13-15" 4K el 8K, jag ger snart upp. Kvalitet på olika märken? Office viktigt, spel kul. Mellandagsrean börjar ta slut :(

Permalänk
Medlem

13-15" 4K el 8K, jag ger snart upp. Kvalitet på olika märken? Office viktigt, spel kul. Mellandagsrean börjar ta slut :(

Hej!

(orkar du inte läsa mycket så hoppa ner till första feta texten)
(jag har läst väldigt många av "jag vill köpa en dator för 8k...."-trådarna på forumet men jag har fortfarande funderingar)

Jag fick tidigare väldigt bra hjälp i detta forum men en något märklig sak hände så jag behöver er hjälp igen. (min tidigare tråd mars 2015, http://www.sweclockers.com/forum/trad/1359457-barbar-ultraboo... )

(jag gjorde aldrig någon "review" i ovanstående länk för jag testade aldrig riktigt på datorn, skrev bara lite Office och gjorde resten på stationära).

Jag har läst många trådar och i princip är alla lika och det kommer kanske även min bli men vi får se vad ni tycker. Jag har ok datorkunskaper men lagt av mig mycket, eftersom jag gett mig in i andra branscher och studerar sen 3,5 år tillbaka. (bara så ni är med på vilken nivå ni kan lägga på svaret och att jag fortfarande fattar, men skriv gärna så newbies också kan ha nytta av tråden).

Min första tanke var att köpa en dator för ca 8K som jag mestadels ska jobba med och därför inte BEHÖVER kunna spela på men gärna hade haft möjligheten om det var möjligt. Det slutade med en ASUS Zenbook UX32LN-R4077H https://www.alina.se/Produkt.aspx?T2=UX32LN-R4077H och jag var helt klart nöjd med den om än SSD bara var 128GB och gärna hade haft 64GB till el mer (192+), 256GB hade varit fullt tillräckligt.

Det hela fick dock en snöpligt slut. På vänster sida av touchpaden stack paden upp kanske 1mm mer än på högra sidan. Den funkade givetvis utan problem iaf men det var ändå rätt irriterande för att det skrapade mot fingret när man drog pekfingret över den och jag förstod att på sikt skulle den säkert bli skadad extra bara för att den stack upp på det viset. Men värst var ändå att den hade coil whine (spool tjut) och det är nog första och enda gången jag hört det på en laptop. Det var inte hela tiden men givetvis när man satt och arbetade och det var helt tyst (för det var inte jätte högt). Men eftersom jag hade garanti och jag inte skulle åka utomlands på studier förrän efter nyår 2015/2016 så tänkte jag att jag skulle passa på och skicka in den på garantin och få sakerna åtgärdade. Sagt och gjort... tyvärr efter jag försökt stöta på Alina några gånger och ifrågasätta vart min dator tog vägen (och aldrig blev klar) så ringde dem upp en dag och sa bara "Din dator blir återkallad". Det var inte så roligt för jag skulle inte få något utbyte och modellen är utgående och därför finns den inte att få tag i i likvärdig specifikation om jag inte tycker det är roligt att betala 3000 kr till (pengar jag inte har).

Så jag har försökt prata med Alina om att få en utbytes (det måste ju finnas en liknande hos ASUS någonstans) och det faktum att den hade en 840M som hade räckt för mig medan inbyggda intelgrafiken i nya UX305 INTE hade räckt (för likvärdig summa) så hade det varit långt mycket trevligare att få ny burk än pengarna tillbaka. Sen säger ASUS att jag kan få vänta i 1-3 månader på att få tillbaka pengarna också vilket såklart omöjliggör ett nytt inköp av någon burk om jag inte lånar pengar av någon för att köpa den medan jag väntar på mina pengar.

Jag ringde givetvis till ASUS Sverige också och påpekade att pengarna tillbaka inte var någon bra lösning för mig eftersom jag inte kan använda pengarna för att ersätta en modell som gått ut. ASUS å sin sida hävdar att Alina bestämt att jag ska få pengarna tillbaka och inte min burk (som de tydligen hade kunnat fixa om de fått mer tid av Alina på att vänta in delarna). Så nu säger Alina, ASUS Sverige, ASUS Nederländerna och ASUS (Korea tror jag det var) lite olika saker och där sitter jag som ett fån utan dator och utan pengar, tack!

Men nya Zenbook UX305 finns för så lågt som 7490 kr på t.ex. Webhallen nu under rean. Den har dock ingen grafik att prata om och det känns som lite waste att lägga pengar på en dator som i princip klarar Office för 8k när jag kan få en för 4K som också klarar office (även om Zenbooken såklart är trevligare, men ändå).

Så nu börjar jag ge upp lite och funderar på om det är värt att kunna lira (jag ska studera utomlands i 6 månader så det hade varit trevligt att KUNNA om jag vill, när jag inte har tillgång till min stationära).

Så antingen försöker jag hitta ett vettigt alternativ med en som man kan lira på och jag har en hel del förslag:

7990 Lenovo IdeaPad Y700 15.6" Bärbar dator http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dat...

http://www.inet.se/produkt/1972579/lenovo-y50-70-i7-8gb-gtx-9...

6990 https://www.komplett.se/product/853765/datorer-och-surfplatto...

6990:- http://www.siba.se/prisfest/asus-x550jx-dm267t-123551

6990 ASUS X550JX 15,6" FHD, Intel Core i5, 256GB SDD & 2GB Grafikkort http://www.siba.se/prisfest/datorer-spel/asus-x550jx-dm267t-1...

6990 ASUS K501UB 15.6" Full HD matt GeForce 940M, Core i5-6200U, 8GB RAM, 1000GB SSHD, Windows 10 Home https://www.komplett.se/product/853765/datorer-och-surfplatto...

6990 Asus K501LX-DM121H 15,6" Full HD i5-5200U / 8GB / 1TB + 16GB SSD/ GTX 950M 2GB / Win 8.1

7490 https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/13-14tum/lenovo...

7990:- https://www.dustinhome.se/product/5010874020/u41-70

7990 HP Pavilion Gaming 15-ak005no http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=T1E20EA...

8490 http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/232594-l...

Ovanstående är INGEN prio-ordning utan bara hur jag sparat grejerna i Notepad.

Men ibland blir det minst sagt svårt att veta vad det är för kvalitet på sakerna. Datorn hade gärna fått hålla i 3 år. Jag ska bära runt på den men så stor skillnad kanske det inte är på 1,5 el 2,5kg så jag vet inte om det ska hålla mig tillbaka.

HP t.ex. tycker jag har varit ett rätt vettigt bolag men det är mest på företagsfronten (och för flera år sen) jag bildade mig den uppfattningen. Jag ser att MÅNGA klagar på HP även om orsakerna ofta är luddiga. Om det bara är för att de har med mycke bloatware så kan jag installera om datorn, men är det för att hårdvaran suger så är det förstås en helt annan sak, då är det ointressant förstås.

IBM tyckte jag om den lilla "pekspaken" på (idag Lenovo om jag inte missminner mig).

Sen fick jag en kommentar av en kille när jag nämnde om att köpa gaming laptop att "Dem går ofta sönder rätt snabbt" och det undrar jag förstås om det stämmer?

Så egentligen har jag inget favoritmärke utan vill bara ha något som funkar och inte racklar. Tangentbordet MÅSTE vara bra OCH TYST. Jag tillhör INTE killarna som tycker mekaniska brytare är "Det bästa sen skivat bröd" (som en kändis på Sweclockers brukar uttrycka sig). Jag vill ha lite slaglängd (om möjligt), gärna "helt tyst" och kvalitetskänsla eftersom jag kommer skriva på den. Det är fullt möjligt att jag blir tvungen koppla till externt tangentbord när jag skriver mycket (13,3" är rätt smått om det blir en sådan). MEN, det vore bra om det gick att skriva direkt på laptopens eget tgb.

Saker jag önskar från datorn:

Max 8600 kr inklusive moms, gärna max 8000 kronor.
13-15,6" (liten är bra men om den väger 1,5 el 2 kg kanske är mindre viktigt)
FHD (1080p), GÄRNA blank skärm men jag vet inte om det är ett krav (se min lista ovan)
IPS-panel allra helst, jag gillar färger och TN-paneler brukar vara rätt trista
Bakgrundsbelysning på tangentbordet, himla nice i mörkret
Inbyggd wireless (gärna AC men N räcker).
Enligt denna länk vore det mest lämpligt med Geforce 920M eller bättre (840M funkar också) http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-...

Med andra ord skulle GFX klara "midrange" grafik, tyvärr har jag ingen aning om vad det innebär FPS och inställningsmässigt. Men jag är en casual gamer och lirar ofta WoW, BF3, Starcraft 2, andra RTS och en del Strategy. Det måste funka men jag kan tänka mig hyfsat låga värden och ändå tycka det är OK även om det är roligt när man får ha bra/högre inställningar. Som ni ser är det inga super high-tech spel så ha det i åtanke.

8GB minne vore bra, 6 kanske funkar
256GB SSD, men en SSHD kanske är helt ok? Jag vet inte hur stor skillnad det blir i prestanda och batteritid. HD är dock för sunkigt.

Datorn behöver vara hyfsat tyst vid Office användning (ska anteckna i lektionssal)

Vore trevligt om den har någorlunda batteritid vid Office användning (ej spel)

Vad jag absolut inte vill ha:
UHD (jag har hellre bra färger på skärmen)

Saker jag klarar mig utan:
Touchskärm (helt onödigt i min värld)
Office eftersom jag redan äger en licens

Men som sagt, jag börjar ge upp lite och har funderat på att "ge upp" spelmöjligheterna och kanske köpa:

http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dat...
för 4K, någon som vet om A10 ger nån prestanda alls i spel?

Jag kikade även på en reconditioned variant med 6 månaders garanti.

Som ni förstår är de 2 sista alternativen helt andra än de ovanstående men "jaga" dator som passa alla ens behov och man är "säker" på att man får en vettig produkt börjar bli nog så tidsödande. Blev faktiskt lite nedslagen av att min Zenbook blev återkallad som i princip hade allt jag ville (med tanke på min ekonomi).

Några specifika frågor om laptops:en ovan:

Lenovo U31-70, den har "bara" Intel® HD Graphics 5500, Går det att lira alls på den, t.ex. WoW med låga inställninga eller står man och hoppar i 15-17 FPS? (Jag gillade storleken och sån't på den här men det är grafiken som spökar, kanske jag lika gärna kan köpa en för 4K och strunta i att spela).

Den här länken var ju himla nice men jag har lite svårt att använda den http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-... Det står t.ex. en massa benchmarks men jag vet inte vilken som är bäst för att mäta "gaming". Dels har jag försökt välja en del av de settings som finns t.ex. "Basemark X 1.1 Medium Quality" och "High" men de kolumnerna var tomma så det hjälpte inte alls. Jag ser ju vilken position och hur många poäng de fått, men finns det något sätt man kan göra en ungefärlig beräkning utifrån det (eftersom mitt/mina spel) inte finns där. Typ 3DMark06:s värde delat med XXX för att få ett ungefärligt värde om FPS. Jag fattar att det här kanske är ett jättedåligt exempel men ni fattar nog ungefär vad jag menar. Att GTX 970M fått 27663,5 poäng i 3DMark06 säger egentligen ingenting om FPS:en för mig. Jag ser förstås att det är högt eller lågt i förhållande till andra men inte mycket mer än så. Listan har dock en bra minibeskrivning, t.ex. "1. High-End Graphics Cards
These graphics cards are able to play the latest and most demanding games in high resolutions and full detail settings with enabled Anti-Aliasing". Det är förstås bra, men en "hjälpregel" om någon formel man kan ha i bakhuvudet vore bra att ha om det finns? Vilket av benchmarken är vettig att kika på när man funderar på spelprestandan?

6990 Asus K501LX-DM121H 15,6" Full HD i5-5200U / 8GB / 1TB + 16GB SSD. Jag tyckte 1TB +16GB SSD (mot normala 8GB) verkade rätt nice, har ni några generella kommentarer om SSD vs. SSHD rent prestandamässigt? 16GB måste ändå vara rätt ok kan jag känna om disken klarar av att optimera användningen av dessa 16GB på de filer som används mest frekvent.

Lenovo U41-70 gör mig lite fundersam. Så här skriver Dustin på sin sida "De senaste processorerna från Intel gör U41-70 till ett riktigt fartmonster. I kombination med en snabb SSD, Geforce-grafik och en högupplöst skärm och Windows 8.1 är U41-70 din bästa kompanjon på jobbet, hemma och på språng". Men bläddra du ner till specifikationen står det bara Intel 5500 och inget mer om Geforce, som texten gör gällande. Jag var förstås in på Lenovos sida, som enligt mig är rätt kass, och hittade en pdf-fil (som mest verkar riktade till reperationsverkstäder) och försökte hitta info om Geforcekortet där och kommer fram till att det står "Det är olika beroende på modell". Då känns det lite som att jag inte RIKTIGT fick ett svar där heller. Någon som vet vad det sitter för GFX i Den datorn? Jag har givetvis mejlat Dustin men det kan ju ta hur länge som helst innan det svaret dyker upp.

Är det någon dator ovan som ni skulle skrota idén om att köpa direkt, motivera gärna ditt svar.

Jag förstår att jag i många fall har otroligt generella frågeställningar och ingen kanske kan svara på allt men alla svar som leder mig åt rätt väg är bättre än inga.

Jag är tyvärr fattig student annars skulle jag kunna löst det här med plånboken och helt enkelt betalat mycket för en laptop. Men 8600 kronor börjar kännas som smärtgränsen och tyvärr är "less is more" rätt viktigt för mig just nu.

Jag uppskattar om ni kunde hjälpa mig med lite frågeställningar ovan.

Ha en god fortsättning!

Visa signatur

Intel i5-9600K CPU @ 3.70GHz (4.30 GHz) | Gigabyte Z390 Aorus Pro WiFi - ATX / Z390 | ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF Gaming OC | Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB 3200MHz CL16 (16-18-18-36) | Fractal Design Define R6 USB-C Vit | Corsair PSU HX750 80+ Platinum | Noctua NH-U12A CPU Kylare | SSD SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 250GB m.2 | SSD 970 EVO Plus 1TB m.2 | WD Red 4TB | Segate Expansion 4TB USB3 | Optiarc DVD RW AD-7283S | Logitech G19 | Logitech G400s | Dell 23" UltraSharp U2311H | Win 10 Pro |

APC Power-Saving Back-UPS ES 8 700VA | Netgear R8000 Nighthawk X6 AC3200 | Lenovo Legion Y520-15IKBN / 15.6" / FHD / i7-7700HQ / 2x8GB / 256GB SSD M.2 / Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD / GTX 1060 / Win 10

Permalänk

Ja då vet man ju åtminstone vart man INTE ska köpa en dator i alla fall. Helt orimlig hantering av ditt garantiärende. Dåligt skött av Alina och Asus om det du skriver stämmer.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av in2it:

Hej!

(orkar du inte läsa mycket så hoppa ner till första feta texten)
(jag har läst väldigt många av "jag vill köpa en dator för 8k...."-trådarna på forumet men jag har fortfarande funderingar)

Jag fick tidigare väldigt bra hjälp i detta forum men en något märklig sak hände så jag behöver er hjälp igen. (min tidigare tråd mars 2015, http://www.sweclockers.com/forum/trad/1359457-barbar-ultraboo... )

(jag gjorde aldrig någon "review" i ovanstående länk för jag testade aldrig riktigt på datorn, skrev bara lite Office och gjorde resten på stationära).

Jag har läst många trådar och i princip är alla lika och det kommer kanske även min bli men vi får se vad ni tycker. Jag har ok datorkunskaper men lagt av mig mycket, eftersom jag gett mig in i andra branscher och studerar sen 3,5 år tillbaka. (bara så ni är med på vilken nivå ni kan lägga på svaret och att jag fortfarande fattar, men skriv gärna så newbies också kan ha nytta av tråden).

Min första tanke var att köpa en dator för ca 8K som jag mestadels ska jobba med och därför inte BEHÖVER kunna spela på men gärna hade haft möjligheten om det var möjligt. Det slutade med en ASUS Zenbook UX32LN-R4077H https://www.alina.se/Produkt.aspx?T2=UX32LN-R4077H och jag var helt klart nöjd med den om än SSD bara var 128GB och gärna hade haft 64GB till el mer (192+), 256GB hade varit fullt tillräckligt.

Det hela fick dock en snöpligt slut. På vänster sida av touchpaden stack paden upp kanske 1mm mer än på högra sidan. Den funkade givetvis utan problem iaf men det var ändå rätt irriterande för att det skrapade mot fingret när man drog pekfingret över den och jag förstod att på sikt skulle den säkert bli skadad extra bara för att den stack upp på det viset. Men värst var ändå att den hade coil whine (spool tjut) och det är nog första och enda gången jag hört det på en laptop. Det var inte hela tiden men givetvis när man satt och arbetade och det var helt tyst (för det var inte jätte högt). Men eftersom jag hade garanti och jag inte skulle åka utomlands på studier förrän efter nyår 2015/2016 så tänkte jag att jag skulle passa på och skicka in den på garantin och få sakerna åtgärdade. Sagt och gjort... tyvärr efter jag försökt stöta på Alina några gånger och ifrågasätta vart min dator tog vägen (och aldrig blev klar) så ringde dem upp en dag och sa bara "Din dator blir återkallad". Det var inte så roligt för jag skulle inte få något utbyte och modellen är utgående och därför finns den inte att få tag i i likvärdig specifikation om jag inte tycker det är roligt att betala 3000 kr till (pengar jag inte har).

Så jag har försökt prata med Alina om att få en utbytes (det måste ju finnas en liknande hos ASUS någonstans) och det faktum att den hade en 840M som hade räckt för mig medan inbyggda intelgrafiken i nya UX305 INTE hade räckt (för likvärdig summa) så hade det varit långt mycket trevligare att få ny burk än pengarna tillbaka. Sen säger ASUS att jag kan få vänta i 1-3 månader på att få tillbaka pengarna också vilket såklart omöjliggör ett nytt inköp av någon burk om jag inte lånar pengar av någon för att köpa den medan jag väntar på mina pengar.

Jag ringde givetvis till ASUS Sverige också och påpekade att pengarna tillbaka inte var någon bra lösning för mig eftersom jag inte kan använda pengarna för att ersätta en modell som gått ut. ASUS å sin sida hävdar att Alina bestämt att jag ska få pengarna tillbaka och inte min burk (som de tydligen hade kunnat fixa om de fått mer tid av Alina på att vänta in delarna). Så nu säger Alina, ASUS Sverige, ASUS Nederländerna och ASUS (Korea tror jag det var) lite olika saker och där sitter jag som ett fån utan dator och utan pengar, tack!

Men nya Zenbook UX305 finns för så lågt som 7490 kr på t.ex. Webhallen nu under rean. Den har dock ingen grafik att prata om och det känns som lite waste att lägga pengar på en dator som i princip klarar Office för 8k när jag kan få en för 4K som också klarar office (även om Zenbooken såklart är trevligare, men ändå).

Så nu börjar jag ge upp lite och funderar på om det är värt att kunna lira (jag ska studera utomlands i 6 månader så det hade varit trevligt att KUNNA om jag vill, när jag inte har tillgång till min stationära).

Så antingen försöker jag hitta ett vettigt alternativ med en som man kan lira på och jag har en hel del förslag:

7990 Lenovo IdeaPad Y700 15.6" Bärbar dator http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dat...

http://www.inet.se/produkt/1972579/lenovo-y50-70-i7-8gb-gtx-9...

6990 https://www.komplett.se/product/853765/datorer-och-surfplatto...

6990:- http://www.siba.se/prisfest/asus-x550jx-dm267t-123551

6990 ASUS X550JX 15,6" FHD, Intel Core i5, 256GB SDD & 2GB Grafikkort http://www.siba.se/prisfest/datorer-spel/asus-x550jx-dm267t-1...

6990 ASUS K501UB 15.6" Full HD matt GeForce 940M, Core i5-6200U, 8GB RAM, 1000GB SSHD, Windows 10 Home https://www.komplett.se/product/853765/datorer-och-surfplatto...

6990 Asus K501LX-DM121H 15,6" Full HD i5-5200U / 8GB / 1TB + 16GB SSD/ GTX 950M 2GB / Win 8.1

7490 https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/13-14tum/lenovo...

7990:- https://www.dustinhome.se/product/5010874020/u41-70

7990 HP Pavilion Gaming 15-ak005no http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=T1E20EA...

8490 http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/232594-l...

Ovanstående är INGEN prio-ordning utan bara hur jag sparat grejerna i Notepad.

Men ibland blir det minst sagt svårt att veta vad det är för kvalitet på sakerna. Datorn hade gärna fått hålla i 3 år. Jag ska bära runt på den men så stor skillnad kanske det inte är på 1,5 el 2,5kg så jag vet inte om det ska hålla mig tillbaka.

HP t.ex. tycker jag har varit ett rätt vettigt bolag men det är mest på företagsfronten (och för flera år sen) jag bildade mig den uppfattningen. Jag ser att MÅNGA klagar på HP även om orsakerna ofta är luddiga. Om det bara är för att de har med mycke bloatware så kan jag installera om datorn, men är det för att hårdvaran suger så är det förstås en helt annan sak, då är det ointressant förstås.

IBM tyckte jag om den lilla "pekspaken" på (idag Lenovo om jag inte missminner mig).

Sen fick jag en kommentar av en kille när jag nämnde om att köpa gaming laptop att "Dem går ofta sönder rätt snabbt" och det undrar jag förstås om det stämmer?

Så egentligen har jag inget favoritmärke utan vill bara ha något som funkar och inte racklar. Tangentbordet MÅSTE vara bra OCH TYST. Jag tillhör INTE killarna som tycker mekaniska brytare är "Det bästa sen skivat bröd" (som en kändis på Sweclockers brukar uttrycka sig). Jag vill ha lite slaglängd (om möjligt), gärna "helt tyst" och kvalitetskänsla eftersom jag kommer skriva på den. Det är fullt möjligt att jag blir tvungen koppla till externt tangentbord när jag skriver mycket (13,3" är rätt smått om det blir en sådan). MEN, det vore bra om det gick att skriva direkt på laptopens eget tgb.

Saker jag önskar från datorn:

Max 8600 kr inklusive moms, gärna max 8000 kronor.
13-15,6" (liten är bra men om den väger 1,5 el 2 kg kanske är mindre viktigt)
FHD (1080p), GÄRNA blank skärm men jag vet inte om det är ett krav (se min lista ovan)
IPS-panel allra helst, jag gillar färger och TN-paneler brukar vara rätt trista
Bakgrundsbelysning på tangentbordet, himla nice i mörkret
Inbyggd wireless (gärna AC men N räcker).
Enligt denna länk vore det mest lämpligt med Geforce 920M eller bättre (840M funkar också) http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-...

Med andra ord skulle GFX klara "midrange" grafik, tyvärr har jag ingen aning om vad det innebär FPS och inställningsmässigt. Men jag är en casual gamer och lirar ofta WoW, BF3, Starcraft 2, andra RTS och en del Strategy. Det måste funka men jag kan tänka mig hyfsat låga värden och ändå tycka det är OK även om det är roligt när man får ha bra/högre inställningar. Som ni ser är det inga super high-tech spel så ha det i åtanke.

8GB minne vore bra, 6 kanske funkar
256GB SSD, men en SSHD kanske är helt ok? Jag vet inte hur stor skillnad det blir i prestanda och batteritid. HD är dock för sunkigt.

Datorn behöver vara hyfsat tyst vid Office användning (ska anteckna i lektionssal)

Vore trevligt om den har någorlunda batteritid vid Office användning (ej spel)

Vad jag absolut inte vill ha:
UHD (jag har hellre bra färger på skärmen)

Saker jag klarar mig utan:
Touchskärm (helt onödigt i min värld)
Office eftersom jag redan äger en licens

Men som sagt, jag börjar ge upp lite och har funderat på att "ge upp" spelmöjligheterna och kanske köpa:

http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dat...
för 4K, någon som vet om A10 ger nån prestanda alls i spel?

Jag kikade även på en reconditioned variant med 6 månaders garanti.

Som ni förstår är de 2 sista alternativen helt andra än de ovanstående men "jaga" dator som passa alla ens behov och man är "säker" på att man får en vettig produkt börjar bli nog så tidsödande. Blev faktiskt lite nedslagen av att min Zenbook blev återkallad som i princip hade allt jag ville (med tanke på min ekonomi).

Några specifika frågor om laptops:en ovan:

Lenovo U31-70, den har "bara" Intel® HD Graphics 5500, Går det att lira alls på den, t.ex. WoW med låga inställninga eller står man och hoppar i 15-17 FPS? (Jag gillade storleken och sån't på den här men det är grafiken som spökar, kanske jag lika gärna kan köpa en för 4K och strunta i att spela).

Den här länken var ju himla nice men jag har lite svårt att använda den http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-... Det står t.ex. en massa benchmarks men jag vet inte vilken som är bäst för att mäta "gaming". Dels har jag försökt välja en del av de settings som finns t.ex. "Basemark X 1.1 Medium Quality" och "High" men de kolumnerna var tomma så det hjälpte inte alls. Jag ser ju vilken position och hur många poäng de fått, men finns det något sätt man kan göra en ungefärlig beräkning utifrån det (eftersom mitt/mina spel) inte finns där. Typ 3DMark06:s värde delat med XXX för att få ett ungefärligt värde om FPS. Jag fattar att det här kanske är ett jättedåligt exempel men ni fattar nog ungefär vad jag menar. Att GTX 970M fått 27663,5 poäng i 3DMark06 säger egentligen ingenting om FPS:en för mig. Jag ser förstås att det är högt eller lågt i förhållande till andra men inte mycket mer än så. Listan har dock en bra minibeskrivning, t.ex. "1. High-End Graphics Cards
These graphics cards are able to play the latest and most demanding games in high resolutions and full detail settings with enabled Anti-Aliasing". Det är förstås bra, men en "hjälpregel" om någon formel man kan ha i bakhuvudet vore bra att ha om det finns? Vilket av benchmarken är vettig att kika på när man funderar på spelprestandan?

6990 Asus K501LX-DM121H 15,6" Full HD i5-5200U / 8GB / 1TB + 16GB SSD. Jag tyckte 1TB +16GB SSD (mot normala 8GB) verkade rätt nice, har ni några generella kommentarer om SSD vs. SSHD rent prestandamässigt? 16GB måste ändå vara rätt ok kan jag känna om disken klarar av att optimera användningen av dessa 16GB på de filer som används mest frekvent.

Lenovo U41-70 gör mig lite fundersam. Så här skriver Dustin på sin sida "De senaste processorerna från Intel gör U41-70 till ett riktigt fartmonster. I kombination med en snabb SSD, Geforce-grafik och en högupplöst skärm och Windows 8.1 är U41-70 din bästa kompanjon på jobbet, hemma och på språng". Men bläddra du ner till specifikationen står det bara Intel 5500 och inget mer om Geforce, som texten gör gällande. Jag var förstås in på Lenovos sida, som enligt mig är rätt kass, och hittade en pdf-fil (som mest verkar riktade till reperationsverkstäder) och försökte hitta info om Geforcekortet där och kommer fram till att det står "Det är olika beroende på modell". Då känns det lite som att jag inte RIKTIGT fick ett svar där heller. Någon som vet vad det sitter för GFX i Den datorn? Jag har givetvis mejlat Dustin men det kan ju ta hur länge som helst innan det svaret dyker upp.

Är det någon dator ovan som ni skulle skrota idén om att köpa direkt, motivera gärna ditt svar.

Jag förstår att jag i många fall har otroligt generella frågeställningar och ingen kanske kan svara på allt men alla svar som leder mig åt rätt väg är bättre än inga.

Jag är tyvärr fattig student annars skulle jag kunna löst det här med plånboken och helt enkelt betalat mycket för en laptop. Men 8600 kronor börjar kännas som smärtgränsen och tyvärr är "less is more" rätt viktigt för mig just nu.

Jag uppskattar om ni kunde hjälpa mig med lite frågeställningar ovan.

Ha en god fortsättning!

Jag brukar använda Prisjakts filterfunktion. Blir det för dyrt så kompromissar jag med det minst viktiga och så vidare.
Omöjligt att tipsa, inlägget är långt, rörigt och jag reder inte ut mer än att du vill ha en hyfsat tyst gamingdator för åtta lax?
Jag hade kört en i3 för officeproduktivitet och lite surf, en i5 om jag behöver proppkraft för kompilering m.m. men ändå hålla det relativt fläkt-tyst. i7 laptop hade jag undvikt om den skall vara tyst och sval.
Jag hade köpt en billig laptop för en tretusing och gejmat på stationära.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dockland:

Jag brukar använda Prisjakts filterfunktion. Blir det för dyrt så kompromissar jag med det minst viktiga och så vidare.
Omöjligt att tipsa, inlägget är långt, rörigt och jag reder inte ut mer än att du vill ha en hyfsat tyst gamingdator för åtta lax?
Jag hade kört en i3 för officeproduktivitet och lite surf, en i5 om jag behöver proppkraft för kompilering m.m. men ändå hålla det relativt fläkt-tyst. i7 laptop hade jag undvikt om den skall vara tyst och sval.
Jag hade köpt en billig laptop för en tretusing och gejmat på stationära.

Jag uppskattar ditt svar och ska ha i7-tänket ovan i åtanke vid mitt val av laptop med tanke på "tyst och sval".

Tyvärr åker jag till England i 6 månader annars hade jag gärna game:at på min stationära.

Visa signatur

Intel i5-9600K CPU @ 3.70GHz (4.30 GHz) | Gigabyte Z390 Aorus Pro WiFi - ATX / Z390 | ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF Gaming OC | Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB 3200MHz CL16 (16-18-18-36) | Fractal Design Define R6 USB-C Vit | Corsair PSU HX750 80+ Platinum | Noctua NH-U12A CPU Kylare | SSD SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 250GB m.2 | SSD 970 EVO Plus 1TB m.2 | WD Red 4TB | Segate Expansion 4TB USB3 | Optiarc DVD RW AD-7283S | Logitech G19 | Logitech G400s | Dell 23" UltraSharp U2311H | Win 10 Pro |

APC Power-Saving Back-UPS ES 8 700VA | Netgear R8000 Nighthawk X6 AC3200 | Lenovo Legion Y520-15IKBN / 15.6" / FHD / i7-7700HQ / 2x8GB / 256GB SSD M.2 / Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD / GTX 1060 / Win 10

Permalänk

Hej in2it,

Jag vill gärna titta närmare på ditt ärende och hjälpa dig lösa det.

Återkom gärna till mig via PM eller på david@alina.se med order-, kvitto-, kvittonummer eller e-post.

Mvh,
David – Alina

Skrivet av in2it:

Hej!

(orkar du inte läsa mycket så hoppa ner till första feta texten)
(jag har läst väldigt många av "jag vill köpa en dator för 8k...."-trådarna på forumet men jag har fortfarande funderingar)

Jag fick tidigare väldigt bra hjälp i detta forum men en något märklig sak hände så jag behöver er hjälp igen. (min tidigare tråd mars 2015, http://www.sweclockers.com/forum/trad/1359457-barbar-ultraboo... )

(jag gjorde aldrig någon "review" i ovanstående länk för jag testade aldrig riktigt på datorn, skrev bara lite Office och gjorde resten på stationära).

Jag har läst många trådar och i princip är alla lika och det kommer kanske även min bli men vi får se vad ni tycker. Jag har ok datorkunskaper men lagt av mig mycket, eftersom jag gett mig in i andra branscher och studerar sen 3,5 år tillbaka. (bara så ni är med på vilken nivå ni kan lägga på svaret och att jag fortfarande fattar, men skriv gärna så newbies också kan ha nytta av tråden).

Min första tanke var att köpa en dator för ca 8K som jag mestadels ska jobba med och därför inte BEHÖVER kunna spela på men gärna hade haft möjligheten om det var möjligt. Det slutade med en ASUS Zenbook UX32LN-R4077H https://www.alina.se/Produkt.aspx?T2=UX32LN-R4077H och jag var helt klart nöjd med den om än SSD bara var 128GB och gärna hade haft 64GB till el mer (192+), 256GB hade varit fullt tillräckligt.

Det hela fick dock en snöpligt slut. På vänster sida av touchpaden stack paden upp kanske 1mm mer än på högra sidan. Den funkade givetvis utan problem iaf men det var ändå rätt irriterande för att det skrapade mot fingret när man drog pekfingret över den och jag förstod att på sikt skulle den säkert bli skadad extra bara för att den stack upp på det viset. Men värst var ändå att den hade coil whine (spool tjut) och det är nog första och enda gången jag hört det på en laptop. Det var inte hela tiden men givetvis när man satt och arbetade och det var helt tyst (för det var inte jätte högt). Men eftersom jag hade garanti och jag inte skulle åka utomlands på studier förrän efter nyår 2015/2016 så tänkte jag att jag skulle passa på och skicka in den på garantin och få sakerna åtgärdade. Sagt och gjort... tyvärr efter jag försökt stöta på Alina några gånger och ifrågasätta vart min dator tog vägen (och aldrig blev klar) så ringde dem upp en dag och sa bara "Din dator blir återkallad". Det var inte så roligt för jag skulle inte få något utbyte och modellen är utgående och därför finns den inte att få tag i i likvärdig specifikation om jag inte tycker det är roligt att betala 3000 kr till (pengar jag inte har).

Så jag har försökt prata med Alina om att få en utbytes (det måste ju finnas en liknande hos ASUS någonstans) och det faktum att den hade en 840M som hade räckt för mig medan inbyggda intelgrafiken i nya UX305 INTE hade räckt (för likvärdig summa) så hade det varit långt mycket trevligare att få ny burk än pengarna tillbaka. Sen säger ASUS att jag kan få vänta i 1-3 månader på att få tillbaka pengarna också vilket såklart omöjliggör ett nytt inköp av någon burk om jag inte lånar pengar av någon för att köpa den medan jag väntar på mina pengar.

Jag ringde givetvis till ASUS Sverige också och påpekade att pengarna tillbaka inte var någon bra lösning för mig eftersom jag inte kan använda pengarna för att ersätta en modell som gått ut. ASUS å sin sida hävdar att Alina bestämt att jag ska få pengarna tillbaka och inte min burk (som de tydligen hade kunnat fixa om de fått mer tid av Alina på att vänta in delarna). Så nu säger Alina, ASUS Sverige, ASUS Nederländerna och ASUS (Korea tror jag det var) lite olika saker och där sitter jag som ett fån utan dator och utan pengar, tack!

Men nya Zenbook UX305 finns för så lågt som 7490 kr på t.ex. Webhallen nu under rean. Den har dock ingen grafik att prata om och det känns som lite waste att lägga pengar på en dator som i princip klarar Office för 8k när jag kan få en för 4K som också klarar office (även om Zenbooken såklart är trevligare, men ändå).

Så nu börjar jag ge upp lite och funderar på om det är värt att kunna lira (jag ska studera utomlands i 6 månader så det hade varit trevligt att KUNNA om jag vill, när jag inte har tillgång till min stationära).

Så antingen försöker jag hitta ett vettigt alternativ med en som man kan lira på och jag har en hel del förslag:

7990 Lenovo IdeaPad Y700 15.6" Bärbar dator http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dat...

http://www.inet.se/produkt/1972579/lenovo-y50-70-i7-8gb-gtx-9...

6990 https://www.komplett.se/product/853765/datorer-och-surfplatto...

6990:- http://www.siba.se/prisfest/asus-x550jx-dm267t-123551

6990 ASUS X550JX 15,6" FHD, Intel Core i5, 256GB SDD & 2GB Grafikkort http://www.siba.se/prisfest/datorer-spel/asus-x550jx-dm267t-1...

6990 ASUS K501UB 15.6" Full HD matt GeForce 940M, Core i5-6200U, 8GB RAM, 1000GB SSHD, Windows 10 Home https://www.komplett.se/product/853765/datorer-och-surfplatto...

6990 Asus K501LX-DM121H 15,6" Full HD i5-5200U / 8GB / 1TB + 16GB SSD/ GTX 950M 2GB / Win 8.1

7490 https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/13-14tum/lenovo...

7990:- https://www.dustinhome.se/product/5010874020/u41-70

7990 HP Pavilion Gaming 15-ak005no http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=T1E20EA...

8490 http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/232594-l...

Ovanstående är INGEN prio-ordning utan bara hur jag sparat grejerna i Notepad.

Men ibland blir det minst sagt svårt att veta vad det är för kvalitet på sakerna. Datorn hade gärna fått hålla i 3 år. Jag ska bära runt på den men så stor skillnad kanske det inte är på 1,5 el 2,5kg så jag vet inte om det ska hålla mig tillbaka.

HP t.ex. tycker jag har varit ett rätt vettigt bolag men det är mest på företagsfronten (och för flera år sen) jag bildade mig den uppfattningen. Jag ser att MÅNGA klagar på HP även om orsakerna ofta är luddiga. Om det bara är för att de har med mycke bloatware så kan jag installera om datorn, men är det för att hårdvaran suger så är det förstås en helt annan sak, då är det ointressant förstås.

IBM tyckte jag om den lilla "pekspaken" på (idag Lenovo om jag inte missminner mig).

Sen fick jag en kommentar av en kille när jag nämnde om att köpa gaming laptop att "Dem går ofta sönder rätt snabbt" och det undrar jag förstås om det stämmer?

Så egentligen har jag inget favoritmärke utan vill bara ha något som funkar och inte racklar. Tangentbordet MÅSTE vara bra OCH TYST. Jag tillhör INTE killarna som tycker mekaniska brytare är "Det bästa sen skivat bröd" (som en kändis på Sweclockers brukar uttrycka sig). Jag vill ha lite slaglängd (om möjligt), gärna "helt tyst" och kvalitetskänsla eftersom jag kommer skriva på den. Det är fullt möjligt att jag blir tvungen koppla till externt tangentbord när jag skriver mycket (13,3" är rätt smått om det blir en sådan). MEN, det vore bra om det gick att skriva direkt på laptopens eget tgb.

Saker jag önskar från datorn:

Max 8600 kr inklusive moms, gärna max 8000 kronor.
13-15,6" (liten är bra men om den väger 1,5 el 2 kg kanske är mindre viktigt)
FHD (1080p), GÄRNA blank skärm men jag vet inte om det är ett krav (se min lista ovan)
IPS-panel allra helst, jag gillar färger och TN-paneler brukar vara rätt trista
Bakgrundsbelysning på tangentbordet, himla nice i mörkret
Inbyggd wireless (gärna AC men N räcker).
Enligt denna länk vore det mest lämpligt med Geforce 920M eller bättre (840M funkar också) http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-...

Med andra ord skulle GFX klara "midrange" grafik, tyvärr har jag ingen aning om vad det innebär FPS och inställningsmässigt. Men jag är en casual gamer och lirar ofta WoW, BF3, Starcraft 2, andra RTS och en del Strategy. Det måste funka men jag kan tänka mig hyfsat låga värden och ändå tycka det är OK även om det är roligt när man får ha bra/högre inställningar. Som ni ser är det inga super high-tech spel så ha det i åtanke.

8GB minne vore bra, 6 kanske funkar
256GB SSD, men en SSHD kanske är helt ok? Jag vet inte hur stor skillnad det blir i prestanda och batteritid. HD är dock för sunkigt.

Datorn behöver vara hyfsat tyst vid Office användning (ska anteckna i lektionssal)

Vore trevligt om den har någorlunda batteritid vid Office användning (ej spel)

Vad jag absolut inte vill ha:
UHD (jag har hellre bra färger på skärmen)

Saker jag klarar mig utan:
Touchskärm (helt onödigt i min värld)
Office eftersom jag redan äger en licens

Men som sagt, jag börjar ge upp lite och har funderat på att "ge upp" spelmöjligheterna och kanske köpa:

http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dat...
för 4K, någon som vet om A10 ger nån prestanda alls i spel?

Jag kikade även på en reconditioned variant med 6 månaders garanti.

Som ni förstår är de 2 sista alternativen helt andra än de ovanstående men "jaga" dator som passa alla ens behov och man är "säker" på att man får en vettig produkt börjar bli nog så tidsödande. Blev faktiskt lite nedslagen av att min Zenbook blev återkallad som i princip hade allt jag ville (med tanke på min ekonomi).

Några specifika frågor om laptops:en ovan:

Lenovo U31-70, den har "bara" Intel® HD Graphics 5500, Går det att lira alls på den, t.ex. WoW med låga inställninga eller står man och hoppar i 15-17 FPS? (Jag gillade storleken och sån't på den här men det är grafiken som spökar, kanske jag lika gärna kan köpa en för 4K och strunta i att spela).

Den här länken var ju himla nice men jag har lite svårt att använda den http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-... Det står t.ex. en massa benchmarks men jag vet inte vilken som är bäst för att mäta "gaming". Dels har jag försökt välja en del av de settings som finns t.ex. "Basemark X 1.1 Medium Quality" och "High" men de kolumnerna var tomma så det hjälpte inte alls. Jag ser ju vilken position och hur många poäng de fått, men finns det något sätt man kan göra en ungefärlig beräkning utifrån det (eftersom mitt/mina spel) inte finns där. Typ 3DMark06:s värde delat med XXX för att få ett ungefärligt värde om FPS. Jag fattar att det här kanske är ett jättedåligt exempel men ni fattar nog ungefär vad jag menar. Att GTX 970M fått 27663,5 poäng i 3DMark06 säger egentligen ingenting om FPS:en för mig. Jag ser förstås att det är högt eller lågt i förhållande till andra men inte mycket mer än så. Listan har dock en bra minibeskrivning, t.ex. "1. High-End Graphics Cards
These graphics cards are able to play the latest and most demanding games in high resolutions and full detail settings with enabled Anti-Aliasing". Det är förstås bra, men en "hjälpregel" om någon formel man kan ha i bakhuvudet vore bra att ha om det finns? Vilket av benchmarken är vettig att kika på när man funderar på spelprestandan?

6990 Asus K501LX-DM121H 15,6" Full HD i5-5200U / 8GB / 1TB + 16GB SSD. Jag tyckte 1TB +16GB SSD (mot normala 8GB) verkade rätt nice, har ni några generella kommentarer om SSD vs. SSHD rent prestandamässigt? 16GB måste ändå vara rätt ok kan jag känna om disken klarar av att optimera användningen av dessa 16GB på de filer som används mest frekvent.

Lenovo U41-70 gör mig lite fundersam. Så här skriver Dustin på sin sida "De senaste processorerna från Intel gör U41-70 till ett riktigt fartmonster. I kombination med en snabb SSD, Geforce-grafik och en högupplöst skärm och Windows 8.1 är U41-70 din bästa kompanjon på jobbet, hemma och på språng". Men bläddra du ner till specifikationen står det bara Intel 5500 och inget mer om Geforce, som texten gör gällande. Jag var förstås in på Lenovos sida, som enligt mig är rätt kass, och hittade en pdf-fil (som mest verkar riktade till reperationsverkstäder) och försökte hitta info om Geforcekortet där och kommer fram till att det står "Det är olika beroende på modell". Då känns det lite som att jag inte RIKTIGT fick ett svar där heller. Någon som vet vad det sitter för GFX i Den datorn? Jag har givetvis mejlat Dustin men det kan ju ta hur länge som helst innan det svaret dyker upp.

Är det någon dator ovan som ni skulle skrota idén om att köpa direkt, motivera gärna ditt svar.

Jag förstår att jag i många fall har otroligt generella frågeställningar och ingen kanske kan svara på allt men alla svar som leder mig åt rätt väg är bättre än inga.

Jag är tyvärr fattig student annars skulle jag kunna löst det här med plånboken och helt enkelt betalat mycket för en laptop. Men 8600 kronor börjar kännas som smärtgränsen och tyvärr är "less is more" rätt viktigt för mig just nu.

Jag uppskattar om ni kunde hjälpa mig med lite frågeställningar ovan.

Ha en god fortsättning!

Permalänk
Medlem
Skrivet av DavidJurio:

Hej in2it,

Jag vill gärna titta närmare på ditt ärende och hjälpa dig lösa det.

Återkom gärna till mig via PM eller på david@alina.se med order-, kvitto-, kvittonummer eller e-post.

Mvh,
David – Alina

Hej David!

Det får du förstås jättegärna göra. Jag ville verkligen ha laptopen som jag hade, perfekta spec för mig och mitt behov. Innan jag såg ditt svar så mejlade jag faktiskt Alina i natt och klistrade in hela mitt ärende. Jag hade faktiskt gett upp hjälp från både ASUS och Alina eftersom jag redan ringt om ärendet flera gånger och svaret jag får är i princip "Det kan vi inte göra något åt". Med motiveringen från Alinas sida att "Det är något ASUS beslutat" och ASUS säger "Det är något Alina bestämt och då var vi tvungen göra så". Själv sitter man förstås i mitten och vet inte vem som har rätt.

Det här är i princip det jag vet:

Ref: URA151262 Ska krediteras.
Status: Skickad på externservice
Leveranssätt: Hämtas i butik

Fast ni har då sagt via telefon att ASUS beslutat att jag ska få tillbaka pengar och att ASUS återkallar laptopen. Jag har i mejlet i natt 01:40 skickat mina bankuppgifter till er för att jag behöver pengarna, men helst hade jag velat ha en ny laptop (eller min lagad). Tididgare har ni sagt att ni löser det via kreditkortet jag köpte laptopen för men jag ville skicka bankuppgifter så inget strul uppstår. Men precis som jag skrivit ovan är jag INTE intresserad av UX305-modellen i 8k klassen för den har bara intel grafik 5500 (och går då inte spela på och då kan jag lika gärna strunta i att betala 8k istället för 4k).

Jag lägger inte ut mer uppgifter om mig och mitt företag men det framgår av mitt e-mail.

Jag skulle uppskatta mycket om ni kan fixa det här. "Tyvärr" lämnar jag Sverige 17 januari så antingen måste jag få tag i den innan eller om någon får hämta ut mitt paket åt mig och skicka det vidare till England (UK).

God fortsättning!

Visa signatur

Intel i5-9600K CPU @ 3.70GHz (4.30 GHz) | Gigabyte Z390 Aorus Pro WiFi - ATX / Z390 | ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF Gaming OC | Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB 3200MHz CL16 (16-18-18-36) | Fractal Design Define R6 USB-C Vit | Corsair PSU HX750 80+ Platinum | Noctua NH-U12A CPU Kylare | SSD SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 250GB m.2 | SSD 970 EVO Plus 1TB m.2 | WD Red 4TB | Segate Expansion 4TB USB3 | Optiarc DVD RW AD-7283S | Logitech G19 | Logitech G400s | Dell 23" UltraSharp U2311H | Win 10 Pro |

APC Power-Saving Back-UPS ES 8 700VA | Netgear R8000 Nighthawk X6 AC3200 | Lenovo Legion Y520-15IKBN / 15.6" / FHD / i7-7700HQ / 2x8GB / 256GB SSD M.2 / Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD / GTX 1060 / Win 10

Permalänk
Skrivet av in2it:

Hej David!

Det får du förstås jättegärna göra. Jag ville verkligen ha laptopen som jag hade, perfekta spec för mig och mitt behov. Innan jag såg ditt svar så mejlade jag faktiskt Alina i natt och klistrade in hela mitt ärende. Jag hade faktiskt gett upp hjälp från både ASUS och Alina eftersom jag redan ringt om ärendet flera gånger och svaret jag får är i princip "Det kan vi inte göra något åt". Med motiveringen från Alinas sida att "Det är något ASUS beslutat" och ASUS säger "Det är något Alina bestämt och då var vi tvungen göra så". Själv sitter man förstås i mitten och vet inte vem som har rätt.

Det här är i princip det jag vet:

Ref: URA151262 Ska krediteras.
Status: Skickad på externservice
Leveranssätt: Hämtas i butik

Fast ni har då sagt via telefon att ASUS beslutat att jag ska få tillbaka pengar och att ASUS återkallar laptopen. Jag har i mejlet i natt 01:40 skickat mina bankuppgifter till er för att jag behöver pengarna, men helst hade jag velat ha en ny laptop (eller min lagad). Tididgare har ni sagt att ni löser det via kreditkortet jag köpte laptopen för men jag ville skicka bankuppgifter så inget strul uppstår. Men precis som jag skrivit ovan är jag INTE intresserad av UX305-modellen i 8k klassen för den har bara intel grafik 5500 (och går då inte spela på och då kan jag lika gärna strunta i att betala 8k istället för 4k).

Jag lägger inte ut mer uppgifter om mig och mitt företag men det framgår av mitt e-mail.

Jag skulle uppskatta mycket om ni kan fixa det här. "Tyvärr" lämnar jag Sverige 17 januari så antingen måste jag få tag i den innan eller om någon får hämta ut mitt paket åt mig och skicka det vidare till England (UK).

God fortsättning!

Jag förstår din förvirring i ärendet med alla olika besked. Jag kan ta hela ärendet via PM istället för öppet här men allt håller på att lösas. Mycket av strulet ligger i att allt går via en tredje part som heter Letmerepair och inte direkt mellan ASUS och Alina (alla ASUS-ärenden skickas dit).

Hör av mig via PM!

//David

Permalänk
Medlem
Skrivet av DavidJurio:

Jag förstår din förvirring i ärendet med alla olika besked. Jag kan ta hela ärendet via PM istället för öppet här men allt håller på att lösas. Mycket av strulet ligger i att allt går via en tredje part som heter Letmerepair och inte direkt mellan ASUS och Alina (alla ASUS-ärenden skickas dit).

Hör av mig via PM!

//David

Om någon undrar vad som händer så svarade David snabbt men kontentan är densamma med skillnaden att jag (om inte banken strular till det enligt David) ska få tillbaka pengarna innan årsskiftet. Vilket är snabbare än 1-3 månader men ändå suger rätt hårt eftersom jag inte hittar något bra utbyte att köpa... ännu iaf.

Visa signatur

Intel i5-9600K CPU @ 3.70GHz (4.30 GHz) | Gigabyte Z390 Aorus Pro WiFi - ATX / Z390 | ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF Gaming OC | Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB 3200MHz CL16 (16-18-18-36) | Fractal Design Define R6 USB-C Vit | Corsair PSU HX750 80+ Platinum | Noctua NH-U12A CPU Kylare | SSD SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 250GB m.2 | SSD 970 EVO Plus 1TB m.2 | WD Red 4TB | Segate Expansion 4TB USB3 | Optiarc DVD RW AD-7283S | Logitech G19 | Logitech G400s | Dell 23" UltraSharp U2311H | Win 10 Pro |

APC Power-Saving Back-UPS ES 8 700VA | Netgear R8000 Nighthawk X6 AC3200 | Lenovo Legion Y520-15IKBN / 15.6" / FHD / i7-7700HQ / 2x8GB / 256GB SSD M.2 / Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD / GTX 1060 / Win 10

Permalänk
Skrivet av in2it:

Om någon undrar vad som händer så svarade David snabbt men kontentan är densamma med skillnaden att jag (om inte banken strular till det enligt David) ska få tillbaka pengarna innan årsskiftet. Vilket är snabbare än 1-3 månader men ändå suger rätt hårt eftersom jag inte hittar något bra utbyte att köpa... ännu iaf.

Eftersom ärendet diskuteras öppet här så kan jag ju förklara vad som hänt:

– Dator kommer in till oss för garantiåtgärd 14/12
– Vi skickar datorn till Nordicservice (Ber om ursäkt, skrev Let Me Repair till dig, men i detta fallet var det Nordic Service på ASUS som hanterade ärendet) samma dag
– Nordic Service meddelar att datorn skall krediteras
– Vi får önskemål om att byta datorn istället för att kreditera denna. Vi pratar med Nordic Service 15/12 om denna möjlighet finns
– Vi får svar 17/12 att datorn är godkänd för kreditering och därför är skickad för destruering och isärmontering
– 28/12, efter all julledighet, får vi bekräftelse från Nordic Service och krediterar din dator samt betalar ut dina pengar

Om du hellre önskar byta till något annat så hade vi förstås kunnat lösa det, men om jag förstod dig rätt så fanns det inget av intresse på marknaden just nu. I det här fallet så kunde inte Nordic Service åtgärda felet utan skickade därför denna på skrot efter beslut om kreditering. 1-3 månader är den normala tidsuppskattningen vi får från dom, inget vi väljer själva (vi betalar ut så snart vi får bekräftelse från LMR).

Det är självklart otroligt tråkigt att datorn du tyckte om så mycket inte kunde lagas eller bytas ut men detta låg tyvärr utanför våra händer. Vi har absolut inget intresse av att ge dig något annat än en fungerande produkt vid ett garantiärende.

Mvh,
David – Alina

Permalänk
Medlem

@DavidJurio:

Hej David!

Läser man din post kan man förstås få för sig att jag är ganska rabiat kund som redan nu skriker rakt ut (om det hade varit som du säger och jag verkligen lämnat in datorn den 14 december). Turligt nog är jag inte riktigt så rabiat.

Jag har bl.a. skickat ett e-mail till er 2015-11-12 (dvs i november) där jag inleder mitt e-mail som följer:

"Hej!

Jag lämnade in min Asus laptop som ni sa att ni skulle titta på och sen skicka den vidare till Asus. Har ni skickat den vidare ännu?"

Tyvärr är jag på resa annars hade jag scannat in inlämningskvittot så du fått det också men tyvärr ligger det hemma på skrivbordet.

Vid den här tidpunkten hade en tid gått från det jag personligen lämna in den på Alina Stockholm och ni hade INTE ens skickat den till Asus vid den tidpunkten. Så nej, ni fick inte in datorn 14 december 2015 utan antagligen minst 6 veckor tidigare.

Men det är lite såhär ni har valt att sköta mitt ärende. Ni har inte en susning om vad som händer med min dator. Den har bland annat varit till Uppsala och till Nederländerna (enligt er egen utsago). Så det är inte så att jag bara är en jobbig kund som gnäller på en gång när ni inte fixat något. Sen har ni inte rapporterat någonting, t.ex. vid ärendehanteringen kunde t.ex. ett auto-mejl som säger något i stil med "din dator har blivit skickat till xxxxx och vi förväntar oss att det tar xxxx dagar/veckor innan vi kan återkomma". Ni sa när jag lämnade in den att ni skulle titta på den innan ni skickade den vidare så ni kunde verifiera att de fel jag rapporterat verkligen existerade och sen hör jag ingenting från er, det skulle ta 5 dagar enligt er, men det var tyst. Sen när jag ringer så svarar ni "Nej vi har haft mycket att göra...". Sen hips vips ringer ni en dag och säger "ASUS har valt att återkalla din dator". Detta efter att jag har skickat, med en veckas mellanrum, två e-mail och frågat vart min dator tog vägen (efter den tid ni sa det skulle ta att skicka iväg den och återfå den) och ni ger mig svar att den inte återkommit ännu.

Sen har jag berättat tidigare vad som hände, bland annat att ASUS säger att NI valt att den skulle kasseras. Så nej, jag är fortfarande fundersam vem som säger vad och varför. Det har inte varit ett smärtfritt garantiärende kan man väl lugnt säga.

Visa signatur

Intel i5-9600K CPU @ 3.70GHz (4.30 GHz) | Gigabyte Z390 Aorus Pro WiFi - ATX / Z390 | ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF Gaming OC | Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB 3200MHz CL16 (16-18-18-36) | Fractal Design Define R6 USB-C Vit | Corsair PSU HX750 80+ Platinum | Noctua NH-U12A CPU Kylare | SSD SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 250GB m.2 | SSD 970 EVO Plus 1TB m.2 | WD Red 4TB | Segate Expansion 4TB USB3 | Optiarc DVD RW AD-7283S | Logitech G19 | Logitech G400s | Dell 23" UltraSharp U2311H | Win 10 Pro |

APC Power-Saving Back-UPS ES 8 700VA | Netgear R8000 Nighthawk X6 AC3200 | Lenovo Legion Y520-15IKBN / 15.6" / FHD / i7-7700HQ / 2x8GB / 256GB SSD M.2 / Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD / GTX 1060 / Win 10

Permalänk

Hej igen,

Ska forska vidare i ärendet. Jag har inget noterat om att datorn varit inne i Stockholm, men om det du skriver stämmer så är det givetvis inte bra och jag kommer se till att kompensera dig i sådant fall.

Återkommer under morgondagen när jag pratat med butiken i Stockholm.

Mvh,
David

Skrivet av in2it:

@DavidJurio:

Hej David!

Läser man din post kan man förstås få för sig att jag är ganska rabiat kund som redan nu skriker rakt ut (om det hade varit som du säger och jag verkligen lämnat in datorn den 14 december). Turligt nog är jag inte riktigt så rabiat.

Jag har bl.a. skickat ett e-mail till er 2015-11-12 (dvs i november) där jag inleder mitt e-mail som följer:

"Hej!

Jag lämnade in min Asus laptop som ni sa att ni skulle titta på och sen skicka den vidare till Asus. Har ni skickat den vidare ännu?"

Tyvärr är jag på resa annars hade jag scannat in inlämningskvittot så du fått det också men tyvärr ligger det hemma på skrivbordet.

Vid den här tidpunkten hade en tid gått från det jag personligen lämna in den på Alina Stockholm och ni hade INTE ens skickat den till Asus vid den tidpunkten. Så nej, ni fick inte in datorn 14 december 2015 utan antagligen minst 6 veckor tidigare.

Men det är lite såhär ni har valt att sköta mitt ärende. Ni har inte en susning om vad som händer med min dator. Den har bland annat varit till Uppsala och till Nederländerna (enligt er egen utsago). Så det är inte så att jag bara är en jobbig kund som gnäller på en gång när ni inte fixat något. Sen har ni inte rapporterat någonting, t.ex. vid ärendehanteringen kunde t.ex. ett auto-mejl som säger något i stil med "din dator har blivit skickat till xxxxx och vi förväntar oss att det tar xxxx dagar/veckor innan vi kan återkomma". Ni sa när jag lämnade in den att ni skulle titta på den innan ni skickade den vidare så ni kunde verifiera att de fel jag rapporterat verkligen existerade och sen hör jag ingenting från er, det skulle ta 5 dagar enligt er, men det var tyst. Sen när jag ringer så svarar ni "Nej vi har haft mycket att göra...". Sen hips vips ringer ni en dag och säger "ASUS har valt att återkalla din dator". Detta efter att jag har skickat, med en veckas mellanrum, två e-mail och frågat vart min dator tog vägen (efter den tid ni sa det skulle ta att skicka iväg den och återfå den) och ni ger mig svar att den inte återkommit ännu.

Sen har jag berättat tidigare vad som hände, bland annat att ASUS säger att NI valt att den skulle kasseras. Så nej, jag är fortfarande fundersam vem som säger vad och varför. Det har inte varit ett smärtfritt garantiärende kan man väl lugnt säga.

Permalänk
Medlem

@DavidJurio:

Det hade varit snällt förstås, men just nu är jag bara i behov av att få tillbaka pengarna som jag lagt ut.

Mitt mejl till Alina:

Skickat: torsdag 12 november 00:29
Ämne: ASUS Laptop 13,3"
Till: stockholm@alina.se

Visa signatur

Intel i5-9600K CPU @ 3.70GHz (4.30 GHz) | Gigabyte Z390 Aorus Pro WiFi - ATX / Z390 | ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF Gaming OC | Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB 3200MHz CL16 (16-18-18-36) | Fractal Design Define R6 USB-C Vit | Corsair PSU HX750 80+ Platinum | Noctua NH-U12A CPU Kylare | SSD SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 250GB m.2 | SSD 970 EVO Plus 1TB m.2 | WD Red 4TB | Segate Expansion 4TB USB3 | Optiarc DVD RW AD-7283S | Logitech G19 | Logitech G400s | Dell 23" UltraSharp U2311H | Win 10 Pro |

APC Power-Saving Back-UPS ES 8 700VA | Netgear R8000 Nighthawk X6 AC3200 | Lenovo Legion Y520-15IKBN / 15.6" / FHD / i7-7700HQ / 2x8GB / 256GB SSD M.2 / Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD / GTX 1060 / Win 10

Permalänk
Skrivet av in2it:

@DavidJurio:

Det hade varit snällt förstås, men just nu är jag bara i behov av att få tillbaka pengarna som jag lagt ut.

Mitt mejl till Alina:

Skickat: torsdag 12 november 00:29
Ämne: ASUS Laptop 13,3"
Till: stockholm@alina.se

Pengarna är som sagt utbetalda och nu är det upp till din bank att föra tillbaka dessa på ditt konto. Kreditfaktura har du fått per mail.

Jag återkommer imorgon.

//David