Ren installation av Win10 på gammal laptop

Permalänk
Medlem

Ren installation av Win10 på gammal laptop

Tjena!

Tjejens laptop har blivit ganska seg, och därför har jag fått i uppdrag att ominstallera den och lägga in en ren installation av Windows 10 (istället för 8.1 som datorn kom med som ligger på nu). Datorn i fråga är en ASUS Zenbook UX32VD (https://www.asus.com/se/Notebooks/ASUS-ZenBook-UX32VD/).

Jag har ominstallerat custom-byggda stationära datorer massor av gånger, men aldrig en märkes-laptop. Jag tänker att det kanske är en hel del extra att tänka på, jämfört med en stationär? Särskilt med drivrutiner mm. Vad jag har kunnat hitta har inte ASUS släppt officiella Win10 drivers till denna laptop, utan det finns bara drivers upp till 8.1. Borde dessa gå att använda? Är det något annat man borde tänka på inför ren windows-installation på laptop?

Tack på förhand!
/Felix

Visa signatur

CPU: Core i5 4690K | GPU: MSI GeForce GTX 970 Gaming | Mammabräda: Asus Maximus VII Ranger | Minnen: Corsair Vengeance 8 gb (2x4) 1600 Mhz | Kylare: Be Quiet! Pure Rock Slim | PSU: Evga SuperNova G2 750W | Chassi: NZXT H440 Red/Black

Permalänk
Medlem

Kör först en uppgradering till Win10 vilket fortfarande är gratis här => https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows10upgrad...

Då blir serienumret reggat hos Microsoft och Win10 aktiverat. Sen kan du ominstallera hur mkt du vill så blir den aktiverad igen.

Annars är det nog bra att först uppdatera till senaste BIOS innan du börjar.

Visa signatur

Asus P9X79 | Xeon 1680v2@4.4Ghz | X61 Kraken | 24gb Corsair Dominator | Intel 750 400gb | XFX 6800XT Merc 319

Permalänk
Medlem

Har själv en ASUS Zenbook UX32VD här som jag installerade om helt i höstas. Valde bort 10:an och installerade istället Windows 8.1 Pro.

De viktigaste drivrutinerna är:
ASUS ATK Package
Windows Driver Package - (ASUS ATP) Mouse
Intel(R) Dynamic Platform and Thermal Framework
ASUS Smart Gesture

Vågar inte svära på om allt fungar i 10:an, men du kan alltid gå tillbaka till 8.1.

Permalänk
Medlem

@folmeroN: tror nog att typ alla drivrutiner för 8.1 funkar på 10

Permalänk
Medlem

@folmeroN:
Hur har det gått?

Jag har själv uppgraderat en Asus ZenBook UX32VD från Windows 8.1 Pro till Windows 10 Pro - Creators Update.

Det gick smärtfritt, bortsett från att datorn nu ständigt ligger i "turbo mode". Dvs processorn kör konstant över 2GHz, trots att jag kör Power Plan som "Balanced". I normala fall ligger processorn (i5 u3317@1.7GHz) på runt 1GHz utan last.

Ska försöka installera om eller uppdatera "Intel(R) Dynamic Platform and Thermal Framework" för att se om det löser problemet. Är ganska van vid att just denna drivrutinen skapar problem mellan systemuppgraderingar.

Någon som har andra tips på lösning?

För övrigt, så rekommenderar fortfarande att man avvaktar med Creators Update tills det blir CBB (Current Branch for Business). Såvida man nu inte har någon annan dator tillgänglig som backup.

Har 7st datorer (varav två tablets) med Windows hemma, så jag har alltid ett par fungerande Just ZenBook:en har fungerat som musikspelare ovanpå förstärkaren, så det blir att köra CD:s tills datorn fungerar felfritt igen.