Windows regerar i netbookdatorer

Permalänk
Medlem

istället för er pro så kan jag tillägga varför man inte bytar bort windows.

för det första så har ju uppenbarligen MS vunnit 90 talets hemdatorer. Hur vet jag inte egentligen förutom marknadsföring och kanske det lättanvändandetänkandet (påhittat ord ja )

sen så kommer min bild in i det hela. Vi börjar med drivrutiner. inte nog med att det är ett helvete att hitta till xp ibland. om man slängt skivorna. så är det ännu svårare med de alternativa.

det är kompatibilitetsproblemet.

sen har vi vanan. varje gång jag ska få mina saker att fungera på de alternativa så hittar jag inte. tv-out. enhetshanterare. nätverksinställningar.

jag vet alltså inte hur det är idag för jag har inte fått orken till testa. men så långt jag orkade testa så var problemet det grafiska i stort sett. kommando är inte min grej för lätta inställningar.
I windows har du enheterna man högerklickar och kan fixa drivrutiner, inställningar. och avaktivera det som man inte vill använda. en grafisk tabell kan man säga.
vi kallar det för grafiska användandet.

sen så har vi ju installationer, som för övrigt faktiskt blir lättare på de alternativa så det skippar vi.

ah måste tillägga på kompatibilitetslistan att det även gäller programvara.

exempel jag har i huvudet. vi har obd VAG om man ska koppla in sig i bilens dator för kolla fel.(primärt för laptop)
vi har Bank id. som man måste ha!
vi har spotify som är exemplariskt för slippa vara olaglig. men det borde vara en lätt sak att fixa.
Jag har cisco cliens som man måste ha för kunna logga in på högskolans trådlösa nätverk(primärt för laptop)

sen resten är ju mest för stationära och framförallt inte för hemanvändare såsom mjukvara för styrning av de flesta maskiner som drivs på kemicentrum och liknande.

men ska man bara surfa hemma så har vi bara problemet med drivrutiner(inte alltid) och bankid framförallt

Permalänk
Medlem

Om du skriver hemma och på Jobbet borde det vara enklare att använda web baserade ordbehandlings program, då kommer du åt det vart du än är. Sen skyller jag på microsoft som vägrar gå med på en öppen standard för alla Office program, utan vill bara använda sitt eget.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av P1nGviN
Njae, nu tycker jag du är ute och fiskar. Att en hemanvändare inte tänker sätta sig och lära sig Linux bara för att ni tycker att han/hon ska göra det är inte samma sak som mediabranchens konservativa beteende. Hemanvändare vill ha en dator som fungerar och som de inte behöver krångla med, och ett nytt operativ betyder alltid krångel när man inte kan navigera som man är van vid.

En hemanvändare vill inte laga datorn själv, det finns folk som kan sånt och då lämnar man inte datorn och får det fixat. Jag byter inte ut delarna på bilen när något går sönder, jag åker till en mekaniker. Jag lär mig inte spanska för att kunna se en spansk film, jag använder istället undertexter.

Jag har aldrig påstått att hemanvändare bör lära sig Linux. Valfrihet är viktigare än de tekniska aspekterna. Det enda som jag påstår behövs är en mer balanserad och öppnare marknad med lättillgängliga valmöjligheter. Idag finns allt som oftast inte ett verkligt val. Vad sedan människor väljer är upp till vad de trivs bäst med. Kanske är Linus motto det bästa: "gör det som är roligt"; om det för vissa t o m är att skriva maskinkod och för andra att köra det Windows de är vana vid har ingen betydelse.

Min kommentar gällde mer de som växlar i argumenten mellan hypotetiska mormödrar och sedan påstådda egna power-user behov. Att på reguljär basis skriva .doc eller .docx dokument på 50 sidor professionellt borde i min värld innebära att man någon gång ifrågasätter sitt arbetssätt och i alla fall har ett sinne öppet nog att investera lite tid i något som i längden sparar tid. Å andra sidan har jag en närstående verksam inom IT administration och säkerhet som trots ung ålder är ytterst konservativ. Överlag är trögheten inom IT sfären anmärkningsvärt markant.

Permalänk

Jag valde Windows versionen till min neetbook av ren lathet för jag orkade inte sätta mig in i ett nytt operativsystem.
Precis som många andra antar jag... ?

Det är av samma anledning jag tror att Linux aldrig kommer slå igenom.
Folk vill ha de är vana vid plus linux är snäppet mer om ständigt, speciellt om man är van vid ett annat OS.. (jo jag har praktiska erfarenheter av att själv installerat ubunto)
Det kommer säkert leva vidare hos dator entusiaster, men ja tror chansen är liten att det någonsin blir mainstream.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonathan82
Jag valde Windows versionen till min neetbook av ren lathet för jag orkade inte sätta mig in i ett nytt operativsystem.
Precis som många andra antar jag... ?

Det är av samma anledning jag tror att Linux aldrig kommer slå igenom.
Folk vill ha de är vana vid plus linux är snäppet mer om ständigt, speciellt om man är van vid ett annat OS.. (jo jag har praktiska erfarenheter av att själv installerat ubunto)
Det kommer säkert leva vidare hos dator entusiaster, men ja tror chansen är liten att det någonsin blir mainstream.

Ganska insiktslös "förutsägelse" som slog fel redan flera år sedan!

Linux är inte till för "entusiaster" utan är ett kapabelt OS som används i servrar, stor- och superdatorer, som desktop, som embedded. I routrar och gateways, i banker och industrier. Linux har "slagit igenom" för länge sedan, inklusive desktop. En produkt som inte "slår" lanseras, når en initial framgång och dör sedan ut. Linux har funnits läge och ökat både på skrivbordet som annorstädes, så du måste använda en jäkligt knepig "definition" av "slå" om du menar att linux inte "slagit". Ungefär som att stirra sig blind på mobiltelefoner eller ARM och säga "Windows kommer aldrig att slå".

När är linux "snäppet mer om ständigt" (SIC, omständligt?)? Precis som jag talade om förut har man en naturlig bias i vad man uppfattar som omständligt. Men även trots denna bias är det väldigt svårt att objektivt hävda att linux i någon generell mening skulle vara omständligare än Windows. Givet att ubuntu är den största desktop-disken så kan man ju hitta otaliga exempel där linux är enklare än Windows. Och vice versa, förstås.

Återigen, folk verkar ha missförstått _när_ linux är svårt och _när_ Windows är det. Är du en komplett datorillitterat är det sak samma och ubuntu är inte ett skvatt svårare, icke-intuitivare, omständligare eller jobbigare. När jag hjälper upp människor med en datormiljö, människor som inte kan ett dyft om datorer, blir ubuntu det självklara valet. Därmed inte sagt att Windows är svårare, men det är liksom inte poängen; poängen är att ubuntu inte är svårare än Windows för den som ingenting kan.

Är man expert på datorer är ej heller linux svårare. Däremot, de som är lite datorkunniga, som kan installera program, sätta upp ett nätverk, partitionera en hårddisk, kanske kan finna Windows enklare. Men om man ska göra riktigt svåra grejer är Windows knappast lättare. Registerhack är enkelt om man på förhand vet nyckeln, men försök deducera nyckeln ur ditt specifika datorproblem! Rättigheterna är mycket svåröverskådliga i Windows och Active Directory är ju knappast enkelt. NTFS junctions, filskydd och optimering är väldigt svårt att säga rent generellt är lättare eller svårare än motsvarigheterna i andra OS.

Är du en avancerad användare kommer du inte ifrån att använda terminalen, t.ex., oavsett om den heter bash eller CMD.EXE.

Windows är enklare för personer som nått en viss nivå av datorkunnande men inte nått ända upp. Vidare kan flera sådana nivåer existera. Det enklaste är lika enkelt i båda OS, det lite svårare kan vara lättare i det ena beroende på natur, det svåra likaså och de maximalt svåraste är precis lika krångligt i Windows som andra OS.

Därför faller den felaktiga generaliseringen med "Agda". Hon är påhittad och bara en personifiering av ens egna fördom av folk som ingenting kan om datorer. Säg mig, varför skulle ett nyinstallerat ubuntu-skrivbord vara ett dugg svårare än ett nyinstallerat windows-dito?

De personer jag lagat dator åt som är okunniga och har tidigare kört Windows och kan lite och är van vid Windows har inte haft några som helst problem att ställa om sig till Ubuntu.

Okunniga människor är inte dumma människor och det måste till en bra dum människa - det räcker inte med okunnighet och vana vid Windows - för att inte snabbt, på sekunder, kunna ställa om sig till ubuntu. Och supporten på nätet är ju enorm, precis som för Windows. Samma sak gäller åt andra hållet; det räcker inte med ovana för att påstå att Windows är svårt om man är datornybörjare och bara använt ubuntu.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

japp det är säkert lika enkelt. men som jag sa innan så är problemet kompatibilitet

jag sa exemplen bankid. spotify och cisco clients för folk som går på högskola. kanske finns alternativ till cisco men till de andra så gör det inte det så vitt jag vet.

och då försvinner funktionaliteten för "vanliga" användare.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonaktiv
japp det är säkert lika enkelt. men som jag sa innan så är problemet kompatibilitet

jag sa exemplen bankid. spotify och cisco clients för folk som går på högskola. kanske finns alternativ till cisco men till de andra så gör det inte det så vitt jag vet.

och då försvinner funktionaliteten för "vanliga" användare.

Precis, det har du säkert helt rätt i, men ändå; du flyttade just "the goal post", varvid argumentet känns fel.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonaktiv
jag sa exemplen bankid. spotify och cisco clients för folk som går på högskola. kanske finns alternativ till cisco men till de andra så gör det inte det så vitt jag vet.

Cisco klienten: finns för alla operativsystem inklusive Linux, så inte vet jag vad problemet med det skulle vara.

Bank ID: finns en version på gång och det tycks som det finns ett intresse även ifrån bankerna sedan en tid att ta tag i detta.

Spotify: eftersom de redan ger instruktioner om hur programvaran kan köras i Wine tycks de ju arbeta för en ren och fungerande kod cross-platform.

BankID kan vara irriterande men sedan VirutalBox kom att nå upp till den standard det har idag, lätt konfigurerad bridge nätverk plus annat, kan snart vem som installera det som ett smidigt backup system ifall något verkligen skulle krångla av vikt som BankID. Logiskt sett borde ju annars det finnas ett stort intresse av att få betalningarna att skötas ifrån en i nuläget mindre utsatt operativsystem. Men logik är väl inte det som styr implementationer av teknik, för i så fall hade vi aldrig ens behövt brottas med dagens koldioxid problem.

Permalänk

När Linux är tillräckligt bra kommer folk börja användare, man kan med säkerhet säga att skillnaden i användarvänlighet mellan XP och Linux (Ubuntu, SuSE osv) är marginell. Hade den varit stor hade folk användt det andra i större utsträckning. Folk gör inte det, den ökar bara sakta, väldigt sakta. Om man ser till normala användaren så är allt ungefär densamma i båda os:en, till stor del pga av att Linux härmar windows rakt av. Jag kan inte faktiskt inte hitta något i Linux som är på något sätt mycket bättre än Windows motsvarighet. Sen skiljer sej det mesta, men det är ju bara lite annan färg typ. Man startar program på samma gammla vanliga sätt, man skriver dokument på samma sätt. Man surfar på samma sätt, Man lyssnar på musik på samma sätt. Man installerar program på samma sätt osv osv.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Windows skapades av en anledning, ge de vanliga användarna ett enkelt OS. Det är också anledningen att Windows är marknadsledande, det är så simpelt. Visserligen skapar sådana funktioner som att alla användare kör som admin med full behörighet vissa problem och säkerhetsbrister, men de är inte stora nog att överväga fördelarna. Själv gick jag från att använda Win95 till XP direkt men upplevde inga större problem då det mesta var sig likt och allt annat var ganska logiskt placerat

Problemet med den fria källkoden är att mångfalden blir förvirrande och ingen enad front kan representeras. Alla Svenska invånare röstar inte i alla beslut som tas, men kan med jämna mellanrum lobba för att "rätt" beslut ska fattas. det är felet med hela OS X/Ubuntu/Linux-paketet, den vanliga användaren har ingen aning om vad de ska ta eller skillnaden mellan dem.

Sedan vill jag bara infoga att även om en netbook inte är menad att klara mycket mer än surf, film och skrivande så kommer fortfarande behovet av spel att finnas. Tristessen blir fort stor och då behöver man nått kul, inte Chrysis direkt men ett par "gamla godingar" kan man med gott samvete spela på sin Windows-dator

Permalänk
Inaktiv
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Grumbledock
Windows skapades av en anledning, ge de vanliga användarna ett enkelt OS. Det är också anledningen att Windows är marknadsledande, det är så simpelt. Visserligen skapar sådana funktioner som att alla användare kör som admin med full behörighet vissa problem och säkerhetsbrister, men de är inte stora nog att överväga fördelarna. Själv gick jag från att använda Win95 till XP direkt men upplevde inga större problem då det mesta var sig likt och allt annat var ganska logiskt placerat

Problemet med den fria källkoden är att mångfalden blir förvirrande och ingen enad front kan representeras. Alla Svenska invånare röstar inte i alla beslut som tas, men kan med jämna mellanrum lobba för att "rätt" beslut ska fattas. det är felet med hela OS X/Ubuntu/Linux-paketet, den vanliga användaren har ingen aning om vad de ska ta eller skillnaden mellan dem.

Sedan vill jag bara infoga att även om en netbook inte är menad att klara mycket mer än surf, film och skrivande så kommer fortfarande behovet av spel att finnas. Tristessen blir fort stor och då behöver man nått kul, inte Chrysis direkt men ett par "gamla godingar" kan man med gott samvete spela på sin Windows-dator

Det är därför linux kommer i olika dristros, som har valt vissa komponenter. Ubuntu tex. Dina "gamla godingar" fungerar förmodligen fint i Wine dessutom.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Precis, det har du säkert helt rätt i, men ändå; du flyttade just "the goal post", varvid argumentet känns fel.

Det var blandat personliga och förmodligen allmänna åsikter, alltså anledningar till man inte bytar, förutom att det fungerar då.
Men däremot tycker jag inte att det är bra att bankid inte fungerar till alternativa(fungerar förövrigt inte i windows 7 beta heller). likväl spotify utan klödd.

för om saker och ting hade varit fungerande så är det nog skitsamma vilket operativ jag använt,
och mitt tjafs om drivrutiner slipper man om de släpper en notebook med fullt stöd.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Grumbledock
Windows skapades av en anledning, ge de vanliga användarna ett enkelt OS.

"Linux skapades av en anledning, ge de vanliga användarna ett så krångligt OS som möjligt".

Dumheter. Användbarhet är bara en av otal aspekter man tittar på om man gör ett OS. Hade "enkelt OS" varit den enda premissen hade vi suttit med Microsoft BoB eller Xandros hela bunten. Windows har utvecklats under mer än två decennier och liksom alla OS såväl anala bitar som rättframma.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av millepromille
När Linux är tillräckligt bra kommer folk börja användare, man kan med säkerhet säga att skillnaden i användarvänlighet mellan XP och Linux (Ubuntu, SuSE osv) är marginell. Hade den varit stor hade folk användt det andra i större utsträckning. Folk gör inte det, den ökar bara sakta, väldigt sakta. Om man ser till normala användaren så är allt ungefär densamma i båda os:en, till stor del pga av att Linux härmar windows rakt av. Jag kan inte faktiskt inte hitta något i Linux som är på något sätt mycket bättre än Windows motsvarighet. Sen skiljer sej det mesta, men det är ju bara lite annan färg typ. Man startar program på samma gammla vanliga sätt, man skriver dokument på samma sätt. Man surfar på samma sätt, Man lyssnar på musik på samma sätt. Man installerar program på samma sätt osv osv.

Aktiviteten i tråden påminde mig om att jag tänkt svara på ditt inlägg.

Det du här tar upp är på ett sätt den största skillnaden mellan Windows och Linux:

- Windows är byggt på ett sätt som gör att skrivbordsmiljön invävt och integrerat i operativsystemet att de ej kan skiljas åt

- Linux består av byggstenar där bassystemet klarar sig fint på egen hand men kan utvidgas

Vad gäller Windows är det svårt att bedöma hur det skulle vara att arbeta med ifall det vore öppen kod. I vilket fall som helst skiljer sig Windows och Linux fundamentalt i flera avseenden under ytan av sina skrivbordsmiljöer. Visst genomsnittlige användaren lär inte bry sig eller skänka det många tankar så ur den synvinkeln är det kanske inte avgörande, men det kommer ändå i långa loppet att inverka på hur stabilt, säkert osv systemet är.

Alltså handlar ditt inlägg mest av allt om en jämförelse mellan Windows explorer och de skrivbordsmiljöer som används av *nix distributioner, alltså inte bara Linux. Jag skulle vilja påstå att det är jämt skägg i frågan om vem som härmat vem. Windows konceptet kom inte ifrån Microsoft utan hade funnits inom *nix en tid, sedan har utvecklingen gått i vågor. Windows explorer är en-storlek-passa-alla ifall vi inte ger oss på att låta någon annan fönsterhanterare lägga sig som ett lager ovanpå eller helt enkelt hacka systemfiler. Utbudet inom *nix, och främst då Linux, är så brett att du knappast kan tala om vad som generellt är bättre, för det beror på dina behov. KDE, Gnome och XFCE erbjuder ett viss variation av arbetsmiljö, men sedan finns det oerhört många fler specialiserade som beroende på din datoranvändning kan vara "bäst utan konkurrens", kanske av av typ Awesome som jag föredrar, för det finns helt enkelt inget riktigt tiling-explorer utan bara mjukvara som integreras i explorer. Så vad som är bättre är som alltid en helt igenom subjektiv måttstock.

När det sedan kommer till många av likheterna illustrerar det i min mening vansinnet i många av patenten vilka är till för att försöka blockera användandet av de mest simpla små saker. Det finns en klar gräns mellan vad som är en kvalificerad uppfinning och vad som endast är resultat av hur vi människor fungerar i vår vardag. Det är väl tur att patent inte fanns när kodex kom att bli standard för i så fall hade vi säkert haft patent på hur den öppnas ifrån höger eller vänster, och om pärmen var hård eller mjuk. Så visst gör man mycket på samma sätt, men mest för att vi människor har händer på samma ställe, ögon mitt i ansiktet, förmåga att höra, inte för att ett operativsystem härmar det andra.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KimTjik
Aktiviteten i tråden påminde mig om att jag tänkt svara på ditt inlägg.

Det du här tar upp är på ett sätt den största skillnaden mellan Windows och Linux:

- Windows är byggt på ett sätt som gör att skrivbordsmiljön invävt och integrerat i operativsystemet att de ej kan skiljas åt

- Linux består av byggstenar där bassystemet klarar sig fint på egen hand men kan utvidgas

Vad gäller Windows är det svårt att bedöma hur det skulle vara att arbeta med ifall det vore öppen kod. I vilket fall som helst skiljer sig Windows och Linux fundamentalt i flera avseenden under ytan av sina skrivbordsmiljöer. Visst genomsnittlige användaren lär inte bry sig eller skänka det många tankar så ur den synvinkeln är det kanske inte avgörande, men det kommer ändå i långa loppet att inverka på hur stabilt, säkert osv systemet är.

Alltså handlar ditt inlägg mest av allt om en jämförelse mellan Windows explorer och de skrivbordsmiljöer som används av *nix distributioner, alltså inte bara Linux. Jag skulle vilja påstå att det är jämt skägg i frågan om vem som härmat vem. Windows konceptet kom inte ifrån Microsoft utan hade funnits inom *nix en tid, sedan har utvecklingen gått i vågor. Windows explorer är en-storlek-passa-alla ifall vi inte ger oss på att låta någon annan fönsterhanterare lägga sig som ett lager ovanpå eller helt enkelt hacka systemfiler. Utbudet inom *nix, och främst då Linux, är så brett att du knappast kan tala om vad som generellt är bättre, för det beror på dina behov. KDE, Gnome och XFCE erbjuder ett viss variation av arbetsmiljö, men sedan finns det oerhört många fler specialiserade som beroende på din datoranvändning kan vara "bäst utan konkurrens", kanske av av typ Awesome som jag föredrar, för det finns helt enkelt inget riktigt tiling-explorer utan bara mjukvara som integreras i explorer. Så vad som är bättre är som alltid en helt igenom subjektiv måttstock.

När det sedan kommer till många av likheterna illustrerar det i min mening vansinnet i många av patenten vilka är till för att försöka blockera användandet av de mest simpla små saker. Det finns en klar gräns mellan vad som är en kvalificerad uppfinning och vad som endast är resultat av hur vi människor fungerar i vår vardag. Det är väl tur att patent inte fanns när kodex kom att bli standard för i så fall hade vi säkert haft patent på hur den öppnas ifrån höger eller vänster, och om pärmen var hård eller mjuk. Så visst gör man mycket på samma sätt, men mest för att vi människor har händer på samma ställe, ögon mitt i ansiktet, förmåga att höra, inte för att ett operativsystem härmar det andra.

Även om det är till stor del subjektivt vad som är bra. Går det fortfarande mäta på visa sätt tex Antal klick som krävs för att göra vanliga saker, hur lång tid det tar att starta datorn, hur lång tid det tar att starta de vanligaste programmen man använder. Det är saker som de flesta är överens om vad som är bättre och sämre. Det är få som vill ha ett segare system tex

Att linux härmat windows var kanske lite hastigt skrivet. det härmas fram och tillbaka massviss förstås. Men jag vågar nog ändå påstå att windows är den som härmar minst av den anledning att den har flest användare. De behöver inte ta efter något os för att användarna ska känna igen sej. Men det menar jag inte att linux måste härma för att de är små, eller ja till viss del förstås. Folk får förstås inte känna sej obekväma när de går över till linux, men det får ju inte heller bara vara lite ny färg och lite omöblering av saker. Det är ju det sämsta av två världar. Man gör det obekant samtidigt som man inte gör några större förbättringar. Det slutar med att användaren får lära sej ett nytt sätt att göra samma gammla sak på ett lika effektivt sätt, lite som att byta tvättmaskin varje vecka, man får lära sett ett ny maskin att tvätta på varje vecka och det är minimal skillnad i resultat.

Ett bättre exempel på hur det kan se ut tycker jag är OS X. Inte för att jag tycker det är särsilkt toppen eller så där jättebra, men där har man gjort en rad förbättringar samtidigt som man försöker hålla en bra distans till windows, man ska känna igen sej och det ska inte ta lång tid att vänja om sej samtidigt som det innehållernya funktioner och nya idér. Allt är förstås en balansgång.

Min högst subjektiva åsikt. Jag kan ju ha helt fel också=)

Visa signatur
Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av millepromille
Även om det är till stor del subjektivt vad som är bra. Går det fortfarande mäta på visa sätt tex Antal klick som krävs för att göra vanliga saker, hur lång tid det tar att starta datorn, hur lång tid det tar att starta de vanligaste programmen man använder. Det är saker som de flesta är överens om vad som är bättre och sämre. Det är få som vill ha ett segare system tex

Att linux härmat windows var kanske lite hastigt skrivet. det härmas fram och tillbaka massviss förstås. Men jag vågar nog ändå påstå att windows är den som härmar minst av den anledning att den har flest användare. De behöver inte ta efter något os för att användarna ska känna igen sej. Men det menar jag inte att linux måste härma för att de är små, eller ja till viss del förstås. Folk får förstås inte känna sej obekväma när de går över till linux, men det får ju inte heller bara vara lite ny färg och lite omöblering av saker. Det är ju det sämsta av två världar. Man gör det obekant samtidigt som man inte gör några större förbättringar. Det slutar med att användaren får lära sej ett nytt sätt att göra samma gammla sak på ett lika effektivt sätt, lite som att byta tvättmaskin varje vecka, man får lära sett ett ny maskin att tvätta på varje vecka och det är minimal skillnad i resultat.

Jag tror att du har fel i ditt "härmargument". Visst har alla grafiska fönsterhanterare/operativsystem konvergerat, men det är svårt att leda i bevis att det skulle bero på Windows. De stora koncepten kommer ju bevisligen inte där ifrån. Skrivbordsmetaforen är inte från Windows. Konceptet med en "taskbar" och en "uppochnervänd" meny som börjar nerifrån är inte från Windows. Bakgrundsbilder, WYSIWYG, multimedia, musklick (tvåkursorsystem), etc är inte heller från Windows.

Tittar vi under skalet kan vi konstatera att Windows innehåller BSD-kod (vilket är helt okej ur licenssynpunkt) för t.ex. TCP/IP-stacken och att själva koncepten för hur ett OS arbetar kommer från alla möjliga håll. En del kommer givetvis från Microsoft men jag tror att man kan säga såhär: Givet Windows dominans, är det underrepresenterad vad beträffar nya tekniker och metaforer. Om Win har 90% av desktopmarknaden hade man kanske förväntat sig att 90% av bidraget till moderna desktop-OS skulle komma från Microsoft, vilket det inte gör. Vissa saker kommer från IBM och Microsoft tillsammans, men MS valde att divergera från utvecklingen av OS/2 och mycket vi såg i Windows 95, NT och framåt är senfärdiga implementationer av koncept som utvecklades för OS/2. MS har givetvis bra grundforskning och har prövat helt nya koncept för t.ex. filsystem, men i vanlig ordning med grundforskning, når mycket litet ut till verkliga OS. IBM, Sun, Bell Labs, Apple, BSD- och Linux-världen är också giganter på nya koncept varav en bråkdel hamnar i våra SO, vare sig de heter "Windows" eller något annat.

Jag tror vidare att "klick" är en fullkomligt usel mätmetod. Ta bara en sådan sak att du kan ställa in enkel- vs dubbelklick i det flesta OS. Där är en uppenbar felkälla; det OS som råkar ha inställt enkelklick vinner. Avancerade grejer kan sällan göras med klick utan kräver terminal, både för Win och andra OS. Då kommer man till aspekter som tolken uttrycksfullhet, principen om "minsta möjliga förvåning" och liknande. Filmanipulation är också beroende av det underliggande koncepten för filsystem och -struktur varvid klick inte säger så mycket om det inte korreleras till detta.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."