Regeringen utreder hårdare straff för upphovsrättsbrott

Permalänk
Medlem

"I och med att illegal nedladdning blivit en allt mer utbredd företeelse har frågor kring upphovsrättsbrott får allt större uppmärksamhet. Antalet så kallade piratsajter har också vuxit..."

Hmm, Kommer denna informationen ursprungligen från landet i väst via deras intresseorganisationer så kanske dom använder sig av 'Alternative facts' för att beskriva situationen.. ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Alternativa_fakta )

Mina egna observationer säger snarare tvärt om, det har minskat. O det på alla områden, utbudet / sajter / användare.. Börjar ju själv bli gammal nu och har inte samma kolla på allt som när man var ung, men när jag hör mig för bland ungdomar på jobbet så är det knappt någon som sysslar med torrents, dom flesta sitter inte ens vid en hemdator längre..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Kriminell aktivitet skall inte straffas alltså? Dom jagar inte vanliga svensson som streamar på Dreamfilm, utan dom som delar materialet otillåtet.

Du missade när Gothia law hade planer på att skicka ut hundratusentals utpressningsbrev till "helt vanliga svenssons" eller?

Maffian hatar ungdomar, men den hatar även artister.
Maffian bör stävjas, inte tillåtas köpa lagar av våra politruker.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jäklaåsnor, världen är en annan plats idag, att kopiera digitalt ska bör och är inget brott. Fulldisk kryptering, krypterad vpn, långa lösenord och pre-boot pin, fastlimmade ramminnen och förstörda Dma portar för den paranoida. Dom 2 sista är kanske extremt men poängen är där.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5800x @ 32gb 3200mhz @ 7tb ssd @ 3060ti Fractal r5 @ Arch
i5 4670k @ 24gb 1600mhz @ Fractal r3 @ 12tb ZFS @ Truenas Scale
Thinkpad T450 @ i5 5300u @ 16gb @ 512gb ssd @ 24+48wh batteri @ Debian

Permalänk
Medlem

Vad är straffet på att snatta en film? Eller att planka in på en bio?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Nu när Spotify har funnits ett tag, har nedladdningen av musik minskat med 99% (En kvalificerad gissning)

När Netflix är lika bra på film och serier som Spotify är på musik kommer minskningen ske likvärdigt.

Jag kan till och med vara så järv att jag garanterar det! Jag sätter en månadslön på det. Någon som sätter emot?

Visa signatur

Windows 10 64 Corsair AX 860
CPU i7 6700K @ 4,00GHz Geforce RTX 3080
MSI Z170A SLI Plus Corsair DDR4 2800MHz 16GB 4x4GB
NVMe Samsung SSD 950 Samsung SSD 860 EVO 2TB

Permalänk
Medlem

Men det är väl inte den enskilda snattaren dom vill komma åt utan dom som verkligen skor sig på denna typ av verksamt. Exempelvis Swefilm som med bla stora reklamintäkter som aldrig redovisades.
Att ta hem en film eller titta på en strömmad svart media kommer inte ge 2 års fängelse utan det är den som tillhandahåller dom man vill komma åt hårdare. Vilket är ju rätt då dessa begår ett brott och drar in en massa skattefria pengar.
Ingen av dom som tillhandahåller dessa tjänster idag gör det på frivillig basis utan drar in rätt grova pengar på ett eller annat sätt.

Visa signatur

..:[EVGA Z97 Classified][Intel Core i7 4790K @ 4.8][4x8GB Dominator @ 2133 XMP][2x EVGA GTX 980 Ti SC+ ACX 2+][Cooling EKWB custom loop]:..
..:[EVGA X99 FTW K][Build in progress]:..

Permalänk
Medlem

Betyder det att t ex "indie" fotografer, konstnärer och musikskapare också kommer för förhöjt stöd när deras verk blir stulna precis hela tiden av bolag? Idag är ju det tyngsta en enstaka fotograf, utan ett bolag i ryggen, kan göra är att skicka en arg faktura och hoppas tjuven betalar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av enbom:

Men inget hårdare straff för våldtäkter etc? Okej... Makes sense.

Avskräckning fungerar inte mot våldsbrott. Det är kriminologi 101.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Låt mig skriva om denna text så att den bättre passar verkligheten:
"I och med att legal streaming blivit en allt mer utbredd företeelse har frågor kring varför inte allt material publiceras fått allt större uppmärksamhet. Antalet så kallade streamingsajter har också vuxit, där en av de mest populära i Sverige är Netflix som erbjuder ett ganska omfattande utbud av film och serier, dock saknas fortfarande många önskvärda, både nya som gamla, titlar i deras utbud.
Det samma gäller tyvärr för övriga leverantörer av streamad media, hävdar många konsumenter."

Kontentan av originaltexten är till 110% att mediabolagen själva sitter på lösningen men de ser inte skogen för alla träd.
Då är det enklare att skylla problematiken på pirater istället(som är deras egen skapelse och ett resultat av deras handfallenhet under 20 års tid) så man slipper anpassa sig till marknaden och konkurrensen.
Återigen är det dystert bevisat att den mentaliteten måste få självdö innan något vettigt, verklighetsanknutet alternativ kan ta dess plats.

Spotifys framgång talar starkt emot vad filmbolagen sponsrade utredningar hävdar, trots att Spotify fått strida för i princip varje artist som de vill erbjuda plats för i sin tjänst, det borde nästan vara omvänt om konkurrensen fungerade som det är tänkt.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xcluzive:

Håller till viss del med, jag själv använder tjänster som netflix, hbo, tivo, spotify, steam för spel osv. Men det är bara en bråkdel av allt som går att hitta legalt. Så himla mycket finns inte i Sverige eller så finns det inga tjänster för det och det är helt sjukt, vi betalar redan sjukt mycket för alla dessa tjänster och tjänsterna är bra, men långt ifrån perfekta och ganska dåligt utbud.

Bäst hade vart om det fanns en tjänst som kanske låt oss säga kostar 800kr/mån och där finns ALLT. Då hade det vart intressant. Nu finns det sådana tjänster, och de är gratis och väldigt smidiga, men olagliga. Hur svårt ska det vara att göra en laglig sådan som man betalar en rimlig summa för?

Jo, men det känns ändå som det är färre som laddar ner idag än som gjorde det förr.
Känns som piratkopiering är på väg neråt.
Så då får företagen erbjuda bättre tjänster istället för att regeringen ska införa hårdare straff och kriminalisera en hel generation för att företagen inte hänger med i tiden, innoverar och erbjuder kunderna dom tjänsterna som efterfrågas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yomster:

"Stöld är stöld". Om någon snodde min bil och körde iväg med den fast bilen stod ändå kvar i garaget så hade inte jag anmält någon stöld. Jag har inte laddat ner en enda MP3a sedan Spotify kom ut och hade de fixat EN filmtjänst som hade lika stort utbud så hade ingen behövt ladda ner filmer/serier heller. Det handlar inte om pengar - det handlar om distributionsmetoden. Detta bevisas om och om igen. Ska man behöva vara medlem på Netflix, Cmore, HBO, Viaplay, TV4 Play och allt vad tusan som finns så förstår jag att folk ger upp och skaffar vissa saker på annat sätt.

Jag har sagt det förr: Jag hade gärna betalat 400kr i månaden för att ha alla filmer och serier tillgängliga på någon sida t.ex. Netflix men det finns ingen sådan lösning idag pga rättigheter och då blir de företagen lidande via viss piratkopiering.

Vattnet rinner där det går lättast, det är upp till oss människor att placera våra turbiner där om vi vill utnyttja vattenkraften precis som det är upp till företagen att placera sina produkter är konsumenterna är villiga att konsumera dem.

Apple TVs nya portal där man samlar allt innehåll i samma app (typ) är ju lite lösningen. Visst du måste fortfarande ha flera medlemskap men materialet når du iaf från samma app (ja inte tekniskt men för användaren upplevs det så).

Så vi får se. Tror vi snart ser sån tjänst lika självklart som spotify.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pimmp:

Med tanke på alla mord, gruppvåldtäckter, bränder, rån osv. Så undrar jag om man prioriterat rätt i frågan

Exakt min tanke, ökade våldsbrott kräver hårdare straff på... kopiering av film? Ja det löser nog problemen i vårat land...

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av PlogarN97:

Apple TVs nya portal där man samlar allt innehåll i samma app (typ) är ju lite lösningen. Visst du måste fortfarande ha flera medlemskap men materialet når du iaf från samma app (ja inte tekniskt men för användaren upplevs det så).

Så vi får se. Tror vi snart ser sån tjänst lika självklart som spotify.

Skickades från m.sweclockers.com

Det största problemet för oss utanför USA är väl att vi inte kan se en stor del av utbudet, snarare än att det måste vara samlat på en plats. Flera säsonger som saknas i en serie t.ex., eller att det nästan enbart är gamla filmer som finns tillgängliga.

Vill de fortsätta försöka stoppa oss från att se på deras verk, då är det klart att folk söker sig till andra, mindre tillåtna, metoder.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Jo, men det känns ändå som det är färre som laddar ner idag än som gjorde det förr.
Känns som piratkopiering är på väg neråt.
Så då får företagen erbjuda bättre tjänster istället för att regeringen ska införa hårdare straff och kriminalisera en hel generation för att företagen inte hänger med i tiden, innoverar och erbjuder kunderna dom tjänsterna som efterfrågas.

Håller med helt och hållet, tjänsterna som finns nu bidrar till minskad illegal nedladdning, men för att det ska försvinna helt så måste de utveckla en tjänst som täcker alla behov.
Folk är villiga att betala, folk laddar inte ner för att de är snåla eller så. De gör det för att det är det enda sättet att få tag på vissa saker eller för att det inte finns andra bra enkla alternativ.

Visa signatur

Dator 1: | i9 9900k | MSI RTX 4080 Ventus 3x OC | ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming | Corsair LPX DDR4 32 GB 3200Mhz | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung 980 NVMe M.2 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 11
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync
Skärm 2: ASUS 27" TUF VG27AQ1A 1440p @ 170Hz/IPS/G-Sync/HDR

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

En klassisk halmgubbe. Lagen är till för att skydda upphovsmakarna. Du lider knappast någon skada om någon kopierar din bil. Tillverkaren gör däremot det.
Upphovsrättsskyddet är till för att skydda människors intellektuella arbete - tiden och mödan de lagt ned för skapa en produkt och skaffa sig ett levebröd. Du har inte rätt till foton eller film någon skapat, eller kod någon annan skrivit. De vanligt förekommande rationaliseringarna om att det egentligen inte är skadligt, att stora företag minsann gör pengar ändå och att anti-pirat lobbyn är dumma i huvudet (vilket den är) är helt ovidkommande.

Så jo, stöld är stöld.

Sen må det vara hänt att det finns betydligt mer allvarliga problem i rättsväsendet än att det är svårt att komma åt pirater.

Jag är helt med på vad du menar och jo, argumentet är lite åt strawman-hållet men om jag får förtydliga det lite:
Det jag menar är att materiell stöld är svart eller vitt.
Antingen har Sture plockat med sig Antons laptop hem eller så har Anton kvar sin laptop.

Med immateriella saker t.ex. en film/serier så kan man inte göra samma distinktion eftersom ingenting försvinner vid försäljning.
Det finns minst två scenarion som är tvetydiga i mina ögon:
Köpt filmen OCH laddat ner filmen. = 1 försäljning eller 1 förlorad försäljning och 1 försäljning.
Hade inte köpt MEN laddar ner. = Ingen försäljning eller 1 förlorad försäljning.

(Man kan också ta bio som exempel där det kanske finns folk som hade gått på bio men laddar ner i stället men jag tror poängen är gjord).

Ofta räknas samtliga nerladdningar som förlorad försäljning när så inte nödvändigtvis är fallet.

Upphovsrättsinnehavaren förlorar ingenting just på att någon skapar en kopia av dennes verk, upphovsrättsinnehavaren förlorar på att folk inte köper deras verk av någon anledning. Man kan argumentera för att endast de fall där en individ hade köpt ett verk men valde att ladda ner i stället innebär en förlust för upphovsrättsinnehavaren.

Jag tror absolut att det är skadligt för upphovsrättsinnehavare med piratkopiering men jag är inte så säker på att alla olagliga nerladdningar av ett verk innebär förlorad försäljning och det är därför jag ifrågasätter uttrycket "Stöld är stöld" när det appliceras på immateriella ting som t.ex. film.

Detta kombinerat med det faktum att många vill betala för sig men väljer att ladda ner i stället enbart för att distributionskanalen är för dålig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PlogarN97:

Apple TVs nya portal där man samlar allt innehåll i samma app (typ) är ju lite lösningen. Visst du måste fortfarande ha flera medlemskap men materialet når du iaf från samma app (ja inte tekniskt men för användaren upplevs det så).

Så vi får se. Tror vi snart ser sån tjänst lika självklart som spotify.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det finns ju lite olika lösningar som samlar flera olika distributörers innehåll på ett ställe och det löser ju problemet om det är en fullgod lösning där man får rätt kvalité på uppspelningen både vad gäller bild och ljud men utan att ha provat Apples lösning så ställer jag mig skeptisk till om den verkligen fungerar fläckfritt med tanke på den enorma komplexiteten i att väva ihop flera distributörers olika lösningar.

Jag hoppas på en tjänst som löser problemet och gärna en bättre sådan än Netflix där man, trots att man är betalande kund, får stå ut med reklam i det ack så halvdana gränssnittet.

Spotify+ kanske? Ett konto där man har musik, musikvideor, filmer och serier.
Lätt 500kr /mån från mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av andra94:

Vem har haft lite golfturer/middagar med några skivbolag eller liknande?

Haha exakt min tankegång, men tycker även att själva nyhetsförmedlaren verkar ha funnits med på ett hörn under dom här golfturerna.

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Det här handlar inte om att staten ska söka upp fler som drar hem filer hemma.
Det gäller enkom hårdare maxtak på straffskalan.
Något som kommer tillämpas för de som pysslar med detta organiserat i samband med ekonomisk brottslighet.
Exempelvis swefilmer och liknande

Det brukar låta så va, tills dess att dom börjar anamma det här på vanliga svensson. Historien upprepas gång på gång.

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk
Medlem

Fantastiskt fin lobbyverksamhet film-/mediaindustrin har. Andra verksamheter är väl gröna i ansiktet av avund. Alltså, flera års fängelse för nedladdning av film medans buset som slåss, våldtar, bränner bilar släpps ut dagen efter i väntan på en dom som alltför oftast är alldeles för mild. För att inte tala om de som smiter med skattemiljarder eller bränner skattebetalarnas miljarder på urusla affärer, de får en ny karriär och några miljoner till som plåster på såren. Allt medan många pensionärerna svälter och lever som fattiglappar. Men mediabranschens sk förlustsiffror är tydligen viktigare än det mesta.

/ B

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Du missade när Gothia law hade planer på att skicka ut hundratusentals utpressningsbrev till "helt vanliga svenssons" eller?

Maffian hatar ungdomar, men den hatar även artister.
Maffian bör stävjas, inte tillåtas köpa lagar av våra politruker.

Skickades från m.sweclockers.com

Hejsan hoppsan, nu råkade du nog stava MAFIAA fel

För mig har det gått så långt att jag nästan bara lyssnar på indie-musik, undantaget är musik som jag redan har betalat för. Film har jag knappt tid att kolla på ändå så att hoppa över den var inte ett stort kliv. De få serier jag kollar på har de inget att göra med heller och ses via betalda streaming-tjänster.

Det som irriterar mig är dock DRM i spel. Spel som jag har köpt (på fysiskt media kan tilläggas!) behöver utgivarens servrar för att kunna spelas. Jag har då alternativen att försöka köpa utgivarens servrar eller att hämta en (partiell) piratversion när servrarna till slut dyker.

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem

Tänk om Polisen lade ned ens hälften av energin köpta regeringsmedlemmar lägger på att lobby'a till att gripa faktiskt kriminella. Känns som att det hade varit bättre för samhället i längden.

Svårt att övertyga ungdomar att det är brottsligt att trycka 'Download' på den nya Harry Potter-filmen när de såg en man råna närbutiken med ett hagelgevär i tisdags och Polisens meningslösa arbetsinsats till följd.

Tycker det är snudd på patetiskt att engagera sig i sådana här icke-problem när man inte visar något intresse i att förbättra riktiga samhällsproblem.

Visa signatur

Burk: NZXT 440 Vit - i5-2500K@4.3 - FD Kelvin360 - ASUS P67B3Evo - Corsair 2x8GB - ASUS GTX780 - Crucial m4 128GB / MX100 240GB - EVGA g2 850W - ASUS PB278Q - Logitech G710+ + G502 Ljud: Simple Audio Listen - Aune X1S - Sennheiser 598SE
HTPC: FD Node304 - i3-3225 - ASUS P8H77 - Kingston 2x4GB - Crucial m4 128GB + WD Green 10TB - Samsung 55"LED - Logitech K400P Ljud: Onkyo TX-NR609 - KEF iQ30

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Immersion:

upphovsrätt brott liknar jag mer som snatteri.. att sitta i finkan för att ha tankat en film i 2 år är skrattretande...

Fast det där kommer inte hända. Med nuvarande lagstiftning blir inte folk dömda som endast laddar ner film. Inte heller om man samtidgt seedar blir straffen något som ens liknar det du vill jämföra. Inte förrän man sätter upp en organiserad verksamhet med spridning av piratmaterial och gör stora pengar på det kan man riskera de längre fängelsestraffen. Liknelser som är snedvridna beskriver inte situationen[/quote]

Skrivet av henkiii:

Du missade när Gothia law hade planer på att skicka ut hundratusentals utpressningsbrev till "helt vanliga svenssons" eller?

Maffian hatar ungdomar, men den hatar även artister.
Maffian bör stävjas, inte tillåtas köpa lagar av våra politruker.

Skickades från m.sweclockers.com

Hehe. Det är inte direkt illuminati ;).
Gothia law med sin spridningskollen var ett gäng rövhattar. Yes. Inge vidare snygg affärsidé så de förtjänar sitt rykte.
Men lagförslaget som lagts fram här kommer inte riktigt från samma personer ;). Att blanda äpplen med päron här är bara dumt.
Dras precis allt som handlar om piratkopiering över samma kam så blir debatten fördummad och det vinner ingen på.

Skrivet av Timergu:

Vad är straffet på att snatta en film? Eller att planka in på en bio?

Maxstraffet för snatteri är 6 månaders fängelse. Yes. Sno grejer för upp till 1000 spänn kan faktiskt ge en del fängelse.
https://lagen.nu/1962:700
Men det är nog mindre relevant för fängelsestraff sällan blir påföljden utan man får böter vanligen.
Planka på en bio vete katten däremot.
Ska man jämföra det mot att tillförskansa sig upphovsskyddat material utan lov så är det att kolla på en film på swefilmer. Det är i stort sett fritt fram att göra i Sverige. Om man kollar på ett gäng filmer vid samma tillfälle på swefilmer så är man fortfarande säker. Handlar det om snatteri för över 1000 spänn så blir det istället klassat som stöld.

Om man istället seedar ett gäng torrents av piratmaterial så tar man en större risk för då gör man mer än motsvarande att bara planka på en film. Man är med och sprider också. Men fortfarande. Hur många åker fast för detta i Sverige per år? Och vad är straffet? Jämfört med hur många som åker dit för snatteri.
Sedan finns det ett steg till och det är när det börjar bli organiserat och ekonomi är inblandat där man drar in pengar på andras upphovsrättsskyddade verk. Exempel är piratebay och swefilmer. Detta är inte samma grej som att hämta några filmer hemma, det är du säkert med på. Givetvis är lagbrottet grövre och ska ha ett högre tak på straffskalan.
Den här delen är relevant för samma lag som skyddar upphovsrätt ska kunna hantera den som laddar ner hemma och de som är organiserade pirater på storskalig nivå. Straffen som delas ut kommer också att vara reglerade efter detta så man kommer inte kunna få den grövsta straffpåföljden om man inte sysslat med storskalig spridning. Så fungerar lagsystemet i vårt land.

Så summa summarum. Snattar du så riskerar du upp till ett halvår i fängelse men mer realistiskt så kommer du inte få mer än böter om du åker dit.
Kollar du på swefilmer så riskerar du troligen ingenting med nuvarande lagar även om maxgränsen för upphovsrätssbrott höjs. Detta gäller även om du åker dit vilket inte hänt någon i landet ännu. Realistiskt är det först när man också sprider piratmaterial som det börjar bli riskabelt och även där är domarna i sverige väldigt få. Men se upp med att jobba med detta på organiserad nivå för då kan det kanske snart bli upp till 3 års fängelse plus att man får ersätta de ekonomiska skadorna man anses ha ställt till med.

Skrivet av muSashi:

Det brukar låta så va, tills dess att dom börjar anamma det här på vanliga svensson. Historien upprepas gång på gång.

Va? Nä. Grejer som Gothia law med spridningskollen och lagändringar som ipredlagen kan åstadkomma ändringarna du oroar dig för. En höjning av maxgränsen för lagbrottet är inte synonymt på det sättet du försöker koppla ihop. Det är smaskigt att ändå koppla ihop sådana band, men det är lite "se och hör" över det hela ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweMerlin:

Illa. Grov misshandel (där man alltså har misshandlat någon så jäkligt att de har fysiska men för livet, för att inte tala om psykiska) ger bara 17 månader. Fildelning ger idag max 24 månader och där vill de förlänga straffet. Fruktansvärt!

Då tycker jag att det är bra mycket värre att grovt misshandla någon än att sprida filmer.
.

Man kan ju tycka så, men samtidigt så är det ju fildelning i vinstsyfte.
Inte riktigt samma sak som när Svensson någonstans i Svea tar ner filmen som han missade på TV.

Sen så kan man ju alltid diskutera straffsatsen, speciellt om man ser att en likadan sajt (som riktar sig mot norden) ligger i Ryssland utanför radarn.

Det som jag reagerar på är detta:
"En av ändringarna skulle vara att personerna bakom piratsajterna bör ses som kriminella och inte bara enskilda fildelare. Detta då sajterna ofta har koppling till organiserad brottslighet och drar in miljonbelopp via exempelvis reklam. Med en sådan ändring, tillsammans med en hårdare straffskala, skulle Polisen få tillgång till bättre verktyg för att bekämpa denna typ av brottslighet."

Där är en motivering som öppnar för dom gällande andra brott = straffskalan är redan nu längre för den typen av fildelning för att inte säga att polisen redan nu borde ha resurser och verktyg för organiserad brottslighet. Har dom inte så är det illa!

Ser mer ut som att Herr Morgan Johansson (S) inte är rätt person på ämbetet då han förefaller brista i kunskap

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem

Varför inte gå på där de tjänar pengarna istället om det nu är ett sånt problem? Borde det inte vara olagligt att ha sin reklam på en sida om sidan nu endast är till för brottslighet?
Högre straff kommer inte ändra på något. Fungerar det inte med lagarna som finns hjälper det inte att göra de hårdare. Kommer bara få de de som faktiskt blir straffade, enskilda personer, att tryckas djupt ner i ett hål de aldrig kommer att ta sig upp ur.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Bresch:

Varför inte gå på där de tjänar pengarna istället om det nu är ett sånt problem? Borde det inte vara olagligt att ha sin reklam på en sida om sidan nu endast är till för brottslighet?

Istället för... tror jag inte på för reklamintäkter kan man få in från reklamnätverk utanför landet så det går att gå runt och är svårt att jobba mot. Men som ytterligare ett alternativ för att bekämpa brottslighet är det en bra idé.

Skrivet av Bresch:

Högre straff kommer inte ändra på något. Fungerar det inte med lagarna som finns hjälper det inte att göra de hårdare. Kommer bara få de de som faktiskt blir straffade, enskilda personer, att tryckas djupt ner i ett hål de aldrig kommer att ta sig upp ur.

Skickades från m.sweclockers.com

Läs gärna IDGs artikel som är källan till sweclockersartikeln då den berättar lite mer. Det verkar inte vara hårdare straff de är ute efter egentligen utan snarare att polisen ska få tillgång till fler verktyg.

Däremot undrar man ju lite varför de inte istället ändrar så att polisen får tillgång till de extra verktygen mot organiserade piratspridningsplattformar utan att man höjer maxstraffen. Den delen förklaras inte riktigt vad jag sett.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Jag vet personer som laddar ned material - som de redan betalar för med exempelvis Netflix - för att få högre kvalitet på filmerna. Det tycker jag egentligen är okej, eftersom det i slutändan inte gör någon verklig skillnad.

Visa signatur

Asus Rampage V Extreme | Intel i7 5820k @3.3 GHz | Crucial Ballistix Sports 16 GB 2X8 | Asus GeForce GTX 460 v2 | Phanteks Enthoo Luxe | Samsung 840 EVO | Seagate Barracuda 2TB | NZXT Kraken X61 | EVGA SuperNova 750 W |

Permalänk
Medlem
Skrivet av dagbro:

Avskräckning fungerar inte mot våldsbrott. Det är kriminologi 101.

Skickades från m.sweclockers.com

Kanske inte. Men de borde ändå få hårdare straff. Att slippa undan med böter eller inget straff alls eller i bästa fall något enstaka år i finkan är ju ingenting.

Visa signatur

AMD 5800X ▪ MSI B550M Mortar ▪ G.Skill 32GB 3600MHz CL16 ▪ Palit 4070 Ti ▪ 1TB SSD 970 Evo+ ▪ Dark Power 13 1000W ▪ FD Define Mini C ▪ Aorus AD27QD + LG 27GL850

Permalänk
Medlem

Alltså det är såhär. Staten får pengar av diverse företag/syndikater från landet i väst för att de vill ha stopp på detta. Och det finns endast en anledning till varför.... $$$.

Visa signatur

Fractal Design Define R4 | ASUS Z170-A | i7 6700K @ 4.6 GHz med CM Hyper 212 Evo
ASUS GTX 1070 Ti Cerberus Advanced | Corsair LPX Black 3000 Mhz 16 GB CL 14
Samsung m2 970 Evo 1 TB | EVGA Supernova G2 750W | Huawei Mate 20 X

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Du missade när Gothia law hade planer på att skicka ut hundratusentals utpressningsbrev till "helt vanliga svenssons" eller?

Maffian hatar ungdomar, men den hatar även artister.
Maffian bör stävjas, inte tillåtas köpa lagar av våra politruker.

Skickades från m.sweclockers.com

Snälla lilla det är väl för allt i världen två helt och hållet skilda saker?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bokomu:

"I och med att illegal nedladdning blivit en allt mer utbredd företeelse har frågor kring upphovsrättsbrott får allt större uppmärksamhet. Antalet så kallade piratsajter har också vuxit..."

Hmm, Kommer denna informationen ursprungligen från landet i väst via deras intresseorganisationer så kanske dom använder sig av 'Alternative facts' för att beskriva situationen.. ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Alternativa_fakta )

Mina egna observationer säger snarare tvärt om, det har minskat. O det på alla områden, utbudet / sajter / användare.. Börjar ju själv bli gammal nu och har inte samma kolla på allt som när man var ung, men när jag hör mig för bland ungdomar på jobbet så är det knappt någon som sysslar med torrents, dom flesta sitter inte ens vid en hemdator längre..

Jag kan förklara. Det nya är folk som fildelar åt andra som inte har tid, möjlighet eller intresse av att fildela själv. Dessa fildelningsproffs är mycket effektivare än den traditionella fildelaren och har enligt hemlig men extremt trovärdig statistik som bara medieindustrin har tillgång till visat sig kunna fildela 374 miljarder års underhållningskonsumtion på en vecka. Detta är är utan tvekan dödsdomen för alla kulturskapare och i förlängningen mänsklighetens undergång. Detta måste naturligtvis stoppas med alla medel omedelbart!

Visa signatur

[ Kunde ej ladda signaturen, var god försök senare. ]