Permalänk
Medlem

TV eller projektor?

Hejsan!

Ska flytta tillsammans med tjejen, och vi kan inte bestämma oss angående val av TV eller projektor.

Vi ser aldrig på TV utan den skulle användas uteslutande till serier, film och spelande. Därför tänkte vi att det kanske är häftigare att slå på stort med projektor, men fanns en del man behövde tänka på så hoppas på att någon med kunskap kan vägleda oss lite!

Alternativen är TV på 65" (75" skulle vara ännu bättre, men med budget på runt 10k verkar det inte vara möjligt), eller projektor med ramspänd duk för samma summa (100"-120" i så fall). Begagnat funkar fint om det är mer prisvärt, så för den pengen borde man kunna hitta hyfsat bra projektor vad jag kan förstå.

Det som får mig att tveka är att rummet har vitt tak och ljusbeigea väggar, vilket jag förstår försämrar svärtan i en projektorbild. Vi kan tänka oss att mörklägga med gardiner, men då projektorn ska vara en del av vardagsrummet i en tvåa kan vi inte svärta ner något mer än så.

Hur pass mycket förstör detta? Är det bättre att satsa på 65" 4K HDR då för bästa upplevelse, eller gör bildstorleken hos en projektor upp för lite försämrad bild?

Tack på förhand! Alla åsikter och tips uppskattas.

Permalänk
Medlem

Bumpar denna gamla tråd då jag sitter i exakt samma sits

Permalänk
Bildexpert 📺

Det som försämrar bilden är i första hand ljusinsläpp från fönster, angränsande rum etc. Där kommer man ingenstans med en på pappret bättre projektor.

Kan man mörklägga helt kommer en vit, normal och ramspänd duk fungerar utmärkt. Vita väggar är en nackdel i situationer med mycket dynamik, både ljust och svart i bilden samtidigt. Men det är inte i närheten så störande för bilden som ljusinsläpp.

Mörkläggning är alltså A och O. Kan man inte eller vill inte mörklägga ska man sikta på en TV eller på en lösning med en högkontrastduk, likt Euroscreen React. Dessa dukar ihop med en ljusstark projektor kan fungera även när det finns ljusinsläpp. Men det är inte helt självklar hur och när det fungerar. Dessutom är redan dukbudgeten uppe i kring 10kkr.

Permalänk
Medlem

Köpte projektor och 100" duk för 8år sen när flyttade till hus.
Jag säger då helt klart värt.
Även fast jag varken sattsade på det dyraste och bästa är det riktigt härligt att se film och spela på och se på hockey

När tv apparater är uppe i humana nivåer på 80" då kan jag överväga ett byte i spel och filmrummet.

Kör med mörklägningsgardiner om det är ljust ute och det fungerar helt ok, förrutom om solen lyser på då glipar det in ljus och det är störande.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem

Håller med förgående talare att mörkläggning är A och O med projektor därför kan det vara enklare med TV på dagtid.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata