Permalänk
Medlem

Bygga Egna Högtalare

Hejsan, jag är inte särskilt kunnig inom detta området men hoppas ni är villiga att hjälpa mig igenom detta projekt!

Nu har jag tänkt att bygga två högtalare till hemmet, men vet inte riktigt hur jag ska bygga ihop det Vilka delar jag behöver köpa? Vad som är bra och inte bra? Hur ska jag bygga ihop det? Budgeten ska ligga runt 2000 - 4000 kr för båda högtalarna.

Ringde en släkting som tidigare har byggt högtalare när han var i sina yngre dar och han sa att man behövde en låda(tätt), högtalarelement, delningsfilter och kablar sen förstås. Behövs det något mer?

Finns det någon guide där det beskriver från start till slut?

TLTR: Ska bygga två Högtalare, 2-4 tusen budget. Vad ska man köpa? Vad är bra inom de olika delarna och varför? Hur bygger man ihop den?

Tack i Förhand

Permalänk
Medlem

En högtalare som skall låta väl och inte bara låta, är en väl avstämd konstruktion med många timmars utveckling bakom sig.

Försök hitta byggsatser med ritningar du kan följa, först då kan du få välljud.

Satsa hellre på en mindre högtalare med bra element än någon fet "discohögtalare" med skitstora basar och en liten stackars diskant, om du nu vill kunna lyssna på musik och inte bara få porslinet att klirra i skåpen..

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Kolla upp hifi kit. De har färdiga byggsatser till bra priser.

Permalänk
Medlem

Vill du få bra ljud så säger jag redan nu att köp ett par begagnade högtalare för pengarna och för att stilla kliet i fingrarna så bygg en kryddhylla till mor istället:)

Visa signatur

Lurkar - läser mycket skriver lite. Vill du få min uppmärksamhet är det citat eller pm som gäller.
Jag anser att AIO-kylare har en plats i världen men det är INTE i fullstora ATX-system.

Permalänk
Rekordmedlem

Du bör följa nått färdigt byggprojekt dvs bara sköta snickerierna själv såvida du inte vill lägga mycket tid på att lära dig teorin som behövs för att designa själv.
Det handlar om du vill lära dig det som hobby eller bara få till ett par egnbyggda högtalare.
Vill du bara bygga nått som fungerar bra för att spela och inte för att ha det som hobby så kan börja med att leta reda på nåt passande på http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm där finns det olika typer/ storlekar/prisklasser och nån borde nog passa dig och det är "bara" att följa ritningen och du behöver inte räkna på designen själv.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

En rekommendation är ju att, första gången man bygger en högtalare, bygga något utifrån en ritning där det finns ett redan beprövat koncept. En relativt enkel och billig högtalare som låter bra är denna:
http://www.lts.a.se/pub/artiklar/mupps/Molt_1_2008_Mupps.pdf

Det kanske iofs kan vara att ta i lite i underkant budgetmässigt, då du faktiskt skulle kunna klämma in en vettig tvåvägskontruktion med den budgeten du har. Jagh ar inte koll på konstanden, men två varianter att kolla på kan ju vara att bygga en ProAc-klon eller piP, kanske.

Här finns lite allmän info:
http://www.drkrupp.se/hifi/

Permalänk

En 8" långslagig bas med en 5.25" mellanregister och två skrikare kanske? Jag skulle defenetivt kolla på bilbasar, typ JL basarna från brl.se.

Visa signatur

APB: Reloaded <3

Permalänk
Medlem
Skrivet av waspen123:

En 8" långslagig bas med en 5.25" mellanregister och två skrikare kanske? Jag skulle defenetivt kolla på bilbasar, typ JL basarna från brl.se.

Nej. Långslagig bas eller ej är ickerelevant. Bilbasar ska man akta sig för till hemmabruk. Två diskanter ska man också passa sig riktigt noga för. Man kan helt enkelt inte placera dom nära nog och dessutom så kommer bikakeeffekt uppstå (comb-filtering på engelska).

Jag rekommenderar att TS kollar på Troelsgravesens hemsida. Leta reda på något lämpligt som passar din budget (kan bli svårt dock, 2000-4000kr är låg budget för en flervägshögtalare). Sköt snickeriet själv men köp element och filter efter ritning.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare