Dator helt utan förvarning jätte långsam

Permalänk
Medlem

Dator helt utan förvarning jätte långsam

Googlade problemet och fann en del trådar på sweclockers med någorlunda liknande problem, lyckades tyvärr inte hitta någon lösning. Ger det därför ett försök med att beskriva mitt egna problem så detaljerat som jag kan.

Okej så bakgrunden är följande. I fredags använde jag datorn och den fungerade alldeles utmärkt, eller åtminstone lika väl som den brukar göra. Jag stängde av datorn och åkte till Helsingborg för att träffa mina systrar. När jag kom hem lördag eftermiddag så startade jag datorn och satte mig vid den en stund senare (hade då inte noterat att den tog ovanligt lång tid att starta upp, möjligt att den inte tog det heller iförsig för tittade aldrig).

Jag följde mina vanliga rutiner, starta aktivitetshanteraren och stängde av processerna till windows sidebar och någon itunes grej som jag inte riktigt vet vad det är (fråga mig inte varför jag inte bara stängt av dom så de inte startar automatiskt, glömmer alltid av det och antar att det blivit en rutin).
Jag försökte sedan koppla från det trådlösa nätverket (använder kabel direkt i väggen, men det är en helt annan historia). Det var då jag märkte att jag inte kunde klicka på ikonen nere till höger. Det tog säkert 2 minuter innan jag fick upp det lilla fönstret med tillgängliga nätverk.

Vidare försökte jag starta Firefox men samma problem där. Det tog flera minuter innan firefox startade och när det väl gjorde det stod det "svarar inte" i flera minuter innan jag ens kunde skriva in någon adress.

Har försökt starta om några gånger efter det och då jag lagt märke till hur lång tid det tar att både stänga av och starta datorn. Betydligt mycket längre tid än vad det tagit tidigare. Försökte även ladda hem ett program som skulle scanna hårddiskarna (Har två stycken) tror det hette "HDDscan", laddade ner det till ett usb från min macbook och gav det sedan ett försök. Tog mig säkert 30-40 minuter att öppna filen och starta programmet. Lyckades tyvärr inte hitta något fel, tror iförsig inte att det programmet var så användarvänligt för mig eftersom jag i princip inte förstod någonting. Så skulle verkligen inte utesluta hårddisk fel.

I varje fall är jag nyfiken på om någon har några tips eller någon aning om vad som kan ha hänt det dygnet jag lämnade datorn hemma ensam?

(Fyller i följande information så fort datorn tillåter mig att hitta den)
Operativsystem: Microsoft Windows 7 och senaste drivrutinerna
Processor: Intel Core i5 2500
Processorkylare: Intel Standard
Moderkort:
Minne:
Grafikkort:
Hårddisk:
Nätaggregat:
Övrig kylning:
Övriga komponenter:
Temperaturer:

Permalänk
Medlem

Kontrollera temperaturen på CPU.
Med tex.
http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

Se efter i aktivitetshanteraren vilka processer som har högt CPU-nyttjande

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”

Permalänk
Medlem

@FatherOfThree:

Totalt är 45 processer igång när jag startar datorn. CPU-användningen ligger på 0% och fysiskt minne runt 14%, när det kommer till vilken process som tar mest så står det bara CPU "00", på privatarbetsminne tar "dwm.exe - Fönsterhanteraren för windows" mest.
Under tiden jag satt och vänta på att jag catalyst skulle öppnas så pendlade CPU användningen vid några fåtal tillfällen upp till 24%, någon gång 17%.

Gav efter ca 45. min upp mina försök att öppna catalyst, insåg då att jag hade ett program som heter "Core Temp" och försökte öppna det. Det gick betydligt mycket snabbare, kanske 5 min.

Stod då följande:
Core #0: Min 31 och max 38
Core #1: Min 30 och max 39
Core #2: Min 30 och max 38
Core #3: Min 30 och max 38

Märkte även att när jag försökte starta catalyst control center första gången så öppnades typ 20 likadana processer, tror inte att det var pga att jag gjorde detta kan varit någon helt annan anledning. De stängde tyvärr ner sig själva innan jag hann uppfatta exakt vad de stod. Men beskrivningen var något i stil med "Konfiguration....någonting windows media player". Vet inte om det är relaterat men enda gångerna jag öppnat windows media player tidigare (använder det aldrig, borde ta bort skiten från datorn) är om jag gjort det av misstag. Så max 3-4 gånger.