Sista kvällen med min hund, tips på aktiviteter?

Permalänk
Medlem

Sista kvällen med min hund, tips på aktiviteter?

Imorgon avlivas min hund, pga ålderdom och en kropp som sviker henne. Det som gör det så svårt är att hon fortfarande är helt klar i huvudet.

Jag har redan spenderat hela dagen med henne, tagit ledigt från jobb osv, men kan vara något jag missat så förslag på aktivteter?

Hon är en schäfer, och skulle fylla 9 år om några veckor.
Hon har fått utbildning inom militären, tränad inom sök och skydd, utställningschampion och älskar kattmat. Har en Ica Basic Kattmat för henne senare ikväll, av någon anledning hennes favoritmärke.

Hälsosituationen innefattar sviktande rygg och livmoder, så inget för ansträngande när ni kommer med förslag. Som mentalitet har hon alltid varit först i led och alltid identifierat sig som flockens vakt och polis, hon har aldrig stött på en hane hon inte satt på plats (hon är riktigt stor för att vara en tik). På kvällarna är hennes plats tydligen i sängen, golvet gäller bara dagtid.

Vi bor ute på landet med skogar och åkrar ett stenkast ifrån. Jag har byggt en hundhage på runt 250kvm (har inte mätt). Funderar på att köra ut till havet som är några minuter härifrån som avrundning senare ikväll.

Så, tips? Om någon undrar varför jag gör detta inlägg istället för att spendera tid med henne, tanken var att göra plats för hennes urna nu och jag försöker undvika det!

:'(

Edit:
Tänkte dela med en bild också men har tyvärr kopplat ur backupd-HDD'n så jag rippade en gammal bild från facebook jag la upp 2013.

Permalänk
Medlem

Hon ser riktigt fin ut.

Skulle hundar veta att deras sista tid är kommen så tror jag likt oss att dem vill ju helst vara med nära och kära, att plaska runt i vatten eller vandra i någon skog tror jag inte någon vill ha som sitt sista farväl. Håll bara om henne och var tillsammans. Det är trots allt det som i slutändan kommer vara det som är viktigast, sista tiden tillsammans, sedan så slipper du associera någon aktivitet med henne framöver som kanske kan riva upp gamla sår i framtiden om ute i skog/vatten tillsammans.

Tror även att skulle hundar få tala så skulle dem hellre låta naturen ha sin gång istället för dödshjälp, man ser ju själv hur gaseller in i det sista, trots helt omöjliga odds, inte ger upp, livet är för dyrbart och kort för att pga smärta avsluta det i förväg när livet efteråt är så osäkert. Men, din hund liksom.

Hade själv en vakthund på landet som fick cancer och trots smärtor som f*n, så blev hon så glad att se en så att det blev nästan det bästa smärtstillande hon kunde få, och då jag var medveten om att det blir sista gången man ses. Jag bara var med henne, och bara det betydde världen för henne.

Så ja, ett förslag, bara var en hund och var där för din vakt-tik, det lär hon älska mest av allt.

Lek lite lätt på golvet, klia henne, få henne att känna samma kärlek hon alltid fått och till slut när kvällen kommer, så ta bara lugnt med henne i sängen av njut av den sista tid ni har kvar tillsammans. Beklagar händelsen och ja, vi Swecs finns även här för dig imorgon efteråt.

Och kanske detta hjälper i efterhand: https://www.youtube.com/watch?v=MlpukVYbrrY

Mvh En gemensam hundvän

Permalänk
Medlem

Jag vill ju verkligen inte avliva henne, som djurälskare är jag själv starkt emot folk som avlivar sina hundar när de blir äldre. Min hund (som lystrar till sitt smått magiska call-sign "Voff") har haft ont en längre tid och varit tvungen äta penicillin bl a för att klara av smärtorna. Imorgon skulle hon egentligen operera bort livmodern i hopp om att det skulle ge tillfälligt andrum, men veterinären rekommenderade idag avlivning efter att ha sett hennes senaste röntgen, och efter många om och men tror jag veterinären har rätt, och vill det bästa för hundens hälsa.

Men fan vad jag haft telefonen i handen flera gånger idag och velat avboka. Hatar det här.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Att läsa detta gör ont i hjärtat då man själv vill ha en hund någon gång... Hoppas du och hon har den bästa kvällen någonsin tillsammans

Permalänk
Medlem

Jag lider verkligen med dig. Har haft samma resa fast med en katt.

Permalänk
Medlem

Usch jobbigt! Mys med henne och laga något riktigt gott till henne!

Visa signatur

7800X3D - 4090 FE

Permalänk
Medlem

Fin hund, synd att du behöver avliva. Antar att det inte går att operera?

Att göra ev. aktiviteter hon gillar är ett förslag. Hade jag husdjur och var i samma situation, så skulle jag också ge djuret dess favoritmat. Hon kanske inte klarar av så många aktiviteter dock med tanke på smärtan som du beskriver. Kanske du även kan få tag på en annan schäfer för henne att "spendera lite tid med". Om inget annat, så kan det kanske vara trevligt för henne att socialisera med andra hundar.

Permalänk
Medlem

Åk ut till havet lät som en bra idé. Ta med det hon gillade och käka och var där länge. Orkar hon inte så mycket så bara var där.

Vi gick en promenad med Tyra, kom hem och åt mat ..och sen kom veterinären. Dagen innan var vi ute mycket av dagen och tog det lungt. Var ute till sent på kvällen på ett ställe vi gillar.

<3

Visa signatur

[1700X] [B350 mITX] [32GB DDR4@3000MHz CL15] [Vega 56] [Nano S] [D15S] [Win 10 Pro]

Permalänk
Medlem
Skrivet av zin:

Fin hund, synd att du behöver avliva. Antar att det inte går att operera?

Det är många småfel, inget som går att operera, plus svullnad i buk osv vilket har gjort det jättesvårt för veterinären att få bra ultraljud (varit där flera gånger pga det enbart).

Skrivet av HenKenny:

Åk ut till havet lät som en bra idé. Ta med det hon gillade och käka och var där länge. Orkar hon inte så mycket så bara var där.

Köttbullar och finsk korv har hon en förkärlek för. Ska stanna förbi ICA och köpa korven, köttbullarna har jag redan. Och ingen oro över att det blir för jobbigt för henne, hon tar mikropauser konstant på senare och en av anledningarna varför jag har så svårt att se henne gå är just för att hon är fantastisk på att informera mig vad hon vill samtidigt som hon påminner mig om saker jag ibland brukar glömma (har Aspbergers så vissa saker är lite svåra för mig). Och om jag snappar upp att hon är ute efter något så vet hon vad "Vad vill du?" betyder. Oftast kommer hon dock antingen med matskålen eller kopplet!

Synd bara att vi är så långt norr, vi bodde i Stockholm fram till två år sedan, de vattendragen är hon uppväxt med och skulle nog uppskatta att besöka.

Permalänk
Medlem

Lider med dig!

Bävar själv ibland för den dagen då våran lilla chihuahua lämnar oss, förhoppningsvis dröjer det många år!

Visa signatur

Spelmaskinen
| Phanteks P600S | Corsair H115i Pro | i9 10850k | ASUS ROG STRIX Z490-H | Corsair LPX 3000MHz 32GB | Asus RX 6800 XT TUF OC | Asus XG279Q | Corsair RM750X | Varmilo VA88M | Razer Viper Ultimate |

Permalänk

Jag tycker att du skall gå till en andra Vetrinär pga, har själv jobbat på Hässleholms djursjukhus.
Hade en 6mån praktikplats och dom är riktigt bra på att ställa diagnoser, sen är German Sheppard en riktigt bra ras där man har rätt bra koll på vilka sjukdomsbilder som utvecklar sig till whathever.
Men trots att jag vet att dom kan det här så tycker jag att man skall ta en annan veterinärs uppfattning, uppfödarna har inte gjort rasen något bra här i Sverige, trycker på en helt sjuk 45gradig vinkel på bakbenen.
Detta har inget med schäfern att göra utan bara utseendemässigt(har du inga höft/ledproblem så kommer du att få förr eller senare, däremot så har det blivit så att man har bara kört på efter detta trots dom negativa konseqvenserna.
Det avlas även på vita schäfrar och detta är inte OK!!! Då det enda man egentligen avlar är färg psyke, leder, höfter och andra barnsjukdomar.
Vi kommer att börja se liknande med tex Amstaff snart, det är jag övertygad om.
Har själv haft schäfer i 13år utav den tyska falangen och det var underbart och inte sönderavlat.
Det är en väldigt fin schäfer som är på fotot, min var lite mörkare i ansiktet.
Min beskrevs som mörk brun med svart sadel men får jag fråga ifall din hade den sk svenska höften?(45 grader vinkel på bakben?)

Permalänk
Medlem

Ägna all din tid åt henne och mys ta vara på tiden och så bättre kan der inte bli..

Visa signatur

Intel Core I7 6700 , Gtx 1060 6Gb , ASUS Z170I PRO GAMING, Corsair 16GB DDR4 2133MHz

Permalänk
Medlem

Vet hur det är, hade en hund som behövde avlivas. Dock inte utav ålder utan pg.a att hon var inte helt frisk i huvudet, trots sina brister var det en fantastisk hund. Fick dock inte en sista dag med henne då avlivningen skedde rätt så snabbt, hon bet min bror på morgonen och på eftermiddagen var hon borta

OT: skulle själv tagit en heldag och kanske vandrat, gå i skogen i flera timmar. Gå förbi en sjö och bada. Hoppas ni får en grymt mysig dag, även fast det kan vara svårt...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jooffee:

Ägna all din tid åt henne och mys ta vara på tiden och så bättre kan der inte bli..

Ah, ligga och mysa på gräset och kolla på solnedgången/uppgången tillsammans, låter som en finfin idé

Permalänk
Medlem

Sjö, skog, gott käk hemma, tala med, klappa. Har inte haft någon egen men min mors välbekanta och stora intelligenta sak avlivades för inte så många år sen och det var inte roligt fastän det med ålder och "hjärthosta" och plötslig olust att göra nåt annat än hänga med huvudet var dags. Har inte suttit med när nåt dör förut förutom fågelspindlar och det är något helt annat. Hoppas ni får en fin kväll ihop, vill tro att du gett henne ett bra liv!

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Raphaei:

Jag vill ju verkligen inte avliva henne, som djurälskare är jag själv starkt emot folk som avlivar sina hundar när de blir äldre. Min hund (som lystrar till sitt smått magiska call-sign "Voff") har haft ont en längre tid och varit tvungen äta penicillin bl a för att klara av smärtorna. Imorgon skulle hon egentligen operera bort livmodern i hopp om att det skulle ge tillfälligt andrum, men veterinären rekommenderade idag avlivning efter att ha sett hennes senaste röntgen, och efter många om och men tror jag veterinären har rätt, och vill det bästa för hundens hälsa.

Men fan vad jag haft telefonen i handen flera gånger idag och velat avboka. Hatar det här.

Skickades från m.sweclockers.com

Inget kul alls , vi lät vår Buster " Schäfer " somna in för 6 år sen och jag saknar han fortfarande. Han blev 10 år , han kämpa länge med kroniskt fel på tarmarna och skulle inte levt längre än 4 år. Han va med om 2 stora operationer där tarmar och inälvor plockades ut och rengjordes. Men han ville inte gå bort vid 4år som läkaren sa. Dock tog åldern han istället , han älskade mamma scans köttbullar så den dag han skulle vandra vidare fick han en hel frys påse med köttbullar. Dock ej frysta
Han åt precis som om han visste vad som vänta , efter att han mumsat i sig köttbullarna la han sig i frugans famn och drog ett stort andetag. När veterinären kom in låg han och titta på oss med stora ögon , tog ett sista andetag och somna in.
Usch , det är hemskt. Men med vetskap att han levt ett liv fullt av glädje varje dag så känns det ändå skönt. Trots att jag saknar han varje dag.
Jag vet hur det känns , och mina tankar är med dig.
Vi har hans urna i sovrummet med ett foto och en kotte som han älska och hans favorit leksak. Många tycker att detta är löjligt men om man gör det har man aldrig haft en hund.
Mvh / Mangee

Visa signatur

Ryzen 5 3600 @ 4.2 Ghz - Cooler Master Hyper 212 Black Edition
MSI B450M Mortar Max - Corsair Ryzen LPX 32GB 3600MHz / DDR4
Phanteks Eclipse P300 - PNY GeForce RTX 3070 8GB - Seasonic Focus+ / 650W / 80+ Gold
Samsung SSD 850 EVO 500GB - Kingston A400 SSD 480 GB
ACER Predator X34GS - Nobelchair Hero Black Edition

Permalänk

Vilken vacker hund!

Hennes glädje, kärlek och lojalitet till dig kommer hon att bära med sig och visa dig ändå till sista stunden.
Kom ihåg den, hedra den och bär den inom dig för alltid.
Att som saknad, lii ihågkommen är det finaste man kan vara.

Permalänk
Medlem

Ville inte klicka mig in på denna tråden då det tog för hårt i hjärtat, fick själv säga farväl till min kamrat för ett par år sedan. Vad ni än hittar på, må det vara bland de bästa ögonblicken ni har tillsammans. En stor kram till dig och din fina vovve. <3

*Gör en redigering*

Min hund fick jag ta bort väldigt fort utifrån en rutinundersökning och jag fick aldrig riktigt krama henne ordentligt sådär kärleksfullt som det kan vara( kramade henne som nedsövd men det var inte samma sak och det gör lite ont i hjärtat än idag). Det kan jag önska än idag, att jag som husse sände kärleksfulla tecken på att jag visste att något var på gång. Så ta vara på tiden, kram igen. <3

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

Uppdatering:

Tack för alla förslag igår, efter ett stopp på ICA blev det en tur till havet tillsammans med hennes dagmamma och de hundar som hon umgås med dagtid, lite av hennes flock. Hon älskar att simma, men vattnet var för grunt!

Sen bar det av till skogen där jag la ett köttbullsspår (fd. spårhund som nämnts i OP, men sen några år tillbaka pensionerad), hon var så ivrig att få spåra igen. Hon mådde jättebra och var jättelycklig hela kvällen.

Imorse var hon seg, riktigt seg. Även ute på morgonpromenaden segade hon långt efter (hon är ALLTID längst fram, det är hon som plöjer väg för flocken, punkt slut), och kotten hon hade i munnen tappade hon regelbundet. Jag var noga med att inte överanstränga henne igår, så det berodde inte på det. Det var här jag insåg att veterinären hade rätt, och hade jag inte redan haft en tid idag hade jag ringt och bokat en tid.

Naturligt tror jag inte hon har en vecka kvar, om ens det, och hennes hälsa skulle vara kraftigt nedåtgående. Men jag har vetat länge att det börjar bli dags, i december insåg jag att jag skulle behandla varje högtid som hennes sista (extra mycket köttbullar på jul osv).

Jag tvättade svarta byxor och skjorta, och putsade mina svarta skor igår då jag fann det passande, ska byta om nu och åka iväg om dryga 20 minuter. Tiden är kl. 11 hos veterinären.

Permalänk
Medlem

Tänker på er idag.

Visa signatur

Project: Perfection 2.0
OS: Microsoft Windows 11 Home | CPU: Intel Core i9 11900 | GPU: EVGA 3080 XC3 Ultra Hybrid
MB: ASUS ROG STRIX B560-I | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair SF750
Chassi: Louqe Ghost S1 MK3 | SSD: Samsung 980 Pro | CPU-Kylare: Fractal Design Celsius+ S24
Bildskärm: Sony 65AG9 | Mus: Logitech G603 | Tangentbord: Corsair K63 Wireless

Permalänk
Medlem

Vet precis hur jävligt det är att behöva åka iväg och låta vovven somna in

Permalänk
Skrivet av Raphaei:

Jag tvättade svarta byxor och skjorta, och putsade mina svarta skor igår då jag fann det passande, ska byta om nu och åka iväg om dryga 20 minuter. Tiden är kl. 11 hos veterinären.

Sex år senare... Om lite mindre än 5 timmar är det dags för min 14,5-åriga pensionär. Hjärtat brister i miljarder bitar. 😢

Hoppas du har nya tassar i ditt liv nu.

Permalänk
Medlem

oh fy f.... varför klickade jag ens här ....

2 ggr har jag gått igenom det och minst 2 ggr till kommer jag att göra det eftersom jag har 2 hundar just nu.
Lider med dig. It fu..ing hurts ...

Visa signatur

5800x -- 32Gb DDR4@3600 -- 3080Ti -- 500Gb M2+1Tb M2 +2x1Tb sata SSD

Permalänk
Medlem

Vet att jag grät floder senaste gången jag var med och tog bort päronens hund, hjälper dom mycket så blir en del pysslande med hundarna.
Nej det tar på en.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Har själv genomgått samma process en gång i tiden och absolut inget att rekommendera. Det enda jag skulle göra är att be flera veterinärer om åsikter då vissa har väldigt lätt till att rekommendera avlivning.

Lider verkligen med dig.

Visa signatur

Samsung 77" S90C QD-OLED || LG OLED 42C2 || Sony 77" A80J OLED || Macbook Pro 16" M1 Max 1TB 32GB || Asus ROG Azoth med Black Ink V2s (205g0) + Asus ROG Harpe ACE