Helgsnack: "Backup för hemmet?"

Permalänk
Medlem

idé till backup :)

tjena, kan man inte bara köpa exsterna hårddiskar och kopiera allt till dom, och sedan koppla ur dem och ställa undan på vinden eller något annat ställe, skulle det gå?
är inte någon expert på datorer, menmen

Permalänk
Medlem

Själv kör jag med Acronis True Image.

Testar med Comodo Backup nu. http://backup.comodo.com/

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av xTran:

tjena, kan man inte bara köpa exsterna hårddiskar och kopiera allt till dom, och sedan koppla ur dem och ställa undan på vinden eller något annat ställe, skulle det gå?
är inte någon expert på datorer, menmen

Ja, det går bra. En nackdel är väl dock att du inte lär göra det särskilt ofta om den ligger dåligt till. Därtill så har ju offsite-backup den stora fördelen att det även skyddar mot t ex stöld och att huset brinner ner.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Jag har en dedikerad NAS stående i garderoben här hemma, Etrayz för att vara exakt. Fungerar hur bra som helst. Kör 2 Gb raid 1 och backupar saker med "Allway Sync" från min riktiga dator. Har testat en hel del sync-program och det programmet är ett av få jag tycker om. Syncen sker självklart helt automatiskt. NASen dubblar också som media-lagring och streamar film osv från den.

Priset för 'peace of mind'? Ca: 2500 + strömkostnad på ca 20 kr / månad

Permalänk

Bra initiativ med en sådan här tråd! Gjorde att jag fick tummen ur och fixade DeltaCopy som backupar arbetsdatorn till filservern (2x250GB raid1) via rsync. Nu är det väll bara en off-site backup som är kvar, samt att fixa mer disk på servern

Visa signatur

:: i5 2500K @ 4.5GHz 1.34V :: Asus P8P67 Pro :: 4x4GB Corsair Vengeance 1600MHz CL8 :: Asus GTX 670 :: XFX Core 650W ::

Permalänk
Medlem

lagrar vissa filer på multipla diskar och så har jag en liten extern 160 giggare som jag lägger lite viktiga saker på ibland , knappast bra backupsystem .

måste tjacka en nas och proppa den med diskar nån gång i framtiden.

Visa signatur

| HAF932 | Ryzen 3700X @ 4,3 GHz | Gigabyte X570 Aorus Ultra | 32 GB G.Skill @ 3600 MHz | RTX 2070 @ 2 GHz | O2 + ODAC | MP600 1TB + 2x 2TB RAID 1 + 2x 2TB RAID 1 | Win10 Pro 64-bit |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ryuu Tora:

Som det är nu kör vi en gemensam extern hårddisk här hemma. En Western Digital på 2 TB som vi förvarar i friggeboden. Vi tar in den en gång i veckan och kopplar in den i alla datorer en efter en och med hjälp av Microsoft SyncToy kopieras alla nya/ uppdaterade filer över. Förvarar en del bilder och linkande på Skydrive också. Helt vattentät är väl inte lösningen men den är säker nog för tillfället.
Funderade en del på online-backup men jag behöver en del utrymme då jag filmar mycket i HD. Dessutom har vi bara 8 Mbit ADSL så det skulle ta åratal att ladda upp alla filer

Har under alla år manuellt flyttat viktiga filer och kataloger till en externhårddisk och har ibland testat lite olika program som skulle underlätta detta men inte hittat något enkelt och bra. Men tack vara ditt inlägg så har jag nu provat SyncToy och det är exakt vad jag eftersökt. Tack för det tipset!

Permalänk

Någon har väl nämnt det innan men det är viktigt att testa återställa backupen så man vet att det funkar.
Även försöka kontrollera "manuellt" att den gör det man sagt åt den att göra över tid (typ varje halvår/år). För kan väl vara olika orsaker att det inte backupas som man tror att den gör.

Men bra att ni tar upp detta ämne har min backup mestadels onsite men ska nog fundera på att flytta lite mer offsite med.

Permalänk

Har extern hdd osv men lagrar all viktig data på EN hårddisk vilket är lite fail. Måste fan skaffa mig 2 nya hårddiskar och raid 1 på dom omgående, skulle hddn gå sönder skulle jag nog också det;S Långt över 1000 timmar arbetstid nedlagt som ligger på en hårddisk... inte bra.

Permalänk
Medlem

Ni som har flera TB data ni vill spara undan, vad har ni på dessa? Är det jobb material eller vad? Själv så skulle den extremt viktiga för mig nog få plats på kanske 100-200GB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Murre5:

Ni som har flera TB data ni vill spara undan, vad har ni på dessa? Är det jobb material eller vad? Själv så skulle den extremt viktiga för mig nog få plats på kanske 100-200GB.

För mig är det egna filmer som tar mest plats. Det går åt rejält med råmaterial för att göra en liten film och man vill sällan kasta.

Jag har en backupdisk i datorn som jag säkerhetskopierar filer till. Detta sker kanske var tredje månad. Sedan har jag två externa hårddiskar som jag säkerhetskopierar till, så en mycket viktig fil kan alltså ligga på 4 olika hårddiskar! Det känns tryggt, samtidigt kanske jag borde ha tätare intervaller.

Funderar starkt på att lägga om mina rutiner när jag snart ska flytta (hehe). Köpa en nas vore oerhört lockande och dessutom ha en hårddisk offsite.

Permalänk
Medlem

Har ingen optimal lösning för tillfället men siktar på att slänga ihop en server/nas under sommarlovet och synca mot automatiskt och ha någon säker RAID osv i den.

Men som det ser ut nu kör jag backup på hela bild- och dokument-biblioteket på en extern hårddisk och syncar skol- och jobb-grejer via dropbox, tills vidare.

Ni som backupar till servrar off-site, menar ni online-backups och liknande? Eller har ni privata servrar ståendes på annan ort? Isåfall - vart? Arbetsplatsen? Kompis? Föräldrarnas hus?

Permalänk
Skrivet av Rolfen:

Har under alla år manuellt flyttat viktiga filer och kataloger till en externhårddisk och har ibland testat lite olika program som skulle underlätta detta men inte hittat något enkelt och bra. Men tack vara ditt inlägg så har jag nu provat SyncToy och det är exakt vad jag eftersökt. Tack för det tipset!

vassego

Permalänk

Kör OS X och backup var 24 timme.

Visa signatur

| PC : i5 4690K 3,5 GHz @ 4,4 GHz/Argon AR01, MSI Z97 GAMING 5, ADATA 8GB (2x4GB) CL9 1600MHz XPG, MSI GTX 970 Gaming 4G, 1TB Toshiba 7200rpm, SSD EVO 850 120GB, NZXT H440W Silent | Mac Pro, 2.66 GHz Quad | Xbox live : DoktorKrall | Bitter gammal gubbjävel på vintern |
Vilken var din första? - Fyndtråden - Inet Fraktfritt

Permalänk
Medlem

Digitalbilderna ligger på skivor i brandsäkert skåp, båda diskarna i nasen och en dator i huset. Nu har jag inte växt upp med digitalkameran från början så våra foton är inte skyddade mer än att negativen är skyddade i samma brandsäkra skåp som dvdskivorna. När jag läste artikeln och funderade lite så kanske man skulle skicka iväg dem på digitalisering. Det är ju även smidigare att kolla på dem digitalt.

Våra personliga mappar på nasen speglas en gång om dagen till den andra disken i nasen. Jag brukar spara en del filer där men mest i en mapp på datorn som kanske en gång i månaden packas ner och skickas upp på nasen. Hur resten av familjemedlemmarna gör lägger inte jag mig i men jag tror inte de kör backup på sina egna filer.

Median på nasen är inte speglad men jag ligger i tankarna att uppgradera från i readynas duo med 2x1tb till en Windows server där man kan labba lite virtuellt kombinerad med filserver med raid-1. Även om ingen disk har failat hos mig ännu underlättar det att ha allt kvar om det inträffar. Funderat på en offsite backup för digitalbilderna och dokumenten men det känns overkill. En adsl uppkoppling begränsar även upploaden vilket gör att man tappar suget för diverse server lösningar.

Permalänk
Medlem

Använder den inbyggda backup-funktionen i Windows 7.
Min privata disk med bilder, eget filmat material, plus alla andra grejjer man sparat genom åren synkas en gång i veckan och läggs sen på en av mina andra diskar. Började nyligen med det och kände att 1 gång/vecka borde räcka. Någon som provat att använda funktionen så den synkar varje dag? Låt oss säga att jag tar 20 nya bilder med min digitalkamera som dagen efter ska synka upp mot säkerhetskopian... då kan det väl inte ta så jättelång tid?

Visa signatur

Underskatta inte Citera-funktionen

Permalänk
Sötast

Har ett tag nu funderat på att köpa 2st 2TB diskar och sätta dem i en NAS med raid1 funktion.

Lär ju iallafall skydda mot allt utom stöld/brand

Permalänk
Medlem

Har aldrig tagit en backup, händer det något så visst, vilken osis, men jag överlever. Har en bunt foton som skulle vara tråkigt att mista kanske men jag tittar ju kanske på dom typ en gång om året på sin höjd och används det inte oftare än så så kan man ju klara sig utan dom.

Permalänk
Medlem

Jag har ingen skottsäker lösning direkt men den duger åt mig (hoppas jag). Det är ju trots allt en kostnads och tids fråga.

Jag har lika mycket utrymme på externa diskar som jag har internt. De externa diskarna är normalt inte anslutna.
Jag har hemmagjort program (BackupChecksum) som räknar checksummor för "alla" filer, görs en gång i veckan och jämnför så inget blivit corrupt ect.
Efter checksummekontroll sätter jag i externa diskar och kör igång ett cmd-script som via ett hemmagjort program (BackupSync) syncar de interna diskarna med de externa så datan är identisk. Det baseras delvis på arkivbiten i ntfs så kan styra om jag vill att något inte ska eller ska syncas osv.
När det skett vanligtvis varje söndag så är backupen klar.

Då jag nu endast kopierar över nya eller ändrade filer och tar bort borttagna filer från backupen så tar det minimal tid, normalt ca 1-15min per vecka. Checksummorna tar lite längre tid att räkna fram men de startas på morgonen direkt så det är lugnt.

Jag skulle vilja se alternativet halvautomatisk. Med min lösning görs det jobbiga automatiskt men jag får fram vad som ändrats osv då jag vill ha full koll. Inget ändras utan min bekräftelse kan man säga.

Edit: Min primära stationära fungerar som NAS för mina övriga datorer.

Edit 2: Om någon är nyfiken på programmen så har jag laddat upp dem på servern. OBS Används på egen risk!
Backup Checksum
BackupSync
"Usage: BackupSync.exe [-a] [-d] [-l logfilename] sourcepath targetpath"
-a ska användas första gången då synkningen sker av mappen, då kopieras rubbet över. Efter det ska inte -a användas då endast filer som ändrats ska synkas.
-d är att filer som tagits bort i orginalfoldern även ska tas bort i backupen (foldern dit synkningen skett) automatiskt. Annars om inte -d används kommer en förfrågan upp över varje fil. Det finns en liten risk med den här flaggan om disken skulle krasha t ex hittar den inga filer och tar då bort backupen.
-l filnamn för att logga eventuella problem eller bara att den utförts korrekt.
Både source och target mappen måste finnas!

Det är lämpligt att skapa en cmd-fil för backupsync för att underlätta.

Ett utdrag från min backup.cmd fil.
BackupSync.exe -l "Pictures.log" "K:\Users\Pzyber\Pictures" "L:\K\Users\Pzyber\My Pictures"
BackupSync.exe -l "Documents.log" "K:\Users\Pzyber\Documents" "L:\K\Users\Pzyber\My Documents"

Visa signatur

Primär Dator: Asus Sabertooth Z97 Mark 2/USB 3.1 | Intel Core I7 5775C | 32GB RAM (DDR3 1600MHz) | Nvidia Geforce GTX 1070 (Asus Strix) | Corsair HX750i 750W | Fractal Design Define R5 | 3,5TB SSD + 3TB HDD + 64TB NAS + 36 TB Backup | Asus Xonar Essence STX II | Win10 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av grapnel:

Har aldrig tagit en backup, händer det något så visst, vilken osis, men jag överlever. Har en bunt foton som skulle vara tråkigt att mista kanske men jag tittar ju kanske på dom typ en gång om året på sin höjd och används det inte oftare än så så kan man ju klara sig utan dom.

Fasst värdet på gamla bilder kan plötsligt ändras och när bilderna börjar bli gamla så får de nytt liv.

Själv håller jag för närvarande på att föra över farfars VHS-arkiv till datorn och det är rätt kul att se ~25-år gamla klipp från ens barndom. Backupfrågan blir lite intressant dock då det åtminstone kommer ta 2 TB när det är klart. Tanken var först att synka arkivet mellan min filserver och den jag har hos föräldrarna men det blir lite för mycket data för att ta det över internet och det behövs nog ett par till diskar både här och där men men, hårddiskar kostar inte mycket.

Föräldrarna har även påbörjat att scanna in gamla negativ och fört in i bildbiblioteket och det är lite häftigt att se dom bilderna också. "Det var bättre förr", hur många har inte högar av gamla fotografier? I dagsläget räcker det med att en hårddisk går sönder och vipps försvinner alla bilder från de senaste 15 åren... Och jag tvivlar ju på att jag hade haft tillgång till dessa filminspelningar idag om de lagrats digitalt (om man nu ignorerar att de aldrig skulle gå att lagra dem digitalt på den tiden), varken optisk media eller hårddiskar står sig särskilt väl med tiden. Som tur är blir hårddiskarna större och billigare hela tiden så underhållet behöver inte vara så jobbigt.

Kul att såpass många tar backup seriöst (av den här tråden att dömma).

Permalänk
Skrivet av Rolfen:

Har under alla år manuellt flyttat viktiga filer och kataloger till en externhårddisk och har ibland testat lite olika program som skulle underlätta detta men inte hittat något enkelt och bra. Men tack vara ditt inlägg så har jag nu provat SyncToy och det är exakt vad jag eftersökt. Tack för det tipset!

Prova DirSyncPro. Det är open source, lättanvänt och utvecklas fortfarande. Där skapar du en profil och ställer in hur du vill att olika mappar ska synkroniseras, sedan säger du bara åt programmet så kopieras/raderas alla filer på det sättet du valt. Sålunda slipper man allt manuellt kopierande/raderande/omdöpande av filer/mapper till sin externa disk (eller vad man nu kopierar till).
Själv har jag en extern hårddisk som jag ansluter till min stationära dator och låter DirSyncPro kopiera över de filer som jag är rädd om, vilket jag gör med jämna mellanrum.

URL:
http://www.dirsyncpro.org/

Visa signatur

"You called down the thunder, now reap the whirlwind"

Permalänk
Medlem

+1 för WHS med daglig automatisk backup på alla win-burkarna i nätverket. Den burken jobbar även med versionshantering samt centraliserad filserver plus lite annat. Viktiga dokument samt backupen av SQL-databasen synkas även från WHS mot SugarSync. Det jag saknar är en automatisk offsitelösning för bildbiblioteket som nu ligger på strax över 30GB.

Permalänk
Medlem

Har gjort ett väldigt enkelt script som backuppar de mappar/filer som har något av värde att spara mot nas med rsync.

./nasbackup -> klart

Riktigt viktiga grejer åker på en usbdisk som kopplas loss helt.
Begriper inte hur mycket människor som sitter helt utan backup.

Permalänk
Quizmaster Malmö 22

Klyddigt det blev.

Skulle behöva en lista med olika program och hur du tar backup.

Jag t.ex behöver backups på mappar som innehåller allt från dokument och bilder från skilda platser i datorn.

Kollar på SyncBack. Verkar enkelt och fungerande. Nån annan länkade till nåt annat program men hemsidan var på tyska....står det inte enkelt förklarat direkt så får det vara!

Sen också var nånstans online man ska lagra allting. Tänkte lägga upp allt på e-posten (Gmail).

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk

Kar precs skaffat en Netgear ReadyNAS NV+ som jag förtillfället har 3 st diskar i. skall sätta i en 4de när de blir tillfälle till de 2 TB diskar allihop, men fördelen är att man en och en kan byta ut dem mot större och NAS:en automatiskt återskapar och när alla bytts utökar till den nya storleken tex 4 st 1 TB = 3T lagring byt ut 1 efter en till 2 TB när alla är utbytta 6 TB lagring och alla data intakt, skulle 1 disk krasha, sätt in en ny de återskapas och de är fritt fram igen, riktigt smidigt och inte farligt dyrt gav 1790 på Webhallen utan diskar då men diskar är ju billiga i dagsläget

Visa signatur

Game PC: Silverstone Ft2|Asus P9X79 DELUXE |Intel 3930K|16GB Corsair 1600 MHz|ASUS 290X DCII|480 GB Seagate 600 + 120 GB Corsair GTX|WD Raptor 150 Raid 0|Corsair AX750.
HTPC/Filserver: Fractal Design XL|ASUS Z87-A|Intel i5 4670K|16 GB Corsair 2400MHz|256 GB MX100 + 22 TB WD|Corsair 750HX. Laptop: ASUS N55SL|Hackintosh: HP dv5-1095eo 4GB|60 GB SSD

Permalänk
Medlem

Kör Synctoy till HTPC:n på dokument, video, bilder etc. Ligger som task vid uppstart, addar endast nytt, tar inte bort något.
Kör då och då Synctoy mot en extern 2 TB som ligger hemma hos föräldrarna.
Paranoid...? Javisst...

Optimalt skulle vara ett brandsäkertskåp nergjutet i sulan på kåken med en 2 TB USB disk. Då kunde man bara kört backup dit och klarat både brand, stöld och hårddiskcrash

Backup ut till "molnet" är bara skit då det dels tar för lång tid, dels så är det en massa skumma begränsningar och friskrivningsklausuler vid dataförlust.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Captain Rage:

Prova DirSyncPro. Det är open source, lättanvänt och utvecklas fortfarande. Där skapar du en profil och ställer in hur du vill att olika mappar ska synkroniseras, sedan säger du bara åt programmet så kopieras/raderas alla filer på det sättet du valt. Sålunda slipper man allt manuellt kopierande/raderande/omdöpande av filer/mapper till sin externa disk (eller vad man nu kopierar till).
Själv har jag en extern hårddisk som jag ansluter till min stationära dator och låter DirSyncPro kopiera över de filer som jag är rädd om, vilket jag gör med jämna mellanrum.

URL:
http://www.dirsyncpro.org/

Tack men SyncToy gör just detta och passar mina behov perfekt då det inte har en massa finesser som jag ändå inte behöver. Så jag kör på SyncToy. Dessutom finns det i en 64 bits version och det är inte dumt när man har med många småfiler (har över 68000 bildfiler plus en del annat) att göra.

Permalänk
Medlem

Lägg bara in allt på ps3:an, vips synka med psn.....vips till salu på flashback...vips global backup och säkerligen en och annan underhållande snutt på youtube om dina bilder var inkluderade....vips...vad rolig jag var...go natt

Visa signatur

Min: Asus x670e ProArt :AMD 7950x3D : Noctua NH-D15 : AMD 7900XT Merc 310: Kingston Fury 64GB: Define North:: Dell P3222QE +Dell U2412M 24"
Frugan: ASUS P6X58D :i7 930@3,5Ghz :Noctua NH-D14 : HD 6970:Corsair 6GB: Define R3: Dottern: ASUS P6X58D :i7 930@3,2Ghz :Noctua NH-D14 : 7970 DC2 :Corsair 4GB: Define R3: Sonen: ASUS P6X58D:i7 950@3,6Ghz :Noctua NH-D14 : HD 7970:Corsair 6GB: Antec P183 Advanced Midi

Permalänk
Medlem

Alla som har sin hemförsäkring hos Folksam får 2 gb gratis lagring via den. Ring deras internetktj så berättar dom mer.

Visa signatur

Citera så jag hittar tillbaka...

1: AM4 3600X, RTX 4060 OC, X570-I, 32GB 3200MHz, SF450, 34”
2: AM4 3600, RTX 3070 OC, B550-I, 16GB 3600MHz, SF750, 34”
3: AM4 3600, RTX 3070 OC, B550-I, 16GB 3200MHz, SF600, 34”

Permalänk
Medlem

Jag har under åren samlat på mig mycket "skit" men också mycket som jag vill ha kvar, mest bilder och sånt. Så jag har löst det så att allt som är för stort får helt enkelt stryka med, semesterfilmer mm har jag ingen backup av.

Sedan jag började köra med mdadm och raid5 som lösning på "en hårddisk gick sönder" dilemmat som kunde dyka upp och i samband med att större hårddiskar blivit billigare och billigare med åren så har jag kunnat rotera ut 2 hela set med 5 diskar i varje ur den dagliga användningen vilket har lett till följande lösning.

Filserver: 2st raid5 med 5 disk i varje, en med 5x500gb och en med 5x1TB.
Builder: maskin som är MythTV backend och som jag bygger slackpacks på har fått ta över en 5x320gb fullt fungerande och relativt oanvända diskar från filservern.

På 5x500gb raiden ligger massa bilder och sånt som rsync'as till 5x1TB 5:an som sedan rsyncas över nätverket till 5x320gb 5:an. Det här är inget som står emot en kärnvapen attack men för att jag skall tappa all min data måste 6st (2 i varje 5:a = död 5:a) diskar gå sönder och jag kan utan problem ta att upp till 5st (ex: 2st diskar i 2 random 5:or och 1st i den återstående 5:an) går sönder utan att min viktiga data försvinner. Det bästa är att denna lösning är inget som jag behövt lägga ner extra energi på utan den har liksom dykit upp av sig självt i och med att jag bytt ut hårddiskar i filservern.

Visa signatur

Cisco - Linux - VMWare
-- Citera mig om ni vill få återkoppling --