen?

Visa signatur

"Claiming Java is good because it works on all OS' is like claiming anal sex is good because it works on all genders"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Poison
Vilket punkt menade du nu från guos89's inlägg? Antar att du syftade på 2.0-ljudet? Många recievers har ju funktionen "2X Stereo", dvs att stereo-ljud båda fram och bak, men det kanske var samma sak du menade med uppskalningen?

Syftade främst på uppskalning genom algoritmer, ex DPLIIx. Men även duplicera stereokanalerna kan jag tänka mig ge en menlig effekt på kvalitén (ljudet från samma kanal når örat vid olika tidpunkter osv), om än "maffigare".

Visa signatur

Fractal Design Define R3 | HP ZR24w & Hyundai L90D+ | Corsair HX520W | Asus P8P67 Pro | i5 2500k @ 4,0 | Samsung 850 Evo 500GiB | GTX960 | 16 GB

Permalänk

Tack så mycket! Hade ingen aning om att det fanns DDL på mitt moderkort. Har nu för första gången på länge spelat med riktigt surroundljud, trodde det var omöjligt med S/PDIF.

En fråga bara: Aktiveras Dolby Digital Live endast när det spelas multikanalsljud i till exempel spel?

Jag vill inte gå miste om ljudkvalitet när jag lyssnar på flacmusik på grund av DD's låga bitrate. Samma sak med film om jag kollar på en rulle med DTS vad händer då?

Ser nu att det står DD på recivern oavsett om jag spelar upp DD , DTS eller vanlig stereoljud. Måste betyda att DDL kodar om allt ljud till Dolby Digital, eller? Tråkigt att behöva välja mellan bra ljudkvalitet och 5.1 i spel i sådanna fall.

Visa signatur

1. MSI Z77A-GD65, Core i7-6700K, 16GB, GTX 1080.
2. Gigabyte EX58 Extreme, Core i7 920@4Ghz, 12GB 1300MHz Corsair, 4870X2.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mjältbrand
[...]En fråga bara: Aktiveras Dolby Digital Live endast när det spelas multikanalsljud i till exempel spel?
[...]
Ser nu att det står DD på recivern oavsett om jag spelar upp DD , DTS eller vanlig stereoljud. Måste betyda att DDL kodar om allt ljud till Dolby Digital, eller? Tråkigt att behöva välja mellan bra ljudkvalitet och 5.1 i spel i sådanna fall.

Borde finnas inställningar för det. Mjukvara från Gigabyte? För mitt interna Xonar DS finns mjukvara där jag aktiverar DTS Interactive i en meny.

Visa signatur

Fractal Design Define R3 | HP ZR24w & Hyundai L90D+ | Corsair HX520W | Asus P8P67 Pro | i5 2500k @ 4,0 | Samsung 850 Evo 500GiB | GTX960 | 16 GB

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nME
Borde finnas inställningar för det. Mjukvara från Gigabyte? För mitt interna Xonar DS finns mjukvara där jag aktiverar DTS Interactive i en meny.

Jo! tack! Jag såg att det fanns i inställningarna. Jag får stänga av DDL när jag ska finlyssna på musik eller kolla på film.

Synd bara att det inte fanns lite mera inställningar. Hade varit skönt med någon slags pass trough för DTS och stereoljud.

Skönt att kunna köra spel med 5.1 iallafall

Visa signatur

1. MSI Z77A-GD65, Core i7-6700K, 16GB, GTX 1080.
2. Gigabyte EX58 Extreme, Core i7 920@4Ghz, 12GB 1300MHz Corsair, 4870X2.

Permalänk
Medlem

Jag har kopplat in mitt 5.1 system till datorn och när jag kollar i ljudkortet vilka som är högtalare som funkar kommer det ljud från allt utom dom bakre högtalarna har inte kopplat fel eller nått har redan kollat det. Och när jag spelar upp nån sorts ljud från datorn kommer det bara ur dom 2 frontarna. Jag kör vi en förstärkare och sen in i datorn med 3 st rca kablar.

Och hur aktiverar man DD eller DTS? Hittade inte något om det i mjukvaran för ljudkortet.

Permalänk
Medlem

Jag undrar en grej..

jag har 5st högtalare, ingen bas alltså, från dynavoice och en sony förstärkare.

När jag ser film så kan jag ställa in antingen 5.1 eller 4 högtalare i VLC och när jag använder 5.1 så kommer det mesta ljudet ur centern men när jag har 4 högtalare bara så används frontarna istället och det är bättre bas i dom.

Får jag surround i detta läget eller kommer det bara ljud ur alla högtalarna? Har inte tänkt på det faktiskt..

När jag spelar xbox så har jag valt "movieläget" på förstärkaren, har inte äkta 5.1 där för jag har ingen optisk kabel, men den mixar väl upp det till 5.1? Nu används centern med här också och jag får knappt någon bas från den, men om jag väljer "musicläget" så används frontarna mer men det verkar inte vara äkta surround.

Ska man lägga alla pengar på en center när man köper ljudsystem med surround eller vad är det frågan om?

Visa signatur

Lian Li O11D Dynamic Mini || MSI MEG X570 Unify || Ryzen 5600x || MSI 3080 Suprim X || 2x8 GB PC 3600 HyperX || Corsair SF750 Platinum 750W || 2x SN750 NVMe 1TB

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fem10sju
Jag har kopplat in mitt 5.1 system till datorn och när jag kollar i ljudkortet vilka som är högtalare som funkar kommer det ljud från allt utom dom bakre högtalarna har inte kopplat fel eller nått har redan kollat det. Och när jag spelar upp nån sorts ljud från datorn kommer det bara ur dom 2 frontarna. Jag kör vi en förstärkare och sen in i datorn med 3 st rca kablar.

Och hur aktiverar man DD eller DTS? Hittade inte något om det i mjukvaran för ljudkortet.

Det låter som någon inställning inte är rätt, antingen i datorn eller i förstärkaren.

Permalänk
Medlem

http://www.asus.se/product.aspx?P_ID=wH1q2VTqyLXaCw1f

Någon som vet om det går att få ut äkta 5.1 ur asus eee boxarna (se länk)?
jag har nämligen ingen HDMI in på min förstärkare men optisk coax och 6ch(analog).

Visa signatur

Nyfikenhet = Kunskapens Fader
Repetition = Kunskapen Moder

Permalänk

Fick hem mitt ljudkort igår, ett "Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro" och jag har högtalarna Z5500. Är väldigt nöjd med ljudet när jag använder hörlurar, men jag har prövat _ALLT_ för att få 5.1-ljud att funka med mitt ljudsystem. Va samma sak med mitt integrerade ljudkort, kör med 3 stycken 3.5mm sladdar från mitt Z5500 till ljudkortet. Jag har testat filmer som har 5.1-ljud (DTS osv) men jag fattar inte vad problemet är, i inställningar när man testar ljudet ur alla högtalare så kommer det bara ur de två främre trots att jag kopplat allt rätt. Måste man köra optiskt för att få ur 5.1-ljud eller vad är problemet? Skulle uppskatta hjälp enormt! Kör förresten med Windows 7 x64.

Visa signatur

HTPC: Late 2014 Mac Mini
Bärbar: Mid 2012 MacBook Air

Permalänk
Medlem

Kolla ljudinställningarna i Windows (kontrollpanelen). Kolla så de står på 5.1, du kan även testa om det funkar där.

Visa signatur

Fractal Design Define R3 | HP ZR24w & Hyundai L90D+ | Corsair HX520W | Asus P8P67 Pro | i5 2500k @ 4,0 | Samsung 850 Evo 500GiB | GTX960 | 16 GB

Permalänk
Skrivet av Supermotard:

Fick hem mitt ljudkort igår, ett "Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro" och jag har högtalarna Z5500. Är väldigt nöjd med ljudet när jag använder hörlurar, men jag har prövat _ALLT_ för att få 5.1-ljud att funka med mitt ljudsystem. Va samma sak med mitt integrerade ljudkort, kör med 3 stycken 3.5mm sladdar från mitt Z5500 till ljudkortet. Jag har testat filmer som har 5.1-ljud (DTS osv) men jag fattar inte vad problemet är, i inställningar när man testar ljudet ur alla högtalare så kommer det bara ur de två främre trots att jag kopplat allt rätt. Måste man köra optiskt för att få ur 5.1-ljud eller vad är problemet? Skulle uppskatta hjälp enormt! Kör förresten med Windows 7 x64.

Har du sett till så att z-5500-systemet är inställt på Input: Direct - och Effect: 6 Ch Direct?
Det funkar inte om du har den inställt på DPLII Music/Film t.ex

Permalänk
Skrivet av DataMarcus:

Har du sett till så att z-5500-systemet är inställt på Input: Direct - och Effect: 6 Ch Direct?
Det funkar inte om du har den inställt på DPLII Music/Film t.ex

Japp det som va problemet, fanns en switch på baksidan som man fick ändra till 6 Ch hehe

Visa signatur

HTPC: Late 2014 Mac Mini
Bärbar: Mid 2012 MacBook Air

Permalänk

Hmm, nu har jag läst o läst och försökt mig förstå hur jag ska lösa mitt problem.

Detta har jag:
Moderkort: Gigabyte EP45-DS4
Grafikkort: Gigabyte Radeon HD5850 OC
Hemmabio System: Samsung HT-C5500
Ljudkort: TerraTec Aureon 5.1 PCI
Använder HDMIkablar v1.4

Nu är det så att när jag kör stereo musik bla. mp3 från datorn via HDMIkabel från grafikkortet vill jag att det ska spelas upp i alla högtalare eller i alla fall 4.1.
Finns det något typ Pro Logic program man kan installera på datorn som man antingen kan spela mp3 genom eller ett mixer program så den skickar ut musik i alla kanaler?

Finns en inställning på Hemmabio systemet så man kan köra Pro Logic II men den inställningen kan man tyvärr inte göra när man använder hdmi ingångarna.

Visa signatur

| Cooler Master HAF 912 Plus | Intel Core i5-11400F | Noctua D15 med 3st Noctua A15 140mm | MSI MEG Z590 Torpedo | Corsair Vengeance 2 x 16 GB 3200MHz | PNY GeForce 3070 Ti | 1x Samsung 980 1TB M.2 | 1x Kingston NV1 M.2 2TB | 1x WD Blue SN550 M.2 1TB | DVD Liteon iHAS22-18B iXtreme Burner Max FW | Blu-ray Liteon iHBS112-115 | Cooler Master Silent Pro 1000W | Windows 10 Pro | Samsung P2770H |

Permalänk

Tack för den här tråden! Det svarade på många av mina frågor.

Efter ha läst det har jag dock en del nya frågor:
Om man inte har högtalarsystem

  1. Om jag tittar på en DVD-film som har DTS-ljud t.ex. och ljudet kommer från ut min nya LCD TV (hur var det med tjock TV:n?), är det bara stereo-ljud som jag får ut? Oavsett källan (ljudet från DVD:n), hur är det generellt med ljudet på TV-apparater? Vad för nivå ligger dom på?

  2. Samma fråga som ovan men denna gäller ljud från TV-film istället. Hur ser det ut med analog och digital TV-signal, vad för ljud får man då till sin TV-burk? Är det också bara stereo?

  3. Om jag har en film med 5.1 ljud och ett högtalarsystem med 2,1 kanaler, märker jag någon skillnad i kvalité och djup? Eller hade det lika gärna kunnat vara stereoljud i det fallet?

  4. 7.1 kanaler - får man kalla dessa 7 kanaler för 7 högtalare och en subwoofer? Eller är det ett felaktigt begrepp?

  5. 7.1 är lika med 7 kanaler och en subwoofer, och rent praktiskt verkar det innebära 7 högtalare och en subwoofer. Kan inte en enda fysisk apparat erbjuda 7 kanaler så man slipper så många olika delar o.d.? Är den tekniken omöjlig? För svår?

  6. Vad var anledningen till att man gick från 5 kanaler till 7 kanaler? Varför 7 kanaler och inte ha 8,9,10 kanaler?
    Finns det någon anledning för varför man just är på/har stannat på 7 kanaler?

  7. Det här är kanske en dum fråga, men hur hör människan naturligt? För nu pratar man nämlingen om 3d-ljud.... och jag funderar på vad strävar man efter (det ultimata målet)? Inom bild så kan det inte bli lyxigare än 3d eftersom vi ser i 3d - och det verkar vara dit vi är på väg, är det samma sak med 3d-ljud?

  8. Hur kommer 3d-ljud att revolutionera denna strävan efter mer och bättre ljud i form av priser (billigare/dyrare) och göra annat redundant (surroundljud och avancerade ljudanläggningar)?

  9. Vad är kanaler egentligen?
    Någon skrev här "Jag hör musiken på filmen, men rösterna är VÄLDIGT låga" och fick till svar "röstljud kommer nästan bara från centerhögtalaren".
    Har dom generellt olika/specifika "uppdrag"/beteckningar? Dvs kanal 2 ska vara för röst, 3 för bakgrundsljud och kanal 4 ska vara för musik osv.
    Har därmed också de olika högtalarna olika/specifika beteckningar? Som svaret här antydde att röstljud brukar komma från centerhögtalaren...