Permalänk
Medlem

RSS-feeds

Var hittar man RSS eller andra xml-strömmar för Väder och TV-tablå?

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

För väder brukar http://weather.com/ funka rätt så bra (Typ såhär: http://rss.weather.com/weather/rss/local/[OMRÅDESKOD]). Vad ska det användas till?

Permalänk
Medlem

Tack för informatinen, det skall användas till en sida för att presentera diverse information på. Nyheter, väder, tv, datum, klocka osv.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av samiii
Tack för informatinen, det skall användas till en sida för att presentera diverse information på. Nyheter, väder, tv, datum, klocka osv.

Otur, har för mig att swedb inte har licens att sprida sin XML till annat än Samurize och liknande. Från deras användarvillkor:

Citat:

2. All tv-tablådata, bilder, text (nedan benämnd "material, -et") på denna site är endast avsett till privat enskilt bruk. Vidaredistribution av materialet eller produkter skapade genom omarbetning av materialet är förbjudet utan undantag. Jag vill också förtydliga att vi hela tiden haft avsikten att våra tv-tablåer skulle kunna användas för hobbywebsiter som vi visa tv-program men tyvärr tillåter inte de användningsvillkor vi har på datat från bolagen detta.

Permalänk

Som sagt... Komplett Idiot nyreggad o reda att ställa massa dumma frågor.

Stå ut så blir jag inte långvarig.

Hittade först en låst tråd men nästa i raden var den här så jag hoppar in med min fråga:

Om man har en hemsida/blogg på RSS o den visar att det skrivits något nytt...
Jag trycker på "min "feed" o läser. Undrar nu om det egentligen är samma sak som att gå direkt till hemsidan/bloggen o om personen har en statistik/besökräknare så registreras det varje gång jag läser. Även via feed alltså.

Ingen självklarhet för mig. Därav frågan.

Hjälp?

Permalänk
Medlem

Skiljer nog från sida till sida... alla sidor har inte ens statistik över besökare och antal som läser en viss artikel. Och även innehållet skiljer från flöde till flöde? Vad är frågan? Om någon loggar det du läser i ett specifikt RSS-flöde?

Permalänk

Jag undrar om en bloggare som för besöksstatistik på sin sida kan se att jag läst via RSS istället för att gå direkt till bloggen.

Är det samma sak? Att läsa via RSS o gå direkt in på sidan?

Eller är det en tjänst som jag prenumerar på som gör att jag kan läsa utan att bli reggad som besökare på bloggen?

Är jag krånglig nu?

Permalänk
Medlem

Allt servern ser är att du laddar ner en fil, mer statistik än så kan den inte samla över RSS och RSS-liknande flöden. Vad du gör lokalt med filen har den inte en chans att veta.

Permalänk

Förmodar att svaret är Nej - bloggarens statistik påverkas inte av att jag läser via RSS.

Jag bryr mig liksom inte om vad RSS-tjänsten registrerar eller inte utan vad som syns hos den person som har hemsidan.

Ord som flöden etc säger mig nämligen inte ett skvatt.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KomplettIdiot
Förmodar att svaret är Nej - bloggarens statistik påverkas inte av att jag läser via RSS.

Jag bryr mig liksom inte om vad RSS-tjänsten registrerar eller inte utan den person som har hemsidan.

Ord som flöden etc säger mig nämligen inte ett skvatt.

Okej, vet inte om jag har förstått fråga ännu då, men försökt väll ännu än gång.

Ett RSS-dokument (eller annat liknade flöde som sagt ...) är precis som vilken annan fil som helst. Tänk dig en JPEG-fil eller en ZIP-fil. Du laddar ner dem genom att tala om för webbservern att "den filen vill jag ha", sedan skickar servern filen, slut. Det finns ingen extra "tjänst" för att ladda ner RSS-dokument, det är precis som vilken annan fil som helst för webbservern. Sedan att din webbläsare hanterar dessa filer lokalt på olika sätt bryr sig inte webbservern om.

Och vad menar du med att du inte "bryr mig liksom inte om vad RSS-tjänsten registrerar eller inte", det är ju där ifrån den ansvarige för webbplatsen får din besöksstatistik från?

Permalänk
Medlem

Alltså om du besöker min rss så är det samma sak som att du surfar in på min sida, du loggas likadant. Detta är för att min rss-feed är en php-fil (precis som vilken annan fil som helst på min site), så på min site loggas du som vilken annan rss-läsare eller site-surfare som helst.

edit: Även om det hade varit en traditionell xml-fil så hade naturligtvis webbplatsens statistiktjänst sett att du var inne på server, så du loggas alltid oavsett vilken fil du besöker / laddar ned.

Däremot kan jag inte se vilken av mina nyheter / whatever du läser eftersom du laddar ned hela rss-filen (men din rss-läsare visar bara det som är nytt).... Sååå - den som har tjänsten kan inte se specifikt vilken nyhet / artikel etc du läser, men man kan kanske anta att du läser allt du tar emot och därmed ticka vidare på sin räknare.

Permalänk

Hmmm...

Ok så här trodde jag att det fungerade. RSS är en tjänst som någon startat som sajter kan använda sig av för att nå ut till sina läsare.

Att man kan välja tjänsten om man har en sajt, att bli uppdaterad "utifrån" eller spärra.

Och att statistiken kan man ladda ner som tjänst kommer från en annan sajt.

Men du menar alltså att sajten som erbjuder besöksstatistik är alltså densamma som erbjuder RSS-tjänsten till den som väljer att prenumerera?

Om det nu är så. Då betyder det alltså att om jag trycker på min lilla oranga ruta för feeds o väljer en sida jag vill se så kunde jag lika gärna gå direkt in på den för det är samma sak?

T.ex låt oss säga att det ser ut så här. www.någonting.se - alltså någons hemsida. Jag har den under feeds. Jag väljer att gå den vägen o ser alltså inte annat än just text o möjligtvis foton som lagts in. Då ser det ut så här: www.någonting.se/atom.

Det jag gör är alltså ett helt vanligt besök som registreras hos ägaren för www.någonting.se?

Totoo - Tack! Va precis det jag undrade. :=)

Nu har jag en annan knäppfråga under MSN, nån som kan hjälpa till med det?

Sen undrar jag om det går att deleta inläggen här nu när jag fått svar. Behöver ju inte ligga kvar o visa hur dum man e i onödan, hehe.

Permalänk
Medlem

Nej, det är precis som totoo sade.

Webbservern (som är den enda delen som producerar utdata till något skript som kan analysera och skapa fina diagram över statistiken) kommer se att du laddar ner dokumentet, den ser inte vilken del av dokumentet du läser.

Låt säga att ett RSS-dokument som innehåller tio "nyheter", aggregatorn kommer då ladda ner hela dokumentet när du behöver tillgång till innehållet i den... Sedan tolkar den dokumentet och visar de delarna du talar om den att visa på något sätt. Webbservern vet inte vilka delar du visar, och kan därför inte skapa statistik över detta.

Om du istället skulle besöka webbplatsen så laddar du inte ner alla artiklar på en gång. Om vi fortsätter på blogg-exemplet så brukar det först finnas någon slags startsida med de nyaste inläggen. Om nu hela inlägget visas där får webbplatsens ansvarige ungefär lika mycket information som att du skulle laddat ner RSS-dokumentet. Men, om du besöker någon undersida så får webbservern information om att du (troligen) läst den artikeln.

Men detta är inget du som besökare behöver oroa dig över ... Vad ska du med denna information till? :S

För övrigt är Atom inte samma sak som RSS!

Ändring ett: Aha, du hade inte läst totoo inlägg.
Ändring två: Nej, det är bättre att låta dem ligga kvar eftersom att andra kan använda sökfunktionen och hitta din fråga istället för att ställa den en gång till.

Permalänk

Meeen...

Om det nu är så att RSS o feeds (/atom) inte är samma sak o det är som jag beskrev ovan. Hur fungerar det då hos ägaren till bloggen? Ser eller ser dom inte besöket?

cic: Jag kanske glor för mycket på en viss sida o det känns löjligt att medge, därför undrar jag om personens besöksstatistik registrerar det.

Permalänk
Medlem

Skillnaden mellan Atom och RSS är inte viktigt i detta sammanhang, men google:a för mer information. Se till att inte blanda dem hur som helst bara.

Eftersom att en "vanlig" aggregator kan uppdatera flödesinnehållet allt från en gång per dag till var femte minut med standardinställningar leder det till att det är ganska meningslöst att logga antalet gånger flödet har hämtats från serven. Däremot kan man logga antalet "unika" (läs: antalet IP-adresser) besökare som uppdaterar flödet per dag eller något, och genom det generera statistik.

För övrigt tar det inte lång tid att skriva ch, kolla: ch, ch, ch, ch, ch, ch, ch, ch.

Permalänk
Medlem

Precis, för att spinna vidare på det cic säger så är inte RSS-laddningar något att bry sig om när man kollar sin statistik. Min RSS-läsare (jag föredrar den termen ) uppdaterar vissa siter en gång om dagen och vissa en gång i kvarten. Bara för att den uppdaterar en gång i kvarten så är inte jag en fanatisk besökare på deras site, utan jag har bara ett script som ger mig möjligheten att vara väluppdaterad om nyheter.

Sen, det här med om du besöker någons site (inte rss, utan surfning) väldigt intensivt så är det inget som kommer synas i en statistiktjänst.

Om ägaren till siten är serveradministratör så kan han/hon läsa accessloggen och se precis vilka sidor du laddat och när du gjorde det. Men detta är inte sannolikt. Ja, förutsatt att personen vet att ditt IP leder till just dig.

Men en vanlig statistiktjänst (läs: alla som används) kommer inte kunna identifiera dig. Mina statistikverktyg visar mig (kortfattat) hur många som besöker min webbplats varje dag, och vilka av mina enskilda sidor som besöks. Jag kan inte ser hur många gånger samma person har loggat in under en given period.

Inga vettiga statistiktjänster (vad jag vet) använder sådana stalkingverktyg - både för att det är onödigt krävande och för att det är totalt ointressant för en vettig webbplats. Jag vill inte veta om just DU har besökt "om mig" på min site en gång eller 25 gånger.

Nu börjar jag bli trött och ofokuserad, men jag hoppas du börjar få grepp om läget.

Permalänk

totoo: Du skriver o förklarar oerhört begripligt för mig, TACK! (igen)

cic: ch, ch, ch, ch, ch, ch, ch, ch?
Där är jag inte med. Men tack för all info ändå, kanske lär mig ett o ett annat på vägen.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KomplettIdiot
cic: ch, ch, ch, ch, ch, ch, ch, ch?
Där är jag inte med. Men tack för all info ändå, kanske lär mig ett o ett annat på vägen.

o + ch = och

ex: "kanske lär mig ett och ett annat på vägen."

Visa signatur

as far as we can tell, the massacre went well...

Permalänk

Hehe, vanesak. Sorry!

Försökte skärpa mig med är istf e, men misslyckades även där ibland.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av totoo
[...] Min RSS-läsare (jag föredrar den termen ) [...]

Men det blir ju fel om "RSS-läsaren" har stöd för fler format. Oftast har ju aggregatorn (;)) stöd för Atom som redan nämnts högre upp.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av totoo
[...] Men en vanlig statistiktjänst (läs: alla som används) kommer inte kunna identifiera dig. [...]

[...] Inga vettiga statistiktjänster (vad jag vet) använder sådana stalkingverktyg - både för att det är onödigt krävande och för att det är totalt ointressant för en vettig webbplats. [...]

BBclone är ganska populärt vad jag vet, där ser man hur många gånger en viss IP-adress har besökt sidan. Och om man klickar på numret som visar antal besök så visas det exakt vilka sidor som denna besökare besökt. Hur länge, hur många gånger och så vidare.