Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

kompis raderade hela sitt företag av misstag

Permalänk
Avstängd
Skrivet av smkr:

Jag placerar alla filerna i min OneDrive map, då har jag skydd mot brand och stöld.
Vid varje inloggning körs ett script som kopierar filerna till D:\backup\1...5, (intern disk) och varje backup är aktuell i fem dagar. Då har jag möjlighet att återställa filer som jag råkar ta bort, går så klart att enkelt utöka till fler dagar.
Sedan kör jag även Windows 7 egna backup program mot en extern HDD med versionshantering, som jag kopplar ur när backuppen är klar och förvarar den väl.

Enda nackdelen är att jag inte har versionshantering vid brand eller inbrott, men det är en ok kompromiss för de få filer jag behöver backaup.

Iom uppgradering till Windows 10 så kommer jag även köra BitLocker på mina diskar så att en eventuell tjuv slipper ta bort filer från min OneDrive map som sedan synkas

Personligen är jag lite skeptisk till diverse gratis program, för vem vet hur länge dom fungerar?

Då jag i princip aldrig loggar in, (då datorn alltid är på). Så skulle det inte funka med ett script för mig. Med Win7 kan man lägga en tid då sådant ska köras. Men allt sådant låter jag EaseUS todo backup fixa. Fördelen med det programmet är att du både kan ta en image på en hel drive, klona disken, men även versionshantera rena backuper på filer.
Då de är ett stort företag, har betalversioner av samma program, samt även företagsversioner, så kommer jag köra deras gratis variant till den inte finns längre. Då får man väl betala antar jag, eller byta till något annat.

Google Chrome, Firefox, Libreoffice, EaseUS todo backup, är alla bra program, helt gratis och jag litar helt och fullt på dem.
Jag kör redan Bitlocker på servern, då den rullar Windows 8.1, funkar bra. Nackdelen är att man inte kan kombinera Bitlocker med mjukvaruraid.
Tyvärr har jag dåliga erfarenheter av OneDrive. Den har raderat saker för mig och haft sig. Pga att man loggar in med sitt MS ID på den dator osv. Ja, lustigt har det varit.
Kör istället Google Drive Sync, på datorn så har man backup så också. Och kan nå med telefonen enkelt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Lita inte bara på Timecapsule bara. En kompis som jobbar med bildredigering fick ett par års samlade verk uppätet då Timecapsule fick ett ryck. Allt borta direkt. Efter det tar hon alltid manuella backuper också. Rent generellt är det dumt att ha en backup online. Eller ja, man ska inte ha sin enda backup online.

Okej, det kan vara bra att ha i åtanke.
Timecapsule lagrar inte online, utan är en router med intern hårddisk.
Säker på att det var Timecapsule och inte iCloud?

Visa signatur

Legion 5 Pro" Ryzen 5800H / 32GB ram / 2TB+1TB nvme / RTX 3070 8GB 140w

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Playboy_1338:

Okej, det kan vara bra att ha i åtanke.
Timecapsule lagrar inte online, utan är en router med intern hårddisk.
Säker på att det var Timecapsule och inte iCloud?

Oj jag var lite otydlig. När jag skrev online menade jag på hårddiskar som är inkopplade och igång. Det är ett praktiskt sätt att köra backup eftersom man lätt kan automatisera det men det är också känsligt eftersom du kan få med korrupta filer och annat relativt lätt och du har inget skydd mot strömspikar och annat elakt. Och i det här fallet fick backupprogrammet ett spel och åt upp alla filer. Inte vanligt men det kan hända. En hårddisk i ett skåp är betydligt bättre skyddad. Då är man rätt väl skyddad mot mjukvarutrassel och det finns rätt många sätt mjukvara kan bråka. Jag fick en RAID1 korrupt för ett tag sedan. Helst ska man ju köra off site också men det kräver lite mer logistik. En USB-disk kostar inte så mycket och erbjuder rätt mycket ökat skydd.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Det första man får göra i en sådan här sits är att värdera datan som gått förlorat. Ska man labba själv, ta in en lokal it-firma eller ett dataräddningsföretag.

När och om man är på banan igen ska man se över backuprutiner. Samt ytterligare en gång värdera datan för att se hur avancerade backuprutiner som krävs.

Permalänk
Avstängd

Backup av företagsdata är väldigt viktigt, till och med ett lagkrav i många fall. Vi kör inkrementell backup av alla servrar och databaser varje natt och full backup varje vecka förutom den redundans som RAID på högre nivåer innebär.

För personliga filer hemma använder jag en kombination av molntjänster för att säkerställa redundans. Ska man backa upp hela systemet så blir det förstås dyrt men det är inte så stor poäng med det idag på en hemmadator. Jag kör backup av dokument, bilder och liknande och det sker helt automatiskt med versionshantering i Dropbox (i OneDrive bara av Office-dokument) och så. Spelfiler (saves och så) backas upp av Steam för de flesta spel och Windows och program och sånt är lika bra att installera om ifall hela disken går åt helvete eller så. Alla nedladdade filer som filmer och så går ju ofta snabbare att bara ta ner igen än att återställa så det känns onödigt att lägga resurser på att backa upp dem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Microsoft har haft lite backup grejer integrerat ett tag. Windows 7 har backup and restore som få verkar använda. I Windows 8 blev det ersatt med file history som tydligen var rätt kasst för man inte kunde välja fritt vilka filer som skulle inkuderas. Fast 8 hade en del intressanta lösningar för lagringspooler som verkar smidigt för backuper om man orkar pilla lite. Kräver dock lite mer av användarna. Windows 10 satsar rätt hårt på integrering med Onedrive och det ska tydligen finnas integrerade system för att ta backuper till molnet. Filer från Outlook, Word och andra office program kan automatiskt synkas mot molnet vilket verkar rätt smidigt. Det har funnits sedan Windows 8. Min syster har kört det en del och gillar det. Men det blir mer med Onedrive. Dels ska man tydligen kunna välja vilka mappar som ska synkas och dels ska det tydligen finnas möjlighet att ta backup på systeminställningar, favoriter, lösenord och liknande till Onedrive. Så det ser ut som att Microsoft jobbar på det.

Nu har jag inte kört Win 8, men Win 10 an:s filhistorik kan man styra vilka mappar, men inte "logiskt enkelt".
Tricket jag hitta är från Win 8 dock, så det "bör" fungera där med

http://superuser.com/questions/526728/how-to-specify-folders-...

Helt ärligt så finns det bättre backup lösningar, men denna är bra som komplement till om man råkar radera något, eller behöver hämta en gammal spel-sparning. Därför har jag den som komplement, där den lägger dessa på en intern lagrings disk på datorn.