Guide, tips och råd ang Datorbygget

Permalänk

Guide, tips och råd ang Datorbygget

Man kan för enkelhetens skull säga att det finns två typer av datorer, den som lämpar sig för spel och den som trivs bäst som vanlig hem/arbetsdator. Här följer en Guide som visar hur man gör när man ska bygga för första gången!

Delar du behöver köpa är:
1. Datorlåda
2. Moderkort
3. Processor
4. RAM-minnen
5. Hårddisk
6. CD/DVD läsare
7. Grafikkort (valfritt för arbetsdatorn)
8. Nätaggregat

För att en dator ska kunna startas upp och användas krävs även ett operativsystem. Det mest välkända operativsystemet är självklart Windows och finns att köpa hos i princip vilken teknikaffär som helst.

[1.] Datorlåda
Det första som behövs är självklart ett datorchassi. Har man ett redan så går det alldeles utmärkt att använda det, men bara om det har samma format som moderkortet som ska användas.
De vanligaste formaten är ATX och mATX och som man hör på namnet är micro-ATX den mindre varianten och kommer därför inte att passa i en låda som bara stödjer ATX. man brukar kalla mATX chassin för mini tower, vanliga ATX chassin för midi tower och de lite större kallas ofta för Full tower. Fördelen med de olika typerna är ganska uppenbar, den lilla får plats med färre komponenter och de större får plats med fler hårddiskar osv.

Lådan och moderkortet ska alltså ha samma format! Så tänk på att välja låda efter moderkort eller tvärt om.

<BILD>

[2.] [U]Moderkort[/U]
På moderkortet monteras ett flertal komponenter, och det måste självklart ha stöd för allt som ska anslutas till det. Man kan säga att moderkortet är som ett slags nervsystem som skickar signaler mellan alla delar (processorn, hårddisken osv) även BIOS är inbyggt i moderkortet.. mer om det längre fram.

Det viktigaste man behöver tänka på när man köper moderkort är att först och främst välja moderkort utifrån vilken processor man vill ha, så bestäm moderkort efter processor!
En Intel processor passar inte till ett moderkort som är framtaget till AMD.
Här är det också Sockel man behöver kolla på, som exempel tar vi Socket 775 från Intel.
Eftersom det är ett Socket 775 moderkort vi kollar på så måste man ha en processor som har samma anslutning, alltså Socket 775. Enklare än så kan det inte bli..
Kolla för säkerhets skull upp så att exakt den processor du väljer är kompatibel med just det moderkort du valt.
Idag finns det nästan alltid ljudkort och nätverkskort inbyggt i moderkortet och ofta är de utav mycket hög kvalité.

<BILD>

[3.] Processor
Datorns processor svarar för mycket av det vår hjärna sysslar med. Den är ungefär som en räknemaskin och står för en stor del av datorns prestanda.

Man kan säga att det idag finns två olika typer av processorer på marknaden, de som innehåller 2 kärnor och de som har 4 eller fler.
Ett inte så ovanligt fenomen är det prat man kan stöta på hos försäljare (elgiganten, siba osv) där de ofta rabblar om hur bra det är med 4 kärnor. Detta kan man egentligen ta med en nypa salt. En 2 kärnig processor kan i vissa fall fortfarande ha bättre prestanda än en 4 kärnig och det beror helt enkelt på från modell till modell. I många av dagens program stöds endast två kärnor, därför har man egentligen inte alltid någon nytta av 4, men detta kommer förmodligen bli mer effektivt framöver.
Man bör heller inte stirra sig blind på de specifikationer som uppges, titta istället på tester om du är osäker på hurpass bra en viss processor presterar.

Sammanfattningsvis, den processor man köper måste ha samma Sockel som det moderkort man bestämmer sig för.

<BILD>

[4.] RAM-minne
Ett RAM-minne, arbetsminne eller Internminne som det ofta kallas har i uppgift att lagra och skicka tillfällig data mellan olika komponenter som till exempel processorn och grafikkortet för att snabba upp processen så att inte de behöver göra allt jobb.

Man brukar köra med två till fyra minnen per dator (helst det som rekommenderas i Moderkort-manualen). Dessa minnen spelar bland annat stor roll för en dators kapacitet att snabbt kunna hålla koll på många program & applikationer samtidigt. Det är vanligt att de flesta spel idag kräver mycket minne för att flyta på utan frysningar och kraven kommer ständigt att öka.
Det finns olika hastigheter på minnen och det spelar egentligen inte så stor roll för den som inte är entusiast, bara minnet klarar den hastighet moderkortet vill köra det på.
Hög hastighet kan bland annat vara en fördel om man vill överklocka en processor. Det finns även något som kallas timings som också är en sorts hastighet på minnet. För det mesta har timings ingen större betydelse då dagens stickor är relativt lika i snabbhet.

Man kan endast ha den/de typer av minne som moderkortet stödjer, så kolla på moderkortets specifikationer för att avgöra vilket minne som behövs.

<BILD>

[5.] Hårddisk
Alla vet väl vad en hårddisk är eller?

Det finns två typer av hårddiskar som kan vara bra att känna till, den vanliga mekaniska och den nya generationens disk med SSD teknik.
SSD disken kan vara väldigt dyr med tanke på hur mycket utrymme den kan lagra per krona. Däremot så är den mycket snabb i jämförelse med de vanliga mekaniska diskarna och därför passar en SSD disk utmärkt som systemdisk (den disk där datorns operativsystem är sparat på). Skillnaden på om man använder sig av en mekanisk eller SSD som systemdisk kan vara stor, till exempel startas datorn med en SSD disk upp mycket snabbare än med en mekanisk.
Mekaniska diskar finns att köpa med mellan 5400 och 10.000rpm och skillnaden är att ju snabbare den snurrar ju snabbare är den.

När man ska köpa en hårddisk brukar det finnas två olika typer att välja mellan, den som ansluts med SATA-II och den med IDE kabel. Den nyaste typen är SATA II och det är den man bör hålla sig till.
Det finns två typer av storlekar på mekaniska diskar och de är på 2,5 respektive 3,5 tum. I bärbara datorer används 2,5" diskar och i stationära används oftast 3,5".

<BILD>

[6.] CD/DVD läsare
En CD/DVD läsare är ett måste för att kunna installera ett operativsystem och det kan ju alltid vara bra att ha. Idag finns ju även Blu-ray spelare och man kan likagärna köpa en sådan istället om man är villig att betala lite extra.

Köp en så tyst läsare som möjligt!

<BILD>

[7.] Grafikkort
Grafikkortet är nästan som en liten dator i sig självt, den omvandlar binär kod som sedan visas grafiskt på skärmen.

Det krävs oerhört mycket av dagens spelkort då de är i användning. Därför krävs ett kraftfullt nätaggregat som klarar av att förse det med ström. Ett grafikkort är ett måste om man tänker spela på datorn eller göra andra krävande saker, t.ex titta på HDTV eller Blu-ray film. Den grafikadapter som ibland finns inbyggd i vissa moderkort klarar inte dagens spel, dessutom kan det i vissa fall bli problem när man ska hitta drivrutiner. För upplösningar över 1280x1024 är ett grafikkort att rekommendera, speciellt om man kör Windows Vista eller Windows 7.
När man spelar spel så är det viktigt att det finns tillräckligt mycket grafikminne inbyggt i grafikkortet. Därför bör man idag ha ett grafikkort med minst 512MB minne och minimigränsen passerar förmodligen 1GB inom ett par år. Grafikkortstillverkare som ATI och Nvidia konkurrerar flitigt och därför går utvecklingen varje år framåt med stormsteg. Det finns många faktorer som spelar in på hur bra ett grafikkort är, därför bör du jämföra olika tester för att få reda på hur bra ett grafikkort är.
Moderna grafikkort ansluts på PCI-E kretsen som sitter på moderkortet. Man kan även ha dubbla eller i vissa fall tre grafikkort per dator. ATI's teknik kallas för Crossfire och Nvidia kallar det för SLI. För att egentligen kunna ha någon nytta av fler än ett grafikkort krävs det att programmen man kör har stöd för det.
För den prismedvetna är ett grafikkort per dator att rekommendera!

<BILD>

[8.] Nätaggregat
Nätaggregatet förser och omvandlar ström som kommer direkt från vägguttaget så att datorn får rätt typ av spänning.

För enkelhetens skull kan man säga att ju bättre dator man har ju bättre och kraftfullare nätaggregat krävs. Det som utan tvekan drar mest ström i en speldator är grafikkortet. Processorn kan dra en del också, men inte alls lika mycket.
Idag kräver de flesta grafikkort minst en eller fler 6/8-pin anslutningar från nätdelen. Därför måste man alltid kolla upp så att nätaggregatet har uttag för det och att det klarar leverera den effekt grafikkortet kräver. En nyare typ av Nätaggregatsstandard är v2.2 som innehåller alla möjliga kablar som kan tänkas behövas.
När man ska köpa ett nätaggregat kan man lätt bli vilseledd av många okända, billiga nätaggregat som ser ut att vara mycket kraftfulla, man brukar dock få vad man betalar för.
Det kan till och med finnas de som är uppmätta till 700W men så levererar den inte ens hälften av vad det borde till grafikkortet. Många gånger är detta ett problem för nybörjaren och det kan märkas redan när man ska starta datorn. Det kan även vara så att datorn går igång men så fort man startar ett spel stänger den ner sig.

För att vara på den säkra sidan snåla inte med nätaggregatet!

<BILD>

att skriva detta tog över 2 timmar haha här ska även läggas till bilder och alla stavfel och sådant ska korrigeras så inget betyg på denna ännu tack.. ska lägga till info hur man gör med det praktiska momentet senare också men orkar inte nu..
är det några frågor så är det bara att säga till

Visa signatur

Dator #1: ASUS P5Q-E - DDR2 4g A-data G-experience 800, Intel E7200 2,53 @ 4,51ghz, ATI HD4850 700mhz = 14400 3dMark 06.
Dator #2: Asus mATX, E5200, Corsair 2gb, Geforce 7600gs = 3200 3dMark 06.

Permalänk

förresten, är det tillåtet att använda sig av andras bilder i guiden eller måste man ha egna?

ps varför ändras inte trådnamnet? :S

Visa signatur

Dator #1: ASUS P5Q-E - DDR2 4g A-data G-experience 800, Intel E7200 2,53 @ 4,51ghz, ATI HD4850 700mhz = 14400 3dMark 06.
Dator #2: Asus mATX, E5200, Corsair 2gb, Geforce 7600gs = 3200 3dMark 06.