Permalänk
Medlem

winxp boot problem

En vän har stött på ett boot problem efter att vi bytte moderkort och cpu dvs vi satte dit alla gamla diskar 6st han formaterade sin gamla systemdisk och installerade xp 32 bitars igen och när det är färdigt så dyker det upp både den nya och gamla xp installen i vallistan men vilken man än väljer så kommer det bara upp boot error så ja undrar hur löser man detta på enklast sätt

Visa signatur

workstation q9450 2.66ghz asus p5q deluxe 2x2gig dominator pc8500 ati1950pro

Permalänk
Vila i frid

Ha bara en enda disk, dvs systemdisken, när ni installerar XP. När installationen är klar med alla updates pålagda kopplar ni in de andra diskarna. Se till att c:\boot.ini ser ut nåt i stil med:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="C on MinBurk01 - XP Pro" /fastdetect /usepmtimer /NoExecute=OptIn

Permalänk
Medlem

Du slipper mycket huvudvärk både nu och i framtiden om du bara har 1 CD/DVD enhet och 1 Hårddisk medan du installerar Win.

Möjligen slipper du dubbel Win om du tar bort partitionerna, stänger av datorn och sedan starta datorn för att börja installera.

Om du tycker att boot.ini är förvirrande finns ett annat sätt. Det finns två sätt att lösa det på det stället. Start / Höger klicka på "Den här datorn" / Egenskaper / Avancerat / "Start och återställning" / Inställningar / Start (rutan).

1. Kryssa ur väntetiden. Du ändrar vilket Windows som är förvald genom att trycka på pilen nästan längst upp i slutet av raden.

Viktigt, Kontrollera att rätt Windows är förvald när du startar datorn annars får du inte igång Windows. Dvs om du väntar 30 sekunder och datorn startar rätt utan att du rört tangentbordet så är den rätt. Då kan du kryssa ur.

2. Trycker på edit för att komma till boot.ini och tar bort den raden med det Windows du vill ta bort.

Viktigt, Tar du bort fel rad så får du inte igång Windows. Tycker punkt 1 är säkrare för där kan du kontrollera genom att göra en omstart INNAN man tar bort 30 sek väntetiden helt (kryssar ur).
Välja det system du vill starta med och minska eller ta bort väntetiden. Klart.
boot.ini finns här också men rör INTE den. Vet man inte vad man gör i boot.ini så är det andra sättet säkrare.

Permalänk
Medlem

ja får be om ursäkt att ja inte kunna svara eller uppdatera den felaktiga infon som min vän gav mig över telefon har varit där i många timmar och felsökt nu det visade sig till sisst va en ide disk som efter att vi kopplat ur den så bootade windows xp helt smärtfritt och det började funka. Det var inte så enkelt som min vän beskrev det var att efter installen när xp skulle boota första gången så efter bios post så blev skärmen bara svart och efter 5 min så dök ett medelande upp om att ett fel med bootordningen hindrade uppstarten. Så efter några timmars felsökning så var det en specefik disk som inte kunde va inkopplad utan boot strul.

Visa signatur

workstation q9450 2.66ghz asus p5q deluxe 2x2gig dominator pc8500 ati1950pro

Permalänk
Medlem

Kolla båda enheterna som är kopplad till samma kabel.

Master (helst) längst ut på kabeln.
Slave (helst) i mitten på kabeln.

Ensam på kabeln = Master.

Cabel Select (CS) brukar inte funka trots att man gjort allt rätt (Då ska båda på samma kabel vara CS).

I moderna datorer kan man i bios runt boot ordningen ställa in vilken hårddisk som Win ligger på.