Inlägg

Inlägg som patrikringdahl har skrivit i forumet
Av patrikringdahl

noctuas 1200rpm 120mm fläkt flyttar ca 49cfm (kubikfot per minut) vet inte hur mkt 800 varianten flyttar men det är lite mindre iaf. sägs att den låter ca 17dB. kan stämma men det som låter är sällan själva fläkten utan turbulensen den skapar när den passerar kylfenor / galler. en fläkt som på pappret har låg ljudnivå men bra flås kan då i flera fall låta mer än en med hög ljudnivå och dåligt flås.

har t.ex en noctua 1200 på min thermalright kylare och den låter mer än antecs 120 mm tricool fläkt (31.7cfm) som ja har som utblås i bak. Denna ska enligt uppgift ge ifrån sig 25dB vid lägsta hastighet. detta trots att noctuan är monterad i mitten på lådan mot silikonlister och med gummiband.

Slutsatsen man kan dra av detta är väl att man egentligen kan köpa en lite billigare fläkt som enligt uppgift låter lite mer, bara den flyttar bra med luft. runt 25dB anser jag som tyst. Vad man däremot kan göra för att reducera ljudet från chassifläktar är att ta bort fläktgallret och "bygga in fläktarna" i någon slags låda man sätter utanpå chassit, gärna fodrad med någon slags ljuddämpande material.

här är förövrigt några referenspunkter för olika ljudnivåer:

# 50–60 dB – Restaurangsorl, bakgrundsmusik
# 15–30 dB – Tyst inspelningsstudio, ingen aktivitet
# 0 dB – Hörtröskeln; det lägsta ljud en normalhörande person (18-24 år) kan uppfatta vid 1000 Hz.

Som chassifläkt kan jag dock endå bara rekommendera noctuas 120mm fläkt eller eventuellt arctic coolings vibrationsdämpade 120mm. den sistnämnda påstås ge ifrån sig märkbart ljud från lager / motor vilket jag inte kan bekräfta då jag inte lyssnar på en dagligen. har dock byggt flera datorer som innehåller denna och tyckt det låtit bra då.

Av patrikringdahl

blixtnedslag, giltig RMA orsak?

som topic, blixten slog ned i antennen på en polares land och hans dator blev måttligt kaputt.. min fråga då är om detta går på garantin (datorn var relativt ny 6mån max) eller räknas det som naturkatastrof eller liknande :P?

Av patrikringdahl

är inte så säker på att ultima 90 passar med sidofläkten monterad. i ett test jag läste hade de precis lyckats trycka in en zalman cnps9500 som är ca1cm mindre samt rund. när man monterar den så den blåser horisontellt ger det extra marginal till sidorfläkten då den sitter monterad lite lägre än cpu socketen på atx moderkort. det stod att det var 17cm från moderkortets plattaste punkt. om detta är ovanpå cpu heatspreadern vet jag inte. vad jag däremot vet är att sidofläkten sticker in 5cm in i chassit, vilket gör att man inte kan placera kylare som sticker ut mer än ca 10-11cm. ultiman är nog för hög den också.

Om man då endå måste montera sidorfläkten på utsidan kan man ju likagärna satsa på ultra 120 extreme

Av patrikringdahl

troligtvis nån slags optisk illusion som uppstår när ytan belyses från en viss vinkel ser du färgerna oavsett var du står i förhållande till datorn när lampan är tänd?

lär inte vara något magnetiskt, dessutom är ju metallen i fronten isolerad från resten av chassit och alla potentiella strömkällor, dörren e ju i plast.

mitt p190 brukar bli strömförande ibland XD då får man stöter överallt utom från fronten.

Av patrikringdahl

Re: Saknade kablar

Citat:

Ursprungligen inskrivet av r-son
Det var samma sak med min P190 som ja köpte från Dustin,dom lova att fixa kablar men det komm aldrig några så ja gick in på Antec.com och skrev
som det var,efter två veckor komm det ett brev med kablar från dom

Ah, gött.. gratis? får ta o snacka med lirarna på antec då. behöver dem inte egentligen men prylgalen som man är så vill man ju endå ha skiten och trots allt är det inte helt fel att få valuta för pengarna.

Av patrikringdahl

tycker du ska ta dig en god titt på hur fläktbladen är utformade så kommer du snart att inse vilket håll fläkten är ämnad att rotera samt vilket håll luften blåser. frontfläktar brukar förövrigt blåsa luft in i chassit som först kyler de lite svalare hddiskarna medans de i bakre ändan närmast cpu blåser ut den varmaste luften.

Av patrikringdahl

Inhandlade nyligen ett p190 demo ex från shg. Behöver varken kylningen eller utrymmet men alltid velat ha det bara :P. Paketet vägde lite drygt 200gram för mkt för att skickas med normal frakt 130kr så fick betala 250kr frakt istället. landade då på 2.7k. Hämtade det på posten och bar det sedan hem (ca 2km uppförsbacke). Underarmarna fick sig en genomkörare vill jag lova (kunde inte knyta nävarna när jag kom hem) . Brukar bära min dator till vardagsrummet på våningen över när familjen vill se film, blir rena workout sessionen numera.

Hursom helst tyckte jag allt såg väldigt trevligt ut.. tyvärr fick jag inga av de modulära kablarna till 550w agget. Gör dock inte så mkt då jag aldrig kommer skrapa ihop nog med komponenter för att behöva dem endå.

Jag spenderade sedan ett antal timmar på att dra kablarna perfekt i chassit så det var rent och snyggt när man tog sig en titt från vänstersidan. Otur som man har så visade sig 650w nätdelen vara defekt. Fläktar och hddiskar startade såfort man slog på nätaggen men 650w agget var dött. SKOJ!. 3 timmars kabeldragning och buntbandsbindning åt skogen men inga sura miner här inte.. Tog ur skiten lindade in det i ca 20meter bubbelplast. "Nu kan de iaf inte klaga på att jag packeterat det illa" tänkte jag. Tryckte sedan ner det i en stor kartong och skickade tbx till shg som bekräftade att det var defekt.. och gick med på att ersätta det (kommer nu i veckan)

Hade ett antec p180 förut och kan konstatera att p190 är aningen mer högljutt än p80. 140mm fläktarna ser mkt bra ut på pappret (21,4dB på nivå 2) men brummar på ganska ordentligt i praktiken. detta beror troligtvis på det höga luftflödet som skapar turbulens när det passerar fläktgallren. Sedan är ju chassit inte lika väl inneslutet som p180 så det slipper ut mer ljud. 200mm fläkten är dock knäpptyst och kan utan problem köras på maxhastighet utan att den överröstar någon av de övriga fläktarna.

Kanon för gamern som inte rör på sig särskillt mycket, lämpar sig väldigt illa om du har för vana att flytta datorn ofta. Med silikonfötterna mot parkettgolv måste du lyfta chassit helt för att rubba det eller sätta tafsar under så det glider lättare. Tråkigt att Antec inte kunde göra det bredare så man hade fått plats med eftermarknadskylare i tower form, är ju trots allt ett chassi framtaget för extravagant luftkylning. Går visserligen att montera hela sidfläkten med ram och filter på utsidan men detta kan ju se lite lustigt ut.

Har dämpat flåset från toppfläktarna med ett litet hemmabygge. Byggde den av plastförpackningen från min gemini II och en liten del av en annan plastförpackning som jag inte minns vad den kommer från. limmade med kontaktlim och smältlim sen fyllde insidan med skumplast. den tar inte bort ljudet helt men filtrerar bort själva flåset, så är bra vid hög fläkthastighet. den är inte särskillt vacker atm men planerar att lacka den svart med lite sprayfärg från OK/Q8 :P. hoppas även kunna ta fler bilder inuti nu i veckan när jag får nytt nätagg. (kör med mitt gamla nätagg nu så kabeldragningen är allt annat än vacker)

bilder på hemmabygget:
http://pici.se/pictures/bfdWZXBog.jpg
http://pici.se/pictures/MtrofjQnc.jpg