Upphängning av hårddiskar

Det är väldigt många som undrar hur man blir av med vibrationer i datorn. I nio av tio fall beror dessa vibrationer på att hårddiskarnas resonans helt enkelt får chassit att vibrera då de oftast är monterade antingen direkt i chassit eller med en tunn gummibustning mellan hårddisken och metallen i chassit. En gummibustning sänker vibrationerna en del, men jag har personligen aldrig varit med om en sådan lösning som är speciellt bra.

Hur gör man då för att få tyst på hårddiskarna? En beprövad lösning är att helt enkelt frigöra hårddiskarna helt från chassit. Det är tyvärr inte praktiskt möjligt, men det närmaste man kan komma är att hänga upp hårddiskarna med något elastiskt material som inte för vidare resonans. Det absolut bästa materialet enligt en hel del källor är gummiband eller till och med en cykelslang, men problemet med dessa är att de torkar ut och efter några månader till något år är det inte helt otänkbart att ett ljudligt duns kommer ifrån burken då hårddiskarna fallit och blivit helt förstörda.

Varianten som denna guide kommer att dela med sig av är hårddiskupphängning med helt vanliga resårband i polyester. Dessa resårband torkar inte på samma sätt som rent gummi, fast är minst lika elastiska och fungerar klockrent för att frigöra hårddiskarna från chassit. Det är varken speciellt svårt eller tidskrävande även om det kan krävas lite pillande.