Ölkylare i oljefat

Hallo

Inleder med en kort bakgrund till varför jag har valt att genomföra det här projektet. Jag har sedan en tid tillbaka fattat tycke för kylteknik och tillämpningar. Under en brainstorm som mynnade ut i flera olika tankar och idéer så föll beslutet till sist på att skapa en dryckeskylare i ett gammalt oljefat.

Vidare skall jag presentera delarna i min kylare med ord och bilder så gott som det går. Låt oss börja med hjärtat i kylaren nämligen kylslingan. En enkel kylslinga består av fyra delar, kompressor kondensor strypdon och evaporator. Runt i slingan cirkulerar ett köldmedium som man låter koka i evaporatorn för att sedan kondensera i kondensorn. På så sätt kan man absorbera värma och transportera den till en annan plats.

Innan du som läsare kör igång glad i hågen med att experimentera vill jag bara nämna ett par korta ord om potentiella risker med kyla

* Elchock-Kompressorer och tillhörande elektronik går på 230V som de flesta vet kittlar DÖDsskönt om man inte har koll.

* Frostskador-Vid hantering av köldmedium så se till att alltid ha handskar och glasögon på dig. När köldmedium tillåts expandera blir det rejält kallt, ungefär som när man sprutar för nära armhålan med en spraydeo

* Den sista punkten som man bör se upp mest för är att kylteknik är beroendeframkallande så när du har fastnat kan du inte tänka på annat än expansionsventiler och scrollkompressorer mm.

Nåväl över till min egna kyl. Delarna i den är till största delen återanvända som oljefatet och kylslingan. Majoriteten av grejorna är lätta att få tag på från bygghandeln och Biltema. I verktygsväg klarar man sig med handverktyg och sticksåg. Jag tänker inte skriva en hel roman utan låter bilderna tala för sig med tillhörande bildtext.

Mvh NizWiz