Permalänk
Medlem
Skrivet av KRQKAN:

Inte negativa, realistiska och säkerhetsmedvetna.

Jag erkänner att jag blev buuurn där

Permalänk
Medlem

Jag jobbar på ett organiskt kemilabb (pluggar biomedicin på Karolinska Institutet i Stockholm)
Vi använder ibland ammoniak i syntes och som lösningsmedel beroende på vad det är vi framställer i labbet.

Finns vissa saker man bör göra självklart över ämnet:

1.) Ammoniak är toxiskt. På en skala av 1-4 ligger Ammoniak på 3 - detta kan man se på den amerikanska klassificering Hazardous Materials Diamond I EU-klassifikationen är Ammonia kraftigt hälsovådligt, giftigt OCH frätande.

2.) Ammoniak är i ren form en färglös gas såvida inte du lyckas hålla temperaturen konstant på ca -40 °C. I gasform är ammoniak verkligen inte roligt då det är i det läget den är som farligast. I ett kemiskt labb använder vi dragskåp när vi jobbar med ammoniak för att säkerhetsställa att vi inte andas in ångorna - något som en medelsvensson garanterat inte har hemma. Ångorna irriterar och skadar lungvävnad och kan leda till att lugnan lägger av helt.

3.) Ammoniak är det som i kemispråk kallas för en "svag syra". Den har en pKa på ungefär 30 om jag inte minns helt fel. Ammoniak är en amfolyt vilket betyder att det kan båda ta emot och ta upp protoner - detta betyder att även om det är en "svag" syra så kan den fortfarande protonera det den kommer i kontakt med; jag skulle aldrig rekommendera något annat material än det materialet ammoniak-behållarna är gjorda av; tjockt brunt glas.

I plastslangar KOMMER den fräta sönder väggarna på och såvitt jag vet består inte vattenblocken på datorkomponenter inte av glas utan för det mesta koppar eller poly-plast liknande material.
Koppar + Ammoniak = DÅLIG idé

4.) Späder du ut ammoniaken sänker du dess värmekonduktivitet avsevärt - då kan du lika gärna köra med 100% vatten.

kort och gott - ammoniak är en dum idé