Sjukvården idag, specificerat Akademiska sjukhuset, kollaps

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Förstatliga all vård, avskaffa landstingen och se även till att bli av med alla typer av privata aktörer inom vården och se till att organisera jobben seriöst och bemanna upp så mycket som behövs och höj skatterna (främst för rika och företag) tills de täcker det som behövs för att det ska fungera.

Extremt dåligt förslag sålänge man inte är ute efter total samhällskollaps. SkatteINTÄKTER är det enda som betyder något just nu har vi höjt skatteNIVÅERNA så mycket att de totala skatteINTÄKTERNA har minskat, höjs företagsskatten och andra skatter ännu mer minskar skatteintäkterna till ännu lägre nivåer och samhället kollapsar det enda positiva med det är att människor med ditt tankesätt förhoppningsvis blir straffade då all service försvinner.

Permalänk
Medlem
Skrivet av noyce:

Jaha är det det Sverige har gjort senaste tiden? Importerat invandrade.
Jag som trott att det pågår stora krig ute i världen som människor måste fly från.

Det går ett flygplan om dagen från Sturup med invandrare som ska hem på semester. Det enda dom flyr ifrån är hederligt arbete.

Permalänk
Medlem

@lossah: FK och AF är också tecken på hur dåligt det statliga är i detta landet.. Sänder en tanke och en bön till er och hoppas det blir bättre. Tror inte det finns så mycket forskning om ME överhuvudtaget?

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wastafari:

”Är jag den enda som tar illa vid mig när mitt val av utbildning till Undersköterska kallas för enkla jobb av Centerpartiet?”

En gymnasieutbildning måste väl ändå anses som "enkelt" jobb? Inte i bemärkelsen att det är trivialt, men att det inte fordras en högskoleutbildning. Man kanske kan ha annat namn på det som inte väcker ont blod? Fler enkla jobb är i detta fall lastbilschaufför (man får C-kort på transportprogrammet afaik), elektriker, diverse hantverkare. Inte för att de är triviala, utan för att utbildningen inte är eftergymnasial.

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem

@Gustav.Henrik: you lost me, höga skattenivåer = mer skatt ska betalas?

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av Wastafari:

Resurserna finns inte, även om pengar fanns så finns inte folket, och skulle folket finnas så finns inte pengarna.

Typ som ambulansverksamheten i Gävleborg. Man vill spara 4,5 miljoner genom att införa jour som gör dem nästan livegna - samtidigt som man spenderar dubbelt så mycket på en helt onödig mässa. Fast det är ju klart, är patienterna redan döda när sjukvården får ta hand om dem blir det billigt i längden. Är man på jobbet skall man ha lön. Är man hemma med jour skall man ha ersättning. Är man hemma och ledig får man inte betalt. Inte då, de skall vara på jobbet och få en förolämpande låg jourersättning.

http://www.arbetarbladet.se/gavleborg/regionen-nar-inte-upp-t...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Wastafari:

Som vårdarbetare så är det skrämmande vad som sker i mitt yrke, ett yrke som en gång va en stolthet att utföra. Idag blir man mött av fördomar och man kan verkligen känna hur vissa nedvärderar en när man nämner ens yrke. Jag är en manlig undersköterska på ett av sveriges största och mest kända sjukhus. Jag är stolt över det jag gör i mitt arbete, men jag är inte alltid glad över att berätta vad jag har för titel. Jag nämner med stolthet att jag jobbar på Barnintensiven och de festa frågar då, "jaha, är du sjuksköterska?" - med ett leende. Jag svarar då skamset, "nej, jag är bara undersköterska" varpå deras leende försvinner och man får ett -jaha, tillbaka. På jobbet är jag stolt över min titel, jag har det bästa jobbet man kan ha, jag är alltid där när det händer, jag är närmst patienterna och anhöriga. Jag är där och aktivt hjälper till allt som är närmst. Men utanför jobbet så är det skämmigt, inget jag skryter om. Då de flesta inte vet vad en undersköterska gör riktigt.

Hur som helst så är sjukvården påväg bort. Politiker och högt uppsatta personer har antagligen inte så bra verklighetsförankring. Vården blöder, och dessa blödande sår kan bara stoppas av pengar, och vården behöver få kosta pengar. Man kan inte spara på vården, då sparar men med hjälp av liv och smärta. Jag liksom så många andra överväger att lämna vården. nästa år så är det en massiv pensionsavgång inom stora delar av vården och de som pluggar idag kommer inte kunna täcka upp för alla de som slutar, ska dessutom stora delar av de som redan jobbar sluta så kommer vården inte bara gå på knäna, vården kommer kollapsa. Resurserna finns inte, även om pengar fanns så finns inte folket, och skulle folket finnas så finns inte pengarna.

Har endel artiklar om hur det ser ut idag, vad som pågår på min arbetsplats.

https://www.vardforbundet.se/lokala-avdelningar/uppsala/aktue...
”Vårdförbundet och Akademiska sjukhuset har under det senaste året arbetat för att komma överens om nya villkor för sjuksköterskorna som arbetar på sjukhusets olika arbetsplatser. Idag (17/6) kom beskedet att arbetsgivaren inte vill fortsätta förhandlingarna med Vårdförbundet, och således kommer villkoren att i många fall försämras. - Vi ser att det här kommer leda till personalflykt med stängda vårdplatser och en ytterligare försämrad arbetsmiljö som följd”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artik...
”När det råder kraftig resursbrist så behöver vi hjälp av dem som finansierar vården. Alltså våra demokratiskt tillsatta politiker, för att kunna prioritera rätt.”

http://www.aftonbladet.se/lokala-nyheter/7p0gB@ablokal
Sköterskor på Akademiska hotar att sluta

http://www.expressen.se/debatt/vi-orkar-inte-arbeta-mer-an-vi...
” Det nya arbetstidsavtalet gör att vi för vår egen hälsas skull tvingas säga upp oss”

http://www.gp.se/nyheter/sverige/undersk%C3%B6terska-rasar-mo...
”Är jag den enda som tar illa vid mig när mitt val av utbildning till Undersköterska kallas för enkla jobb av Centerpartiet?”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artik...
Akademiska sjukhuset i Uppsala – sämst av universitetssjukhusen i Sverige

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artik...
”Ett tiotal sjuksköterskor har sagt upp sig på Akademiska sjukhuset.
Orsaken till uppsägningarna är vad de anser orimliga arbetsvillkor.”

Edit:
hittade ännu en artikel: http://unt.se/uppland/uppsala/skoterskorna-om-den-nya-modelle...

"Flera sjuksköterskor på avdelning 35 C, AiMA, på Akademiska har redan sagt upp sig i protest mot hur deras scheman och löner kommer att förändras."

Jag förstår din frustration. Jag är gift med en sjuksköterska som jobbat inom landstinget och numera på en privat vårdcentral. Själv är jag teamchef på ett IT-företag och jag kan bara konstatera att vi lever på skilda planeter. Personligen tror jag inte att det är pengarna som är problemet här.

Några saker som jag lagt märke till. Jag säger inte att det är så här överallt, men dessa saker plus annat gör att jag inte är förvånad över hur det ser ut i vården.

- Jag har 14 personer som rapporterar till mig. Det anses som mycket på företaget där jag jobbar eftersom det förväntas att jag stöttar och utvecklar varje person individuellt som väl som samarbetet i teamet. Alla förväntas utveckla sig själva, lära sig nya saker och förbättra sig och det är min uppgift att hålla ihop det. Det innebär att jag har enskilda möten med alla personer i min personal minst varannan vecka. Under de sex år som jag varit tillsammans med min fru så har hon haft en handfull enskilda möten med sina chefer och det kanske inte är så konstigt i och med att hennes chefer normalt haft ansvar för i storleksordningen 40 personer.
Det är min bild att just detta arbete jag lägger ner på var och en som individer gör att mina anställda känner sig uppskattade, sedda och mer nöjda med sitt jobb.

- Jag har noterat att flera gånger när min fru varit på gruppmöte så har det tagits upp en massa saker som måste fixas, men på nästa möte är det samma saker som måste fixas. Helst är det någon annan som fixa. När vi har teammöten i mitt team så ser vi alltid till att själva kunna fixa det som behöver fixas och vi utser vem det är som ska göra jobbet. Detta gör teamet själv, för de har lärt sig att om man inte är specifik med vem som ska fixa något eller om denna någon är utanför vårt team så är det mycket mycket mindre chans att det blir gjort. Om man ska kunna förbättra sin situation så måste de saker som man pekat ut ske, annars händer ju inget. Genom att göra själv ökar man chansen att något händer och att man får en bättre situation.

- Den sista grejen jag skulle vilja peka ut är det här med pengar. Det är mycket snack om att det behövs skjutas till pengar på olika platser inom sjukvården, men det är väldigt lite snack om vad man faktiskt får för dessa pengar. Samma problem finns i alla företag och organisationer. De som håller i kassan vill veta vad de får för summan som de spenderar. Det gäller att vara tydlig annars är man körd. Det kan vara lite ovant för den som inte själv är ekonom, men det är bara att lära sig vad som krävs om man vill ha något. Samma sak gäller på mitt jobb. Vill man spendera pengar måste man tala om vad man tänker använda dem till och om det inte är fullständigt tydligt behöver man också tala om vad investeringen möjliggör. Vi kan inte bygga funktion X i programmet utan att köpa en licens av ramverket Y. Om vi anställer en person till kan vi skära ner vår buggbacklog med 50%.

Alla dessa punkter är saker som sjukvården själv kan och måste fixa till i mina ögon. Man kan fråga sig var ens skattepengar går och jag är villig att betala för bättre sjukvård, men jag vill också veta vart pengarna tar vägen. Att bara hälla in pengar i en organisation som inte kan hantera dem är inte något som jag ställer mig bakom.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Medlem

@superapan: men läser jag till specialist undersköterska så höjs bara lönen med några 100-lappar då jag inte får komma ifatt sköterskorna i lön... Som undersköterska har man antagligen "lite" mer ansvar än en snickare, elektriker, rörmokare eller lastbilschafför? men ändå så är lönen lägre

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wastafari:

@lossah: FK och AF är också tecken på hur dåligt det statliga är i detta landet.. Sänder en tanke och en bön till er och hoppas det blir bättre. Tror inte det finns så mycket forskning om ME överhuvudtaget?

Exakt. Tack så mycket!

Det finns några få väldigt bra framgångsrika forskare som arbetar med ME. Problemet är att det saknas pengar (som vanligt). Just nu hoppas vi på en cancermedicin som ser väldigt lovande ut och förhoppningsvis ME-patienter kommer kunna använda inom några år (om inte Läkemedelsverket sätter stopp för det. Precis allt handlar ju om pengar.).

Visa signatur

MSI B450 | Ryzen 7 5800X3D, Hyper 212 EVO | 16GB 3600MHz | GTX 1070 | Seasonic 750w | Asus MG279Q | Sony MDR-1A

Permalänk
Medlem

@giplet: kan säga såhär, akademiska kan inte hålla i pengar.

Nr1 Vi byggde precis Norra europas dyraste parkeringshus. och det ska personalen betala, 11000 per år för att jobba.
Nr2 "prislappen för nybyggnationen vid Akademiska sjukhuset kommer landa långt över budgeten på 1,8 miljarder kronor. Tidigare bedömningar var 2,2 miljarder"

Vet du vad en röntgen kostar? (har inte siffran i huvudet) Men en maskin är möljonbelopp. Ombyggnationer landar på 1 miljon per rumsvägg. Sjukvården läcker pengar i runtomkringkostnader. Men personalen får allt mindre. Dock så kan jag leva på lönen, man får planera vart man bor och budgetera, men kan åka utomlands varje år. Men har valet, bo billigt och åka utomlands eller ha bil alt bo fint och sitta hemma

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Medlem

@Wastafari Hur värderar du en elektriker som drar starkström för elförsörjning till miljoner människor i Sverige? Du är ute på djupt vatten när du värderar andras insats. Hur svår är en elektriker att ersätta? Hur svår är du att ersätta? Kolla lastbilschauffören som körde sönder bron i Södertälje. Kan du ställa till en sådan oreda på ditt jobb om du gör fel?

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem

@superapan: Gör jag fel, så dödar jag en människa, absolut är deras jobb viktiga och de behövs verkligen. Men varför finns en löneklyfta för jobb som har "samma" utbildning?

Kan tillägga att det idag finns vårdpersonal som inte ska jobba inom vården. Man får inte vara trött och dra benen efter sig om man ska jobba som usk. vårdsäkerheten måste vara hög, misstag kan vara förödande.

Ingen med rätt kompetens är särskilt lätt att ersätta. Oavsett yrke

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wastafari:

@Gustav.Henrik: you lost me, höga skattenivåer = mer skatt ska betalas?

Det finns en brytpunkt dvs en skattenivå för företag där skatteintäkterna är som största. Höjs skatten mer än denna punkt så minskar skatteintäkterna då företag istället väljer att använda sig av skalbolagsformer alltså att man gömmer skatt inom koncernen/företagssfären genom exempelvis lån från ett annat bolag till det bolaget som faktiskt gör vinst och kan på olika sätt då kvitta vinsten mot påhittade kostnader mot sig själv. Sedan kommer andra företag att helt enkelt välja bort att överhuvudtaget finnas i Sverige vid en för hög skattenivå.

Samma gäller "vanliga" människor, med högre skatt kommer folk arbeta mindre då det lönar sig mindre och skatteintäkterna minskar, folk flyttar utomlands, avskaffas t.ex ROT så kommer svartjobben tillbaka med full kraft och skatten som staten faktiskt får in totalkollapsar i storlek.

Permalänk
Medlem

@Gustav.Henrik: aha, då hänger jag med

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Medlem

Det förfall vi ser inom vården har inget med invandring att göra. Det är istället en kombination av åtta års högerstyre och klantigt mangement system taget från bilindustrin för att "effektivisera och modernisera" vården. New public manegement heter det, skrevs bla om det i DN för en serie artiklar sedan. Helt vansinnigt hur det systemet kan ha fått sådan genomslagskraft i sjukvården. Sedan när det gäller högerstyret vet vi ju hur det gick med utförsäljningen av vår allmänna välfärd. Numera går allt i konkurs och allt ska börsintroduceras spelar ingen roll om det är en snickerifirma, sjukhus eller skola. Lika vansinnigt det. Ska vi ha världens högsta marginalskatter ska det i sådana fall gå till välfärden och inte privata särintressen.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Gustav.Henrik:

Det finns en brytpunkt dvs en skattenivå för företag där skatteintäkterna är som största. Höjs skatten mer än denna punkt så minskar skatteintäkterna då företag istället väljer att använda sig av skalbolagsformer alltså att man gömmer skatt inom koncernen/företagssfären genom exempelvis lån från ett annat bolag till det bolaget som faktiskt gör vinst och kan på olika sätt då kvitta vinsten mot påhittade kostnader mot sig själv. Sedan kommer andra företag att helt enkelt välja bort att överhuvudtaget finnas i Sverige vid en för hög skattenivå.

Samma gäller "vanliga" människor, med högre skatt kommer folk arbeta mindre då det lönar sig mindre och skatteintäkterna minskar, folk flyttar utomlands, avskaffas t.ex ROT så kommer svartjobben tillbaka med full kraft och skatten som staten faktiskt får in totalkollapsar i storlek.

Men det har länge varit helt frivilligt att betala skatt om du tjänat tillräckligt mycket i Sverige, de får dessutom för det mesta bidrag eftersom Alliansen totalt förvred bidragssystemen och numera så är de flesta större företag stora bidragstagare i stället för skattebetalare, gissa vad man kan göra för de pengarna

Åtta av Sveriges 20 största bolag betalar ingen eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige trots att de redovisar stora vinster för sina aktieägare. I botten finns åtta bolag som inte betalade någonting eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige trots att de redovisade stora vinster för sina aktieägare. Nolltaxerarna är SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska.
Dessa bolag är några av Sveriges största och mäktigaste företag som står för en stor del av svensk export och har hundratusentals anställda runt om i världen

ledningarna för de stora bolagen slår i från sig. Ett genomgående tema är att de följer den svenska skattelagstiftningen.
– Vi ägnar oss överhuvudtaget inte åt någon skatteplanering för att dra ned skatten på ett otillbörligt sätt, säger Håkan Samuelsson som är vd för Volvo personvagnar.
– Vi följer reglerna och vi tycker att det är rätt att betala skatt på det sättet som politikerna och de olika lagstiftningarna förelagt, säger Skanskas vd Johan Karlström.
Även om det blir noll?
– Om det är ett regelverk som säger att det är noll som ska betalas då är det ju klart att då är det ingen skatt.
– Vi följer den skattelagstiftning som finns, säger SCA:s vd Magnus Groth.

http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sveriges-storsta-bolag-noll...

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Alliansens skattesänkningar som främst har gynnat välbeställda och rika har lett till ca 5000kr per person mindre till välfärden och det är klart att det märks.
http://www.svd.se/sankta-skatter-har-gett-mindre-till-valfard
140 miljarder mer i fickorna per år åt de rika kan sättas i relation till kostnaderna för de olika delarna av sjukvården
http://www.regeringen.se/artiklar/2015/05/statens-budget-2015...
140 miljarder om året mer att fördela skulle innebära ett rejält tillskott, det skulle inte ens behövas utan man kunde använda pengar till annat också utan att behöva skämmas.

En ganska stor förvanskning... LO´s chefsekonom är ingen källa, inte ens en parantes.
Tvärtom är det en hel del forskning som visar att dessa "skattesänkningar"/avdrag gett ökade intäkter till staten.
Se Lafferkurvan inom Nationalekonomi
eller http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/rekordintaekter-till-vaelfaerden-7729 (läs frågorna och svaren med)
eller http://www.svd.se/rodgront-resultat-inte-en-spann-till-statskassan
eller http://www.finanspolitiskaradet.se/download/18.21a8337f154abc1a5dd28777/1463335875394/Underlagsrapport+2016+4+Flood.pdf

Sen är det viktigt att skilja på statliga, kommunala och landstings-pengar. Vården bekostas till största del av landstingsskatten. Statliga vårdkostnader berör väldigt mycket forskning, myndigheter, assistans, bidrag till WHO och massa annat. Se till exempel http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7164-336-0.pdf samt din länk ovan med utgiftsområden.

Man kan även se att kostnaderna per invånare för sjukvård i Sverige fördubblats och tyvärr är det nog anledning till att vården blivit sämre senaste 10-20åren. Vården behöver åtgärdas, men bästa lösningen verkar ingen ha. Förstatliga skiten? Ja, Jag hade gillat det, men hade det hjälpt? Eller ska vi sluta ge den dyraste vården, Solaris à 4,5miljoner per patient och år till exempel?

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Game: Intel Core i9-10940X / 128GB DDR4-3200 RAM | 2 x Nvidia Titan RTX | 2 x 2TB Samsung 970 Evo M.2 SSD
Laptop: Zbook 15 G5
Media:Intel NUC Frost Canyon Tall I7-10710U | EVOLV Shift I5 6600K 16GB RAM GTX 2070 2X500GB 2.M SSd
Consol: Playstation 5, Xbox series X, Nintendo Switch

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Tolbot:

En ganska stor förvanskning... LO´s chefsekonom är ingen källa, inte ens en parantes.
Tvärtom är det en hel del forskning som visar att dessa "skattesänkningar"/avdrag gett ökade intäkter till staten.
Se Lafferkurvan inom Nationalekonomi
eller http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/rekordintaekter-till-vaelfaerden-7729 (läs frågorna och svaren med)
eller http://www.svd.se/rodgront-resultat-inte-en-spann-till-statskassan
eller http://www.finanspolitiskaradet.se/download/18.21a8337f154abc1a5dd28777/1463335875394/Underlagsrapport+2016+4+Flood.pdf

Sen är det viktigt att skilja på statliga, kommunala och landstings-pengar. Vården bekostas till största del av landstingsskatten. Statliga vårdkostnader berör väldigt mycket forskning, myndigheter, assistans, bidrag till WHO och massa annat. Se till exempel http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7164-336-0.pdf samt din länk ovan med utgiftsområden.

Man kan även se att kostnaderna per invånare för sjukvård i Sverige fördubblats och tyvärr är det nog anledning till att vården blivit sämre senaste 10-20åren. Vården behöver åtgärdas, men bästa lösningen verkar ingen ha. Förstatliga skiten? Ja, Jag hade gillat det, men hade det hjälpt? Eller ska vi sluta ge den dyraste vården, Solaris à 4,5miljoner per patient och år till exempel?

Ett sätt att effektivisera på sikt vore att se till att utbilda fler läkare så det blir ett litet överskott och sen bemanna upp och utnyttja sjukhusen, läkarna har ju lyckats se till att det är underskott och på så sätt ha helt horribla arbetstider, de är en mycket privilegierad grupp idag och varför ska inte de kunna schemaläggas på samma sätt som övrig vårdpersonal så att vi skattebetalare får valuta för skatten i form av bättre utnyttjade sjukhus även på kvällar och helger.

En del läkare har det bra >
Den avtalade lönen är hög (månadslön på 178 000 kronor) jämfört med andra klinikchefer i landstinget, men det som sticker ut än mer i avtalet är något helt annat. I en klausul konstateras att läkaren har 6 558,3 timmar i innestående komptid samt 1 914 fridagar vilket sammantaget motsvarar 12 års innestående tid. Läkaren har därigenom ett nettokrav på landstinget på crka 25 miljoner. Landstingets bruttokostnad med sociala avgifter är dock betydligt högre.... Läkaren är 65 år och skulle alltså kunna uppbära lön i ytterligare tolv, eller åtta år om han lämnade jobbet idag.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ett-kompberg-...

Man kan undra när icke läkare får denna typ av avtal, frågan är nog nästa om det handlar om total inkompetens av arbetsgivaren elerl korruption.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Men det har länge varit helt frivilligt att betala skatt om du tjänat tillräckligt mycket i Sverige, de får dessutom för det mesta bidrag eftersom Alliansen totalt förvred bidragssystemen och numera så är de flesta större företag stora bidragstagare i stället för skattebetalare, gissa vad man kan göra för de pengarna

Åtta av Sveriges 20 största bolag betalar ingen eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige trots att de redovisar stora vinster för sina aktieägare. I botten finns åtta bolag som inte betalade någonting eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige trots att de redovisade stora vinster för sina aktieägare. Nolltaxerarna är SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska.
Dessa bolag är några av Sveriges största och mäktigaste företag som står för en stor del av svensk export och har hundratusentals anställda runt om i världen

ledningarna för de stora bolagen slår i från sig. Ett genomgående tema är att de följer den svenska skattelagstiftningen.
– Vi ägnar oss överhuvudtaget inte åt någon skatteplanering för att dra ned skatten på ett otillbörligt sätt, säger Håkan Samuelsson som är vd för Volvo personvagnar.
– Vi följer reglerna och vi tycker att det är rätt att betala skatt på det sättet som politikerna och de olika lagstiftningarna förelagt, säger Skanskas vd Johan Karlström.
Även om det blir noll?
– Om det är ett regelverk som säger att det är noll som ska betalas då är det ju klart att då är det ingen skatt.
– Vi följer den skattelagstiftning som finns, säger SCA:s vd Magnus Groth.

http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sveriges-storsta-bolag-noll...

Jo men övertid betalar de bolagskatt, typ alla bolag ovan använder tillfälligt förlust år sen tidigare. Sen är det viktiga skatterna för Sverige sociala avgifter och andra löntagarskatter tillsammans med fastighetsskatt för företag. Systemet är skit, absolut, men de värsta är de amerikanska bolagen som Google, Apple, Microsoft o.s.v. som sätter sig på Irland o.s.v med i princip noll skatt för hela EU. Svenska bolag betalar iaf utomlands till stor del.

Bolagskatten gav 120miljarder 2015.
Jobbskatter gav över 1050miljarder.

Till exempel :
I PV har Volvo utnyttjat gamla skatte­mässiga underskott sedan förlust­åren med Ford. 2009 finns ett förlustavdrag med en skatteeffekt på 2,6 miljarder kronor som kommer som en skatteintäkt i resultaträkningen året därpå. Det blir förluster och därmed förlustavdrag även följande år.
Upplägget att lägga kostnader i Volvo PV och intäkter i andra bolag har gjort att PV inte betalat någon bolagsskatt alls sedan Geely tog över, trots att koncernen gjorde en miljardvinst i fjol.
Som jämförelse kan man ta åren 2003, 2004 och 2005. Då tjänade PV totalt 19,2 miljarder kronor före skatt – och betalade 4,8 miljarder i skatt.

http://www.dn.se/ekonomi/sa-klarar-sig-volvo-undan-bolagsskatt-1/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thofiman:

Sverige prioriterar hög invandring framför det svenska folket, that's it. Rösta inte på sjuklövern om du inte vill ha det så

Nu var det Moderaterna som monterade ner sjukvården och valde att "öppna sitt hjärta". Så vem ska man rösta på?

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Ett sätt att effektivisera på sikt vore att se till att utbilda fler läkare så detblir ett litet överskott och sen bemanna upp och utnyttja sjukhusen, läkarna har ju lyckats se till att det är underskott och på så sätt ha helt horribla arbetstider, de är en mycket priviligierad grupp idag och varför ska inte de kunna schemaläggas på samm sätt som övrig vårdpersonal så att vi skattebetalre får valuta för skatten i form av bättre utnyttjade sjukhus även på kvällar och helger.

En del läkare har det bra >
Den avtalade lönen är hög (månadslön på 178 000 kronor) jämfört med andra klinikchefer i landstinget, men det som sticker ut än mer i avtalet är något helt annat. I en klausul konstateras att läkaren har 6 558,3 timmar i innestående komptid samt 1 914 fridagar vilket sammantaget motsvarar 12 års innestående tid. Läkaren har därigenom ett nettokrav på landstinget på crka 25 miljoner. Landstingets bruttokostnad med sociala avgifter är dock betydligt högre.... Läkaren är 65 år och skulle alltså kunna uppbära lön i ytterligare tolv, eller åtta år om han lämnade jobbet idag.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ett-kompberg-...

Man kan undra när icke läkare får denna typ av avtal, frågan är nog nästa om det handlar om total inkompetens av arbetsgivaren elerl korruption.

Precis! Här man blir rädd och undrar hur fan det kan gå till.

Permalänk
Medlem

@Zyces: jag läste det, va även massflykt frön lund(?) för något år sedan. Vi vill främst ha tid till återhämtning, men behålla lönen som den är. jag får en kvot på 1,4 när jag jobbar natt, 10h aktivt jobb 4h och arbetstidsförkortning, det gör att jag får en heltidslön men jobbar lite mindre, men orkar jobba skift. Alla har inte det inom vården, så jag har det ändå ganska bra i jämnförelse. Men nu vet vi inte riktigt hur det blir när de ska ändra om.

Svårt att locka folk om man försämrar villkoren

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Avstängd

Min sambo jobbar inom djurvården, jag lovar djuren har det 100 gånger bättre än oss människor.
Nu jobbar hon på ett medelstort ställe men tidigare jobbade hon på en mindre klinik med tre veterinärer och tre sköterskor. Även detta lila ställe har en digital röntgen, lab för enklare provtagning, rehab, ortopedi och till och med frys för spermier. I en mindre ort på ett sjukhus så finns sällan en röntgen, inte alltid ett lab och inte heller någon rehab eller annat.

Vad kostar det för landstinget att skicka runt sjuka hela tiden och att få en tid hos en specialist tar allt från 1 månad till 3 månader. Vad kostar det för sjukvården med det otroligt krångliga sätt de jobbar. Se hur en industri jobbar och dra in mer tänk från denna typ av produktion in till vården så skulle bara det göra en hel del.

Var in akut med magsmärtor för ett tag sen och de säger direkt att det är så mycket nu och det kommer ta tid. Jag kom in kl 01:30 en vardagsnatt, ifrån väntrummet så ser man ett gäng sköterskor sitta och fika och skratta. (såg inte ut att ha så mycket att göra). Jag har jobbat inom industrin och vissa nätter var det lugnt och då kunde man fika rätt länge men vissa nätter så var det fullt upp och då fick man inget fika alls.
När jag sen blev inropad så fick jag ligga i korridoren en timme innan jag fick eget rum, runt kl 07:30 så kom en läkare och tittade på mig och sa att jag hade troligtvis gallsten (Det hade jag googlat mig fram till för ca 8 timmar sen). Den värsta smärtan hade då gått över och det var bara att åka hem. sex timmar helt bortkastad, hade lika bra kunnat legat hemma och kvidit istället för där på sjukhuset. Men under tiden jag låg där och väntade på läkaren och tittade i taket så kom tre eller fyra olika sköterskor in och fyllde på ett skåp med olika förband och allt vad det nu var. Först gick hon och tittade vad som behövdes och sen gick och hämta vad som skulle vara och sen fyllde på, fyra olika personer med olika prylar.
På en industri så hade det kommit upp på en skylt att detta rum behöver detta och detta i dessa antal. Hur svårt kan det vara att implementera detta inom vården och förenkla så mycket som möjligt.
Detta gäller också arbetspassen. Inom industrin jobbar man dagtid, tvåskift, treskift, fyrskift eller femskift. Varför funkar inte detta inom vården. Att jobba en vecka förmiddag och en vecka eftermiddag måste väl vara mycket skönare än att jobba en förmiddag, en kväll, en dag, och sen en ledig dag för att sen skutta på tre förmiddagar och sen vidare med helt snurriga skift. Jag skulle bli helt vansinnig. Inom industrin jobbar vissa personer ständig natt, inom vården jobbar man aldrig heltid om man jobbar natt.
Man räknar ut, när behövs mest med folk och vilken typ av kunskaper behövs vissa tider och sen lägger man upp skiften efter det.

Jag tror tyvärr att vården och skolan kommer bli ännu sämre då våra nya svenskar kostar enorma pengar. vad som kommer hända när vi bli gamla vill jag inte ens tänka på när man ser hur den vården ser ut i dag. Hoppas att man dör snabbt och smidigt innan man blir tvungen att komma in på långvården.

Snurrigt inlägg men finns enormt mycket att säga om detta och jag tycker hela detta spektakel är kaos och skit och kommer inte bli bättre. Tror inte att det blir bättre att göra allt privat heller men som det sköts just nu så funkar det inte.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

@Stefflo: Då drar många bra paraleller, och vården behöver bli mer effektiv. Jag vet inte hur man ska göra det, men vi är på god väg på vissa punkter. Förr så skulle vi som personal ta hand om patienterna och göra allt som det innebär, samtidigt som vi ska städa, fixa förråden, tvätten och bitvis maten själva. Idag så är det mesta upphandlat, så förrådet kommer till oss (med en eller ett par som är ansvariga för vissa delar av den och fylla på från det stora förrådet till våra småförråd), tvätten beställer vi, men slipper plocka upp. Städningen ligger fortfarande på oss, personal. Städet gör bara golven.

Vissa saker känns ändå ok att vi gör, när man ändå är på sal så kanske man hinner damma av lite, eller iaf sprita av ytorna man tar på, och i närheten av patienterna. Men städet borde kunna ha alla bi ytor?

Akuten tar lång tid pga alla som söker för vårdcentralärenden efter stängning, jobbat på Akutmottagning och akutvårdsavdelning ett åroch va en hel hög som kom in med lite feber eller dylikt. Men även äldre från boenden med små krämpor som lätt hade kunnat tas om hand via VC.
Men även röntgen stoppar upp flödet en hel del. det är ohumana väntetider där.

jag vet faktiskt inte hur man ska göra det bättre, ibland finns det tid, och ibland gör det inte det.

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av MrM3:

Det förfall vi ser inom vården har inget med invandring att göra. Det är istället en kombination av åtta års högerstyre och klantigt mangement system taget från bilindustrin för att "effektivisera och modernisera" vården. New public manegement heter det, skrevs bla om det i DN för en serie artiklar sedan. Helt vansinnigt hur det systemet kan ha fått sådan genomslagskraft i sjukvården. Sedan när det gäller högerstyret vet vi ju hur det gick med utförsäljningen av vår allmänna välfärd. Numera går allt i konkurs och allt ska börsintroduceras spelar ingen roll om det är en snickerifirma, sjukhus eller skola. Lika vansinnigt det. Ska vi ha världens högsta marginalskatter ska det i sådana fall gå till välfärden och inte privata särintressen.

Jag blir glatt överraskad att se att andra läst de artiklarna och tar fram dem i diskussionen (om vi tänker på samma artikelserie dvs.)!
Har själv refererat till dem tidigare också.
Här är artiklarna för den intresserade:
http://www.dn.se/kultur-noje/hur-mycket-ar-en-patient-vard/

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Var med en anhörig till Akademiska för en tid sedan. Vi kom in akut vid 14-tiden och det tog till ca. kl 19:00 innan de insåg att vi nog måste till akuten. Under den tiden var patienten knappt övervakad (en sköterska kom förbi med alvedon vid något tillfälle), utan låg mest och skräpade i en korridor, så hade tillståndet försämrats ännu mer hade det nog dröjt ett par timmar innan någon märkt nåt.

Väl på akuten vid kl 19 tog det till ca. kl 05:00 nästa morgon innan alla nödvändiga prover var tagna. Den mesta av den tiden väntade vi på olika doktorer, sköterskor, provtagning, röntgen o.s.v. När vi påtalade att vi hade väntat över 12 timmar sa de bara "Ja men hit till den här avdelningen kom ni ju nyss". Borde ändå vara den totala tiden man väntat som räknas...

Själv hoppas jag att jag slipper jag blir sjuk i det här landet.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Medlem

@Söderbäck: Jodå läser en hel del. Dessutom tycker jag det mest tragiska om förfallet i vården är Alliansens låglönepolitik. Tydligen ska sjuksköterskor och usk också vara en del av deras låglönejobb som man vill "satsa" på. Fast lön före skatt 15 k i månaden är deras politik. Det lär knappast göra vården till ett mer attraktivt yrke. Hur man kan ha sådan idiotisk politik och ändå få folk att rösta på sig är obegripligt. Borde väl vem som helst som är normalbegåvad inse att ett yrke där det råder brist på personal lockar inte till sig mer duktigt folk genom att sänka lönerna. Blir så trött på detta suck.

Permalänk
Medlem

Det verkliga problemet är att politiker som med noll vårdkunskap styr budgetar och allt vad det innebär. Läs de artiklar från DN som tidigare länkades så kommer ni bli mörkrädda. Om jag minns rätt från när jag läste det för en eller ett par år sedan så bestämmer en politiker en ersättning för varje diagnos och sedan räknar de på hur många diagnoser av varje typ som kommer ställas på ett år för att räkna ut vilken budget som krävs för sjukhuset. Här kan väl tom en 1:a klassare räkna ut att sannolikheten för katastrof närmar sig 100% illa kvickt.

Med detta tänk skulle det inte förvåna mig om ledningar bara ser undersköterskor som en kostnad, de ställer ju inga diagnoser och de funktioner som "smörjer" har idag i mångt och mycket delats ut över fler personer, tex skall läkare idag hålla på med en oändlig massa administration av varje patient istället för att träffa så många som möjligt. Liknande saker händer idag i näringslivet och lär var en nog så stor anledning av de finansiella problemen i västvärlden idag; vår största produktionsvara idag är administration vilket bara generar kostnad men ingen intäkt.

Som tidigare nämnts så kan man inte höja skatten i all oändlighet, höjer du på företagen så flyttar de bara utomlands. Sverige är redan idag ett högkostnadsland vilken negativt påverkat vår skattebas. Exempel på företag som lagt ned är mer "högteknologiska" som Astra och Sony, men nu senast var det Findus som la ner i Skåne och flytta produktionen söderut istället. Detta i sig minskar skattebasen både via ren företag skatt men givetvis också inkomstskatt och sociala avgifter från de anställda (de får gå på bidrag istället för att betala skatt).
Samtidigt skall man komma ihåg att plugga på högskola i Sverige idag är ett mycket dåligt val, utbildningspremien, dvs vad man tjänar under ett helt arbetsliv med en akademisk examen jämfört med gymnasieutbildning är sämst inom hela västvärlden så vill vi inte råka ut för att folk utnyttjar de svenska högskoleutbildningen som är gratis och sedan flyttar till land som värderar utbildning så blir det svårt att höja skatten här också. Statlig skatt betalas väldigt tidigt i Sverige jämfört med resten av världen och "maxskatten" är också den väldigt hög. För att citera Margaret Thatcher: “The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money.”

För att knyta ihop det hela så är enda vägen Sverige kan "återhämta" sig är genom att öka antalet i arbete, där är det idag helt låst då S (genom press från LO) vägrar att sänka löner för att få folk helt utan utbildning (dvs många av de som invandrat senaste åren) i arbete. Invandrar utgör nu 45% av de arbetslösa och integrationen i landet är en katastrof. Vad som behövs är politiker som faktiskt vill lösa problem istället för att snacka idelogisk smörja (lika illa åt alla håll) istället för de karriärister som vi har idag. Sannolikheten för detta skall hända är tyvärr mycket låg och Sverige lär nog fortsätta sjunka i diverse jämförelser. Kostnaden av den undermåliga skolan kommer bli oändligt hög för Sverige, men mycket svårare och abstrakt än invandringskostnaderna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Förstatliga all vård, avskaffa landstingen och se även till att bli av med alla typer av privata aktörer inom vården och se till att organisera jobben seriöst och bemanna upp så mycket som behövs och höj skatterna (främst för rika och företag) tills de täcker det som behövs för att det ska fungera.

Ojojoj... Du har då inte mkt koll du.
Så här fungerar det på riktigt inom primärvården (jag jobbar själv hos en privat vårdgivare inom IT)
Våra kära landsting är extremt dåliga på att mäta kvalitet, både hos sig själv och hos privata aktörer, genom bra kvalitet får man oxå lönsamhet inom vården.
Eftersom vi har ackreditering för att bedriva primärvård idag måste vi hålla en hög kvalitet för att öht få patienter som vill stanna kvar då vi sedan 7år tillbaka har vårdvalet.
Landstingen idag är enorma pengahål som ekonomiskt inte fungerar, att bara skjuta till mer pengar löser inte problemen eftersom mycket läggs på att utveckla, underhålla och drifta katastrofala lösningar, t.ex PMO i Region Skåne.
Att höja skatterna kommer inte leda till att regionerna hanterar vård bättre utan mer kommer läggas på stafettläkare som är en extremt dyr "lösning" för bemanning.
Att vara privat aktör innebär att leverera en bra kvalitet och samtidigt hålla budget vilket inte landstingen behöver göra, för det finns alltid mer skattepengar att slösa.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb